TORSTAI 23.05.13


TORSTAI 23.05.13

1. USA:n ulkoministeri John Kerry saapuu tänään Israeliin. Hän tapaa maan johtajia, pääministeri Netanyahua, presidentti Shimon Peresiä ja oikeusministeri Tzipi Livniä, jonka on määrä toimia rauhankeskustelujen johtajana, jos ne koskaan saadaan alkamaan. Livni on tavannut Kerryn pari kertaa muutaman viikon sisällä, joten heillä lienee jonkinlainen tuntuma toisistaan ja neuvottelutaktiikastaan. Kerryn vierailu tulee olemaan neljäs Israelissa aloitettuaan USA:n ulkoministerinä maaliskuusta lähtien. Kerryn alkuperäiseen ohjelmaan sisältyi vierailu myös Ramallahissa, mutta JP.n artikkelin mukaan se on peruutettu, ja hän tavannee Abbasin sunnuntaina Jordaniassa WHO:n Ammanin kokouksen yhteydessä.

KERRYN ohjelman mukaan rauhankeskustelujen Israelin ja PA:n edustajien välillä alkaisivat aikaisin kesäkuussa, minkä eteen hän on tehnyt töitä löytääkseen yhteisen perustan, jolta keskustelut voisivat toteutua. Vaikka julkisuudessa Israelille asetetuista vaateista onkin pysytty hiljaa – liekö tahatonta itsesensuuria vaiko vain varovaisuutta – JP:n artikkeli vihjaa, että Juudean ja Samarian sekä Jerusalemin itäosan juutalaisyhteisöissä toteutetaan jo tilapäistä rakennuskieltoa, eli uusia rakennuskohteita ei aloiteta.

PA:n tekemä myönnytys neuvotteluilmapiirin kohentamiseksi koskee vain PA/PLO:n suunniteltujen Israelin vastaisten syytteiden siirtämistä kansainvälisillä forumeilla, mutta ei niiden poistamista. PA:n suostuminen arabiliiton vahvistamaan modifioituun suunnitelmaan, jossa sallitaan vähäiset aluevaihdot, on kyseenalainen, sillä jos Hamas ja Fatah pystyvät sopimaan keskinäiset riitansa ja koota yhteishallituksen, se tuskin suostuu niihin, kuten Hamas on ilmoittanut tarvittavan selkeästi.
Israelin hallitusta edustava virkailija ilmentää pientä toivetta, että Kerryn esittämä paketti voi olla perusta, jolta voitaisiin työskennellä.
YK:n nimittämä erityiskoordinaattori Lähi Itään Robert Serry totesi YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa New Yorkissa, että lähiviikot tullevat ratkaisemaan neuvottelut palestiinalaisten valtion perustamiseksi Israelin rinnalle.
PLO:n korkea edustaja Wasel Abu Yusef totesi, ettei hän näe Kerryn vierailun saavan aikaan mitään läpimurtoa. Hänen mielestään rakennuskielto ei riitä, vaan Israelin tulee vapauttaa huomattava määrä terroristeja Israelin vankiloista.

PA:n virkailijat näyttävät tekevän kaikkensa myrkyttääkseen neuvotteluilmapiirin ja tukahduttaakseen kaikki toiveikkaat odotukset Kerryn vierailusta.
PA/PLO:n ulkoministeri Riad Malki käytti hyväkseen Suomen ulkoministeri Erkki Tuomiojan vierailua Ramallahissa syyttäen Israelia ”jatkuvasta väkivallan käyttämisestä hänen kansaansa ja sen omaisuutta vastaan”. Hän esitti ”vaatimuksen kansainväliselle yhteisölle Israelin väitettyjen väkivaltaisuuksien lopettamiseksi, jotka voivat estää kansainväliset ponnistelut rauhanprosessin elvyttämiseksi. Israel pyrkii estämään Kerryn ponnistelut jatkuvalla rakentamisella Setlementeissä ja Jerusalemissa”.
Aiemmin Malki syytti, että Israel käyttää Jerusalemin itäosassa arabien laittomasti rakentamien talojen purkamista hyväkseen Kerryn vierailun epäonnistumiseksi ja niiden tyhjentämiseksi arabeista, mitä hän kutsui ”valtavaksi haasteeksi kansainväliselle yhteisölle”. 

USA:n ulkoministeriö sanoi, että Kerryn vierailu Jerusalemissa, Ammanissa ja Ramallahissa  on osa jatkuvaa keskustelua yhteisen pohjan löytämiseksi, jolta neuvottelut osapuolten välillä saadaan alkuun, ja jolta voidaan suorissa neuvotteluissa rakentaa pysyvä rauha.
Israelin virkailija totesi, että rauhanprosessi Israelin ja PA:n välillä on luonnollisesti keskeinen keskusteluissa, mutta että myös Syyrian ja Iranin polttava tilanne noussee vahvasti esiin.
Netanyahu tapaa myös Englannin ulkoministeri William Haguen, joka saapuu torstaina kaksi-päiväiselle visiitille Israeliin, kuten myös Ranskan edellisen presidentin Nicolas Sarkozyn, jolle Netanyan Akateeminen Opisto myönsi kunniatohtorin arvon ”hänen humanitäärisen työnsä, johtajuutensa ja ystävyytensä vuoksi Israelia ja sen kansaa kohtaan”.
Jordanian ulkoministeri Nasser Judah sanoi Ammanissa odottavansa myönteisiä tukoksia Kerryn vierailusta alueella.

2. PA/PLO jatkoi Israelin vastaista messuamistaan WHO:n Ammanin kokouksessa esittäen sinne julkilausumiaan, joissa mitä karkeimmin sanoin tuomitaan Israelin kansanterveyden
vastaiset toimet miehitetyillä Juudean ja Samarian sekä Golanin alueilla, tuoden siihen politiikan suoraan todetessaan: ”Israel myös käyttää eri menetelmiä niiden eliminoimiseksi, jotka vastustavat miehitystä, kuten Gazassa, jossa ihmisiä teloitetaan ilmapommituksilla, kun Juudeassa ja Samariassa teloitukset suoritetaan tulittamalla suoraan kansanjoukkoon rauhallisten mielenosoitusten aikana”. PA ei näytä vielä tiedostavan, että Israel veti kaikki asukkaansa ja sotilaansa Gazasta jo 2005, joten kuka sitä miehittää? PA vai Hamas?
PA:n tulisi myös tiedostaa, että se on itse vastuussa kansansa hyvinvoinnista hallitsemillaan alueilla Juudeassa ja Samariassa sekä Gazassa.

Israel jätti kolme päätöslauselmaesitystä, joissa valitetaan, että WHO:n kokoukset on keskitetty käsittelemään mitättömän maasirun olemattomia syytöksiä ja valheita, vaikka sen tehtävänä on keskittyä ihmiskuntaa uhkaavien vaarallisten epidemioitten estämiseen, ja sotanäyttämöillä kuten Syyriassa tai Jemenissä ja Somaliassa ilmenevään kansan kärsimysten lieventämiseen sekä haavoittuneiden ja vankien aseman parantamiseen.
”WHO:n yleiskokouksen ei tulisi käsitellä kansan tilannetta määrätyssä konfliktissa, koska se ei ole luonteeltaan yleistä terveyttä koskeva. Yleiskokouksen ei tule keskustella kertomuksia meneillään olevasta konfliktista eikä päättää poliittisista kysymyksistä”.
Israelin lauselmaesityksessä todetaan edelleen: ”Tämä on vieläkin ajankohtaisempi, huomioiden Syyrian edelleen paheneva tilanne, etenkin Syyrian kansan terveystilanne ja käsittämätön tuho kansan terveyslaitoksille maassa”. Esitys päättyi toteamukseen:” Israel katsoo WHO.n jatkuvan keskustelun Israelin puoleisen Golanin terveystilanteesta järkyttäväksi esimerkiksi tavasta, millä yleiskokousta käytetään hyväksi ja WHO:n rajallisia varoja väärinkäytetään, mistä johtuen Israel pidättyy yhteistoiminnasta sen kanssa”.  http://www.jpost.com/Middle-East/PA-hammers-Israel-at-WHO-annual-assembly-314089

3. IAF:n, Israelin Ilmavoimien, komentaja kenraalimajuri Amir Eshel varoitti, että yllätyshyökkäyksen mahdollisuus on otettava vakavasti. Hän puhui Fisher Brothers Instituutin ilma- ja avaruusstrategisten kansallisessa turvallisuus-konferenssissa Herzliassa.
”Syyria on investoinut runsaasti varoja hankkiakseen parhaita ilmapuolustusjärjestelmiä, mitä rahalla voi saada, mukaan lukien SA-17, SA-22 ja SA-24 sekä viimeksi S-300. Nämä järjestelmät eivät edusta pelkästään operatiivista uhkaa”, hän totesi. Hän selitti, että ne antavat Syyrialle tunnun turvallisuudesta, mitä sillä ei muuten olisi. ”Nämä aseet ovat kokonaan uuden sukupolven tuotteita, eivätkä ne muistuta mitään aiemmista. Mutta mille tahansa järjestelmälle on olemassa ratkaisu. Kysymys on vain hinnasta”, Eshel sanoi.
”Syyria muuttuu silmiemme edessä. Jos Assadin hallitus kaatuu, tämä valtava asearsenaali leviää laajalle ympäristöön (Libyan tavoin), ja ne osoitetaan meitä kohti”.

IAF:N komentaja jatkoi esitellen välitöntä uhkaa, mikä on paljon ajankohtaisempi nyt. ”Yllätyssota voi puhjeta monella tapaa. Yksittäinen tilanne voi kiihtyä nopeasti asettaen meille velvoitteen olla valmis tuntien kuluessa iskeäksemme kirjon ytimeen, mikä tarkoittaa IAF:n koko kapasiteetin käyttämistä. Libanonin kakkossodassa 2006 käytimme vain osan kapasiteetista, mutta tulevassa konfliktissa tulemme käyttämään sitä saraprosenttisesti, jotta toimemme ovat nopeita ja voimallisia”.
ESHEL selitti, että tulevassa sodassa IAF tulee auraamaan tietä maavoimille hyvin raskailla pommituksilla, jotta ne voivat toimia helpommin ja nopeammin. Hän totesi, että ilmavoimat tulevat olemaan oleellinen osa maaoperaatioita, minkä vuoksi IAF käyttää runsaasti aikaa valmistautuessaan siihen. Hän varoitti, että ”Israelia uhkaa monen rintaman sota, minkä johdosta iskujen tulee olla nopeita ja päättäväisiä kaikissa tulevissa konflikteissa”.

IDF:n komentaja Benny Ganrz puhui myös keskiviikkona IDF:n komentaja- ja henkilökunta-opistossa todeten, että armeijalla on merkittävä asema aika-akselilla huomioiden ympärillemme kasaantuvaa turvallisuusuhkaa ja epävarmuutta, varoittaen usean rintaman konfliktista: ”Meidän tulle työskennellä yhdessä, koordinoituneina. ja suurimmalla teholla varmistaaksemme konfliktin nopean ratkaisun ja voittaaksemme jokaisen tulevan sodan. Maaoperaatiot ovat tärkeitä ja ajankohtaisia varmistaaksemme nopean voiton, minkä vuoksi meidän tulee kehittää hyökkäysvalmiuttamme, mihin kuuluvat tiedustelu, tulivoima, logistiikka ja teleprosessointi. Nämä varmistavat joustavan, nopean ja kuolettavan maaoperaation.
Ulkoministeri John Kerry arvioi Ammanissa, että Assadin viimeaikaiset voitot ovat tilapäisiä, ja että USA valmistautuu asetoimituksiin kapinallisille.  http://www.jpost.com/Defense/IAF-chief-We-must-be-ready-for-surprise-war-with-Syria-314011
4. UUTISOTSIKOITA
-          Ranska ilmoittaa tukevansa Englannin kantaa asettaa Hizbullah tai sen ”sotilaallinen siipi” terrorijärjestöjen listalle. EU-maat ovat vitkastelleet päätöksen tekemisessä selittäen, että sillä on kuitenkin vaaleissa valittuja kansanedustajia parlamentissa ja ministereitä hallituksessa, vaikka sen osallistuminen terroritoimiin on selkeästi osoitettu viimeksi Bulgariassa ja monissa muissa tapauksissa. Lisäksi sen avoin osallistuminen Assadin joukkojen rinnalla Syyrian sisällissotaan voi vaikuttaa kannan muutoksiin. http://www.jpost.com/International/France-backs-call-to-put-Hezbollah-on-EU-terror-list-314095
-          USA:n senaatti äänesti keskiviikkoiltana 99 – 0 yhden edustajan ollessa poissa, että USA:n tulee tukea Israelia, mikäli se pakotetaan puolustautumaan Iranin hyökkäys-uhkaa vastaan. Samalla Valkoista Taloa kehotettiin kiristämään Iranin vastaisia pakotteita. Vastaavaa kiristyvää pakote-esitystä käsitellään kongressissa lähiaikoina. Tarkoitus on kiristää Iranin raakaöljynvientiä alle 500 000 tynnyriin päivässä. http://www.jpost.com/Iranian-Threat/News/Senate-US-must-back-Israel-in-case-of-Iran-strike-314091
-          Lontoossa kaksi muslimia hyökkäsi sotilaan kimppuun matsetein, viidakkoveitsin, aseistautuneina kaataen hänet katuun ja katkaisten hänen kaulansa kahden aikaan iltapäivällä huutaen ”allah akbar” useiden ihmisten silmien edessä ilman että kukaan edes yritti mennä väliin. Poliisi ja pääministeri empivät kutsua sitä terrorismiksi vaan mieluummin käyttävät siitä termiä rikollisuus. Poliisi ampui kumpaakin miestä ja heidät vietiin eri sairaaloihin. http://www.jpost.com/International/Soldier-killed-in-London-in-suspected-terror-attack-314023
-          Hallituksen puskutraktorit tuhosivat kaksi arabien laittomasti puistoon rakentamaa taloa Talpiotin lähiössä Jerusalemissa tiistaina, kuten sisäministeriö sanoi. Marxilainen Meretz-puolueen kaupunginvaltuutettu Meir Margalit syytti, että tämä on vain ilkeä veruke arabien maan pakkolunastamiseksi. Ministeriön tiedottaja Efrat Orbach selitti, että Armon Hanatziv kansallispuisto on Talpiotin lähiössä, joka rajoittuu yhdeltä sivultaan Jebi Mukaber arabilähiöön. Israelissa on aina ollut ongelmana voimakkaita arabimyötäilijöitä, jotka vastustavat mitä hyvänsä hallituksen toimia edistääkseen omia ideologisia päämääriään käyttäen perusteettomia väitteitä kuten tässäkin tapauksessa, että päämääränä on vain arabimaan pakkolunastaminen. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Government-bulldozers-raze-2-east-Jerusalem-homes-314071
-          Israelin tiedustelun ja strategisten asiain ministeri Yuval Steinitz syyttää Englannin mediaa, NGO-järjestöjä ja akateemikkoja Israelin vastaisesta vihamielisyydestä. Hän sanoi olevansa huolissaan maiden välisistä diplomaattisista suhteista Englannin ulkoministeri Willam Haguen Israelin vierailun kynnyksellä. Hän sanoi, että jonkun yksityisen puolihuolimaton sanonta saa aikaan massavaikutuksen, joka leviää ja mistä lopulta tulee eräänlainen peli, jossa kilpaillaan, kuka keksi mojovimman Israelin vastaisen iskulauseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168246#.UZ3iWmJHT-k
-          Kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö julkisti keskiviikkona vuosiraporttinsa, jossa se – harvinaista kylläkin – syyttä molempia osapuolia, Hamasia ja Israelia, ihmisoikeuksien rikoksista Pillar on Defence (Pilvenpatsas, kuten siten aluksi kutsuttiin) aikana viime vuonna. Israel kutsuu raporttia naurettavaksi. Raportissa väitetään myös Israelin ampuneen pidikkeittä siviilikohteisiin, mikä ei pidä paikkaansa ollenkaan. IDF käyttää täsmäohjuksia, joilla eliminoidaan kirurgisella täsmällisyydellä haluttu kohde, useimmiten rakettimiehistö tai terrorijohtaja. Gazan terroristit sen sijaan nimenomaan pyrkivät osumaan asuintaloihin, kouluihin, lastentarhoihin ja tähtäillen kivääreillään pelloilla työskenteleviä siviilejä.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168245#.UZ3kEWJHT-k
-          FC Barcelonan jalkapallojoukkue vierailee elokuussa myös Israelissa tänä vuonna. Messi on suosittu Israelissa ja hänen ihmismyönteinen persoonansa henkii ihmisläheisyyttä ja positiivista suhtautumista, mikä viehättää kansaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168241#.UZ3mHWJHT-k








Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019