KESKIVIIKKO 21.08.13


KESKIVIIKKO 21.08.13

1. TURKIN pääministeri Recep Tayyip Erdogan vakuutti Oikeus- ja Kehitys-puolueensa aluekokouksen osanottajille maanantaina 20.08., että Israel on Egyptin heinäkuun 3. päivän vallansieppauksen takana, ja sanoi, että hänellä on dokumentti, joka todistaa asian.
”Kuka on tämän takana? Meillä on todiste”, hän selitti kuulijoilleen. Se oli Israelin syy, että hän kohtasi Egyptin ylenkatseen pyrkimyksilleen saavuttaa johtavan muslimivallan asema Lähi Idässä, ja että tämä torjunta tuli häntä vastaan jopa Muslimiveljeskunnan taholta Mursin hallinnon aikana, vuosi ennen vallansieppausta, hän selitti Debkafilen artikkelin mukaan. .
Mursi torjui hänen lähentymispyrkimyksensä, eikä vain Kairon hallitusta, vaan myös Gazan kaistaa hallitsevan Hamasin uskotellen olevansa heidän puolustajansa, DF kertoo.

DF kertoo edelleen, että Erdoganin suunnitelma Turkin johtaman muslimiblokin muodostamiseksi koki toisen takaiskun, kun hänen ainoa strateginen kumppaninsa Qatarin emiiri Sheikh Hamad bin Khalifa al-Thani luopui vallasta verettömässä vallankaappauksessa. Motiivi hänen poistamisekseen, jota Saudi Arabia ja UAE tukivat, oli hänen läheiset suhteensa Turkin kanssa sekä Muslimiveljeskunnan ja Hamasin tukeminen. Sheikh Hamas al-Thanin seuraaja oli hänen poikansa Sheikh Tamim bin Khalifa al-Thani, joka vastusti isänsä läheisiä suhteita Turkin ja Muslimiveljeskunnan kanssa. DF arvioi, että Qatarin vallankaappaus ennusti, mitä tulisi tapahtumaan Turkissa. Erdogan ja hänen tiedustelu-järjestönsä Fidan Hakan menettivät tämän yhteyden, eivätkä saudit ja UAE edes mitenkään peitelleet tavoitettaan kaataa Muslimiveljeskunnan hallinto Egyptissä ja torjua Turkin ja sen Persianlahden tukijamaan valtapyrkimykset. http://www.debka.com/article/23203/Erdogan-in-another-anti-Semitic-diatribe-against-Israel-reveals-his-failures

Egyptin väliaikainen hallitus torjui Erdoganin väitteet kutsuen niitä ”perusteettomiksi, järjettömiksi ja mielikuvituksellisiksi” todeten, että sen itsehillintä alkaa loppua Turkin suhteen.
Israelin hallituksen edustaja sanoi Erdoganin väitteitä joutaviksi, mikä ei vaadi vastausta. Erdoganin todiste lienee Ranskan juutalaisen intellektuellin Bernard-Henry Levyn ja silloin oppositiossa olevan Tzipi Livnin välinen keskustelu Tel Avivin yliopistossa v. 2011. Levy totesi silloin Muslimiveljeskunnasta: ”Jos se demokratian vuoksi pääsee valtaan, olkoon niin”. Kysyttäessä vaatisiko hän armeijan menevän väliin, Levy totesi: ”Tulisin vaatimaan heidän estämisekseen päästä valtaan, kaikin mahdollisin keinoin”.
Turkki kritisoi ankarasti armeijan suorittamaa vallansieppausta Egyptissä 03.07. tuomiten samalla kovin sanoin verenvuodatuksen Kairon kaduilla. Viime viikolla Turkki kutsui lähettiläänsä kotiin Egyptistä, joka seurasi pian kutsuen lähettiläänsä kotiin Turkista.
Pääministeri Erdoganin Lähi Idän politiikka on siten raunioina menetettyään kaikki yhteytensä.  http://www.timesofisrael.com/us-pans-turkish-pm-for-saying-israel-ousted-morsi/

2. ISRAELIN ja PA/PLO:n välisten rauhanneuvottelujen keskustelutiimit pitivät eilen tiistaina salaisen kokouksensa salaisessa paikassa. Tilaisuus oli tarkoitus järjestää keskiviikkona, mutta koska Saeb Erekatilla oli sovittu vierailu Moskovassa, se aiennettiin päiväkokoukseksi, keskiviikkona, jota seurasi toinen illalla.

Tiimin jäsenet ovat varsin hyvin pystyneet pitämään keskustelujensa sisällön salaisuutena Kerrylle antamansa lupauksen mukaan. Tiistain kokouksesta todettiin vain, että ne olivat vakavat. Keskustelutilaisuudesta kertoi AFP:n journalistille PA:n korkea virkailija: ”Tapaaminen järjestettiin tänään Saeb Erekatin ja Muhammed Shtayethin johtaman palestiinalaisen delegaation ja Tzipi Livnin ja Yitzhak Molchon  johtaman Israelin delegaation välillä”. Livni enempää kuin pääministerin kansliakaan eivät vahvistaneet tietoa.
Seuraava kokous on määrä pitää Jerikossa.
Livni kertoi puhuessaan Israelin radiolle tiistaina totesi, että neuvottelujen jälkeen Israelilla tulee olemaan hyvin dramaattisia päätöksiä tehtävänään todeten: ”Me väittelemme, mutta vain seinien sisäpuolella”.
Abbas vahvisti tukensa kahden valtion periaatteelle, joka johtaa Palestiinan valtion perustamiseen 1967 sodan linjoille pääkaupunkinaan Jerusalem, tavatessaan kansanedustaja Muhammd Barakein johtaman Hadash-puolueen (Demokratian ja Tasapuolisuusrintaman) delegaation Ramallahissa eilen. Abbas syytti Israelia kapuloitten heittelemisestä rauhanveturin raiteille provokatorisella rakentamisella Länsirannalla.
Hän sanoi Israelin toimien vahingoittavan vilpittömiä pyrkimyksiä saavuttaa rauha ja lopettaa miehitys. Barakei sanoi Abbasin todenneen, että keskusteluissa edistystä on tapahtunut ja että on mahdollista ratkaista kaikki Israelin ja PA/PLO:n väliset ydinkysymykset. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Livni-Israel-will-make-dramatic-decisions-during-peace-talks-323702

3. EUROOPAN UNIONIN 28 jäsenmaan ulkoministerit kokoontuvat tänään keskiviikkona Brysselissä löytääkseen formulan, jolla Egyptin armeijan suojeluksessa olevaa väliaikaista hallitusta ja väliaikaista presidentti Adly Manouria tulisi ohjata demokraattiseen suuntaan. EU on noussut temppelinharjalle keskeisenä sovittelijana nykyisen ja edellisten johtajien välillä. EU tukee Egyptiä 5 miljardilla Eurolla vuodessa, mutta sen käyttämistä painostuskeinona vähentää se, että varat menevät pääosin vapaille järjestöille eikä hallitukselle.
USA:n ja EU:n yhteinen sovitteluyritys epäonnistui, mutta EU:n ulkopolitiikan johtaja Catherine Ashton sanoo EU:n yrittävän uudelleen. Hän kävi tapaamassa syrjäytettyä presidentti Mursia hänen pidätyspaikassaan ja lupasi mennä uudelleen, jos on tarvis.

LÄNSIMAITTEN suurin huoli on, miten saada väkiluvultaan suurimman arabimaan palautettua järjestäytyneeseen tilaan ja lopettaa veriset mielenosoitukset. Useat EU-maitten edustajat ovat vaatineet Egyptille myönnetyn avustuksen keskeyttämistä, mutta suurissa talousvaikeuksissa painiskeleva Egypti tulee kokemaan entistä suuremmat mielenosoitukset, jos kansalaisten päivittäinen toimeentulo kiristyy. Egyptin taloutta parantaa Suezin kanavan toimiminen, ja Saudi Arabia ja Qatar ovat yhdessä luvanneet täydentää hallitukselta puuttuvat varat. Aseiden myynti Egyptille on yksi, jota voidaan kiristää. EU:n kauppa Egyptin kanssa on n. kaksi miljardia Euroa kuukaudessa. USA:n hallitus kiistää tiedot, että se olisi peruuttanut vuotuisen 1.3 miljardin USD avustuksen ja 250 miljoonan lisäavustuksen Egyptille. http://www.jpost.com/Middle-East/EU-foreign-ministers-to-discuss-Egypt-aid-and-policy-at-emergency-talks-323748

4. EGYPTI on suuressa välikädessä, miten menetellä entisen presidentti Hosni Mubarakin suhteen. Hänet tuomittiin elinikäiseen vankeuteen syytettynä korruptiosta, asemansa väärinkäyttämisestä omien ulkomaiden antamia lahjoa sekä siitä, ettei hän estänyt mielen-osoittajien surmaamista, Uudessa oikeuskäsittelyssä hänet vapautettiin lähes kaikista syytöksistä, mutta jos vihjeet hänen vapauttamisestaan vankeudesta pitävät paikkansa, se voi nostattaa nuoret mielenosoittajat, jotka avustivat hänen syrjäyttämistään, ja voivat tulla uudelleen kaduille kutsuen mukaansa helposti manipuloitavia nuoria.

TiLanne on muuten alkanut rauhoittua armeijan  ja väliaikaisen hallituksen pidättäessä suurimman osan Muslimiveljeskunnan johtajista, jotka joutuivat peruuttamaan aiemmin sovittuja mielenosoituksia. Veljeskunta ei järjestönä ole suinkaan murskattu, joskin heikennetty, mikä pakottaa sen uudelleen maan alle, kuten se oli Mubarakin aikana. Osa johtajista on paennut Gazan kaistalle pyrkien sieltä jatkamaan taisteluaan.
Mubarakin vapauttamisen pelätään saavan Muslimiveljeskunnan nousemaan uudelleen mielenosoitusten johtoon, mikä voisi uudelleen pahentaa orastavaa normalisointia.
Mubarakin vapauttamista puidaan tänään Egyptin oikeudessa, joka kokoontuu vankilassa, jossa 85-vuotista entistä presidenttiä on pidetty. http://www.jpost.com/Middle-East/Analysis-The-uncertain-prospects-of-Mubaraks-release-323746

5. SYYRIAN aktivistit väittävät, että Assadin armeija käytti kemiallisilla agenteilla täytettyjä raketteja Damaskoksen itäosien lähiöissä Ain Tarma, Zamalka ja Jobar, joihin kapinallis-joukkoja on päässyt pureutumaan. Aktivistien mukaan ainakin 213 ihmistä on lääkintä-henkiöiden mukaan hoidettu kemiallisten aineiden aiheuttamien vammojen vuoksi. YK:n nimittämän kemiallisten aseiden käyttöä tutkivan tiimin on määrä aloittaa tutkimukset maassa. Syyrian ihmisoikeuksien seurantajärjestön edustaja sanoo, että Damaskoksen Mouadamiya lähiö lounaaseen pääkaupungista joutui kiivaimman tulituksen kohteeksi, kehottaen YK:n lähettämää tiimiä tutkimaan aluetta. Se kuitenkin riippuu siitä, antaako Assad luvan. Toiseksi on vaikea uskoa uutisen todenperäisyyttä, koska sen vahvistaminen riippumattomista lähteistä on Syyrian oloissa lähes mahdotonta. http://www.jpost.com/Middle-East/Assad-forces-allegedly-use-chemical-agents-in-bombardment-killing-hundreds-323754

6. UUTISOTSIKOITA
-          INN:n raportin mukaan 635 ihmistä kuoli Syyrian itäosassa sijaitsevassa Ghoutassa hermokaasuhyökkäyksen uhreina, kuten paikallisen yhteistoimintakomiteat kertoivat Al-Arabiyan toimittajille. Satojen muiden kerrotaan haavoittuneen tällä kapinallisten miehittämällä alueella Damaskoksen itäpuolella. Syyrian vallankumouksen komento-neuvoston jäsenet kertoivat, että Syyrian koneet lensivät alueen yli pommitusten jälkeen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171141#.UhR3cmJHT-k
-          PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat sanoo, ettei PA/PLO suinkaan suostunut rauhan-neuvotteluihin Israelin kanssa ilman ennakkoehtoja. Hän sanoi lisäksi, että USA:n lähettämässä vakuutuksessa vahvistetaan, että Israel tulee suostumaan kaikkiin sen asettamiin ehtoihin. Erekat puhui näitä Nasaretissa toimivan A-SHAMS radioyhtiön haastattelussa. Erekat vakuutti USA:n antamassa kirjelmässään vakuuttaneen, että keskusteluissa tullaan hyväksymään 1967 sotaa edeltävät aselepolinjat tulevan valtion rajoiksi; käsitellään kaikkia ydinkysymyksiä kuten Jerusalem, pakolaiset, rajat, turvallisuus ja vesi; keskustelut tulisivat kestämään 6 -9 kuukautta, eikä sinä aikana solmita minkäänlaisista väliaikaisia sopimuksia. Abbasilla on ollut joukko vaatimuksia, joita hän toistelee puheissaan. Näistä viimeisin on ollut, että Israelin tulee vapauttaa kaikki ennen 1993 Oslon sopimuksia tuomitut terroristit, myös Israelin arabit, sekä keskeyttää kaikki rakennustoiminta Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä ja Jerusalemin itäosissa. PA/PLO oli myös laatimassa lukuisia syytekirjelmiä YK:n eri instituutioihin, mukaan lukien ICC. USA:n ulkoministeri John Kerry sai väännettyä Abbasin kättä siten, että hän pudotti kaikki muut vaatimukset paitsi 104 terroristin vapauttamisen asteittain neuvottelujen edistymisen mukaan. Israel vapautti heistä 26 juuri ennen ensimmäisiä neuvotteluja. Erekat sanoi, että PA toimi aktiivisesti saadakseen EU:n julistamaan juutalaisyhteisöjen boikotin, ja että se toimii edelleen aktiivisesti Latinalaisen Amerikan maissa, Kiinassa, Venäjällä ja Japanissa sekä Afrikan Unionin maiden parissa boikotin laajentamiseksi juutalaisyhteisöjä vastaan Juudeassa ja Samariassa. Erekatin haastattelulausunnosta voidaan päätellä, että PA katsoo Abbasin vaatimusten olevan edelleen voimassa. Toiseksi PA/PLO voi jatkaa kulissien takana Israelin vastaista politiikkaansa kokoamalla kansainvälistä boikottia Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöille ja Jerusalemin uusille lähiöille. Tämä täysin kyseenalaistaa Abbasin Israelille asettamat syytökset neuvottelujen sabotoinnista ja vakuutukset PA:sta muka vilpittömänä neuvottelukumppanina. Israelin neuvottelu-tiimin eikä pääministerin taholta, joka valvoo keskusteluja, ole annettu minkäänlaista reaktiota näistä Erekatin enempää kuin Abbasinkaan valheellisista ja kiihottavista  puheista neuvottelujen aikana, jolloin niitä tulisi välttää. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171136#.UhR5SWJHT-k
-          Arabit jatkavat yksittäisiä hyökkäyksiään Jerusalemin kevytrautatietä tai sillä matkustavia vastaan. Viimeisin hyökkäys tapahtui maanantaina Binyamin alueesta kotoisin olevan juutalaismiehen matkustaessa vaunussa. Joukko arabeja kiinnitti huomionsa mieheen, jolla oli selvät juutalaiset vaatetus ja merkit. Miehen poistuessa junasta arabi mies läimäytti häntä suoraan kasvoihin ilman mitään syytä paeten välittömästi arabijoukon seuraamana. Juutalaismies teki ilmoituksen poliisille, mutta syyllisten kiinni saaminen lienee vaikeaa, elleivät he toista rikostaan. Yksityisistä juutalaisiin kohdistuvista hyökkäyksistä voidaan päätellä, että poliisin ja tuvallisuus-miesten pelko on pienentynyt arabien joukossa siten, että he uskaltavat tehdä hyökkäyksiä, erilaisin asein ja myös veitsin päivän valossa ihmisten keskellä liikkuessaan. Tämä on vaarallinen asenteen muutos, mikä voi pakottaa turvallisuus-joukot koventamaan otteitaan, mitä Jerusalemin poliisi on pyrkinyt välttämään siinä määrin, että sen katsotaan joissakin tilanteissa puolustavan arabeja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171116#.UhSBHGJHT-k
-          Egyptin väliaikaiseksi nimitetty El Baradei joutuu vastaamaan oikeudessa syytöksiin kannattajiensa luottamuksen pettämisestä sanouduttuaan irti toimestaan.
-          Voice of Palestine julkaisi toivon radiosanomassaan 08.08 Palestiinan kansalle. viestin, jossa se tervehtii useita Israelin kaupunkeja Acre, Nasaret, Haifa, Tiberias, Jaffa miehitetyssä Palestiinassa esittäen toiveen, että nämä kaupungit tulevat pian olemaan uudelleen osa Palestiinaa.  http://www.timesofisrael.com/palestinian-authority-radio-touts-israels-demise/
Lämpötilat JRSLM: Keskiviikko 21-31; Torstai 20-31; Perjantai 19-30; Lauantai 19-29 C-astetta. Kinneretin vedenpinta – 210.735 m; 226 sm alemman punaisen linjan yläpuolella. 

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019