MAANANTAI 05.08.13


MAANANTAI 05.08.13

1. MINISTERI Silvan Shalom kertoo ”Voice of Israel” julkisessa haastattelussa sunnuntaina, että Netanyahu tarjosi Abbasille rakennuskieltoa Juudeaan ja Samariaan myönnytykseksi, jotta tämä suostuisi tulemaan neuvottelupöytään, mutta hän kieltäytyi. Kielto olisi Shalomin mukaan käsittänyt useita juutalaisyhteisöjä ns. suurten asutusblokkien ulkopuolella Binyamin alueella, niiden mukana Beit El, joka on mukana kansallisella etuoikeutettujen listalla.

Tarkkailijat kuitenkin muistuttavat, ettei julkisen kiellon puuttuminen tarkoita sitä, etteikö julkistamaton rakennuskielto silti olisi voimassa. Shalom toteaa, että tämän johdosta Israelilla ei ollut muuta mahdollisuutta, kuin suostua Abbasin vaatimukseen terroristien ja murhamiesten vapauttamiseen USA:n ja EU:n hillittömän painostuksen vuoksi saada neuvottelut alkamaan.
Tarkkailijat muistuttavat edelleen, että palestiinalaiset vaativat heille joskus luvattuja mutta heidän hylkäämiään myönnytyksiä ehtoina, joista neuvotteluja jatketaan. Tämän on varsin outo mutta tärkeä havainto, sillä sen perusteella muslimit katsovat edelleen omistavansa Espanjan, koska he joskus hallitsivat sitä. Täten Netanyahun (Bibi) lupaus rakennuskiellosta on rekisteröity PA:n taholla saaduksi ja vaativat vain, että Bibi toteuttaa tarjouksensa. Tarkkailijat toteavat, ettei ole mitään syytä otaksua, että tilanne olisi tässä poikkeava. Siten on ihan mukavaa asettaa kaupunkeja etuoikeuslistalle, mutta tulee muistaa, että Abbas tulee vaatimaan täyttä rakennuskieltoa Juudeaan ja Samariaan, koska Bibi tarjosi sitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170584#.Uf838GJHT-k

BAIT HAYEHUDI puheenjohtaja ministeri Naftali Bennett kieltää tehneensä pääministerin kanssa sopimuksen, jolla Bibi suostui poistamaan rakennuskiellon Juudeassa ja Samariassa ja sen korvaukseksi vapauttaa 104 terroristia saadakseen Abbasin neuvottelupöytään. Bennett sanoo, että pääministerin suostuminen rakentamisen jatkamiseen Juudean ja Samaria juutalaisyhteisöissä on varsin merkittävä, sillä osa kohteista sijaitsee alueilla, myös Jerusalemin itäosissa, joissa oli voimassa Bibin julkistamaton kielto. Bennett kutsui nyt myönnettävien rakennuslupien määrää kunnioitettavaksi, ja että tarjouspyynnöt julkistetaan lähi päivien aikana.
Bennett totesi toimittajan kysymykseen, eikö vasemmistoon pahasti kallellaan olevan Tzipi Livnin nimittäminen neuvottelujen johtoon huoleta häntä, että Livni johtaa neuvotteluja hallituksen ja turvallisuuskabinetin puolesta, ja että hänen toimiaan seurataan tarkoin.
Livni raportoi neuvottelujen edistymisestä sekä Bibille että kabinetille.
Ensimmäinen 26 miehen vankierä vapautettaneen 13.08., loput neuvottelujen edistyessä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170587#.Uf8-NGJHT-k

2. BEITAR ILLITIN ulltraortodoksi-asukkaat kritisoivat ankarasti sitä, että yhteisö on jätetty halliotuksen laatiman etuoikeutettujen listan ulkopuolelle, jonka mukaan hallitus jakaa vuotuisia tukiaisia. ”Olimme täällä ennen tämän hallituksen muodostamista ja olemme täällä sen jälkeen, kun hallitus on mennyt”, he toteavat. He kuitenkin sanovat, ettei hallituksen päätös jättää yhteisö 600 kaupunkia ja yhteisöä käsittävän listan ulkopuolelle tullut heille yllätyksenä. He olivat varautuneet siihen hallituksen vihamielisyyden vuoksi.
Asukkaat toteavat katkerina, että haredi-kansan tuntiessa hallituksen asettamien leikkausten tuskan ja kansan edustajien istuessa Knessetissä oppositiossa, he vai odottivat seuraavan iskun tulemista. Tällä kertaa isku tuli siinä, että Beitar Illit jätettiin etuoikeutettujen ulkopuolelle  myönnettäessä valtion tukea, jota Gush Etzionin yhteisöt ovat tottuneet saamaan. Toisia kohteita ja yhteisöjä Juudeassa ja Samariassa oli liitetty listaan, osa niistä varsin etäällä muista yhteisöistä.

YAACOV HERSCHKOP, rakentaja ja kiinteistövälittäjä, joka asuu ja toimii Beitar Illitissä, pukee tunteensa sanoiksi näin: ”Hallitus on yksinkertaisesti julma. Mitään muuta tapaa ei ole ilmaista sitä, miten täällä tunnetaan. Väestöämme vastaan hyökätään päivittäin, ja nyt he ottavat he ottavat meiltä maidon ja leivän, mikä meille oli jäänyt”. Hän kutsuu yhteisöään klassilliseksi haredi-kaupungiksi, jossa seuraava haredi-sukupolvi kasvatetaan. Hän sanoo hallituksen asettaneen heille raskaita taakkoja budjetin leikkausten yhteydessä, ja nyt se ottaa pois senkin vähän, mitä oli jäänyt. ”Se tulee aiheuttamaan kärsimyksiä heille, joihin hallituksen budjettileikkaukset eniten kohdistuivat, ja nyt heiltä viedään loputkin oikeudet, joita heillä enää oli”.
Degel HaTorah Beitar Illit-osaston puheenjohtaja Yitzhak Ravitz syyttää Bait Hayehudia ja sen puheenjohtajaa Naftali Bennettiä, että tarkasteltaessa listaa uusista yhteisöistä on havaittavissa, että Bait Hayehudi on ollut laaditun listan takana. Hän sanoo Bennettin ja hänen puolueensa sysäävän heitä vasemmiston syliin varoittaen, että sitten kun heitä tarvittaisiin puolustamaan tuhottaviksi määrättyjä juutalaisyhteisöjä, he eivät ehkä olekaan enää käytettävissä. Hän sanoo, että hallitus on tehnyt kaikkia mahdollisia virheitä toimintansa alkuvaiheilla. ”Ensiksi he hyökkäsivät Israelin Toraa vastaan ja nyt he hyökkäävät Israelin maata vastaan. He ovat työntäneet haredi-kansan selkä seinää vasten. Kaikkein lauhkein ja rauhallisinkin eläin nousee vastaan, kun se joutuu selkä seinää vastaan”.

ENTISEN lainalaatijan ja apulaisministeri Abraham Ravitzin poika Yitzhak Ravitz toteaa, että Beitar Illit on yksi nopeimmin kasvavista vihreän linjan itäpuolella Maale Adumimin jälkeen Juudean ja Samaria alueella. ”Jokaista asuntoa kohti on sata jonottajaa, joten on typerää hallituksen toimesta rajoittaa yhteisön rakentamista ja kasvua.
Beitar Illitin pormestari rabbi Meir Rubinstein toteaa, etteivät edelliset hallitukset, vasemmistolaisetkaan, uskaltaneet toimia kuten Netanyahun nykyinen. Muut haredi-kansan huomattavat edustajat Meir Porush (UTJ) ja Arieh Deri (SHAS) kutsuvat hallituksen päätöstä jättää Beitar Illit ja Harish listan ulkopuolelle moraalittomaksi, vaikka siihen on otettu tusinoittain etäyhteisöjä. He syyttävät, etteivät Bennett ja Lapid lakkaa, ennen kuin ne ovat poistaneet haredi-kansan Israelin asukkaat ja suuret yhteisöblokit rahoituksen ulkopuolelle.

Etelässä sijaitsevat kaupungit Kiryar Gat ja Malachi oli myös jätetty listan ulkopuolelle, vaikka molemmat kaupungit ovat joutuneet kokemaan Gazan terroristien raketti-iskut. Malachin pormestari toteaa: ”Se on kaikki politiikkaa. Kun raketit putoilee, he antavat meille hiukkasen myötätuntoa todeten meidän asuvan maan keskiosassa. Hallitus on kuitenkin unohtanut, että 25 % kaupungin asukkaista on uusia siirtolaisia. Tilanteemme on todella huono”. Asukkaat ja aktivistit syyttävät hallitusta etulinjan yhteisöjen tukemisesta, periferian kärsiessä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4413694,00.html

3. KNESSETIN puhemies Yli Edelstein pohtii mielessään rauhankeskustelujen mahdollisuuksia, eikä näe niissä juuri onnistumisen mahdollisuutta. Päinvastoin hän olettaa, että keskustelut nykyisessä muodossaan tuovat lisää väkivaltaa.
Ensiksi hän kysyy, ketä Mahmoud Abbas lopulta edustaa? Gazassa on toinen hallitus, joka vastustaa viimeiseen saakka neuvotteluja Israelin kanssa, eikä Hamas ole valmis sopimaan erimielisyytensä Fatahin kanssa. Toiseksi Abbasin kansansuosio ei ulotu juuri Ramallahin kaupunginrajojen ulkopuolelle PA:n arabien keskuudessa.

EDELSTEIN suosittaa keskustelujen rajoittamista alueille, joissa neuvottelijoilla on mahdollisuus päästä sopimukseen, ja joiden tulokset hyödyntävät molempia osapuolia. Hän luettelee asioita kuten vesi, talous ja ympäristön suojelu jne., joissa voisimme hyötyä.
Sen sijaan hän katsoo, että jos olemme aina tarjoamassa myönnytyksiä, arabit hyväksyvät kaiken, mitä heille tarjotaan suostumatta itse mihinkään, vaan vaativat lisää, ja jos havaitsevat, ettei lisää tipu, he kävelevät ulos neuvotteluista.
”Jos keskustelemme vain yhteistyötoimista todeten, ettei aika ole kypsä lopullista ratkaisua varten, me olemme varmemmalla maaperällä”, hän selittää jatkaen: 
”Joka kerran, kun aiemmissa neuvotteluissa yritimme kerralla ratkaista kaikkia kysymykset, seurauksena oli kansainvälinen boikotti ja väkivallan kasvu”.

KYSYMYKSEEN, eikö pääministeri Netanyahu ymmärrä kaikkea tätä, Edelstein sanoo, että Bibi on jatkuvan ulkomaisen painostuksen alaisena. ”Vaikka Netanyahu itse oli taloudellisen rauhan puolesta puhuja, näyttää siltä, että USA:n joittenkin elementtien ja kansainvälisen yhteisön kiihkeästi vaatiessa välitöntä rauhaa, pääministerin on vaikea saada heidät rauhoittumaan ja kuuntelemaan järjen ääntä, ettei se tie johda minnekään”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170602#.Uf9ZP2JHT-k

4. UUTISOTSIKOITA
-          Libanonin armeijan komentaja Samir Geagea sanoo, että Hizbullah ampui torstaina kaksi rakettia Libanonin presidentin palatsiin. Hän sanoi Ya Libnan raportin mukaan, että Hizbullah on julistanut sodan Libanonia, sen kansaa ja instituutioita vastaan. Yksi raketeista räjähti palatsin turvallisuusalueella, ja toinen armeijan päämajan turvallisuusalueella. Raketit ammuttiin pian sen jälkeen, kun presidentti Suleiman oli kehottanut Hizbullahia sulauttamaan joukkonsa ja aseensa Libanonin armeijaan sekä pyysi Hizbullahia vetämään joukkonsa pois Syyriasta, koska se tuo sodan Libanoniin. Gaegea sanoi ”rakettien tulleen alueelta, jota määrätty järjestö valvoo”, viitaten tällä Hizbullahiin. Hän sanoi, että on kiireesti aloitettava keskustelu maan turvallisuus-politiikasta. Presidentti Suleiman totesi, ettei ole maan kannalta suotavaa, että yksi järjestö aloittaa aseellisen toiminnan maan rajojen ulkopuolella. Hizbullahin pyssymiehiä taistelee presidentti Bashar Assadin armeijan rinnalla Syyriassa. Heitä uskotaan olevan viitisen tuhatta miestä, ja satojen uskotaan saaneen surmansa.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170603#.Uf9f0mJHT-k
-          USA:n armeijan aselajien komentajien puheenjohtaja Martin Dempsey saapui kiireelliselle vierailulle Israeliin tavaten maan johtajia. Hänen kiireensä johtunee siitä, että Netanyahu varoittelee Iranin ydinaseen valmistuvan kovaa vauhtia, erään arvion mukaan ensi vuoden puolivälissä. Obama haluaa aloittaa keskustelut jos mahdollista suoraan Iranin uuden presidentin Hassan Rouhanin kanssa, jota länsimaat pitävät maltillisena ja omilla aivoillaan ajattelevana, vaikka hänen aiempi toimintansa ei juuri tue näitä olettamuksia. Obama lähetti Dempseyn varmistamaan, ettei Bibi vain aloita jotain yksipuolista toimintaa Iranin kysymyksen ratkaisemiseksi ja sotke hänen suunnitelmiaan neuvottelujen aloittamisesta Iranin johdon kanssa. Toinen kuuma kysymys viime päivinä ovat olleet USA:n turvallisuusjärjestöjen antamat vuodot – Obaman hyväksynnällä ellei toimeksiannolla – Syyriassa tapahtuneista mystisistä hyökkäyksistä asekolonnia ja asevarikoita vastaan, joista USA syyttä Israelia. Dempsey toteaa lausunnoissaan, että USA ja Israel katsovat Iranin ydinase-kysymystä eri tahoilta. Obama katsoo, ettei Iranin ydinase uhkaa suoraan Yhdysvaltoja ja siksi se voisi elää sen kanssa, mutta Israelin pääministeri tähdentää puheissaan, että se muodostaa Israelille eloonjäämiskysymyksen, koska Iranin hallitukset ja presidentit ovat toistamiseen vaatineet Israelin poistamista muslimien pyhältä maalta. Myös Rouhani vaati Israelin muodostaman haavan poistamista muslimikansan kyljestä, joskin lausuntoa lievennettiin siten, ettei presidentti tarkoittanut Israelin tuhoamista, vaan juutalainen kansa voisi jäädä asumaan maahan, ilmeisesti kuitenkin tarkoittaen, että Israel juutalaisena valtiona poistuisi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170600#.Uf9iw2JHT-k
-          Kanadan muslimit käyttivät kansainvälistä Al-Quds (Jerusalem) päivää hyväkseen hyökätäkseen Israelia ja sionismia vastaan. He syyttivät juutalaisten painostusryhmiä siitä, että maan parlamentti kielsi heitä osoittamasta mieltään parlamenttitalon edessä. Sen sijaan he marssivat parlamenttitalosta pohjoiseen olevalle alueelle, jossa puheet pidettiin, kuten Shalom Toronto raportoi. Sunni-muslimit boikotoivat mielenosoitusta presidentti Assadin armeijan suorittamien sotarikosten vuoksi, Iranin, Irakin ja Hizbullahin täydellä tuella. Marssijat kantoivat kuitenkin avoimesti Iranin, Irakin, Syyrian ja Hizbullahin sekä PLO:n lippuja. Toronton muslimien johtaja Zafar Bangash, Islaminliikkeen johtajia ja journalisti, kehotti vapauttamaan Al.Aksa-moskeijan Jerusalemissa. Hän esitti oman visionsa Palestiinan valtiosta, joka ei harjoittaisi etnistä puhdistusta, vaan sallisi eri tavoin uskovien asua maassa – mutta vahvasti verotettuina ja omaten vain puolet muslimin oikeuksista, mitä hän tietenkään ei voinut julkisesti myöntää. ”Sionismi tulee olemaan jatkuvan häväistyksen kohteena”, hän totesi puheessaan. Toronton tilaisuuteen osallistui myös vasemmistojuutalaisten yksityisiä ja järjestöjä, joista Naturei Karta on yksi. Heidän kylteissään vaadittiin muslimivaltiota joesta mereen, Jordanjoesta Välimereen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170590#.Uf9nYWJHT-k
-          38 israelilaista haavoittui arabien väkivaltasuukissa heinäkuun aikana. Ainakin 55 palopommihyökkäystä rekisteröitiin israelilaisia autoilijoita vastaan.
-          Hebronin muslimit ovat harjoittaneet jatkuvaa ilkivaltaa patriarkkojen mausoleumissa repien juutalaisten mezuzat, raamatunlause-kotelut, ovipielistä sekä sotkien paikkoja ja harjoittaen kaikkea muuta sivistyneeseen käytökseen kuulumatonta. Mausoleumin tilat annetaan vuorotellen juutalaisten ja muslimien käyttöön. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170545#.Uf9sTGJHT-k
-          IDF sallii kahden turkkilaisen ryhmän vierailla Gazassa, jonne he menevät Israelin alueen kautta. Toinen on Punaisen Ristin, toinen sairaalan rakentajan ryhmä. Egypti kielsi Erdoganin suunnitellun vierailun Gazassa maan sekavan tilanteen vuoksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170581#.Uf9tbWJHT-k



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019