SUNNUNTAI 19.05.13


SUNNUNTAI 19.05.13

1. SYYRIA on satelliittikuvien perusteella arvioiden asentanut useita Tishreen ohjuksia valmiusasentoon, jotka laukaistaan kohti Tel Avivia siinä tapauksessa, että Israel iskee uudelleen Syyrian alueelle, kertoo the Times of Israel henkilökunta raportissaan, joka perustuu Sunday Timesin sunnuntain artikkeliin. Raportti ei viitannut mihinkään toiseen tietolähteeseen. IAF:n koneiden väitetään iskeneen aiemmin tässä kuussa kahdesti Damaskon lähelle Fateh-110 ohjuskuljetusta, asevarastoa ja kemiallista varastorakennusta vastaan. Israel ei ole virallisesti ottanut kantaa väitteisiin iskuista. Aiempien raporttien mukaan, jotka perustuvat El-Watan lehden tietoihin, Assadin hallitus on valmistellut useita kohteita Israelissa, joihin se voisi iskeä, jos IAF:n ilmaiskut toistuvat.

Raportin mukaan Tishreen ohjus, joka tunnetaan myös nimellä M-600, on syyrialaista valmistetta oleva versio Iranin Fateh-110 ohjuksesta. Sunday Timesin mukaan Fateh ohjuksen kantomatka on 200 km varustettuna 500 kg:n räjähdekärjellä.
Israelin mediassa IAF:n väitettyjä ilmaiskuja Syyriaan kutsutaan harkituksi riskiksi, koska niitä toistettiin uskoen, ettei Assadin hallitus pysty tässä ahdinkotilanteessa vastaamaan niihin. Niiden tarkoituksena ei ollut avustaa kapinallisia eikä heikentää Assadin joukkojen iskukykyä, vaan estää vaarallisten ohjusten ja kemiallisten aseitten joutuminen Hizbullahin käsiin.
Entinen sotilastiedustelun johtaja Amos Yadlin totesi perjantaina, että ”edelliset kolme tai neljä ilmaiskua Syyriaan sujuivat Israelin kannalta hyvin”. Hän kuitenkin kehottaa harkitsemaan, onko Israelin intressien mukaista toistaa harkitun riskin ottamista konfliktin laajenemisen vuoksi avoimeksi sodaksi.
Israel on varoitellut, että se voi pyrkiä tuhoamaan Venäjän mahdollisesti toimittamat uudet
S-300 ilmatorjuntapatteristot, ettei ne joutuisi Hizbullahin käsiin. Venäjän johto on kuitenkin vakuuttanut, että ne ovat osa aiempaa toimitussopimusta, jonka se aikoo toteuttaa.
Venäjä on selvästi valmistautumassa tilanteen kärjistymisen varalta, ja on sen vuoksi kokoamassa Syyrian rannikon edustalle laajaa sota-alusten laivasto-armadaa. http://www.timesofisrael.com/syria-training-advanced-missiles-on-tel-aviv-report/

2. SYYRIAN presidentti Bashar Assad esiintyi hyökkäävästi ja määrätietoisesti argentiinalaiselle Clarin lehdelle antamassaan haastattelussa. Lauantaina julkaistussa haastattelussa hän vakuutti, ettei hänellä ole aikomustakaan erota virastaan ennen uusia vaaleja, jossa valitaan hänen seuraajansa ja uusi parlamentti. Hänen joukkojaan vastaan taistelevat kapinalliset vaativat hänen eroaan ennen neuvotteluja Assadin hallituksen ja kapinallisten välillä.
Assad syytti Israelia kapinallisten avustamisesta ”antamalla heille logistista tukea ja jopa kertoen heille, mihin kohteisiin kannattaa iskeä”. Hän kertoo esimerkin armeijan tukikohdasta, jossa on Israelin ilmavoimien liikkeitä seuraava tutka-asema varoittaakseen ulkomaisten koneitten ja etenkin Israelin tunkeutumisesta Syyrian ilmatilaan. Kapinalliset hyökkäsivät tukikohtaa vastaan vihjaten, että se tapahtui Israelin toiveen mukaan.

Entinen IDF:n tiedustelujohtaja Amos Gilad sanoi perjantaina, ettei Israelin tavoitteena ole Assadin hallituksen kaataminen, mutta varoitti samalla, että jos Assadin joukot vastaavat IAF:n uusi ilmaiskuihin syyrialaisia kohteita vastaan, Israel voi kaataa hänen hallituksensa.
Assadin antama haastattelu Clarin lehdelle oli ensimmäinen, jossa hän selvensi omaa osuuttaan mahdollisessa sopimuksessa, jota USA ja Venäjä pyrkivät saamaan aikaan ensi kuussa järjestettävässä konferenssissa, jonka päivämäärää ei ole määritelty. Enempää Assadin hallitus kuin kapinallisetkaan eivät ole vielä sitoutuneet osallistuvansa siihen.
Damaskoksen Ruken Al-Deen lähiössä räjäytettiin lauantaina voimakas autopommi, joka surmasi kolme ja haavoitti viittä ihmistä, raportoi Syyrian TV.
Syyrian väkivaltaisuuksissa on keväästä 2011 lähtien saanut surmansa 94 000 ihmistä, arviolta 1.5 miljoonaa on joutunut maan sisäiseen tai ulkoiseen pakoon. USA ja länsimaat harkitsevat aseiden toimitusten aloittamista kapinallisille, mutta päätöksen tekoa on viivyttänyt epätietoisuus, kenelle aseet joutuisivat, ja toiseksi Syyriasta levitetyt videot, joissa kapinallisten väitetään syyllistyneen epäinhimillisiin vangeiksi saamiensa armeijan sotilaitten massateloituksiin sekä kannibalismiin.

3. USA:n armeijan komentaja kenraali Martin Dempsey totesi perjantaina, että Venäjän päätös toimittaa Syyrialle huippunykyaikaisia aseita on hyvin onneton, koska toimitukset eivät avusta ponnisteluja väkivaltaisuuksien lopettamiseksi, vaan vahvistavat Assadin päätöstä jatkaa monien mielestä toivotonta sotaansa. Hän sanoo, että Venäjän päätös toimituksista sattuu hyvin epätoivottuun aikaan, kun selvitetään mahdollisuutta sodan lopettamiseksi.

DEMPSEY vakuutti, että ”USA:n armeija pystyy hoitelemaan Syyrian armeijan asearsenaalin, eivätkä Venäjän toimittamat S-300 it-ohjuksetkaan muodosta ylittämätöntä estettä”.
USA:n puolustusministeri Chuck Hagel kehotti samoin Venäjää harkitsemaan uudelleen päätöstään asetoimituksista Assadin armeijalle todeten, että USA ja Venäjä toimivat yhdessä löytääkseen formulan, jolla yli kaksi vuotta kestäneet taistelut lopetetaan. Hän kutsui Venäjän päätöstä entistä vaarallisemmaksi. ”Näin me jatkamme Venäjän kanssa selvittääksemme heidän intressinsä ja kaiken, minkä voimme tehdä, vakuuttaaksemme alueella toimivia voimia varomaan sotilaallisen option ja asetoimitusten lisäämisen muodossa”, Chuck Hagel sanaili lisäten, että ”USA valmistautuu kaikkien sotilaallisten mahdollisuuksien varalle, mutta tekee kaikkensa alueellisen sodan estämiseksi”. USA:n ulkoministeriön tiedottaja Jen Psaki sanoi perjantaina, ettei USA ole tietoinen Venäjän asetoimituksista Syyrialle.

VENÄJÄN ulkoministeri Sergei Lavrov totesi yhteisessä lehdistötilaisuudessa YK:n pääsihteeri Ban ki-Moonin kanssa, etteivät Venäjän toimitukset S-300 it-ohjuksista ja maalta merelle risteilyohjuksista riko kansainvälistä lakia, joten miksi tämä lehdistökampanja?
Martin Dempsey painotti, että Venäjän uudet ohjustoimitukset vahvistavat Assadin päätöstä jatkaa sotaansa tuntiessaan asemansa turvallisemmaksi sotilaallisen voimansa vahvistumisen vuoksi, mutta hänen mielestään asetoimitukset eivät ratkaise mitään.
Koko tämä sanailu tuntuu kovin yksipuoliselta, kun huomioidaan lännen valmistautuminen aseistamaan kapinallisia nykyaikaisin länsiasein. Länsimaiden motiivina on Assadin hallituksen kaataminen huomioimatta ollenkaan, minkälainen hallitus tulisi ottamaan vastuun Syyriasta. Tunisian, Libyan, Egyptin ja Jemenin esimerkit eivät lupaa hyvää, eikä Irakin ja Afganistanin sisäinen tilanne ole juuri kehuttavampi sisällissodan uhan vuoksi.
Miten Venäjän merivoimien keskitykset Välimeren itäosaan vaikuttavat länsimaiden reaktioihin, on täysin arvailujen varassa, koska länsi ole vielä reagoinut niihin. http://www.timesofisrael.com/us-army-chief-slams-russia-for-arming-emboldening-assad/

4. IHMISOIKEUSTARKKAILIJA Syyriassa kertoi lauantaina, että Assadin joukot olivat ampuneet kemiallisilla aineilla varustettuja kranaatteja Damaskoksen esikaupunkiin. Hän kertoi uhrien kärsineen hengitysvaikeuksista, ja jotkut olivat menettäneet näkönsä kolmen tai neljän päivän ajaksi. Saudi Arabian tukema Al-Arabiya TV-kanava kertoi lähetyksessään, että tusinoittain ihmisiä oli tuotu hoidettaviksi sairaaloihin hengitysvaikeuksien vuoksi. Al-Arabiya toisti myös BBC:n aiemmin esittämän tiedon, että kemiallisia aineita oli käytetty Saraqibissa Idlibin provinssissa huhtikuun 29. päivänä. Raportin mukaan kaksi armeijan helikopteria pudotti pommeja Aaraqibiin sen jouduttua hyökkäyksen kohteeksi. Paikallisen sairaalan lääkärit kertoivat, että kahdeksalla sinne tuodulla ihmisellä oli hengitysongelmia yhden naisen kuollessa saamiinsa vammoihin; hänen poikaansa hoidetaan sairaalassa. Poika kertoi tunteneensa iljettävän tainnuttavan hajun ja menettäneensä näkönsä muutamaksi päiväksi.
Lääkärit arvioivat, että vammojen perusteella arvioiden käytetty aine on organofosfaattia, jota käytetään kemiallisissa aseissa.

SYYRIAN kanallisten edustaja kertoi toisesta tilanteesta, jossa he olivat surmanneet 4 iranilaista ja 7 Hizbullahin pyssymiestä sotilassaattuetta vastaan tehdyssä väijytyksessä Al-Qusayrin kaupungin omistuksesta käydyissä taisteluissa. Kapinallisten antamien tietojen mukaan 18 Hizbullahin pyssymiestä kaatui Qusayrin lähellä käydyissä taisteluissa viime kuun aikana. YK:n alisihteeri Wendy Sherman totesi keskiviikkona, että ainakin kahdessa tapauksessa on käytetty kemiallisia aseita. USA:n presidentti Obama sanoi aiemmin, että niiden käyttö muuttaa hänen asenteensa Syyrian sotaan, mutta pitää hänelle toimitettuja todisteita, joita viimeksi toi Turkin pääministeri Erdogan, edelleen epävarmoina. Niitä ovat julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan käyttäneet molemmat osapuolet, mutta kapinallisten intressien mukaista on saada länsimaat vakuuttuneiksi Assadin joukkojen syyllisyydestä.
Edellä annettuja lukuja on pidettävä tarkoituksellisen liioiteltuina, sotapropagandana. http://www.timesofisrael.com/syrian-rebels-dozens-hurt-in-chemical-weapons-attack-in-damascus/
5. UUTISOTSIKOITA
-          Syyrian apulaisulkoministeri Faisal Mekdadin isä siepattiin hänen kodistaan Daraan provinssissa. Pyssymiehet tunkeutuivat ikääntyneen miehen kotiin vieden hänet panttivangikseen. Tämä on vain yksi tapaus Syyriassa leviävässä ilmiössä sekä Assadin kannattajien että toisten kapinallisryhmien johtajien eliminoimiseksi tai omaisten sieppaamiseksi. Mekdadin toimiston virkailija sanoi, että lähellä kahdeksaakymmentä oleva apulaisulkoministerin isä asuu Ghossomin kylässä Daraan provinssissa. Raportti kertoo myös taisteluista 3 miljoonan asukkaan Alepposta, joka on Syyrian taloudellinen keskus. Kapinalliset miehittivät muutamia osia kaupungista lopun ollessa Assadin armeijan käsissä. Kapinalliset ovat myös taistelleet keskenään oikeudesta halita miehitettyjä alueita, ja siinä turvaudutaan vastapuolen jäsenten sieppauksiin, kuten artikkelissa kerrotaan. Kapinallisjoukkoja syytetään yhteyksistä Al –Qaidan kanssa, mikä monimutkaistaa tilannetta. http://www.timesofisrael.com/gunmen-kidnap-syrian-diplomats-father/
-          17 israelilaista haavoittui viimeisen viikon aikana arabien hyökkäyksissä. Puolustusvoimien keräämien tietojen mukaan haavoittuneista 7 oli sotilasta, 7 poliisia ja 2 siviiliä. Kaksi upseeria haavoittui arabien kivityksessä El Aroubissa. 4 sotilasta haavoittui heidän jeeppiinsä heitetystä palopommista, minkä johdosta kuljettaja menetti autonsa hallinnan. Auto ohjautui pois tieltä ja kääntyi ympäri syttyen tuleen. Bussinkuljettaja haavoittui häneen osuneesta kivestä ja kaksi siviiliä haavoittui hänen ajaessaan Jerusalemin vanhakaupungissa matkalla Kotellille rukoilemaan. Kolme poliisia haavoittui Sikem-portilla vanhakaupungissa ja 3 muuta taltuttaessaan mielenosoitusta Silwanissa Jerusalemin itäosassa. Lauantaina IDF pidätti kolme etsittyä terroristia, yhden Kalkiliyassa, yhden Beit Zeitissa, yhden Dohassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168091#.UZiMmWJHT-k
-          Iran hirtti sunnuntaina kaksi vakoilusta syytettyä miestä. Mohammed Heydari todettiin syylliseksi maan turvallisuutta vaarantavien tietojen antamisesta Mossadille. Koroush Ahmadin todettiin syyllistyneen erilaisten luottamuksellisten tietojen antamisesta CIA;lle, kuten AFP uutistoimisto raportoi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168094#.UZiPV2JHT-k
-          Kymmeniä arabeja osallistui lauantaina Israelin vastaiseen mielenosoitukseen Jerusalemin vanhakaupungissa kivittäen poliiseja kivin ja petrolipommein sekä sytyttänen roskankeräysastioita tuleen. Etenkin Nablusportin lähellä poliisit joutuivat käyttämään kovia otteita pidättäen kaksi pahinta räyhääjää. AFP:n raportin mukaan osa mielenosoittajista kantoi kylttejä, joissa vaadittiin kolmatta intifadaa. Aiemmin viikolla arabit mellakoivat Israelin itsenäisyysjulistuksen vuoksi 15.toukokuuta 1948, jota he kutsuvat nimellä nakba, onnettomuus tai katastrofi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168084#.UZiQjmJHT-k
-          Amonan juutalaisyhteisön vartijat Binyamin alueella sanoutuivat irti vastalauseeksi sille, että poliisi pidätti kaksi vartijaa, jotka pysäyttääkseen yhteisöön tunkeutuvat arabit, ampuivat aseillaan ilmaan. Poliisi väittää heidän kivittäneen arabeja vaikka poliisin ja IDF:n joukkoja oli paikalla. Hätätilanteen turvallisuusmiehet luovuttivat aseensa ja radiolaitteensa armeijalle vastalauseeksi pidätyksistä. Amonan asukkaat selittävät, että arabit tunkeutuivat heidän viljapelloilleen sytyttäen ne tuleen. mitä sammuttamaan he menivät peläten tulen leviämistä heidän taloihinsa. Arabit hyökkäsivät heidän kimppuunsa, minkä johdosta turvallisuusmiehet ampuivat ilmaan katsoen asukkaitten hengen vaarantuneen. Asukkaat valittavat, että IDF ja poliisi eivät hallinneet tilannetta. He sanovat, että poliisin lukuisia yassam erikoisjoukkojen upseeria valvoi juutalaisia, mutta hyökkääviä arabeja vain kolme todeten, että poliisi oli arabien puolella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168082#.UZiR6WJHT-k
-          Viisi arabia haavoittui jalkoihin IDF:n sotilaitten avattua tulen heitä kohti heidän kieltäydyttyään hajaantumasta Jelazounissa Binyamin alueella lähellä Beit Eliä. Arabilähteen mukaan haavoittuneita oli 9, joista 6 lähettiin koteihinsa ensiavun jälkeen. AFP:n mukaan kaikkia oli ammuttu jalkoihin. Sotilaat käyttivät 0.22 luoteja, koska kumiluodit ja kyynelkaasu eivät saaneet n. 50 arabia hajaantumaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168080#.UZiVa2JHT-k
-          Saksan ulkoministeri Guido Westerwelle sanoo tulleensa Israeliin voidakseen avustaa rauhanprosessin pelastamisessa. Hän vastustaa Iranin ydinasetta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168085#.UZiXD2JHT-k
-          Pääministeri Bibi Netanyhaun asianajaja totesi lauantaina, että Bibi viettää varsin tavanomaista elämää vastauksena syytöksiin hänen asunto- ja ylläpito-kustannustensa määristä, jotka äskettäin julkistetun raportin mukaan nousivat 80 % hänen pääministeri-kaudellaan. Myös presidentti Peresin asunto- ja ylläpitokustannuksia on kauhisteltu aikana, jolloin maa elää kiristyvien elinkustannusten aikaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168089#.UZiXvmJHT-k
-          Israelin talous nousi ensimmäisellä neljänneksellä 2.8 %. Liike-elämä nousi 2 %, yksityinen kulutus 5.6 %. Israelin pankki laski peruskorkoa 0.25 %, korko on 1.5 %. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4380736,00.html
-          EU teki päätöksen, ettei se vaadi vihreän linjan itäpuolella valmistettuihin tuotteisiin leimaa valmistuspaikasta edistääkseen rauhanprosessia. USA:n ulkoministeri John Kerry uhkaa tulla taas kerran maahan edistääkseen samaa asiaa, mutta CIA:n johtajan John Brennanin Israelin matkan tarkoitus on vielä salaisuus. http://www.timesofisrael.com/eu-to-hold-off-on-settlement-product-labeling/



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019