TORSTAI 02.05.13


TORSTAI 02.05.13

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu on varovaisen optimistinen arabiliiton hyväksymän ns. modifioidun saudisuunnitelman suhteen, joka lienee muilta osin ennallaan, paitsi että siihen sisältyy mahdollisuus vähäisiin aluevaihtoihin 1949 aselepolinjoista, joita PA:n johto pitää tulevan Palestiinan valtion länsirajoina. Suunnitelmaan sisältyy kuitenkin osia, joita Israelin hallituksen lienee mahdotonta hyväksyä, kuten palestiinalaispakolaisten paluuoikeus, Golanin luovuttaminen Syyrialle ja Jerusalemin jakaminen muiden ohessa. Kuitenkin USA:n ulkoministeri John Kerry suitsuttaa ylistystä suunnitelmalle, jota hän pitää suurena askeleena kohti rauhaa Lähi Idässä lähtien ajatuksesta, että Israelin ja PA:n välinen konflikti on rauhan saavuttamisen pahin  este ja jarru Lähi Idässä. Tämä on kuitenkin täysin kohtuuton ja virheellinen näkemys, kun tarkkaa arabikevään nimellä kulkevan väkivalta-aallon etenemistä.

ISRAELIN politiikkaa on pahoin häirinnyt ja sen dynaamista kehitystä lamauttanut Oslon sopimusten laatijoiden käsittämätön usko, että jos vain annetaan tarpeeksi myönnytyksiä palestiinalaisille, he ovat valmiit lopullisesti hautaamaan sotakirveensä ja elämään loppu-elämänsä rauhassa ja turvallisina Israelin rinnalla. Presidentti Peres ei voi juuri ajatellakaan puheensa laatimista ilman, että hän lisää siihen vaatimuksen rauhasta jossain muodossa. Hänen korkea ikänsä ja ilmeisen kalkkeutuneet aivolohkonsa voinevat osaltaan selittää tämän, mutta kaiken järjen ja kohtuuden mukaan kysymys lienee paljon syvemmästä pinttymästä, joka ei suostu hyväksymään järkisyitä eikä mitään muita kriteereitä, ja joka kehityksen valossa on osoittautunut täysin perusteettomaksi.

NETANYAHU alkaa viimeisten lausuntojensa perusteella arvioiden ymmärtää tätä - tai ehkä sen voisi kuvailla näin - hän alkaa uskaltaa nousta päättäjätasolla yleistä valtavirtaa vastaan. Hänen lausumanaan JP:n pääotsikko sanoo suurin kirjaimin: ”Rauha tarvitaan estämään yhden valtion periaatteen toteutumista”, alaotsikossa todetaan: ”Konfliktin juuri ei ole maa-alue, vaan Israelin oikeudellisen aseman tunnustaminen”. Tämä sisältää Netanyahun hyväksymän periaatteen, että Palestiinan valtion perustaminen on välttämätön. Hän ei ole kuitenkaan missään selittänyt, miten sellainen arabivaltio perustettaisiin Israelin sydänalueille ja juutalaisten pyhinä pitämille kohteille Juudeassa ja Samariassa ilman, ettei se samalla vaarantaisi Israelin väestökeskukset Haifasta Ashkeloniin saakka? Jos arabisuunnitelmaa noudatetaan rajan vetämisessä, Israel on kapeimmalla kohdallaan vain 15 km:n levyinen, mikä missä tahansa konfliktitilanteessa estäisi kaiken liikenteen etelän ja pohjoisen välillä vain karkeiden kotitekoisten rakettien avulla. Rajan vetämistä Samarian vuorille tuskin voitaneen pitää vähäisenä poikkeamisena, mikä Israelin tulisi korvata vastaavan kokoisella maalla Israelin valtion alueelta. Keskusteluissa ei ole vielä puututtu juutalaisyhteisöjen kohtaloon Juudeassa ja Samariassa eikä siihen, miten Jordanian vastainen raja-alue turvattaisiin.

Jos Fatahin ja Hamasin sovintoneuvottelut onnistuvat ja muodostetaan yhteishallitus Fatahin ja Hamasin välillä, rauhansopimusta Israelin kanssa olisivat päättämässä myös Hamas ja myös PFLP:n ja DFLP:n edustajat, jotka hylkäävät aluevaihdokset ja Israelin valtion laillisuuden. Israelin tuhoaminen sisältyy myös PA/PLO:n peruskirjaan.
Rauhan asia on kallis ja korvaamaton, mutta muodossa, jota sitä ajetaan Israelissa kuin sikaa säkkiin, siitä on tullut enemmän kirosana kuin yhteiselon ja hyvinvoinnin perusta.

” Me olemme juuri nyt mukana ponnisteluissa joita me arvostamme, ja joita johtavat presidentti Obama ja ulkoministeri John Kerry, aloittaaksemme rauhanneuvottelut palestiinalaisten kanssa”, Netanyahu kertoi USA:n kongressin delegaatiolle, jota johtaa Ed Royce (R Kalifornia). ”Olemme innokkaita aloittamaan, meillä ei ole ennakkoehtoja, eikä käsityksemme mukaan ennakkoehtoja pitäisi olla neuvottelujen aloittamiseksi”.
Netanyahu kehotti ulkoministeriön edustajia tähdentämään yhä uudelleen havaitsemaansa tosiasiaa, ettei konfliktin syissä ole kysymys Yitzharissa Samariassa, vaan Acresta, Jaffasta ja Ashkelonista. ”Teidän tulee uskaltaa sanoa näin. Ei ole mitään syytä pyydellä anteeksi, teidän tarvitsee vain kertoa totuus”, hän opasti ulkoministeriön edustajia. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Israel-will-become-bi-national-if-peace-talks-not-renewed-311691, http://www.jpost.com/Middle-East/Analysis-The-US-and-a-diplomatic-motion-for-peace-311764


2. MOSHE ZAR on yksi Samarian asuttajien ensimmäisistä, jotka hankkivat maata Samariasta ja rakensivat talonsa sinne asuen siellä edelleen. Hän kertoili henkilökohtaisista tuntemuksistaan äskettäin tapahtuneen Yitzharin juutalaisasukkaan Evytar Borovskyn murhasta Arutz Shevan toimittajalle David Leville. Ohessa hänen esittämiään näkökohtia.

ZAR kertoi toimittajalle, että Israelin valtion tulee Evytar Borovskyn murhan johdosta mennä itseensä harjoittamastaan politiikasta ja suhtautumisesta juutalaisyhteisöjä kohtaan Juudeassa ja Samariassa. ”Murha oli suora seuraus Israelin omaksumasta politiikasta mieluummin olla heiluttamatta venettä ja pitää jännityksen lisääntyminen tarkasti aisoissa”.
”Mutta sen seurauksena turvallisuus on vähentynyt Juudeassa ja Samariassa ja muualla maassa”, hän toteaa surullisena.

”SURUKSEMME ja häpeäksemme järjestelmän harjoittama politiikka perustuu Peace Now järjestön suosituksiin. He poistavat tiesulkuja ja antavat aseita arabeille. Onko tämä tapa, jolla voimakas ja arvonsa tunteva valtio toimii?” Zar tilittää sydänsurujaan.
”Kunnon tapa vastata Borovskyn murhaan eivät ole henkilökohtaiset ”hintalappu-toimet”, joissa yksityiset protestoivat heikkoa turvallisuutta vastaan, vaan valtion harjoittama todellinen toiminta”, Zar tilittää omia tuntemuksiaan jatkaen: ”Peltojen polttaminen vastauksena ei ole ratkaisu. Hallituksen tulee toimia. Heidän täytyy lopettaa tämä mielipuolinen politiikka. Miten on mahdollista, ettei kukaan suorittanut tarkastusta tälle terroristille? Tämä on seurausta siitä, että tiesulut poistetaan”.

MOSHE ZAR viittaa omaan henkilökohtaiseen tragediaansa menettäessään oman Gilad poikansa terrorihyökkäyksessä. ”Itkin Evyatarin hautajaisissa, koska olen isä, joka suree vielä oman poikansa menettämistä. Tunnen syvää surua näiden viiden orvoksi jääneen lapsen kohtalosta, jotka menettivät isänsä yhtäkkiä. Onko tämä tapa, millä ylpeä kansa toimii? Sen sijaan, että he veivät murhaajan sairaalaan, hänet olisi pitänyt repiä tuhansiksi kappaleiksi. Hän parantuu ja viedään vankilaan, jossa hän elää paremmin kuin koskaan”.

Todennäköisesti hänet vapautetaan seuraavan ”luottamusta kasvattavan eleen” yhteydessä. Fatah Tanzimin entinen johtaja Marwan Barghouti, joka tuomittiin viiteen elinkautiseen + 40 vuotta terroriryhmien johtajana, sanoo, ettei juutalaisia murhanneita saa tuomita vankeuteen, sillä he ovat palestiinalaisia itsenäisyystaistelijoita ja sankareita. Hän suositumpi kuin Abbas.
Israelissa on viritetty keskustelua kuolemanrangaistuksen ottamisesta käytäntöön. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167645#.UYIH02JHT-k

AKTIVISTINA tunnettu Baruch Marzel sanoo omana mielipiteenään, että murhiin syyllistyneet terroristit tulee surmata. Puhuessaan Arutz Shevan toimittajalle keskiviikkona hän toteaa viimeisen terrori-iskun johdosta, jossa viiden pienen lapsen isä Evyatar Borovsky puukotettiin kuoliaaksi hänen odottaessaan bussin saapumista, että turvallisuusmiesten, jotka ottivat hänet kiinni, olisi pitänyt surmata hänet. ”Terroristin ei olisi koskaan pitänyt päästä sairaalaan”, hän sanoo. ”Meidän tulee kouluttaa sotilaamme ja poliisiupseerimme, ettei Israelin valtion edun mukaista ole pitää heitä elävinä. Elävä terroristi on rasite – hän saa lääkintä-hoitoa, tusinoittain poliiseja vartoi häntä ja lääkintäjärjestelmä investoi häneen summia, joita sen ei tarvitse investoida toisille sektoreille. Tämä pelkurimainen terroristi vapautettiin vankilasta kuusi kuukautta sitten”. Hän sanoo, että armeijassa ollessaan hän pyrki osumaan vastustajaan kuolettavasti. Hän suosittelee tätä turvallisuusmiehille.

Samarian aluekeskusten johtaja Gershon Mesika päätti muuttaa toimistonsa Tapuahiin lähelle paikkaa, missä Evyatar Borovsky murhattiin. Hän esitti vaatimuksen Netanyahulle ja Yaalonille, että hallituksen tulee rakentaa uusi kaupunki vastauksena juutalaisasukkaan murhasta. Myös hän kritisoi kirpeästi hallituksen omaksumaa politiikkaa poistaa tiesulkuja ja tarkastuspisteitä Juudean ja Samarian aleilta, mikä lisää turvattomuutta alueella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167635#.UYIawGJHT-k

3. UUTISOTSIKOITA
-          Binyamin alueen turvallisuusjohtaja Samariassa Avigdor Shatz totesi Arutz Shevan toimittajalle, että terroristien aiheuttama väkivalta on ilman epäilyksiä lisääntynyt, mutta ettei ole mitään syytä nimittää sitä kolmanneksi intifadaksi (väkivalta-aalloksi). Hän varoitti, että Israelin tulee toimia välittömästi, sillä kokemus on osoittanut, että jos odotamme tilannetta, jossa taktiikkaa on muutettava, se on silloin jo liian myöhäistä. Hänen mukaansa palestiinalaiset on pidettävä poissa juutalaisyhteisöistä. ”Olemme estäneet useita yrityksiä, joissa palestiinalaiset ovat pyrkineet hivuttautumaan sisään juutalaisyhteisöihin. Useat onnistuneista yrityksistä ovat päättyneet murhaan”. Kun he puhuvat tilanteista, se antaa kuvan yhteisestä sopimuksesta tilanteen rauhoittamiseksi. Mekin haluamme, ettei kukaan kuole, mutta me emme anna heidän lähestyä juutalaisyhteisöjä”. Hän sanoi alueensa juutalaisasukkaiden vaativan, että IDF vetää selkeät varoituslinjat terroristeja varten, ja nuo linjat tulee olla kaukana juutalaisyhteisöistä, joiden sisällä sopimuksia voidaan toteuttaa.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167620#.UYIfVGJHT-k
-          Libanonilainen Daily Star lehti raportoi YK:n UNIFIL- joukkojen antamiin tietoihin perustuen, että Libanonin armeija vähentää Israelin rajan tuntumassa olevia joukkojaan ja ne korvataan Hizbullahin joukoilla. UNIFIL raportoi, että partioidessaan alueillaan ja vieraillessaan aiemmissa havaintopisteissään alueella he huomaavat ne suljetuiksi ja tiesulkujen estäessä heidän partioreittiensä käyttämisen. He katsovat tämän osoittavan, että Hizbullah pyrkii pullistelemaan lihaksiaan. UNIFIL sotilaat valittavat, miten Hizbullahin pyssymiehet nöyryyttävät heitä, koska heillä ei ole oikeutta vastata väkivaltaan aseellisesti. YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1701 mukaan YK:n joukkojen tulee avustaa Libanonin armeijaa ottamaan vastuu maan eteläosan valvonnasta, mutta armeija vetää nyt joukkojaan pois sieltä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167640#.UYIjGGJHT-k
-          YK:n ja arabiliiton nimittämä rauhantunnustelija ja välittäjä Lakhdar Brahimi valmistelee eroamista tehtävistään havaittuaan, etteivät hänen yrityksensä ole tuottaneet tulosta. Hän tuntee maan polttavan jalkojensa alla tilanteen kehittyessä yhä vaarallisemmaksi ja on pitkään esittänyt halunsa erota, mutta on jatkanut painostuksen vuoksi. 79-vuotias entinen Algerian ulkoministeri Brahimi nimitettiin tehtäväänsä elokuun 17. päivänä YK:n entisen pääsihteerin Kofi Annakin nostettua kätensä pystyyn luovuttamisen merkiksi. Brahimi sanoi jo silloin, että hän joutuu melomaan vuolaaseen vastavirtaan. Brahimin ero voinee myös olla varoituksena siitä, että länsimaat ovat muuttamassa Syyrian politiikkansa hyökkäävämmäksi, mikä osoittaa toiveiden diplomaattisesta ratkaisusta raukeavan lopullisesti. Brahimi kritisoi arabiliiton hyväksyttyä Syyrian Kansallisneuvoston Syyrian viralliseksi edustajaksi, että se poikkeaa YK:n politiikasta eikä anna mahdollisuuksia sovintoratkaisuun Assadin hallituksen ja kapinallisten edustajien välillä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167641#.UYImD2JHT-k
-          Israelin palokunta lähetti laskun arabille, jonka auton tuntemattomat vandaalit olivat sytyttäneet tuleen kahden aikaan aamuyöstä ”hintalapulla” varustettuna: ”Pysy erossa meidän tytöistämme”. Auton omistaja hämmästelee, miten hän, joka on joutunut rikoksen kohteeksi, joutuu vielä maksamaan 1 500 NIS hänen 20 000 NIS arvoisen autonsa palon sammuttamisesta. Poliisi arvioi, että arabit ovat voineet itse raaputtaa ”hintalappu” kirjoituksen. Tämä tapahtui arabien ja juutalaisten asumassa Akbaran kylässä lähellä Safedia. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4375020,00.html
-          Israel kehottaa länsimaita ottamaan selvää kapinallisryhmistä, joita ne aikovat aseistaa, ennen kuin tekevät päätöksen avustuksista. Etenkin al-Qaidan alajärjestöksi tunnistettu Jabhat Al-Nusra on järjestö, jota tulee varoa. Se on viime kuukausien aikana osoittautunut voimakkaimmaksi, joka on saanut voittoja sekä Damaskoksen että Aleppon ja Homsin lähellä käydyissä taisteluissa, joissa se on joutunut taistelemaan Hizbullahin pyssymiesten kanssa. Israelin viranomaiset ovat keskustelleet asiasta USA:n viranomaisten kanssa. http://www.timesofisrael.com/dont-arm-rebels-before-vetting-them-israel-urges-us/
-          USA:n kansalaiset vastustavat Amerikan osallistumista Syyrian taisteluihin. Kolme viidestä esittää vastustavan kantansa, vaikka todisteet lisääntyisivät Assadin käyttäneen kemiallisia aseita, joissa omia kansalaisia on joutunut uhreiksi. Vain 10 % antoi selvän tukensa Amerikan osallistumiselle, ja 61 % vastustaa. Tiedustelun suoritti Reuters/Ipsos haastatellen 519 kansalaista viiden viime päivän aikana. http://www.timesofisrael.com/most-americans-oppose-intervention-in-syria-poll-finds/


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019