TORSTAI 22.08.13


TORSTAI 22.08.13

1. SYYRIAN väitetyissä kemiallisissa iskuissa on kuollut satoja ihmisiä joukossa naisia ja lapsia, toisten tietojen mukaan jopa yli 1300 ihmistä. Kapinalliset syyttävät iskuista Assadin armeijaa, mutta kaiken järjen mukaan, kun YK:n asettama tutkimustiimi asuu hotellissa vain muutaman kilometrin päässä yhdestä hyökkäyskohteesta Ghoutassa, miksi Assad olisi määrännyt hyökkäykset juuri samaan aikaan? Kapinallisilla, joita uutisraportit kutsuvat varovaisesti ”aktivisteiksi”, olisi paljon suurempi motiivi käyttää kemiallisia aseitaan, joita niillä tiedetään olevan, kuin presidentti Assadilla. Se, että Syyrian sotilaskoneet lensivät silminnäkijöiden mukaan hyökkäysalueiden yllä iskujen jälkeen, todistaa enemmän tarkkailulennoista kuin osallisuudesta niihin. Syyrian taistelukuvauksia ja raportteja lukiessa tulee helposti kuva, että niissä esitetyt suuret uhriluvut ovat yksin Assadin armeijan aiheuttamia, mikä ei tietenkään ole totta, sillä sodassa molemmat osapuolet surmaavat.

USA:n presidentti Obama julmistelee, että hänen asettamansa punaiset linjat on voitu nyt ylittää, ja hän voi laskea Jordaniaan kootut ja siellä valmennetut ja aseistetut kommando-joukot hyökkäyksiin ennalta valittuihin kohteisiin valmistelemaan lentokieltoalueiden julistamista, jota tulisivat seuraamaan USA:n lentoiskut Assadin armeijan joukkojen asemia, ohjustukikohtia, lentokenttiä ja muita strategisesti tärkeitä kohteita vastaan.
YK:n turvallisuusneuvosto kokoontui keskiviikkona hätäistuntoon, jossa käsiteltiin Syyrian dramaattisesti muuttunutta tilannetta. Neuvostossa ei kuitenkaan osoitettu syyllistä vaan odotetaan selvennyksiä. YK:n nimittämällä Åke Sellstromin johtamalla tiimillä Syyriassa ei ole oikeutta määritellä, kuka on käyttänyt kemiallisia aseita, vain todeta niiden käyttö.
Neuvosto ei myöskään esittänyt vaatimusta Assadille, että tutkimustiimi voisi päästä viimeisiin hyökkäyskohteisiin, mikä kuitenkin tuntuisi luonnolliselta, ja mitä jotkut maat vaativat.
Venäjä ja Kiina vastustavat Syyrian armeijan vastaisen tuomitsevan päätöslauselman hyväksymistä, ennen kuin on saatu tarkempia tietoja tapahtumien kulusta.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171167#.UhWf4mJHT-k, http://www.timesofisrael.com/russia-china-torpedo-harsh-un-statement-on-syria/

DEBKAFILE kertoo artikkelissaan, että USA:n ja Jordanian kouluttamien joukkojen 250 miehen suuruinen joukko-osasto ylitti Syyrian rajan Jordaniasta lauantaina 17.08. USA:n ja Saudi Arabian antamilla venäläisillä aseilla. Nämä joukot taistelevat USA:n ja Jordanian komennossa, jonka komentokeskus on Jordaniassa lähellä Syyrian rajaa.
Toinen 300 miehen joukko-osasto tunkeutui Syyriaan maanantaina. Nämä kommando-osastot ottavat yhteyksiä muihin kuin Jabhat Al-Nusran kapinallisjoukkoihin Syyriassa. DF:n raportin mukaan nämä kommandojoukkojen tukemat kapinallisosastot etenevät nopeasti pitkin Syyrian ja Jordanian välistä raja-aluetta muodostaakseen siitä 25 km:n syvyisen puskurivyöhykkeen, josta ne karkottavat Assadin armeijan yksiköt.
DF kertoo, että kommandohyökkäykset aloitettiin pian sen jälkeen, kun USA:n asevoimien komentaja Martin Dempsey saapui Jordaniaan viikko sitten maanalaisen komentokeskuksen avajaistilaisuuteen. http://www.debka.com/article/23199/New-Centcom-underground-war-room-in-Amman-for-US-intervention-in-Syria

SYYRIAN presidentti Bashar Assad on useasti vakuuttanut, ettei hän käytä kemiallisia aseita omaa kansaansa vastaan, mutta turvautuu kaikkiin käytettävissä oleviin aseisiinsa, jos Damaskos on vaarassa tai jos Syyrian ulkopuolinen armeija hyökkää maahan.
Israelin puolustusministeri Yaalon toteaa, että Assad on useasti käyttänyt kemiallisia aseita, mutta toteaa samalla, ettei Israel puutu Syyrian tilanteisiin, ellei sieltä hyökätä maahan. http://www.debka.com/article/23206/Reported-Syrian-gas-attack-killing-hundreds-after-first-US-trained-rebel-incursion-from-Jordan

USA:n puolustusministeri Chuck Hagel ja Israelin puolustusministeri Moshe Yaalon keskustelivat keskiviikkona puhelimessa Syyrian dramaattisesti muuttuneesta tilanteesta sekä kehityksestä Egyptissä, jonka entinen presidentti Hosni Mubarak vapautettiin syytteistä ja jonka oikeus määräsi toistaiseksi valvottuun kotiarestiin mahdollisten mielenosoitusten rauhoittamiseksi. Hagel ja Yaalon päättivät jatkaa läheistä yhteistoimintaansa ja olla tiiviissä yhteydessä toistensa kanssa. Jos Syyriaan julistetaan lentokieltoalue, IAF:n koneet ovat osa kiellon säilymistä valvovaa useiden maiden muodostamaa lentoyksikköä.
2. SYYRIAN ja Egyptin tilanteiden analyytikot näyttävät olevan ymmällään, miten selittää tilanteiden nopeat muutokset ja arabimaiden suhtautuminen niihin. Ariel Ben Salomon tarkastelee tilannetta JP:n artikkelissaan pyrkien näkemään, tarkoittaako armeijan vallansieppaus Egyptissä arabikevään loppua, mikä rohkaisee alueen yksinvaltaisia hallituksia kuten Assadia Syyriassa, vai onko kyse vain kohoumasta tiellä, mikä kuitenkin heilauttaa lujasti sillä matkaavia?

Artikkelissa hämmästellään, miten Saudi Arabia voi tukea Muslimiveljeskuntaa Syyriassa, mutta tukea armeijan vallansieppausta Egyptissä, mikä lopetti Muslimiveljes-kunnan hallinnon siellä ja pakottaa sen uudelleen maa alle? Qatarin emiiri tuki samoin Veljeskuntaa ja Hamasia, mutta siellä tapahtunut veretön vallansiirto isältä pojalle keikautti sen ulkomaisen politiikan ylösalaisin. Qatar tukee nyt saudien kanssa Egyptin armeijaa. Persianlahden itsevaltaisesti hallituilla öljymailla ja Jordanialla on syytä iloita Egyptin vallansiirrosta, sillä se vahvistaa niiden emiirien ja sheikkien valta-asemaa ainakin toistaiseksi. Jordaniassa on myös voimakkaita ääri-islamin hallitsemia puolueita, ja kuningas Abdullah II:n valtaistuin keikkuu pahoin pienemmästäkin puhurista.

Turkin vallanhimoinen pääministeri Recep Tayyip Erdogan on myös joutunut pettymään pahoin seuratessaan entisen ottomaanihallituksen tapaisen liittoutuman muodostumisen haihtuvan savuna ilmaan hänen havittelemiensa liittolaismaiden Egyptin ja Qatarin torjuessa hänen lähentymispyrkimyksensä, ja Syyrian ja Libanonin vuodattaessa verensä kuiviin verisessä sisällissodassa, mikä on saamassa yhä selvemmät merkit uskontojen ja alueitten välisistä taisteluista, mitkä ulkomaisella tuella repivät maan hajalle.
Artikkelissa todetaan myös, että mitä pitempään Syyrian ongelmien ratkaisu kestää, sitä suuremmiksi kasvavat shia- ja sunnimuslimeja erottavat uskonnolliset jännitykset kuten myös etnisten ja muiden ryhmien väliset intressierot. http://www.jpost.com/Middle-East/The-blurry-lines-between-Syrias-civil-war-and-the-bloodshed-in-Egypt-323874

ISRAELIN kannalta Syyrian taisteluissa saama muutos, mikäli se pitää paikkaansa, aiheuttaa vaaratilanteen, jossa nurkkaan ahdettu Syyrian itsevaltias ja hänen armeijan komentajat voivat paineen helpottamiseksi aloittaa ohjusiskut Israelia vastaan, mitä Hizbullah tulisi tukemaan omine hyökkäyksineen. Syyrian ohjukset, joihin on mahdollista asentaa massatuho-kärjet, ulottuvat lähes koko Israelin alueelle Dimonaa ja Eilatia myöten. IDF asensi kuudennen Iron Dome torjuntapatteriston Sharonin alueelle siellä olevien sotilaslentokenttien turvaksi, mutta niiden kapasiteetti ei riitä torjumaan ohjusten potentiaalista massaiskua.
Israel on varautunut kaasuhyökkäyksen mahdollisuuteen jakaen kansalle kaasunaamareita ja pitäen suuria harjoituksia eri mahdollisuuksien varalle.

3. PLO:n korkea virkailija Hanan Ashrawi  kertoo uutistoimistoille, että ellei Israel lopeta rakennussuunnitelmiensa toteuttamista 1967 ja sitä seuraavassa 1973 sodassa vapauttamillaan alueilla, PLO katsoo oikeudekseen viedä asia YK:n alaisiin elimiin saadakseen sen loppumaan. Hän puhunee koko PLO:n hallituksen nimissä, joka viimeisessä kokouksessaan asetti useita varauksia Abbasin suostumiselle tulla neuvottelupöytään, mutta joutuessaan luopumaan useimmista ennakkoehdoistaan. Vain 104 terroristin vapauttamiseen Israelin vankiloista Netanyahu suostui John Kerryn vaatimuksesta.

PA:n kannan mukaan USA suostui painostamaan Israelia kaikkiin heidän asettamiinsa ehtoihin, joista rakennuskielto on yksi, sille antamassaan kirjallisessa vakuutuksessa. Kirjelmää ei ole julkistettu. John  Kerry vakuutti puhuessaan Brasiliassa, ettei rakennuskielto sisältynyt ennakkoehtoihin.
”Sanomme mahdollisimman selkeästi, että ellei Israel lopeta, meidän tulee toimia”, Ashrawi sanoo painokkaasti. Hän vakuuttaa ilmentävänsä PLO:n kannan, vaikka ei ole selvää, onko hänen lausuntonsa varoitus harmistumisesta vaiko uhkaus toiminnan aloittamisesta.

Osapuolet kuitenkin sitoutuivat välttämään kaikkia ulkopuolisia toimia kuten kääntymistä YK:n ja sen elimien puoleen 6 – 9 kuukautta kestävien neuvottelujen aikana.
Esityksensä tueksi Ashrawi vei joukon reporttereita Jerusalemin eteläosaan näyttäen heille, miten Israelin uudet rakennushankkeet estävät yhteyksiä palestiinalaisalueitten välillä ja siten tekevät mahdottomaksi toteuttaa maa-alaltaan yhtenäistä Palestiinan valtiota.
Pääministerin kanslia sanoo PLO:n aikomusten rikkovan sovittuja neuvotteluehtoja. http://www.jpost.com/Middle-East/The-blurry-lines-between-Syrias-civil-war-and-the-bloodshed-in-Egypt-323874

4. UUTISOTSIKOITA
-          Kansainvälisten suhteitten ministeri Yuval Steintz sanoo, ettei Israel tarvitse kenenkään lupaa päätökselleen iskeä Iranin ydinlaitoksiin, jos se katsoo sen välttämättömäksi. Hän todisteli myös, ettei Iran pystyisi juuri ollenkaan vastaamaan Israelin mahdollisten iskujen jälkeen. Hänen arvionsa mukaan Iran pystyisi kahden tai kolmen päivän aikana iskemään israelilaisiin ja amerikkalaisiin kohteisiin alueilla aiheuttaen varsin vähän tuhoa. Steinitz sanoi puhuessaan Times of Israel toimittajalle, että Iranin uusi presidentti Hassan Rouhani tuudittaa länsimaat rauhoittavaan uneen hyräillen niille tuutulauluja, mutta että Iranin uraanin rikastus-laitosten n. 18 000 sentrifugia rikastavat uraania yötä päivää. Hän sanoi edelleen, ettei Netanyahu ole varma Obaman hallituksen päätöksestä Iranin suhteen, mutta että jos se haluaa iskeä, se pystyisi hoitamaan asian nopeasti ja tehokkaasti, mihin IAF:n voimat eivät riitä. Obama on kuitenkin vakuuttanut puolustavansa Israelia ja toisaalta todennut, ettei USA salli Iranin saavan ydinasetta. Steinitz arvioi, että Iranin 450 miljardin USD bruttokansatuote kärsii pahoja vaurioita kovenevien sanktioitten vuoksi, ja Iranin talous voi romahtaa vuodessa. http://www.timesofisrael.com/iran-would-barely-retaliate-if-its-nuclear-program-were-attacked/
-          Israelin ”virkavapaalla” oleva ulkoministeri Israel Beitenun puheenjohtaja Avigdor Libeman vertaa Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogania Hitlerin tiedostus-ministeriin Göbbelsiin, Saksan kolmannen valtakunnan propagandistiin. ”Jokainen, joka kuuntelee Erdoganin sanoja, jotka ovat täynnä vihaa ja kiihotusta, tulee vakuuttuneeksi siitä, että on kyse Göbbelsin seuraajasta, ja hänen vehkeilynsä ovat samaa luokkaa kuin Dreyfus oikeudenkäynti Ranskassa ja Siionin Vanhinten Protokollat”. Liberman johtaa Knessetin ulko- ja puolustusvaliokuntaa. Häntä vastaan nostettu oikeuden käynti odottaa tuomiotaan, vaikka useimmat syytökset ovat jo osoittautuneet aiheettomiksi. Prosessi on kestänyt yli 12 vuotta nousten pinnalle aina juuri ennen vaaleja, mikä osoittanee poliittisen ajojahdin häntä vastaan. http://www.timesofisrael.com/liberman-says-turkish-pm-is-successor-to-nazi-goebbels/
-          Israelilaisten lasten poliorokotuskampanja on päätetty ulottaa koko maahan, sillä oireita polion aiheuttamasta viruksesta on löydetty aiempaa pohjoisempana. Tähän mennessä on rokotettu 242 000 lasta ja kampanja jatkuu. Viimeiseksi virusta tavattiin Ofakimista maan eteläosassa. Rokotusta vastaan on nostettu kanne siksi, että sen on todettu altistavan ihmisiä poliovirukselle sen sijaan, että se estäisi sen. http://www.timesofisrael.com/60000-more-children-vaccinated-as-polio-spreads/
-          Hamas Gazassa vaatii, että Egyptin tulee avata uudelleen sulkemansa portit Siinailta Gazan kaistalle. Egyptin sulki kaikki Siinailta Israelin puolelle ja Gazaan johtavat tiet sen jälkeen, kun terroristit surmasivat 25 egyptiläistä sotilasta Rafahin lähellä Gazan rajaa heidän ajaessaan kahdella bussilla. Samalla Egyptin armeija on tehostanut salakuljetustunnelien sulkemista väittäen, että kaksi kolmasosaa niistä on suljettu. Salakuljetus Siinailta tunnelien kautta on ollut tuottoisa tulolähde Hamasin taloudelle, mutta tunnelien kautta ovat myös terroristit voineet liikkua Siinaille ja takaisin huomaamatta. Egypti syyttää, että Hamas on liittoutunut Siinain salafisteihin ja Al-Qaidan alaisiin järjestöihin rakentaakseen Siinaille puoli-itsenäistä hallintoa, joka toimisi erillään Kairon hallituksesta. Gazassa toimii Egyptin Tamarod-mallin mukainen järjestö, jonka päämääränä on Hamasin nykyjohdon kaataminen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171168#.UhXN7GJHT-k
-          Bait Hayehudin (Juutalainen koti) aktivistit Yehuda Eliyahu ja Betzalel Smotrich kehottavat puheenjohtajaansa Naftali Bennettiä katkaisemaan suhteet Yesh Atidiin, sillä sopimus yhteistoiminnasta on luonnoton, niin kaukana puolueiden ideologia on toisistaan. Kirjeessä todetaan, että on aika lopettaa unelmointi, että se toisi ansiota tai että olisi mahdollista ”käännyttää” sekulaari Yair Lapid. Siinä luetellaan useita kysymyksiä, joissa puolue on valinnut väärin: terroristien vapauttaminen; neuvottelut PA:n kanssa juutalaisten pyhien paikkojen luovuttamiseksi PA:lle; yeshiva-budjettien leikkaukset; lapsilisien leikkaukset; Negevin myyminen beduiineille; hallinnolliset määräykset, joilla ihmisiä karkotetaan kodeistaan. He vaativat toimia.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171158#.UhXQQGJHT-k


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019