PERJANTAI 09.08.13


PERJANTAI 09.08.13

1. RAUHANPROSESSIN nimellä tunnettu yritys selvitellä Israelin ja palestiinalaisten välisiä kysymyksiä ja yhteiseloa tällä pienellä maapalalla Jordanjoen ja Välimeren välissä on saamassa kafkamaisia piirteitä. Pääministeri Netanyahu on johtanut Israelin kansaa yli neljä vuotta, eikä PA:n johto ole koko sinä aikana tuntenut pienintäkään halua jatkaa neuvotteluja hänen hallituksensa kanssa, vaikka sitä on maaniteltu sekä lupauksin että myönnytyksin. Tämä viimeinen nyt meneillään oleva keskusteluyhteys saatiin aikaan vain USA:n lupaamilla mahtavilla tukiaisilla PA:lle ja yhtä mahtavilla uhkauksilla Israelille, sekä ulkoministeri John Kerryn hellittämättömillä ponnisteluilla. Kaikista näistä huolimatta ei ole mitään takeita, että neuvottelut jatkuvat edes sen 9 kuukauden ajan, mitä Kerry tarjosi prosessin aikatauluksi.

PROSESSIN epätodellisen kafkamaisuus johtuu neuvotteluosapuolten lähtökohdista.
PA:n ja PLO:n johto selvästi vastustaa neuvotteluja ja Abbas suostui niihin vain siksi, että kieltäytyminen olisi merkinnyt sitä, että prosessin kaatuminen olisi laskettu PA:n syyksi. Siihen Abbasilla ei ole varaa, koska länsimaat ovat PA:n uskollisimmat ja suurimmat tukijat.
Toiseksi islamin ideologian mukaan, mitä arabimaat ja Abbas edustavat, Israel on länsimaita edustava kukonpoika, joka on tullut pörhentelemään höyheniään islamin tunkiolle.
PLO:n useista jäsenjärjestöistä vain Fatah tukee Abbasia, eikä Hamas Gazassa hyväksy koko rauhanprosessia eikä yleensä Israelin olemassaoloa.
Kolmanneksi PA:n koko opetusohjelma, sen virallinen TV ja muut mediavälineet, kouluttavat kansaa lastentarha-ajasta lähtien korkeimpiin oppilaitoksiin saakka vihaamaan juutalaisia, sekä siihen, miten juutalaiset ovat varastaneet heidän maansa ja luonnonrikkautensa ja tekevät kaikkensa islamin imagon hävittämiseksi maassa ja varsinkin Jerusalemissa. PA:n puheenjohtaja Abbas vannoo, ettei Palestiinan valtiossa sallita yhtään juutalaisasukasta.

ISRAELIN näkökulmasta katsoen juutalaiset muuttivat maahan, jossa heidän esi-isänsä vuosituhansia sitten asuivat kukoistavissa valtioissaan, mutta joista heidät karkotettiin Assyrian ja Babylonian ja viimeksi Rooman toimesta, mutta he ovat aina palanneet takaisin. Juutalaiset perustavat oikeutensa maahan lupauksiin, joita heille annettiin korkeimmalta mahdolliselta taholta, jumalallisella vakuutuksella, ikuiseksi perintöoikeudeksi. Tämä oikeus on sittemmin kansainvälisten järjestöjen Kansainliiton ja YK:n päätöksillä vahvistettu, ja sitä tukee Netanyahun asettaman korkeimman oikeuden entisen tuomarin Edmond Levyn johtaman kansainvälisen oikeuden asiantuntijoitten muodostaman komitean havainnot, että koko Englannin hallitsema Syyria-Palestiina kuului juutalaisten kotimaahan, mutta josta Englanti 1920 irrotti Jordanjoen itäpuolisen osan palestiinalaisten valtioksi nimellä Transjordanian suojeluvaltio, joka 1948 miehitettyään Juudean ja Samarian ja Jerusalemin itäosan muutti nimensä Jordaniaksi. Israel vapautti alueet 1967 puolustussodassa. Siten juutalaisille jätettiin maa Jordanjoesta Välimereen, jonne juutalaisilla on oikeus rakentaa ilman rajoituksia rakennuslakiensa mukaisesti.

ISRAELIN toistaan seuraavat hallitukset ovat ehkä lännen ja arabimaiden reaktion pelossa arkailleet rohkeasti hyväksyä oikeutensa koko maahan ja vakuuttaa sitä myös ulkomaille. Tästä johtuen hallitusten politiikka suhteessa Juudeaan ja Samariaan on ollut poukkoilevaa ja epäjohdonmukaista, jopa schitzophrenista. Rakentamista Juudeaan ja Samariaan alettiin tukea vasta 1973 puolustussodan jälkeen vahvistamaan rannikon asutustaajamia, mutta etenkin vasemmisto on lyhytnäköisistä poliittisista syistä vastustanut sitä. Israelin valtio on budjeteissaan runsaskätisesti tukenut noita uutisraivaajien pystyttämiä juutalais-yhteisöjä, joissa asukasmäärä kasvaa paljon muuta maata nopeammin.
Myös Netanyahun hallitus on jatkanut edellisten tukipolitiikkaa, mistä osoituksena on äskettäin julkistettu luettelo Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen etuoikeusasemasta hallituksen vuosittain jakamiin erityisavustuksiin.

Netanyahu suostui USA:n alulle panemiin ja valvomiin rauhanneuvotteluihin, joiden kutsukirjeissä mainitaan pyrkivän Palestiinan valtion perustamiseen arabisuunnitelman pohjalla 1949-aselepo-linjoihin perustuvin rajoin pääkaupunkinaan Jerusalemin itäosa. Tämä tarkoittanee sitä, että hän on sitoutunut luopumaan valtaosasta Juudeaa ja Samariaa, USA:n laskelmien mukaan n. 90 %, loppu 10 % vaihdetaan vastaavankokoisella ja -arvoisella maalla Israelin valtion alueella. USA perustaa näkemyksensä ja vaatimuksensa siihen, että sen käsityksen mukaan Israel miehittää Juudeaa ja Samariaa laittomasti, ja katsoo, että juutalais-asutukset Juudeassa ja Samariassa ovat myös laittomia ja tulee purkaa. Jerusalem on USA:n  näkemyksen mukaan ”kiistanalaista aluetta”, jonka asema määritellään neuvotteluissa, vaikka Israel liitti pääkaupungin itäiset osat virallisesti valtioonsa 1967 sodan jälkeen. Politiikkansa mukaisesti USA:n presidentit ovat kieltäytyneet muuttamasta lähetystöään Jerusalemiin, vaikka kongressi on niin määrännyt.

Rauhanneuvotteluja on tarkoitus jatkaa keskiviikkona 14.08. Jerusalemissa ja Jerikossa. USA:n juutalaisjohtajat evästivät Kerryä, että hänen tulee vaatia, että Abbas siivoaa sotaista retoriikkaansa YK:n yleiskokouksen avajaistilaisuudessa.
Kerry esittää, että neuvotteluissa Abbasin tulee tunnustaa Israelin juutalaisena valtiona. Kerry esittää Israelin turvallisuusvaatimukset erotettaviksi muista aiheista, ja niistä sovitaan erikseen Israelin ja USA:n välisissä turvallisuuspoliittisissa keskusteluissa, joiden valmistelut merivoimien kenraali John Allen on jo aloittanut, ja joista USA antaa turvallisuustakuut.
Kerryn arvion mukaan keskustelut käydään viidessä kategoriassa: Turvallisuus; Taloudellinen kehitys; Kansainvälinen hyväksyminen; Julkinen hyväksyminen avoimen kiinnostuksen muodossa tuen hankkimiseksi, sekä diplomaattiset neuvottelut. Hän katsoo, että nämä komponentit ovat tehokkaat, jos niitä edistetään saman aikaisesti.

USA:n päämääränä on saada Israelin ja PA:n välinen konflikti sovitettua mahdollisimman nopeasti, ehkä Obaman kansasuosion nostamiseksi. Mutta Kerryn ajaman ohjelman mukaan USA:n painostuksella Israel pakotetaan hyväksymään Auschwitzin rajat, jotka ovat puolustus-kyvyttömät, mutta jotka USA pyrkii vakuuttamaan. Israelilla on esimerkkejä USA:n turva-vakuutuksista. Ennen 1967 sodan alkamista USA vakuutti pitävänsä Punaisenmeren eteläpään salmet avoinna Egyptin uhkauksia vastaan, mitä USA ei toteuttanut Egyptin suljettua Israelin kaiken laivaliikenteen sen kautta. Tämä aloitti kuuden päivän sodan.
Israelin pelkona on, että se pakotetaan uuteen sotaan, tällä kertaa paljon laajempaan ja tuhoisampaan, koska perinteiset viholliset ovat nekin nyt paljon vahvempia. http://www.timesofisrael.com/kerry-indyk-meet-with-us-jewish-leaders-at-white-house/

PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat valitti Kerrylle, että Israelin asutuspolitiikan viimeiset päätökset Juudeassa ja Samariassa vaikeuttavat neuvotteluja ja pyysi, että Kerry painostaisi Netanyahua peruuttamaan hallituksensa tekemät viimeiset päätökset. Tässä hänellä on otollinen kuulija USA:n ulkoministeriössä, jonka arabimyönteinen henkilökunta auliisti toistaa Erekatin vaatimukset pitämissään lehdistötilaisuuksissa. Olisi paljon tasapuolisempaa, jos USA:n ulkoministeriö pidättäytyisi esittämästä omia näkemyksiään Juudeasta ja Samariasta. http://www.timesofisrael.com/erekat-to-kerry-act-to-prevent-israels-settlement-plans/

2. Pääministeri Benyamin Netanyahu antoi lopulta vastauksen EU:n antamiin direktiiveihin, joilla Juudean ja Samarian sekä Golanin ylängön ja Jerusalemin itäosissa toimivia juutalaisten omistamia yhteisöitä ja järjestöjä vastaan aloitetaan 2014 alusta lähtien boikottitoimet, joilla niiden rahoitusta EU-maista rajoitetaan tai poistetaan kokonaan. Lisäksi EU vaatii kaikkiin uusiin sopimuksiin Israelin tunnustuksen, etteivät nämä alueet ole osa Israelin valtiota vaan ovat miehitettyä aluetta, eli tunnustaa, että siellä olevat juutalaisyhteisöt ovat laittomia ja sellaisina tulee purkaa, viitaten tässä kansainväliseen lakiin, mikä on väärä tulkinta. Netanyahu kutsui torstaina kokoon avainministerinsä, Naftali Bennett, Yair Lapid, Yair Shamir,  Yaacov Perry sekä Tzipi Livni, keskustellen heidän kanssaan vastauksesta EU:n direktiiviin. Kokouksen päätyttyä pääministeri antoi lausunnon, jossa hän toteaa, ettei Israel allekirjoita EU:n kanssa mitään sopimuksia niin kauan, kuin 1967rajalinjoihin perustuva EU:n direktiivi on voimassa.
Apulaisulkoministeri Zeev Elkin selitti hallituksen päätöstä Armeijanradiossa näin: ”Olemme hyvin kiinnostuneita yhteistyöstä EU:n kanssa, mutta emme hyväksy sitä, että he liittävät sopimusdokumentteihin uusia vaatimuksia. Puhuessaan –67 sotaa edeltävistä linjoista, me puhumme me puhumme hyvin suuresta osaa Jerusalemia, siellä toimivista haitek-yrityksistä, niiden mukana suuria yhtiöitä. EU:n esittämien uusien metodien mukaan monet ennen hyväksytyt yritykset tulisivat nyt hylätyiksi”.
Israel pyrkii vaikuttamaan EU:n johtoon, että se muuttaisi yksipuolisesti hyväksymänsä direktiivit, joita voidaan kutsua pogromeiksi NL:n mallin mukaan. Puolustusministeri Yaalon antoi ohjeet Israelin viranomaisille vähentää yhteistoimintaansa EU:n ja sen alaisina toimivien yhtiöitten ja järjestöjen kanssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170734#.UgSUlmJHT-k

3. uutIsotsikoita
-          Irlannin edustaja Europarlamentissa Paul Murthy kehottaa palestiinalaisia aloittamaan uuden intifadan Israelia vastaan, sillä hänen käsityksensä mukaan se ei ole vakavissaan alkaneissa rauhanneuvotteluissa. Hän kehotti palestiinalaisia aloittamaan massiivisen vastarinnan  alhaalta ylös päin. Hän kertoi Russia Today haastattelussa, että aiemmista intifadoista on useita myönteisiä piirteitä, joita voitaisiin elvyttää nykyistä tilannetta varten. Hänen lausuntonsa ovat herättäneet voimakasta vastustusta monien muiden Europarlamentin jäsenten taholta, myös irlantilaisten, kuten Seab Kelly, joka totesi, että on edesvastuutonta vaatia lisää väkivaltaa alueella, joka jo ennestään kieriskelee väkivallan kourissa, työkaluna edistää kollektiivisia päämääriä. Murphy selitti, että vastarinnalla hän tarkoittaa aseellista taistelua, johon arabeilla on oikeus aseistettuja sotilaita vastaan, mutta hän kehotti palestiinalaisia hylkäämään terrorin, koska se ei tuota tuloksia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170734#.UgSUlmJHT-k
-          Kfar Baruch juutalaisyhteisössä syttynyt tulipalo haavoitti kahdeksaa ihmistä. Pahiten vammautui 40-vuotias mies, joka meni pelastamaan lapsia palavasta talosta. Hän sai toisen asteen palohaavoja  40 %:iin ruumistaan sekä vaikeita savumyrkytysoireita. 75-vuotias nainen kärsi myös savumyrkytyksestä ja vietiin sairaalaan. Paikalle tullut paramedic kertoi, että isä asetti pelastamiaan lapsia traktorin kauhalle, mutta hän itse oli pahoin palanut tullessaan ulos palavasta talosta ja vietiin välittömästi sairaalaan. Kfar Baruch sijaitsee Yisreelin laaksossa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170737#.UgSj6GJHT-k
-          Eilatin lentokenttä suljettiin torstaina iltapäivällä turvallisuussyistä, mutta se avattiin uudelleen parin tunnin kuluttua IDF:n komentajan Benny Gantzin käskystä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170723#.UgSl02JHT-k
-          Egyptin armeija sanoo suuren Siinailla aloittamansa puhdistusoperaation aikana pidättäneensä 100 islamilaista terroristia, osa heistä Gazan rajan tuntumassa, osa Eilatista etelään Egyptin puolella rajaa. Joillakin oli väärennetyt henkilökortit, joka oli luultavasti valmistettu Gazassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170723#.UgSl02JHT-k
-          Tusinoittain junankuljettajia ilmoitti sairastuneensa aiheuttaen junavuorojen peruuttamisen. Tämä oli heidän tapansa ja yrityksensä kiertää lakia aloittaa lakko ilman lupaa, mutta työoikeus määräsi nämä ”sairaat miehet” takaisin työpaikoilleen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170719#.UgSndGJHT-k
-          Presidentti Bashar Assadin armeijan ilmavoimat pyrkivät karkottamaan kapinalliset vain 10 km:n päässä Israelin rajalta sijaitsevasta Elharan kaupungista, mutta yritys ei Israelin havaintojen mukaan onnistunut. Hyökkäys tehtiin aamuvarhaisella torstaina. Elharan kaupunki on strategisesti tärkeä Syyrian armeijan pyrkimyksille puhdistaa Damaskoksen ympäristö kapinallisjoukoista. Syyrian median mukaan armeija piiritti kaupunkia monen päivän ajan aloittaen hyökkäykset kaupunkiin ilmavoimien iskujen jälkeen. Armeija käytti ohjuksia kapinallisia vastaan. Taistelujen tuloksesta ei ole tietoja. Kapinalliset syyttävät, että Assadin armeija käyttää kemiallisia aseita heitä vastaan, mutta he itse käyttävät niitä armeijan tietojen mukaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170730#.UgSoNWJHT-k
-          Kypros, Kreikka ja Israel allekirjoittivat energiayhteistyösopimuksen. Niillä kaikilla on yhteisiä kaasulöytöjen hyödyntämissopimuksia ja suunnitelmia kaasun kuljettamiseen tarvittavien putkistojen rakentaminen, kuten myös laitosten rakentaminen, joissa kaasua käsitellään nestemäiseen muotoon merikuljetuksia varten. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170717#.UgSqO2JHT-k
-          Egyptin syrjäytetyn presidentin Mohammed Mursin vaimo vakuuttaa, että hänen miehensä palaa virkaansa. Hän sanoo, että Egypti on islamin maa, mikä täytyy hyväksyä sekä kotimaassa että ulkomailla. http://www.timesofisrael.com/morsis-wife-promises-comeback-for-egypts-ousted-leader/


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021