MAANANTAI 19.08.13


MAANANTAI 19.08.13

1. PLO:n johtoryhmä, eli hallitus, piti sunnuntaina Ramallahissa kokoustaan puheenjohtaja Mahmoud Abbasin johdolla. Kokouksessa tehtiin kiivaita hyökkäyksiä Israelia vastaan.
PLO:n johtajat totesivat, etteivät he voi hyväksyä tilannetta, missä äskettäin alkaneita rauhanneuvotteluja pidettäisiin poliittisena peitteenä laajimman ”setlementtiprojektin” toteuttamiselle. He syyttivät ”Israelin hallituksen työskentelevän maan kaivamiseksi kaikkien rauhanmahdollisuuksien alta”.
PLO:n hallitus katsoi ”Israelin ennennäkemättömien päätösten ”setlerien” hyväksi todistavan ilman epäilyksiä, että sen ensimmäinen ja viimeinen optio on edelleen laajentuminen, juutalaistaminen ja palestiinalaisten maan varastaminen, mutta ei miehityksen lopettaminen eikä kahden valtion toteuttaminen 1967 rajoilla”.

     Kuten tarkkaavainen lukija muistanee, tuossa lausunnossa esiintyy useita virheellisyyksiä:
     Rakentaminen omalle maalleen ei ole laajentumista eikä palestiinalaisten maan varastamista, eikä Israel miehitä Juudean ja Samarian eikä Golanin alueita. Vuoden 1967 rajoja ei ole koskaan ollut, ne ovat väliaikaisiksi tarkoitettuja tulitaukolinjoja, ei rajoiksi. Koko alue Jordanjoesta Välimereen on juutalaisille tarkoitettua kotimaata. Kansainväliset sitä koskevat sopimukset kehottavat vain huomioimaan palestiinalaisten henkilökohtaiset oikeudet, mutta ei poliittisia oikeuksia, jotka annettiin ympäröiville arabimaille, ennen kaikkea Jordanialle.

PLO:n johtoryhmä uhkasi, että Israelin toimet voivat saada PA:n johdon arvioimaan uudelleen suhteensa rauhanneuvotteluihin. PLO:n lausunnossa kritisoidaan USA:n hallitusta siitä, ettei se ole pystynyt painostamaan Israelia pysäyttämään rakentamisen juutalaisyhteisöissä. PLO:n näkemyksen mukaan John Kerry vakuutti PA:n johdolle, että rakentaminen lopetetaan. Kerry itse toteaa, ettei hän ole antanut sellaista lupausta eikä Israel suostunut siihen.
PLO syyttää edelleen Israelia ”etnisestä puhdistuksesta” Jerusalemissa, ja toteaa näin:
”Israelin harjoittamat toimet saavat PA:n johdon vaatimaan kansainvälisiä oikeuslaitoksia ja instituutioita puuttumaan näihin sotarikoksiin, rasistisiin toimiin ja kansainvälisen lain ja sopimusten rikkomiseen”.

PLO:n johto uhkaa ”harkitsevansa viedä asia YK:n yleiskokoukseen ja sen alaisiin instituutioihin keskustellakseen näistä vaarallisista rikoksista”, kuten Yasser Abed Rabbo totesi toivoen USA:n suurempaa roolia rauhankeskusteluissa Israelin kanssa.

ISRAELIN hallituksen edustaja toteaa, että jos PA vie asian YK:n tai minkä tahansa ulkopuolisen ratkaistavaksi, sitä pidetään sopimusten karkeana rikkomisena. Hän vakuuttaa, ettei ennen neuvottelujen alkua sovittuihin ehtoihin kuulunut rakennuskieltoa, minkä PA/PLO:n johto aivan hyvin tietää, mutta ”PA/PLO sitoutui siihen, ettei se vie asioita YK:n tai minkään muun instanssin käsiteltäviksi. Uhkausten toteuttaminen merkitsee solmittujen sopimusten rikkomista”. USA:n ulkoministeri John Kerry totesi viime viikolla Brasiliassa, ettei Israel suostunut rakennuskieltoon, eikä siten rakentamisen jatkuminen Jerusalemissa ja Juudeassa ja Samariassa ole siten mikään yllätys. Israelin hallitus pitää PA/PLO:n lausunnon terminologiaa Jerusalemin juutalaistamisesta hyökkäävänä ja historiallisesti vääränä, mikä osoittaa PA/PLO:n kieltäytymisen tunnustaa juutalaisten oikeudet tähän maahan ja Jerusalemiin. ”Tämä haluttomuus on hyvin ongelmallinen, eikä ennusta hyvää alkaneille rauhanneuvotteluille”, hallituksen edustaja toteaa.

2. JP:n analyysissa, jonka laati Yaacon Lappin, tarkastellaan Egyptin armeijan mahdollisuuksia palauttaa kuri ja järjestys Siinain alueelle. Sinne pesiytyneet ääri-islamilaiset järjestöt kuten salafistit ja Ansar Bait al-Magdis ovat järjestelmällisesti rakentaneet sosiaalista ja sotilaallista järjestelmää, joka toimisi erillään Egyptin keskushallinnosta.
Egyptin armeijan johto ja väliaikainen presidentti Adly Mansour ovat havainneet tämän vaarallisen kehityksen ja aloittivat laajat sotilasoperaatiot Siinain laajan alueen puhdistamiseksi ja saattamiseksi hallituksen valvontaan. Armeijan toimia ovat rajoittaneet 1979 rauhansopimuksen ehdot, joilla tarkoin rajoitetaan armeijan yksiköiden suuruus ja laatu Siinailla. Israel on kuitenkin joustanut sopimusehdoissa ja sallinut lisäjoukkoja alueella.
Armeijan aloittamaa Siinain operaatiota on pahoin häirinnyt useissa suurkaupungeissa puhjenneet veriset mielenosoitukset, joiden valvonta ja hillitseminen sitoo sekä poliisin että armeijan joukkoja. Armeija sitoutui valvomaan kuukauden mittaiseksi julistettua hätätilaa.

Siinain ääri-islamilaiset järjestöt taistelevat kahdella rintamalla. Lähi ajan taistelun tavoitteena  on säilyttää saavuttamansa asema Siinailla ja vastustaa armeijan yrityksiä sen poistamiseksi. Nämä järjestöt saavat tukea ja avustusta alueen 600 000 asukkaan beduiiniväestöltä, mikä vaikeuttaa armeijan toimia.

Toiseksi islamilaiset järjestöt pitävät jatkuvaa taistelua Israelia vastaan pääasiallisena velvollisuutenaan, minkä johdosta ne ajoittaen kääntävät rakettinsa ja kranaattinsa Israelin rakentaman turvallisuusaidan yli Israelin kaupunkeja ja kyliä vastaan.
Vaikka ääri-islamilaiset järjestöt ovat nyt valtaosin kiinni taisteluissa Egyptin armeijan kanssa, Israelin turvallisuusviranomaiset katsovat, että on vain ajan kysymys, koska seuraava hyökkäys Israelin puolelle tapahtuu, joko raketti-iskuina tai kommandohyökkäyksinä panttivankien hankkimiseksi. Israelin toiveena on, että Egypti valvoo niiden toimia.

Egyptin armeijan edustaja sanoo, että armeija on surmannut 60 ääri-islamilaista pyssymiestä Siinailla aloittamansa operaation aikana presidentti Mursin syrjäyttämisen jälkeen. Armeijan tiedottaja eversti Ahmed Ali totesi, että sen lisäksi 64 militanttia haavoitettiin ja 100 otettiin vangiksi. Militantit iskevät päivittäin sotilaita vastaan ja ovat surmanneet n. 40 ihmistä, suurin osa heistä armeijan sotilaita, kuten lääkintäviranomaiset toteavat. http://www.jpost.com/Middle-East/Egypt-says-Sinai-patrols-kill-60-militants-since-Morsi-ouster-322352

3. ENTINEN ministeri Jossi Beilin sanoo omaan tietolähteeseensä perustaen, että Egyptin armeija peukaloi presidentin vaalituloksia. Beilin kertoo, että vaalitulokset osoittivat Mubarakin viimeisen pääministerin Ahmed Shafigin voittaneen vaalit pienellä marginaalilla, mutta koska armeija pelkäsi Muslimiveljeskunnan järjestävän laajoja mielenosoituksia, ellei heidän ehdokastaan Mohammed Mursia valita presidentiksi, armeija katsoi maan sisäisen turvallisuuden kannalta paremmaksi muunnella kesäkuun 2012 vaalituloksia Mursin eduksi.

BEILIN kertoo egyptiläiseen virkailijaan viitaten, että presidentin vaalien viralliset tulokset olivat 51.73 % Mursille ja 48.22 % Shafigille, mutta että todelliset tulokset olivat lähes identtisesti päinvastaiset. Hän toteaa, ettei sekulaarit ja liberaalit juuri ollenkaan protestoineet vaalien tuloksia, mutta Mursin kannattajat ja salafistit juhlivat kaduilla. Armeija kuvitteli, että kokematon Mursi voisi toimia yhteistyössä armeijan kanssa eikä ylittää punaisia linjoja esim. Israelin kanssa. Pätemättömien avustajiensa ja neuvonantajiensa avustuksella Mursi kuitenkin alkoi toteuttaa omaa islamilaista näkyään maan muuttamiseksi sharia-lain hallitsemaksi, mikä hälytti armeijan johdon etsimään keinoja hänen syrjäyttämisekseen.

Kenraaliluutnantti Abdel Fattah el-Sissi kuitenkin halusi antaa Mursille mahdollisuuden osoittaa epäonnistumisensa eikä siksi halunnut ennen aikaisia presidentin vaaleja. Lopulta hän tuli siihen tulokseen, että oli parempi toimia ennen oikeustoimen järjestäytymistä, mikä voisi vaikeuttaa Mursin syrjäyttämisestä käytännössä.
Mursia kannattavien mielenosoitusten rajuus ja päättäväisyys yllätti El-Sissin, joka kuitenkin vakuuttaa, ettei armeija tule polvistumaan kenenkään edessä, ja siksi hän antaa armeijalle täyden vallan murskata väliaikaista hallitusta vastustavat elementit . http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171050#.UhG_1mJHT-k

Egyptin demokraattinen koaliittio tarttui Obaman puheeseen varoittaen häntä Muslimi-veljeskunnasta (MV), joka on Obamalle lähettämän kirjeen mukaan ”laiton organisaatio, joka toimii Egyptin lain ulkopuolella, saaden varoja ulkomailta ja pesten rahaa kansainvälisten lakien vastaisesti”. Koaliittio sanoo MV:n pyrkivän muodostamaan ns. islamilaisen kalifaatin, jossa sillä olisi ylivalta kuvitellen olevansa Allahin lähettämä ja hallitsevansa muita. http://www.newsmax.com/Headline/Ahmed-Said-Obama-Egypt/2013/08/16/id/520880?s=al&promo_code=14907-1

4. UUTISOTSIKOITA
-          Siinain islamistit ovat surmanneet 24 Egyptin armeijan sotilasta alueen pohjoisosassa. Uutinen on vielä vahvistamaton. Toisessa tilanteessa 36 islamilaista vankia sai surmansa pakoyrityksen yhteydessä Kairon ulkopuolella olevasta vankilasta, kertoo BBC tänään. Sisäministeriön mukaan vangit kuolivat tuntemattoman henkilön luodeista, mutta Muslimiveljeskunta syyttää hallitusta massamurhasta. Armeija sanoo, että Egyptin hallituksessa on tilaa kaikille ryhmille, mukaan lukien Mursi, jos he muuttavat kansallisen asemansa.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171064#.UhHPUWJHT-k
-          Egyptin armeijan tukema pääministeri Adly Mansourin johtama hallitus sulki Al-Jazeeran Egyptin taivaskanavat syyttäen sitä maan tasapainon ja turvallisuuden horjuttamisesta. Al-Jazeeran katsotaan olevan lähellä Muslimiveljeskuntaa. Egyptin hallituksen ulkoministeri Nabil Fahmy kritisoi tapaa, millä ulkomainen media raportoi tapahtumista Egyptistä kehottaen niitä pysyttelemään tosiasioissa pyrkimättä vaikuttamaan sisäisiin asioihin. Hän torjui länsimedian tiedot tarpeettoman väkivallan käyttämisestä mielenosoittajien hajottamiseksi sanoen, että se on sisäinen asia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171061#.UhHQ_mJHT-k
-          Al-Qaida suunnittelee hyökkäyksiä eurooppalaisia junia vastaan, raportoi saksalainen lehti BILD maanantaina viitaten amerikkalaisiin tiedustelulähteisiin. Lehden mukaan järjestö voi asettaa räjähteitä juniin tai tunneleihin, tai sabotoida raiteita ja voimajohtoja. Tiedot lehti oli saanut USA:n NSA:n kokoamista lähteistä, joita se oli saanut seuraamalla internetissä tapahtuva keskustelua. Lehden mukaan Saksan turvallisuusjoukot ovat vastanneet uhkaan asettamalla valeasuisia turvallisuus-joukkoja juna-asemille ja myös junavaunuihin. NSA:n mukaan se oli siepannut  puheluita Al-Qaidan johtajan Ayman Sawahirin ja yli 20:n operaattorin välillä. NSA varoitti elokuun alussa maailmanlaajuisesta uhkasta, mikä sulki 19 USA:n lähetystöä ja muita instituutioita pääosin Lähi idän alueilla ja Afrikassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171063#.UhHS5WJHT-k
-          Israelin poliisikomentaja Daninon kielsi taser-aseiden käytön toistaiseksi sen jälkeen, kun videonauhalla näytettiin poliisin suhteettoman ja tarpeettoman käytön aseille juutalaista asukasta vastaan, joka ei vastustanut heitä. Avi Noam sanoo, etteivät taser-aseet ole ongelma, vaan poliisin suhteeton väkivallan käyttö. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171031#.UhHVIGJHT-k
-          Neljä israelilaista beduiinia pidätettiin epäiltyinä konekiväärin patruunoiden varastamisesta armeijan varastoista. Miehet ovat yli 20-vuotiaita ja kaikki kotoisin Kfar Tuban beduiinikaupungista. Osa heistä palvelee IDF:n joukoissa. Miesten arvellaan saaneen apua asevarastoa vartioivilta sotilailta, ja samanlaisia varkauksia sattuu silloin tällöin, joissa vartiomies yllätetään ja sidotaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171029#.UhHWIGJHT-k
-          Ainakin 17 syyrialaista haavoittunutta on päästetty Israeliin saamaan hoitoa viikon vaihteen jälkeen. Sunnuntai-iltana kaksi syyrialaista päästettiin raja-aidan yli Israelin puolelle ja heidät vietiin sairaalaan. Kaikkiaan 64 syyrialaista haavoittunutta on hoidettu Ziv-sairaalassa. Röntgenteknikko Ariyai Halevi Nahariyan sairaalassa kertoo lyhyessä FB:n artikkelissaan syyrialaisesta tytöstä, jonka hänen isänsä toi rajalle. Isä kyseli vartijalta, mikä mies Halevi on, ja saatuaan tietää, että hän on uskonnollinen juutalainen ja että tällaisilta he näyttävät, isä tuli epäluuloiseksi. Mutta nähtyään, miten Halevi kohteli sairasta tyttöä, isä purskahti itkuun sanoen, ”ettei kukaan Jordanian ja Libanonin rajalla ottaisi heitä vastaan ja suhtautuisi häneen siten. Mutta uskonnollinen juutalainen mies kohtelee hänen lastaan kuin omaa tytärtään”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171055#.UhHXlGJHT-k
-          USA:ssa syntynyt ja Al-Qaidan tiedottaja Amerikassa Adam Gadahn kehottaa muslimeja hyökkäämään USA:n diplomaatteja vastaan. Toiseksi hän kehottaa varakkaita muslimeja antamaan varoja sellaisten hyökkäysten tukemiseksi sekä lupaamalla määräsumman rahaa määrätyn diplomaatin surmaamisesta. Hinta riippuu kohteen asemasta, korkeasta diplomaatista voidaan maksaa miljoona USD, amerikkalaisen sotilaan surmaamisesta voi saan muutamia kymmeniä tuhansia USD. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171040#.UhHatWJHT-k
-          Jerusalemin Ir Davidin kaivauksista on löydetty ruukunpalasia, joissa on 2500 vuotta sitten kirjoitettua heprealista tekstiä. http://www.timesofisrael.com/2700-year-old-hebrew-inscription-found-in-jerusalem/


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019