SUNNUNTAI 04.08.13


sunnuntai 04.08.13

1. WORLD TRIBUTE kertoo artikkelissaan, että USA:n tiedustelujärjestöjen taholta saamisensa tietojen mukaan Obama on henkilökohtaisesti valtuuttanut vuotamaan julkisuuteen tietoja, joiden mukaan Israelin ilma- ja merivoimat ovat Syyrian asevarikkoja ja saattueita vastaan tehtyjen mystisten hyökkäysten takana. Lehti kertoo myös, että USA:n tiedustelu-järjestöt ovat harmistuneet Israelin suorittamista arvioinneista maista kuten Egypti, Iran ja Syyria. Tämä tarkoittanee sitä, ettei Israelin diplomatia ole kuuliaisesti seurannut Yhdysvaltain tavoitteita. Nämä vuodot koskevat IAF:n väitettyjä ilmaiskuja Venäjän Syyrian armeijalle toimittamia pitkälle kehitettyjä asejärjestelmiä vastaan vuonna 2013.

”TÄMÄ päätös (vuodattaa tietoa) on voinut tulla vain USA:n presidentiltä”, diplomaatti toteaa. ”Tämä osoittaa USA:n tuntemaa kauhua IAF:n operaatioiden johdosta, jotka Yhdysvaltain presidentin arvion mukaan voivat aiheuttaa alueellisen sodan. Nämä vuodot tulevat jatkumaan USA:n tiedustelu-järjestöjen Israelin toimia kohtaan tunteman kaunan vuoksi”.
Viimeisin vuoto koskee Israelin oletettua hyökkäystä Latakian lähistöllä olevia varastoja vastaan, jonne oli varastoitu Venäjän toimittamia Yakhont P-800 maalta merelle ammuttavia risteilyohjuksia vastaan heinäkuun 6:na päivänä. Uutisten mukaan varastoissa tapahtui kolme suurta räjähdystä, joiden kerrottiin osittain tuhonneen varastot ja niissä olevat ohjukset.
USA:n uuden vuodon mukaan hyökkäys onnistui vain osittain, sillä Assadin armeija oli siirtänyt osan ohjuksista muualle ennen hyökkäystä, kuten USA:n diplomaatti kertoi New York Timesissa julkaistun artikkelin mukaan 31. heinäkuuta.

WORLD TRIBUTE kertoo edelleen, että Israel on syyttänyt USA:n viranomaisia vuodoista, jotka ovat nostattaneet jännitystä Israelin ja Damaskoksen hallituksen välillä. Ne ovat myös nostaneet epäluottamusta CIA:n tiedustelujohtajan John Berranin, joka on Obaman luotettu, ja Israelin tiedustelujärjestön Mossadin välillä.
Diplomaatin kertoman mukaan Israel käyttää myös suhteitaan USA:n kongressin jäseniin saadakseen Israelia vahingoittavat vuodot lopetetuiksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170547#.Uf3kZmJHT-k

2. AL-QAIDAN johtaja Ayman al-Zawahiri sanoo 15 minuutin internetissä julkaistussa video-nauhassa, että Egyptin armeijan suorittama siisti vallansiirto presidentti Mursin ja Muslimi-veljeskunnan käsistä oli amerikkalaisten suunnittelema salajuoni armeijan, sekularistien ja kristittyjen kanssa Persianlahden öljymaiden dollarien avustamana, kuten AFP raportoi.
AFP:n lauantaina julkaiseman raportin mukaan Zawahirin puhevideossa esitetyt kommentit oli postitettu militaristisen islamin forumien sivuilla.

ZAWAHRI, joka itse on egyptiläinen, kertoo ensimmäisessä kommentissaan heinäkuun kolmantena päivänä suoritetusta vallansiirrosta näin: ”Ristiretkeläiset, sekularistit ja amerikkalaistunut armeija ovat yhdistyneet – Persianlahden rahan voimalla ja amerikkalaisten salaliiton avulla liittoutuneet presidentti Mursin hallinnon kaatamiseksi”. Videossa myös syytettiin Egyptin koptikristittyjen vähemmistöä suunnitelmista muodostaa koptivaltio maan eteläosaan erillään Kairon hallinnosta. Egyptin koptikristityt, joita on 10 % maan väkiluvusta muodostaen sen valtaenemmistön ennen muslimien hyökkäystä maahan 600-luvulla, syyttävät Egyptin hallituksia jatkuvasta syrjimisestä ja marginalisoimisesta. Islamistien hyökkäykset kristittyjä ja heidän kirkkojaan ja instituutioitaan vastaan ovat toistunet verisinä hallituksen vaihdosta riippumatta.

Zawahiri hyökkäsi myös ElBaradeita vastaan kutsuen häntä Amerikan lakeijaksi, joka toteuttaa USA:n intressejä Egyptissä tuhottuaan ensin Irakin Amerikan avulla. Hän sanoi Mursin ja Veljeskunnan toimineen mahdollisuuksiensa mukaan USA:n tahdon tyydyttämiseksi, ”mutta he eivät tyytynet siihen”. Hän sanoi sen pehmenneen yrittäessään vakauttaa islamin sharia-lakia Egyptiin. ”He eivät unohtanet Mursin omaksumaa iskulausetta: ”Jihad on sotamme, kuolema täyttäessämme Allahin tahtoa on kokein tavoitteemme”, sillä vaikka Veljeskunta pehmensi lauseen muotoon ”Islam on ratkaisu”, ristiretkeläiset ja
sekularistit eivät unohtaneet. Se mitä sitten tapahtui, on selvin todiste demokratian epäonnistumisesta islamin hallituksen muodostamiseksi”. Hän kehotti muslimeja yhdistymään saattaakseen islamin sharia-lain voimaan Egyptissä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170552#.Uf3uN2JHT-k

3. IRANIN vaalit voittanut Hassan Rouhani otti vallan maassa ylimmän kaitsijan Ali Khamenein vahvistaessa vaalien tuloksen. Virallinen virkaan asettamisseremonia pidetään sunnuntaina. Voittaessaan kesäkuussa pidetyt vaalit Rouhani vannoi lopettavansa Iranin eristyneisyyden ja luotsaavansa maan uudelleen maailman kanakuntien joukkoon hyväksyttynä jäsenenä.

Asiasta raportoi BBC. Puhuessaan seremoniassa hän sanoi BBC:n mukaan. ”Olen vastaanottanut tämän velvollisuuden niiden ihmisten tuella, jotka haluavat muutosta, jotka haluavat paremman elämän, vapaana korruptiosta, köyhyydestä ja syrjimisestä,  ihmisten, jotka haluavat enemmän kunnioitusta ja arvonantoa sekä toivoa turvallisessa tulevaisuudessa”. Häntä tukee Iranin reformiliike, joka haluaa hänen vapauttavan poliittiset vangit ja lopettavan kansainväliset sanktiot.

LÄNSIMAISSA Rouhanin valinta on otettu vastaan innostuneena ja toivolla, että hän toisi poliittisen muutoksen maahan ja saisi luodattua maan takaisin kansainvälisesti hyväksytyksi jäseneksi kansakuntien joukossa. Siksi hänen puheitaan seurataan suuresti kiinnostuneina.
ISNA:n hallituksen hyväksymän uutistoimiston välittämänä Rouhani sanoi Teheranissa vuosittain järjestämän Al-Quds (Jerusalem) päivän tilaisuudessa, että ”Israel on vuosien ajan ollut haava islamin kansan kyljessä, joka tulee poistaa”. Perjantaina julkistettua lausuntoa on Iranin toimesta yritetty lieventää todeten, että vaikka sionistinen hallitus miehittää Palestiinan pyhää maata ja sen rakastettua Jerusalemia, sen kansaa ei tarvitse karkottaa, kuten PRESS-TV raportoi: ”Al-Quds päivä on muistutus, etteivät muslimit koskaan unohda historiallisia oikeuksiaan vastustaessaan alistamista ja hyökkääväisyyttä, eikä presidentti maininnut haastattelussaan Israelin poistamista, kuten virheellisesti raportoitiin”.

EDELLINEN presidentti Mahmoud Ahmadinejad sen sijaan antoi entiseen tapaan täyslaidallisen vaatien sionistisen hallituksen poistamista islamin pyhältä maalta.
Yuval Steinitz totesi Rouhanista: ”Hän on viekas, hän hurmaa ja hymyilee koko matkan ydinpommiin saakka, ellei länsimaailma tee kaikkensa hänen pysäyttämisekseen”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170553#.Uf34oWJHT-k

4. Islamin sisäiset taistelut eivät suinkaan ole laantumassa arabikevään kuihtuessa kesän helteissä, vaan ne ovat saamassa uusia ja entistä vaarallisempia muotoja. Syyrian sisällissota on yhä selkeämmin muotoutumassa shia- ja sunnimuslimien välisiksi taisteluiksi, sekä Al-Qaidan ja sen kanssa yhteistyössä toimivan Al-Nusran taisteluista paitsi Assadin armeijan joukkojen myös kurditaistelijoiden kanssa maan luoteisosassa. Äskettäin raportoitiin, että Al.Nusran joukot olivat siepanneet 200 kurdisiviiliä panttivangeikseen.
Al-Qaidan sunni-taistelijat hyökkäilevät myös Irakissa shia-kohteita vastaan, mistä osoituksena ovat toistuvat tuhoisat pommi-iskut sekä sotilas- että siviilikohteisiin.

IRAKIN Malikin johtama hallitus on myötämielinen Iranille ja sallii sen lentokoneitten lentää maan ilmatilan kautta Damaskokseen vieden aseita ja joukkoja. Iran sallii myös aseiden viennin Syyriaan rajan yli, mitä harjoittavat paitsi Al-Qaida myös Irakin shia-muslimit, jotka tukevat presidentti Bashar Assadin armeijan joukkoja. Pelkona on, että taistelut leviävät sekä Libanoniin että Jordaniaan, joissa on runsaasti alkeellisissa oloissa asuvia pakolaisia.
Irakin kautta Syyriaan menee karaistuneita sotilaita Irakista, Afganistanista, Pakistanista ja Persianlahden maista avustamaan kapinallisia sunni-joukkoja. Heidän ansiokseen katsotaan kapinallisten viimeaikaiset voitot Syyrian itäosissa. Heidän katsotaan myös syyllistyneen julmuuksiin ja kannibalismiin Syyriassa.
Irakin pääministeri Nuri al-Maliki on joutunut kritiikin kohteeksi siksi, ettei hän ole pystynyt poistamaan maata runtelevia pommi-iskuja. Toiseksi Al-Qadan kanssa sidoksissa olevien satojen - ellei tuhannen – turvallisuusvangin massapako vankileireiltä on herättänyt kirpeää kritiikkiä hallituksen kyvystä valvoa maan turvallisuutta. Syyria on jakaantunut voimakkaisiin heimoihin, jotka valitsevat tukijansa hetkellisten etujen mukaan.

Taistelut ovat levinneet ehkä Egyptin esimerkin mukaisesti myös Tunisiaan ja Libyaan, joissa mielenosoittajat ovat vaatineet hallituksen vaihtoa tai omaksumaan muutoksia sallivan politiikan. Tunisiassa Al-Qaidan pyssymiehet surmasivat viime viikolla 8 hallituksen sotilasta. Hallitusta vastustaviin joukkoihin maan vuoristoisessa eteläosassa on liittynyt pyssymiehiä Malista, josta he joutuivat pakenemaan Ranskan aseellisen ylivoiman edessä.
Rauhattomuus ja epävarmuus tulevaisuudesta riehuvat Irakista Syyrian ja Libanonin kautta Egyptiin ja edelleen Tunisiaan ja Libyaan. On vain ajan kysymys, koska se tempaa mukaansa Jordanian ja Saudi Arabian, jonka seuraa tilannetta sivusta turvaten rahan mahtiin. http://www.jpost.com/Middle-East/Analysis-Sunni-Shiite-battles-spread-like-wildfire-across-region-321986

5. UUTISOTSIKOITA
-      USA:n korkeimmat viranomaiset kokoontuivat lauantaina saadakseen ajan tasalla olevia tietoja ja tuntuman Al-Qaidan aiheuttamasta uhasta amerikkalaisia ja länsi-maisia kohteita vastaan maailmalla. USA:n ulkoministeriö päätti sulkea lähetystönsä toistaiseksi tiedustelu- järjestöjen antamien varoitusten mukaisesti välittömän uhan vuoksi. Kehotus koski kaikkiaan 21 maata, mutta tiedotteessa ei pystytty antamaan selvää kohdetta, missä uhka voisi olla suurin. Presidentti Obama osallistui turvallisuusneuvonantajansa Susan Ricen johtamaan tilaisuuteen, johon osallistuivat myös kotimaan turvallisuus- ja terrorin vastaisen taistelun neuvonantaja Lisa Monaco ja ulkoministeri John Kerry, sekä FBI:n, CIA:n ja Kansallisen Turvallisuusjärjestön johtajat, kuten Valkoinen Talo raportoi. Myös USA:n asevoimien esikuntapäälliköiden puheenjohtaja kenraali Martin Dempsey oli paikalla.
        Dempsey kertoi tilaisuuden jälkeen, että uhka on entistä yksilöidympi ja ajankohtaisempi, ja että se koskee sekä USA:n että muiden länsimaiden alueita. Turisteja kehotetaan entistä suurempaan varovaisuuteen sekä rekisteröitymään vierailumaittensa konsulaateissa, sikäli kuin ne ovat auki. Erityishälytys kestää 31. elokuuta saakka. Ulkoministeriön tiedotteen mukaan uhka on suurin Lähi Idässä ja Pohjois-Afrikassa, sekä osittain Arabian niemimaalla. Uhanalaiset diplomaattiset laitokset ulottuvat Mauritaniasta Afganistaniin., myös Jemeniin.
-          Libanonin entinen pääministeri Saad Hariri antoi harvinaisen lausunnon, jossa hän kehotti Hizbullahia arvioimaan tilanteensa uudelleen, koska sen aiempi näkemys tilanteesta Lähi Idässä on vanhentunut. Hän myös kehotti Hizbullahia vetämään taistelijansa pois Syyriasta, koska niiden mukana taistelut leviävät Libanoniin, kuten on jo nähtävissä. Hariri antoi tilannearvionsa TV-puheessaan pian sen jälkeen, kun Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah puhui al-Quds päivänä kehottaen poistamaan Israelin maailman kartalta, kuten AFP raportoi sunnuntaina. Libanonin presidentti Michal Suleiman kehotti puheessaan torstaina Hizbullahia liittämään joukkonsa aseineen osaksi Libanonin armeijaa, mikä herätti Hizbullahin kannattajien ärtymyksen joidenkin tulittaessa palatsia. http://www.timesofisrael.com/hariri-says-hezbollah-resistance-against-israel-outdated/
-          PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat sanoo tietävänsä, että ensimmäinen 28 terroristin osa vapautetaan 13.08. päivää ennen seuraavaa neuvottelutilaisuutta. Israelin hallitus päätti Netanyahun kovan painostuksen alla vapauttaa 104 tuomittua terroristia ja murhamiestä, USA:n vaatimana hintana PA:n saamiseksi keskusteluihin, mitä Israelissa on vastustettu äärimmäisen typeränä antautumisena. Livni sanoi asia näin: ”Parempi vapauttaa heidät vapaaehtoisesti kuin tehdä se vasta sitten, kun on pistooli päätä vasten”. Omituinen lausunto pääneuvottelijalta, ikään kuin Israelilla ei olisi ollut muita vaihtoehtoja. http://www.timesofisrael.com/first-26-pre-oslo-prisoners-to-go-free-on-august-13-pa-says/
-          Barcelonan jalkapallojoukkue saapui Israeliin supertähtensä Leo Messin johdolla. Ei heille vastustajaa täältä löytynyt, mutta 20 000 innokasta kannattajaa ja uteliasta kokoontui lauantaina Dura-stadionille Hebronissa todistamaan idolinsa saapumista. Joukkue pistäytyi ennen lauantai-iltana pidettyä täyttä harjoitusmatsia tutustumassa Betlehemin syntymäkirkkoon. Illalla he palasivat hotelliinsa Inbal Jerusalemiin. Sunnuntaina on jos mahdollista vielä kiireisempi ohjelma, sillä käytyään hämmästelemässä Länsimuuria heillä on pääministerin ja presidentin vastaanotto, ja sen jälkeen Bloomfieldiin, jonne on jaettu ilmaiset liput 14 500:lle katsojalle. Joukkue lähtee maasta sunnuntaina puolen yön maissa Aasian kiertueensa ensimmäiseen kohteeseen Bangkokiin. http://www.jpost.com/Sports/Barcelona-and-its-superstar-Messi-arrive-in-Israel-for-historic-visit-321940
-           



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019