TIISTAI 21.05.13


TIISTAI 21.05.13

1. USA:N ulkoministeri John Kerry saapuu Israeliin torstaina kaksipäiväiselle vierailulle yrityksessään saada yli 4 vuotta kestäneen rauhanprosessin hiljaiselon loppumaan ja osapuolet lopultakin saman pöydän ääreen. Ennusteet eivät lupaa hyvää. PA:n pääneuvottelijana tunnettu Saeb Erekat soittaa samaa kulunutta levyä, jossa hyökätään rajusti Israelia vastaan syyttäen sitä apartheidista, pahemmasta kuin mitä Etelä Afrikassa harjoitettiin vuosikymmeniä sitten, ja vaatien Israelia täyttämään PA: asettamat ennakkoehdot, joita Erekat kutsuu Israelille asetetuiksi velvoitteiksi, jotka sen tulisi toteuttaa joka tapauksessa. Erekat ei ole missään selittänyt, missä sopimuksessa tai minkä instanssin kautta Israel on velvoitettu niihin.

”Meillä ei ole mitään ennakkoehtoja neuvottelujen aloittamiseksi”, Erekat sanoi puhuessaan YK:n v. 1975 asettaman palestiinalaisten oikeuksien komiteassa. ”Älkää ymmärtäkö väärin, me teemme kaikkemme nähdäksemme Kerryn onnistuvan. Kukaan ei saavuta enemmän kuin palestiinalaiset hänen onnistuessaan; kukaan ei menetä enempää hänen epäonnistuessaan”, Erekat maalaili. Hän sanoi Abbasin tavanneen Kerryn kahden kuukauden aikana viidesti ja Erekatin kolmesti, ja he kolme ovat puhelinyhteydessä viikoittain. Hän sanoi Kerryn pitävän asioita tiukasti povitaskussaan, josta ideoita kasvaa kuin sieniä sateella, mutta Kerryllä on kiire, hän ei malta odottaa vuosia eikä edes kuukausia. ”Olemme tehneet kaikkemme, jotta hän onnistuisi”, Erekat vakuutti. ”Tänään Länsirannalla, mukaan lukien Itä Jerusalem, voin kertoa yhteenvetona tilanteen yhdellä sanalla: Apartheid, pahempana kuin mitä esiintyi Etelä Afrikassa. Tänään Israel oikeuttaa apartheidin sanalla turvallisuus”.

ISRAELIN YK:n lähettiläs Ron Prosor syytti Erekatia valheitten ja propagandan levittämisestä.
”Voisi kuvitella ns. rauhanneuvottelijan kasvattavan kansaansa suvaitsevaisuuteen ja yhdessäeloon”, Prosor sanoi lausunnossaan. ”Sen sijaan Saeb Erekat käyttää jokaista mikrofonia kiihottaakseen ja kiihdyttääkseen Israelin vastaista demonisointia”.
Osittaakseen ”hyvää tahtoaan” Erekat paljasti, että PA/PLO on siirtänyt kansainväliseen rikosoikeuteen tekemänsä Israelin vastaiset syytteet ihmisoikeuksien rikkomisesta ja muista karkeista rikoksista. ”Siksi PA/PLO ei ole vielä liittynyt jäseneksi Haagin kansainväliseen rikosoikeuteen antaakseen rauhalle mahdollisuuden”, kuten hän selitti.
He katsovat, että heillä olisi oikeus ja mahdollisuus tehdä niin, koska YK:n yleiskokouksen 193 jäsenmaan enemmistö hyväksyi Palestiinan YK:n ei-valtio jäseneksi syyskuun 29. päivänä 2012. Sekä USA että Israel muutaman maan tukemina varoittivat palestiinalaisia seurauksista, mitä PA/PLO tekemä esitys YK:lle aiheuttaisi.
Israelin hallitus vastasi siihen antamalla rakennuslupia Jerusalemiin ja Juudean ja Samarian alueille. Pääministeri Netanyahu on kuitenkin antanut salaisen kiellon jäädyttää uudet rakennussuunnitelmat, joista tärkein lienee E-1 alue Jerusalemin ja Maale Adomimin välillä.

2. QATARIN emiiri sheikki Hamad bin Khalifa al-Thani sanoi maansa pääkaupungissa Dohassa pidetyssä konferenssissa maanantaina: ”Olemme kuulleet sanottavan, että muutosten arabimaissa tulee odottaa, kunnes on saavutettu rauhanomainen ratkaisu Israelin kanssa, mutta jokaisen tulisi todeta sellaisen uskomuksen epärealistiseksi nyt arabikevään vallankumousten jälkeen”, emiiri selitti. ”Syy siihen on se, että ne ovat asettaneet Israelin suoraan vastarintaan arabikansaa, eikä vain sen johtajia, vastaan. Nämä ihmiset eivät enää usko, että neuvottelut ovat päämäärä sinänsä”.
”Alueemme ei tule näkemään rauhaa, ellemme löydä ratkaisua palestiinalaiskysymykseen”. Qatarin emiiri kertoi omana näkemyksenään.
Qatarin emiiri oli aktiivisimmin tukemassa arabiliiton äskettäin hyväksymän modifioidun suunnitelman vahvistamista, joka on saanut myös presidentti Obaman hyväksymisen, ja jota ulkoministeri Kerry ylistää ”suureksi harppaukseksi kohti rauhaa”. Israelin johto suhtautuu siihen suurella varovaisuudella, sillä ”se tarkoittaa Israelille kuolemanloukkua”.

”ISRAELIN ei tule menettää tätä tilaisuutta etsiä rauhaa”, sheikki al-Thani vakuutti ”Israelin tulee vetäytyä vuoden 1967 linjoille antaakseen tilaa perustaa itsenäinen valtio pääkaupunkinaan Jerusalem”, emiiri selitti Doha-foorumin kokouksessa, johon osallistui useita arabijohtajia, heidän mukanaan Tunisian pääministeri Ali Larayedh. Hän jätti mainitsematta suunnitelmaan tehdystä muutoksesta, joka sallii osapuolten sopivan vähäisistä aluevaihdoista Israelin ja PA:n välillä, mutta on pääosin alkuperäisen mukainen esim. arabi-pakolaisten osalta. Se sallisi suurten juutalaisyhteisöjen liittämisen Israelin valtioon kompensoiden ne vastaavan suuruisella ja tasoisella maalla Israelin valtion alueelta.
Emiiri al-Thani sanoi, ettei tarkoitus ole esittää näytöstä arabiliiton saavutuksista, vaan vakuuttaa, että se on saanut aikaan jotain merkittävää. Qatar on yksi niistä maista, jotka rahoittavat aseiden hankkimista Syyrian kapinallisille, joskin viimeisten uutisten mukaan rahavirrat osoittavat kuivumista, mikä näkyy Assadin joukkojen saavuttamista voitoista Venäjän, Iranin ja Hizbullahin lisääntyneen avun tukemina.

Emiiri al-Thani vaati arabimaita edistämään demokraattisia muutoksia maissaan, vaikka hänen oma maansa on huutava esimerkki päinvastaisesta kehityksestä. Hänen 1.9 miljoonainen kansansa ei voi valita parlamenttiaan eikä perustaa poliittisia puolueita. Maan media pidetään tiukassa valvonnassa ja itsesensuurissa. Emiirin julkinen arvosteleminen voi tarkoittaa joutumista pidätetyksi ja pään menetystä, vaikka hän puheessaan vaati vuoropuhelua johtajien ja kansan välillä sekä vapaiden instituutioiden perustamista ja vaiheittaista demokratian vaatimusten mukaista reformia.

3. DEBKAFILE käsittelee artikkelissaan Syyrian tilannetta sen jälkeen, kun Assadin armeijat joukot Hizbullahin tukemina miehittivät Qusairin kaupungin kiivaiden ja veristen taistelujen jälkeen sunnuntaina, joissa arvioidaan 50:n Hizbullahin taistelijan saaneen surmansa ja kymmenien haavoittuneen. DF arvioi, että Assadin joukot kääntävät nyt aseensa kohti itää ja pohjoista karkottaakseen kapinalliset Homsin kaupungista, joka vielä uhkaa avointa tieyhteyttä Damaskoksesta Latakiaan ja sieltä edelleen Aleppoon maan pohjoisosassa.
Debkafile käsittelee artikkelissaan Hizbullahin al-Akhbar lehden toimittajan al-Aminin kirjoitusta lehdessään maanantaina esittäen varoituksen Israelin johtajille tutkimaan al-Aminin kirjoitusta äärimmäisellä huolella, sillä kirjoitus edustaa sekä Hassan Nasrallahin että Bashar Assadin mielipiteitä asiasta. Al-Amin kirjoittaa tähän tapaan:
”Köysi on kiristetty, kiristetty äärimmilleen. Kenen hyvänsä kummassa päässä tahansa (Israel toisessa, Hizbullah ja Syyria toisessa päässä) tarvitsee vain ponnistaa sormeaan sen katkaisemiseksi, ja suuri taistelu tulee alkamaan. Tämä ei ole uhkaus, ei liioittelua eikä tulkintaa. Tämä on tilanne vihollisen (Israelin) pohjoisella rintamalla. Nyt tarkoittaa tänään, se tarkoittaa tätä hetkeä”.

DEBKAFILE arvioi, ettei Israelin tiedustelulla liene epäilystäkään siitä, etteikö al-Amin olisi laatinut kirjoitustaan sekä Nasrallahin että Assadin tieten ja hyväksynnällä todeten, että Israelin tiedottaja ja media pyrkivät vähättelemään Assadin joukkojen voittoa kapinallisista Qusairin valtauksen yhteydessä, jonka kautta kulkee Damaskoksen tärkein yhteys Libanoniin ja Välimerelle. DF arvioi, ettei vähättely vähennä saavutetun voiton merkitystä käännekohtana yli kaksi vuotta kestäneissä taisteluissa. Ne osoittavat paitsi Hizbullahin arvostuksen kohoamista huomattavana taistelijana, myös kapinallisten taloudellisen ja aseavun hiipumista, mitkä vaikuttavat sotaonnen kääntymiseen.
DF raportoi, että Syyrian armeijan joukot kääntävät nyt huomionsa Homsin kaupungin ja läheisten kylien vapauttamiseen kapinallisten joukoista. DF:n asiantuntijat sanovat, että Assadin armeija on asettanut 14. divisioonansa ja sen tukena liikkuvan tykistönsä jatkamaan operaatiota Qusairin pohjoispuolella.
Kuten al-Aminin kirjoitus paljastaa, sotakiihkoisten joukkojen seuraava tavoite kapinan kukistamisen jälkeen on kääntää huomio etelään, Golanille, jossa voidaan odottaa kommando-tyyppisten iskujen yleistymistä terrori-iskujen ohella joko Israelissa tai ulkomailla olevia juutalaiskohteita vastaan.

4. UUTISOTSIKOITA
-          IDF:n lausunnossa todetaan, että Syyrian puolelta ammutut laukaukset viime yön aikana vahingoittivat rajan pinnassa partioivan sotilasyksikön ajoneuvoa Golanin keskiosalla. Raportin mukaan IDF vastasi tuleen tuhoten kohteen täsmäiskulla. IDF teki tulituksesta valituksen YK:lle, jonka velvoitteena on valvoa Syyrian puolella rajaa olevaa aseetonta vyöhykettä. Pienaseitten tulitusta on ajoittain tullut Syyrian puolelta, useimmiten IDF:n arvion mukaan harhalaukauksina kapinallisten ja Assadin joukkojen välisten taistelujen vuoksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168169#.UZsy5mJHT-k
-          NGO monitor, järjestö joka seuraa hallitusten NGO-järjestöille antamien varojen käyttöä, kertoo USA:n kongressille laatimassaan raportissa, että USA:n johtajien puhuessa rauhasta, Amerikan varoja käytetään vihan tukemiseksi. Ongelman muodostavat USA:n varoillaan tukemat NGO-järjestöt, jotka levittävät saamiaan amerikkalaisia varoja edelleen toisille järjestöille, kertoo NGO Monitor johtaja professori Gerald Steinberg. Jotkut näistä toimivat vastoin USA:n intressejä. Hän otti esiin kaksi järjestöä: USAID ja NED (Kansallinen lahjoitus Demokratialle). Nämä järjestöt saavat USA:n tukea ja antavat sitä edelleen arabijärjestöille, joista jotkut toimivat vastoin USA:n intressejä ja tarkoitusta. Yksi esimerkki on PA:n tukema MIFTAH, jolle NED antoi varoja 178 000 USD 2007-2012 välisenä aikana. Raportissa kerrotaan, että MIFTAH on keskeisesti osallisena Israelin vastaisissa kampanjoissa ja antisemitismissä, mukaan lukien syytös veriuhreista ja väitteet palestiinalaisten lasten surmaamisesta, massamurhista, kulttuurillisesta kansanmurhasta, sotarikoksista ja apartheidista. Ned antoi varat suorittamatta puolueetonta tutkimusta MIFTAHista.  Toisena esimerkkinä on Windowsin lasten mediaohjelma, jolle USAID antoi 750 000 USD. Järjestö väittää toimivansa ”työvälineenä israelilaisille ja palestiinalaisille osanottajille oppia tuntemaan toisensa ja keskustelemaan konfliktin taustoista”. Käytännössä se toimii kiihotuksen ja konfliktin tukijana, mistä osoituksena on Israelin vertaaminen Natsi Saksaan. USAID antoi 1.6 miljoonaa USD kärsivien vanhempien järjestölle, joka on tarkoitettu sekä israelilaisille että arabeille. Käytännössä sen ohjelma on hyvin yksipuolisesti arabimyönteinen leimaten web-sivullaan Israelin itsenäisyyspäivän katastrofiksi, nakba. PA:n webverkostolle NED antoi 34 000 USD, vaikka se kuten Al-Dameer järjestö, katsoo, että terrorismi on oikeutettu taistelussa miehitystä vastaan, ja että terrorismi on osa vastarintataistelua myös USA:ssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168170#.UZs032JHT-k
-          Syyrian kapinallisjoukot, jotka edustavat kirjavaa joukkoa arabeja, muslimeja , kristittyjä, eurooppalaisia ja kaikenlaisia seikkailijoita, ovat miehittämillään alueilla alkaneet toteuttaa islamin sharia-lakia sen äärimuodossaan. He surmaavat kiinni saamiaan sotilaita, kokoavat kristittyjä ja muita Syyrian vähemmistöön kuuluvia kiduttaen ja raiskaten heitä ennen surmaamista. Rituaaleihin kuuluvat julkiset katuoikeudenkäynnit ja tuomittujen ruoskiminen kaduilla tai pään poikki leikkaaminen arabitapaan. Äärimmäisenä muotona laittomuudesta kapinallisten miehittämillä alueilla on surmattujen sotilaitten sisäelinten syöminen, josta äskettäin levitettiin videoituja uutisia youtuben välityksellä. Egyptissä yleistyneen tavan mukaan Allahin, Muhammedin tai Koraanin häpäiseminen kostetaan kuolemalla ilman oikeudentuomiota. Häpäisemiseksi voi riittää kieltäytyminen kääntymästä islamin uskoon, tai joku perinteinen tapa, jota muslimi voi hyljeksiä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168175#.UZs92WJHT-k
-          Ovatko IDF:n upseerit pelkureita? Vai miksi kenraalimajuri Nitzan Alon, iDF:n maan keskiosien komentaja, ei pysty todistamaan Knessetin valiokunnassa, jos Juudean ja Samarian juutalaisasukas on paikalla? IDF:n komentaja Moshe Yaalon kuitenkin antoi kenraalille luvan pidättyä todistamasta heidän edustajansa ollessa paikalla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168172#.UZtASWJHT-k







Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019