TIISTAI 06.08.13


TIISTAI 06.08.13

1. PA:N JA PLO:N johtajat kokoontuvat tänään tiistaina Ramallahiin keskustelemaan rauhan-neuvottelujen seuraavasta keskusteluvaiheesta, joka on tarkoitus pitää 14. elokuuta Jerusalemissa. Niiden erotuomarina tai valvojana toimii USA:n Martin Indyk.
Fatahin keskuskomitean jäsen Jamal Muhaissen sanoi, että Ramallahin kokouksessa informoidaan palestiinalaisjohtajia Washingtonin keskustelujen tuloksista sekä valmistellaan seuraavaa neuvottelutapahtumaa varten. Muhaissen muistutti, että palestiinalaisten kanta rauhan-neuvottelujen perusteista ei ole muuttunut miksikään, vaan 1949 aselepolinjat ovat edelleen sen vaatimuksena. Israel ei ole virallisesti hyväksynyt niitä, mutta USA:n ulkoministeriön laatimassa kutsukirjeessä Washingtonin neuvotteluihin –67 linjat mainitaan, eikä Israel protestoinut vastaan, mikä voidaan katsoa hyväksymiseksi.

Muhaissen esitti Fatahin kieltävän kannan julkisuudessa kiertäviin huhuihin, että yhtenä vaihtoehtona olisi Palestiinan valtion perustaminen tilapäisin rajoin. Hän sanoi Fatahin pitävän kiinni ulkoministeri John Kerryn lupaamasta yhdeksän kuukauden aikataulusta neuvotteluille. Hän kuitenkin epäili mahdollisuuksia saada sopimuspaketti kuntoon siinä ajassa. Hän syytti Yhdysvaltoja, ettei se ole painostanut Israelin hallitusta paljastamaan korttinsa, eli myöntymään julkisesti PA:n asettamiin vaatimuksiin.

PLO:n pääsihteeri Yasser Abed Rabbo sanoi Voice of Palestina radiolähetyksessä, ettei hän usko Israelin todella haluavan rauhaa. Hän syytti Israelin hallitusta rakennuslupien myöntämisestä Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöille sekä Jerusalemin itäosaan, vaikka rauhankeskustelut on aloitettu. Hän vakuutti, että keskustelut päättyvät tuloksettomina, ellei Israel lopeta uusien asuntojen rakentamista noilla alueilla.
PLO:n hallituksen jäsen Tayseer Khaled sanoi, että PA:n johto teki karkean virheen suostuessaan keskusteluihin ilman juutalaisyhteisöjen täydellistä rakennuskieltoa. Hän sanoi Palestine News Network ohjelmassa, että kansainvälinen yhteisö lopetti Israelin painostamisen rakennuskieltoasiassa, koska PA:n johto luopui vaatimasta sitä, vaikka se on rahankeskustelujen keskeisin poliittinen kysymys, kuten hän asian esitti. Hän vaati, että PA;n johdon tulee harkita asenteensa siihen uudelleen, koska se siitä luopuikin.

RAMALLAHISSA useat palestiinalaisryhmät kieltäytyivät osallistumasta keskusteluja valvovaan erikoiskomiteaan esittäen, että koska PA:n johto meni neuvotteluihin vastoin PLO:n vaatimuksia, että Israelin tulee ensin hyväksyä PLO:n vaatimukset, sen tulee itsensä selvitellä mahdollisuudet pelastaa itsensä. Ramallahissa on ollut mielenosoituksia neuvotteluja vastaan, mutta PA:n poliisi hajotti ne varsin kovakouraisesti. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/PA-leaders-to-discuss-second-round-of-peace-talks-set-for-August-14-322153

Toronton Palestiinan Talon edellinen presidentti Elias Hazineh puhui Toronton Al-Quds päivien yhteydessä, lausuen oman mielipiteensä Israelin ja palestiinalaisten välisistä suhteista osoittaen sanansa juutalaisille näin: ”Teidän tulee lähteä Jerusalemista. Teidän tulee lähteä Palestiinasta”, hän esitti ultimaatuminsa. ”Sanomme, menkää pois tai kuolette. Me annamme heille kaksi minuuttia aikaa lähteä ennen tulistuksen aloittamista. Ja tämä on ainoa keino saada heidät ymmärtämään”. Hän puhui muslimien järjestämässä massakokouksessa Toronton parlamenttitalon ulkopuolella olevassa puistossa, jonne oli kokoontunut 400 ihmistä, Toronton kaupungin kieltäessä heitä turvallisuussyistä kokoontumasta parlamenttitalon eteen.  Hazineh vetosi Iranin Islamilaisen tasavallan perustajaan ajatollah Khomeiniin, joka aikoinaan vakuutti, että Jerusalem kuuluu muslimeille ja tulee kuulumaan ikuisesti. Federaation hallitus poisti tukensa Palestiinalaistalosta sanoen sen ajavan äärimmäisyysideologiaa. http://www.jpost.com/International/Palestinian-lead-in-Canada-Shoot-Israeli-Jews-if-they-dont-leave-Jerusalem-322145

Jerusalemin poliisi joutui maanantai-iltana kivisateeseen pääkaupungin Silwanin lähiössä ajaessaan takaa kahta palestiinalaista, jotka olivat sytyttäneet auton tuleen Abu Tor lähiössä. Kymmenittäin lähiön asukkaita osallistui kivitykseen haavoittaen neljää poliisia. He saivat toisen miehen kiinni, mikä aloitti kivitykset. Yksi poliiseista ampui käsiaseelleen varoitus-laukauksen ilmaan katsoessaan joutuneensa hengenvaaraan. Poliisi kutsui apuvoimia lähiöön saaden tilanteen lopulta rauhoittamaan. http://www.jpost.com/National-News/4-police-officers-hurt-by-Palestinian-stone-throwers-in-east-Jerusalem-322147
Jerusalemin pormestari Nir Barkat, joka hakee toista kauttaan yhden shekelin kuukausi-palkalla, vakuuttaa, että Jerusalem on yksi turvallisimmista kaupungeista sekä Israelissa että koko maailmassa. ”Los Angelesissa on kymmenen kertaa enemmän rikollisuutta asukasta kohti. Jerusalem on yksi turvatuimmista paikoista maailmassa, ja siksi me tarvitsemme perspektiiviä. Meillä on parhaat poliisivoimat ja he tietävät, miten suorittaa tehtävänsä hämmästyttävän hyvin. Kävele Jerusalemin katuja havaitaksesi, että asukkaat tuntevat olonsa hyvin turvatuiksi”.
Barkat lupaa - jos hänet lokakuussa valitaan toiselle viiden vuoden kaudelle - liittää ohjelmaansa dramaattisen lisäyksen työmarkkinoilla, johon uudet siirtolaiset voivat helposti integroitua, koska heillä on vahva englannin ja ranskankielen taito. Hän painottaa nuorten siirtolaisten osuutta Israelin ja ennen kaikkea Jerusalemin kehittämisessä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170629#.UgCaVmJHT-k

2. TERRORINUHRIEN omaisten järjestö Alamagor pyrkii vielä estämään 26 terroristin ja murhamiehen vapauttamisen ennen aikaansa Abbasin saamiseksi neuvottelupöytään. Nämä 26 ovat osa hallituksen lupaamasta 104:sta ennen Oslon sopimusta 1993 tuomittuja lasten ja naisten murhaajia, jotka eivät ole missään vaiheessa katuneet rikoksiaan. Heidät on tarkoitus vapauttaa 13. elokuuta, päivää ennen seuraavaa neuvottelutilaisuutta Jerusalemissa.

VAPAUTTAMISEN vastustajia löytyy lähes kaikissa puolueissa ja järjestöissä.
Almagor aikoo valittaa heidän vapauttamisestaan korkeimmalle oikeudelle, kuten he ovat tehneet aiemminkin terroristien vapauttamisen aikoina, joskin ilman tulosta. Korkeimman oikeuden edustaja vihjasi maanantaina, että Almagorilla on vahva syy vastustukseensa, ja kehottaa valtiota selittämään, miksi heidät vapautetaan vankilasta ennen tuomionsa kärsimistä loppuun. Hyvä käytös ja anteeksipyyntö tuskin riittävät.
Puolustusministeri Moshe Yaalon, joka kannatti vapauttamista hallituksessa, viittasi tärkeään strategiseen hyötyyn selittämättä tarkemmin, mikä aiheutti spekulaatioita USA:n lupauksesta tehdä jotain Iranin ydinasekysymyksessä. Tuntuu aika omituiselta, jos Israelin henkiinjäämis-kysymys olisi riippuvainen tuomittujen murhaajien ja terroristien vapauttamisesta, mihin USA ei suostu omien vankiensa suhteen, ei edes Jonathan Pollardin tapauksessa, joka on istunut 28 vuotta vankilassa kyseenalaisen tuomion vuoksi, vaikka ei ole surmannut ketään.

ALMAGORIN johtaja Meir Indor kertoi INN:n toimittajalle, että hallituksen päätös vapauttaa 104 terroristia on ristiriidassa lukuisten oikeudellisten kysymysten kanssa, ja pyytää oikeutta tutkimaan. oliko hallituksen päätös laillinen. Hän kyseenalaista vapauttamista ennen aktiivista diplomaattista toiminta, ja siksi, että hallituksen asettaman komitean laatimia kriteerejä, joiden puitteissa vankeja voidaan vapauttaa, ei ole täytetty. Indor pitää tärkeänä nostaa esille murhamiesten vapauttaminen ennen aikaansa, vaikka se ei onnistuisikaan estämään sitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170624#.UgCdcWJHT-k

3. JUUTALAISASUKKAITTEN määrä Juudean ja Samarian alueilla kasvoi kuudessa kuukaudessa 2.12 %, maan keskimääräisen kasvun ollessa 1.9 %. Juudean ja Samarian juutalaisasukkaitten määrä oli 367 000 vuoden 2012 lopussa, mikä nyt kasvoi 7 700 hengellä, mukaan lukien siirtolaiset ja syntyneet, kertoo Israel Hayom. Lukua pidetään merkittävänä kun otetaan huomioon hallituksen jarruttelu uusien rakennuslupien myöntämiseksi ja yleiskaavan valmistelemiseksi, sekä asuntojen tarjonnan vähyys, mikä on nostanut hintoja. Juudean ja Samarian juutalaisten määrä on siten 374 700 asukasta ilman Jerusalemin ympäristöä.

Suurinta kasvu oli Etzionin Blokin alueneuvoston alueella, jossa se nousi 4.1%, toisena Samarian alueneuvoston alue, jossa kasvu oli 3.2 %.
Yesha-neuvoston apulaisjohtaja Yigal Dilmoni toteaa, että vaatimus asuntojen määrän lisäämiseksi Juudean ja Samarian alueilla on selvin vinkki hallitukselle tehostaa rakennuslupien myöntämistä nopeimmin kasvavilla alueilla.
Israelin vasemmisto ja NGO-järjestöt vastustavat asuntojen rakentamista Juudeassa ja Samariassa, vaikka ne ovat ikivanhaa juutalaisaluetta ainakin 3 500 vuoden ajalta.
Keskusta puoltaa asuntojen rakentamista vain suuriin asuinkeskuksiin, oikeisto ja uskonnolliset puolueet kaikkialle Israelin maan alueella. Hebronissa oli voimakas juutalais-asutus, mutta vuoden 1929 arabimellakoiden ja massamurhan seurauksena heidät pakotettiin muuttamaan pois kaupungista, jonne he nyt palaavat vasemmisto-vastustuksesta huolimatta.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170635#.UgCnymJHT-k

4. UUTISOTSIKOITA
-          USA:n päätökseen sulkea lukuisia lähetystöjään Lähi Idässä ja Afrikassa, ulottaen sen Saharan eteläpuolisiin maihin, lienee vaikuttanut Al-Qaidan joukkopaot vankiloista eri maissa, sekä Al-Qaidan johtajan Ayman al-Zaqahirin käsky jäsenille hyökätä USA:n Jemenin lähetystöön, sekä internetissä aktivoitunut muslimien välinen keskustelu. USA:n presidentit ovat saaneet kovaa opetusta ottaa todesta Yhdysvaltain lähetystöjä vastaan tehtyjä uhkauksia, voidakseen välttää useissa maissa tehtyjen hyökkäysten tapaisten tilanteitten toistuminen. USA:n Teheranin lähetystön valtaus 1991 ja sen pitäminen miehitettyjä 444 vuorokauden ajan vapautusoperaation juuttuessa erämaan hiekkaan on varmaan yksi nöyryyttävimmistä kokemuksista. Presidentti Obama on nyt pyrkinyt aloittamaan suhteitten luomisen islamin kansan kanssa kokonaan uudelta pohjalta, jossa hän kumartaa syvään melkein polvistuen muslimimahdin edessä, kuten hän teki tavatessaan Saudi Arabian yksinvaltiaan. Obaman tarkoituksena on osoittaa, ettei USA ole enää se maailmanvalta, jonka edessä kaikki nöyristelevät, vaan samalla tasolla kuin muutkin kansakunnat, mutta perinteinen arabimentaliteetti pitää sitä heikkouden osoituksena pyrkien hyödyntämään sitä kieltäytyen itse tinkimään ollenkaan omista periaatteistaan. Tältä pohjalta katsoen Obaman Lähi Idän politiikka, mukaan lukien ulkoministeri John Kerryn ponnistelut rauhankeskustelujen saattamiseksi päätökseen 9 kuukauden aikana ja Israelin painostaminen Abbasin asettamiin ehtoihin vain saada hänet neuvottelupöytään, tuntuu lapsekkaalta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170628#.UgCuIGJHT-k
-          Huolimatta presidentti Obaman ja kongressin päätöksistä säilyttää Israelissa suunnitellun ja korkeat arvosanat käytännössä saaneen Iron Dome it-patteriston rahoituksen jatkumisesta budjettisupistuksista välittämättä, Israel tarjoaa USA:n osuuden vähentämistä jatkosuunnittelun ja rakentamisen osalta. Alan Makovsky, joka äskettäin erosi kongressin ulko- ja puolustusasian komiteasta, sanoo hämmästyneenä: ”Katsos vain, mies puree koiraa”. Hän sanoo, että jos tiedot pitävät paikkansa, ne osoittavat, miten syvä ja molemminpuolinen maitten välinen ystävyys todella on todeten, että tämän eleen merkitys on paljon suurempi kuin varojen menettäminen. USA lupautui tukemaan Iron Dome jatkokehitystä 2013-2015 aikana 607.3 miljoonaa USD, josta Israel lupaa leikata 54.7 miljoonaa USD. USA tukee Arrow-2 kehitystä 65.9 miljoonalla USD, Arrow-3 kehitystä 181.7 miljoonalla USD sekä David Sling keskimatkan torjuntaohjuksen kehittämistä 213.9 miljoonalla USD. Tämän lisäksi Israel saa vuosittain 3.1 miljardia USD sotilaallista avustusta, josta on osa käytettävä ostoihin ja hankintoihin USA:sta. Täten F-35 superhävittäjän hankinta rahoitetaan osittain tästä summasta. Kone valmistunee 2015. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170636#.UgCyrGJHT-k
-          Syyrian armeijan väitetään käyttäneen sarinia Duman ja Adran tapauksissa, väittävät kapinallisten edustajat. Näihin tietoihin voi suhtautua suurella varauksella, koska maassa on sisällissota, ja propaganda elää voimallisena, eikä uutisia ole helppo verifioida. Assad suostui antamaan YK:n tutkijoille luvan kolmeen kohteeseen, joissa  kemiallisia aineita väitetään käytetyn. Assad vakuutti äskettäin, että vain teräsnyrkein käyty sota saa maassa riehuvan sisällissodan loppumaan kapinan kukistamiseksi. http://www.timesofisrael.com/damascus-suburbs-report-chemical-attack-by-regime/

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019