SUNNUNTAI 18.08.13


SUNNUNTAI 18.08.13

1. NIMELTÄ mainitsemattomat läntiset diplomaatit kertovat New York Timesin artikkelin mukaan, jota Times of Israel lainaa, että Egyptin armeijan komentaja Abdel-Fattah el-Sissi pitää läheisiä suhteita Israelin virkaveljiensä kanssa, joihin hän tutustui ja ystävystyi toimiessaan Egyptin tiedustelujohtajana. Nämä diplomaatit myös valittavat, että tämä yhteys Israelin kanssa vaikeuttaa länsimaisten diplomaattien välitysyrityksiä. Artikkelin mukaan 58-vuotias kenraali El-Sissi hyödyntää nyt näitä aiempia suhteitaan taistelujen repiessä Egyptin maata hajalle. Lauantain aikana kerrotaan 173 ihmisen saaneen surmansa Kairon kaduilla.

Poliisi tunkeutui Kairossa Al-Fatah moskeijaan, jonne oli piiloutunut yli tuhat Muslimi-veljeskunnan ja presidentti Mursin kannattajaa. Osa heistä suostui poistumaan, osa jäi tiloihin, joiden ovet he olivat sulkeneet huonekaluilla ja muilla löytämillään esineillä estääkseen poliisin pääsyn sisään. Heidän kanssaan poliisi aloitti neuvottelut tilanteen ratkaisemiseksi ilman väkivaltaa. Poliisi pidätti yli tuhat syrjäytetyn presidentti Mursin kannattajaa, ja jatkoi Muslimiveljeskunnan johtajien pidätyksiä.

ISRAELIN kannalta on huolestuttavaa New York Timesin kirjoitusten väitteet, että Israel on häirinnyt Washingtonin – mikä tarkoittaa presidentti Obamaa – välitysyrityksiä pyrkimyksissään estää orastavan demokratian kehittymisen yksinvallaksi samojen kenraalien toimesta, jotka vuosikymmenet olivat työskennelleet länsivaltojen kanssa, ja jotka nauttivat Israelin, Saudi Arabian ja joittenkin muiden arabimaiden tukea. Nämä nimettömät diplomaatit pitävät kenraalien valtaa yhtä vaarallisena kuin islamistien vastaavaa.
Tämä on hämmästyttävä tuen osoitus USA:lta ja länsimailta Muslimiveljeskunnalle.
Senaattori Rand Paul teki lakiesityksen, jolla Egyptille maksettava tuki keskeytettäisiin. USA:ssa toimiva painostusryhmä CAIR lähetti 31.07.senaattoreille kirjelmän, jossa se varoitti tuen lopettamisen aiheuttamista vaaroista Egyptin tasapainolle samalla häiriten USA:n ja Egyptin välisiä suhteita sekä vaikuttaen negatiivisesti Israeliin. Esitys kaatui äänin 86 – 13.

USA:n hallituksen yrityksiä verenvuodatuksen lopettamiseksi ja tilanteen ratkaisemiseksi neuvottelujen kautta ovat häirinneet toistuvat varoitukset Muslimiveljeskunnan jäsenten vaarallisuudesta, jonka mukaan he ovat terroristeja. Tilanteen sekavuutta lisää Muslimiveljeskunnan ilmoitus jatkaa mielenosoituksia ainakin viikon ajan.
Egyptin sisäministeriön ilmoituksen mukaan poliisi on pidättänyt 1004 Muslimiveljeskunnan jäsentä, ja takavarikoinut heiltä aseita, ammuksia ja räjähteitä. http://www.timesofisrael.com/israel-undermining-western-diplomatic-efforts-in-egypt/

Mursin kannattajat ovat valinneet raivonsa kohteeksi Egyptin kristityt, joita on n 10 % maan lähes 90 miljoonan väestöstä, vaikka he ovat pysytelleet politiikan ulkopuolella, joskin osoittivat myötätuntoa Muslimiveljeskunnan (MV) hallinnon loputtua. Lähes 40 kirkkoa on poltettu maassa, ja lisäksi he ovat hyökkäilleet kristittyjen koteihin ja liiketiloihin. Kristityt olivat hyökkäysten kohteena Mubarakin hallinnon aikana, se jatkui lisääntyneenä Mursin hallinnon aikana, ja on saavuttanut huippunsa Mursin ja MV:n hallituksen kaaduttua. Kaksi kristittyä on surmattu keskiviikosta lähtien. Artikkelin mukaan nämä teot osoittavat Mursin kannattajien nauttivan edelleen suurta suosiota kansan parissa myös Kairon ulkopuolella ja varoittavan samalla kristittyjä ja muita vähemmistöjä pysyttelemään poissa politiikasta.
Mielenosoittajat tunkeutuivat Fransiskaanien kouluun Kairossa, minkä jälkeen he kuljettivat kahta nunnaa kadulla panttivankina, kunnes eräs muslimivaimo pelasti heidät. Myös muita koulun henkilökunnan jäseniä häirittiin seksuaalisesti kadulla heidän poistuessaan koulusta. http://www.timesofisrael.com/egyptian-churches-face-surge-in-islamist-attacks/

Egyptiläinen ryhmä Tamarod, joka keräsi ihmisten nimikirjoituksia presidentti Mursin vallan kaatamiseksi, kerää nyt nimikirjoituksia uudelle aloitteelleen, jolla peruutettaisiin Israelin ja Egyptin välinen rauhansopimus, jonka Presidentti Anwar Sadat ja Menachem Begin allekirjoittivat vuonna 1979. Tamarod syyttävät myös kiivaasti ”Amerikan sekaantumisesta Egyptin sisäisiin asioihin, mitä ei voida hyväksyä”. Ryhmän jäsenet vaativat kansan-äänestystä rauhansopimuksesta. Heidän vaatimuksenaan on, että Egyptin tulee saada oikeus viedä sotilasosastojaan Siinaille ilman rajoitusta, mitä rauhansopimus tarkoin rajoittaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171011#.UhBpeGJHT-k

Arviolta 4 000 Israelin arabia osoitti mieltään Nasaretissa presidentti Mursin puolesta kantaen käsissään Egyptin lippuja ja Mursin kuvia. Mielenosoitusta johti islamilaisen järjestön pohjoisen haaran johtaja sheikki Raed Salaah, joka aiheuttaa jatkuvia häiriöitä Israelin poliisille. Mielenosoittajat huutelivat Mursia kannattavia ja kenraali el-Sissin vastaisia iskulauseita kutsuen armeijan komentajaa ja tosiasiallista Egyptin hallitsijaa Amerikan käskyläiseksi. Yksi iskulause kyseli: ”Oletko juutalainen vai et?”, toisessa: ”El-Sissi on teeskentelijä, petturi, joka tekee työtä juutalaisille”. Hitlerin kuvan alla oli teksti: ”Tapoin juutalaisia kansani ryhmäni hyväksi”. El-Sissin kuvan alla luki: ”Tapoin kansalaisiani, ryhmääni, juutalaisten hyväksi”. Temppelivuorella oli samantapaisia mielenosoituksia. 
On syytä muistaa, että Israelin arabit nauttivat samoista oikeuksista kuin juutalaisasukkaat. Kuitenkin he mieluiten pitävät itseään Länsirannan palestiinalaisina, ei israelilaisina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171002#.UhBsIGJHT-k

2. DEBKAFILE kertoo artikkelissaan, että Saudi Arabia ja UAE vakuuttavat täysin tukevansa kenraali el-Sissin hallitusta Egyptissä ja varoittavat ulkomaita sekaantumasta Egyptin asioihin.
DF kertoo myös presidentti Mubarakin eroamisesta virastaan arabikevään vihaisten puhurien runnellessa Egyptiä pahimmillaan. USA:n presidentti Obama soitti Mubarakille helmikuussa 2011 kehottaen tätä välttämään ampumista siviilejä kovilla panoksilla. Artikkelin mukaan Mubarak pyysi muutaman päivän odotusta hajottaakseen massarallin, mutta Obama esitti jyrkän vaatimuksen: ”Eroa nyt!”. Todellakin, 11. helmikuuta armeija ilmoitti Mubarakin erosta.

Nyt kenraali el-Sissin syrjäytettyä presidentti Mursin Obama yritti soittaa kenraalille, mutta hän ei suostunut ottamaan puhelua vastaan arvaten Obaman puhelun sisällön. Egyptin viranomaiset ilmoittivat Valkoiselle Talolle, että hänen soittonsa osoite tulee olla Egyptin presidentti Adly Mansour, koska hän johtaa maan hallitusta, mistä Valkoinen talo kieltäytyi. Itse asiassa el-Sissi puhui silloin Saudi Arabian tiedustelupäällikölle prinssi Bandarille, joka oli käynyt Venäjällä tapaamassa presidentti Putinia tarjoten aseiden ostamista 15 miljardin USD arvosta sitä vastaan, että presidentti Putin joustaisi vaatimuksestaan Bashar Assadin hallituksen tukemisessa. Bandarin ja Putinin keskustelut kestivät 4 tuntia.
DF kertoo, että el-Sissin tuomitseminen rohkaisee islamisteja kiihdyttämään vastarintaansa, minkä johdosta armeijan tukema hallitus lisää Muslimiveljeskunnan murskaamista ja veren-vuodatusta. Saudi Arabia ja UAE lisäävät tukeaan Adly Mansourin hallitukselle, mitä pahentaa USA:n ja Egyptin välisiä suhteita. Tämä asettaa USA:n ja Saudi Arabian suhteet varsin epävarmaan tilaan. Obama on menettänyt arabimaiden arvostuksen, mikä itämaisen ajattelun mukaan tarkoittaa korjaamatonta kasvojen menettämistä. http://www.debka.com/article/23197/Saudi-King-Abdullah-backs-Egypt’s-military-ruler-warns-against-outside-interference

3. PA:n puheenjohtaja Mahoud Abbas tapasi torstaina hallituksensa johtavia virkailijoita informoiden heitä rauhankeskustelujen viimeisestä istunnosta, vaikka molemmat osapuolet ovat sopineet täydellisestä uutissulusta. Virkailijat kertoivat Lontoossa ilmestyvän Al-Hayat lehden toimittajalle, että he olivat syvästi huolissaan USA:n hallituksen roolista puolueettomana välittäjänä viitaten Israelissa julkistettuihin tuhansien uusien asuntojen rakennussuunnitelmiin. He kertoivat, että joko Israel rikkoo antamaansa lupausta olla rakentamatta uusia asuntoja juutalaisyhteisöjen ulkopuolella tai ulkoministeri John Kerry on pettänyt heitä antaen heille virheellisiä tietoja Israelin rakentamisesta saadakseen heidät pysymään neuvottelupöydässä.

Toiseksi he syyttivät USA:n hallitusta, että se pyrkii petollisesti PA:n hyväksymään Palestiinan valtion tilapäisin rajoin. Abbasin kerrotaan vastanneen syytöksiin tuohtuneena, että hän on kymmeniä kertoja vakuuttanut amerikkalaisille, ettei hän hyväksi sitä, ja on valmis kertomaan sen taas kerran, koska se on vastoin palestiinalaisten näkemystä. Abbas kertoi, että neuvotteluissa käsiteltiin kaikkia lopullisen tilanteen kysymyksiä. Neuvottelut näyttävät takkuavan pahasti epäluulojen viidakossa, vaikka yksityiskohdista vaietaan. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/PA-officials-accuse-US-of-deception-and-misinformation-on-peace-talks-323374

4. Jpost kertoo 16.08. 2013 pääkirjoituksessaan PA:n kiihotuksesta, mikä Israelin median vasemmistosuuntauksen huomioiden on pidettävä harvinaisen suorasukaisena joskin täysin asianmukaisena, todeten alussa, että tuskin yksikään ennuste lupaa positiivisia tuloksia PA:n ja Israelin välisissä rauhanneuvotteluissa. PA:n virkailija Yasser Abed Rabbo ennusti, että huomioiden Israelin ennennäkemättömän setlementtien laajentamisen neuvottelut ovat vaikeuksissa ennen niiden kunnolla alettuakaan.

USA:n asettamavälittäjä John Kerry julisti kaikki Israelin rakentamat juutalaisyhteisöt vihreän linjan itäpuolella laittomiksi, mukaan lukien Jerusalemin uudet lähiöt, mikä kyseenalaistaa hänen toimensa puolueettomana sovittelijana, ja antaa lisävirikettä tiedoille, että taustalla on Obaman harjoittama Netanyahun hillitön painostus ja uhkaus Israelin laittomaksi julistamisesta, mikä näyttää lamauttaneen hänen järjellisen ajattelunsa. Toisin sanoen, ellei Israel taivu ja luovuta yhä enemmän maata, se tullaan eristämään ja alentamaan pariah-asemaan, mikä kyseenalaistaa Israelin oikeuden puolustaa itseään. 

Israel on yksin neuvottelupöydän takana, jonka toisella puolella on vihamielinen keskustelukumppani ja otaksuttavasti puolueeton erotuomari. Netanyahu pyrki kirjeessään Kerrylle selittämään, etteivät vihakiihotus ja rauhan tekeminen sovi yhteen, mutta siitä huolimatta PA jatkaa kiihotustaan kaikilla rintamilla, mikä rakentaa perustuksia jatkuvalle väkivallalle, terrorille ja  konfliktille, mikä ei saanut mitään vastakaikua Kerryn tiimin tai kansainvälisen median taholta. Jpost tähdentää vihan lietsonnan poistamisen tärkeyttä, mikäli päämääränä on elää rauhassa rinnakkain. Median tiedottamat toistuvat Israelin ja juutalaisuuden hävittämisestä, kansanmurhasta, mitä PA:n virallinen media välittää jatkuvasti, ei saa mitään huomiota USA:n ulkoministeriön tai kansainvälisen median taholta.

PA:n harjoittama propaganda, jonka mukaan juutalaisuudella ei ole mitään uskonnollisia, historiallisia tai arkeologisia siteitä Pyhään Maahan ja oikeutta elää tässä maassa, on ehkä tarkoituksellisesti jätetty huomiotta. Edellisellä viikolla Abbasin virallisella FB-sivulla julkistettiin kuva PA:n lipulla verhoillusta Länsimuurista, jonka edessä seisoi PA:n aseistettuja vartioita kuin painottaen, ettei Israelilla ja juutalaisilla ole mitään oikeuksia siihen. Mikään kansainvälinen media ei puuttunut PA:n väitteeseen, että juutalaisten läsnäolo länsimuurin edessä on synti ja saastaisuus. PA:n virallinen TV lähetti kahdesti viikossa dokumenttia, jossa selitettiin, että PA:n tarkoituksena on tuhota Länsimuurin edessä oleva tasanne, ja rakentaa siihen islamin kulttirakennuksia.

Pääartikkelissa todetaan, että maailman media kokonaisuudessaan laatii liikuttavia tarinoita Israelin rakentamisesta omassa maassaan, joiden toteutuminen on vuosien päässä, samalla muka alistaen palestiinalaisia ja heidän oikeuksiaan, mutta ei millään tavoin puutu PA:n ja palestiinalaisten laajemminkin harjoittamiin vaatimuksiin juutalaisten kansanmurhasta ja Israelin tuhoamisesta. Artikkelin lopussa kysytään, onko Israelilla mitään mahdollisuutta tasapuoliseen kohteluun, vai onko Israelin odotettava ”laittomaksi julistamista steroidilla”, riippumatta siitä, mitä se tekee tai on tekemättä?

5. UUTISOTSIKOITA
-          Israelin täytyy lopettaa brittien mandaattiajalta peräisin oleva käytäntö antaa hallinnollisia käskyjä ilman oikeuden päätöstä karkottaa ihmisiä kodeistaan ja kieltää heitä palaamaan kotiinsa ja perheensä luo määräämänään aikana. Tätä koskevan lakiesityksen laati kansanedustaja Orit Struk (Bait Hayehudi). Mandaattiaikana brittien laatiman lain mukaan turvallisuusmiehet voivat katsomaansa yleiseen turvallisuuteen viitaten antaa hallinnollisia kieltoja ja käskyjä. Perusteina käytetään viittauksia yleiseen turvallisuuteen, yleisen järjestyksen häiritsemiseen tai mielenosoituksen tai väkivallan syntymisen estämiseen. Hallinnollisia käskyjä on käytetty sekä PA:n alueella asuville että yhä useammin juutalais- tai ns. etäyhteisöissä asuville juutalaisille asukkaille. Monet tällaisen kohtelun alaisiksi joutuneet ovat valittaneet viranomaisten kohtuutonta ja järjellisen käyttäytymisen ylittävää kohtelua etenkin poliisien taholta, mikä usein osoittaa ”setlereihin” kohdistettua vihaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171018#.UhCTPmJHT-k
-          YK:n Israelissa vieraillut YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon tunnustaa YK:n vääristyneen ja epäoikeudenmukaisen kohtelun ja jopa syrjinnän päätöslauselmissaan Israelista. Hän sanoi tulleensa maahan tukeakseen rauhanneuvotteluja, mitä hän tuskin voi auttaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171010#.UhCWlGJHT-k





Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019