TIISTAI 30.04.13


TIISTAI 30.04.13

1. USA:N ulkoministeri John Kerry sanoi olevansa hyvin tyytyväinen arabiliiton hyväksyttyä maanantaina modifioidun saudisuunnitelman, jonka tärkein kohta on Israelin ja Palestiinan välisen rajan vetäminen 1949 aselepolinjojen mukaan tasapuolisin ja vähäisin aluevaihdoksin. Kerry sanoi olevansa erityisen kiitollinen siitä, että arabiliiton päätös lähestyy presidentti Obaman asettamaa kriteeriä ja kahden valtion suunnitelmaa, minkä hän julkisti 2011.

QATARIN pääministeri Sheikh Hamad bin Jassem al-Thani kehotti puhuessaan arabiliiton Washingtonin delegaation nimissä seisoessaan ulkoministeri John Kerryn rinnalla Israelin ja tulevan Palestiinan neuvottelijoita sopimaan rajalinjasta perustuen 1967 sotaa edeltäviin aselepolinjoihin vähäisin, tasa-arvoisin aluevaihdoksin.
AL THANI puhui Blair-talossa delegaationsa tavattua arabiliiton edustajat sekä USA:n varapresidentti Joe Bidenin ja ulkoministeri John Kerryn, joka oli tehnyt kaikkensa saadakseen arabimaat joustamaan aiemmasta päätöksestään, jossa se hyväksyi saudisuunnitelman v. 2007.
USA:n edustajat ilmaisivat tyytyväisyytensä voidessaan liittää arabiliiton päätöksen osaksi presidentti Obaman rauhansuunnitelmaa saadakseen Israel ja PA neuvottelupöydän ääreen ja jatkamaan lähes 4.5 vuotta keskeytyksessä olleita rauhanneuvotteluja.

”MEILLA on ollut hyvin positiiviset, hyvin rakentavat keskustelut iltapäivän kuluessa positiivisin tuloksin”, Kerry hehkutti Blair-talossa seisoessaan puhujalavalla Al Thanin ja kuuden arabimaan edustajan kanssa ylistäen arabiliittoa ”tärkeästä roolista, jota se on pelannut ja päättäväisesti pelaa saadakseen rauhan Lähi Itään – ja erityisesti uudelleen vahvistaen tukensa saudisuunnitelmalle saadakseen konfliktin ratkaistuksi”.
Al Thanin puheen perusteella voidaan katsoa Kerryn edistyneen jossain määrin saadakseen arabiliiton vaikutusvaltaisimmat jäsenet Obaman näkemyksen taakse. Tilaisuuteen osallistuivat Bahrainin, Egyptin, Jordanian, Libanonin, Saudi Arabian ja PA:n edustajat.

SAUDISUUNNITELMA lupaa Israelille 22 arabimaan täyden tunnustuksen ja diplomaatti-suhteiden solmimisen asteittain kunkin arabimaan päätöksen mukaan, eli suhteiden saattaminen normaaleiksi ei ole automaattinen, vaan edellyttää kahdenkeskisiä sopimuksia. Suunnitelman mukaan palestiinalaispakolaisilla on paluuoikeus alueille, joista he lähtivät, ja Itä Jerusalemista tulee tulevan Palestiinan valtion pääkaupunki.
ISRAEL ei ole virallisesti hyväksynyt saudisuunnitelmaa, eivätkä viranomaiset halua tässä vaiheessa kommentoida arabiliiton hyväksymää modifioitua suunnitelmaa.
Al Thani kertoi myöhemmin journalisteille, että arabiliitin päätös on strateginen vaihtoehto arabimaille. Qatar tukee Hamasia mutta myös PA:n puheenjohtajan ponnisteluja Palestiinan valtion perustamiseksi kehottaen tukemaan PA:n vararikkoista taloutta.

2. JUUTALAISYHTEISÖJEN Neuvosto Juudean, Samarian ja Gazan alueilla sanoo julkilausumassaan, että alueiden erillään olevien juutalaisyhteisöjen evakuoiminen maksaisi 250 miljardia NIS. Lausunnossa todetaan edelleen, että vuodesta 1993 lähtien, jolloin Oslon sopimukset allekirjoitettiin, Israelin hallitus on tuhlannut 52 miljardia NIS toteuttaessaan vasemmiston epäonnistunutta politiikkaa eristettyjen juutalaisyhteisöjen tuhoamiseksi vasemmiston vaalimenestyksen edistämiseksi.

NEUVOSTO julkisti laskelmansa USA:n painostuksen lisääntyessä kahden valtion periaatteen toteuttamiseksi, mitä Washingtoniin matkustanut arabiliiton delegaatio pyrkii tukemaan ennen matkaa päätetyllä modifioidulla saudisuunnitelmallaan.
Neuvoston laskelmat ovat samalla vastaus Peace Now järjestön esityksille Lapidin budjetin valmistelemisessa, mitä tukee järjestön laatima video ”Lapid Here is the money”, Lapid täällä on raha. Videon tarkoituksena oli esittää Lapidille, miten paljon juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa vuosittain rasittavat Israelin budjettia.
Videossa väitetään Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen rahoituksen lisääntyneen 38 % Netanyahun hallituksen aikana. Hallitus käytti niiden tukemiseen Peace Now mukaan vuosittain 1.6 miljardia NIS perustuen 2010, 2011 ja 2012 vuosibudjetteihin. Luvuissa on mukana 65.8 miljoonaa Migronin talojen tuhoamisen ja uudelleen asuttamisen kustannukset, sekä Ulpanan 30 perheen asuntojen  tuhoamisen kustannukset 21.8 miljoonaa NIS, sekä Arielin yliopistolle myönnetty avustus 50 miljoonaa NIS.
PEACE NOW on yksi ääri-vasemmistolaisista järjestöistä, jonka rahoitus on epäselvää, ja joka avoimesti vastustaa hallituksen politiikkaa avustaen arabeja esittämään lukemattomia vaatimuksia korkeimmalle oikeudelle maanomistuksista usein väärennetyin dokumentein. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Evacuating-small-settlements-could-cost-NIS-250b-311541

3. DEBKAFILE kertoo artikkelissaan Hizbullahin osallistumisesta Syyrian sotatoimiin, minkä se virallisesti kieltää, ja jota Venäjän apulaisulkoministeri Mikhail Bokdanov pyysi Beirutin matkansa aikana tavatessaan pääsihteeri Hassan Nasrallahin pysymään sivussa Syyrian taisteluista presidentti Bashar Assadin joukkojen tukena. Hizbullah pyrkii pitämään Libanonin raja-alueita sekä Damaskoksen ja Beirutin välisen tien vapaina kapinallisista.

DEBKAFILE  kertoo kiivaista taisteluista Qusairin kaupungin omistuksesta Libanonin rajan pinnassa. DF:n mukaan Hizbullahin sotilassaattue joutui kapinallisten väijytykseen kärsien pahoja tappioita Homsin alueella maanantaina. Al-Quds prikaatikomentaja, joka tunnettiin nimellä ”Abu Ajib” sekä hänen avustajansa Hamza Rampoush olivat kaatuneiden joukossa.
Yhteisiä Hizbullah ja Syyrian armeijan joukkoja vastaan taistelevat kapinalliset olivat saaneet Libanonin Salafisteilta aseita, joiden joukossa on Grad-raketteja, sekä taistelijoita paikallisista sunni-asukkaista että salafisteja Libanonista.
Hizbullah ja syyrialaiset joukot joutuivat irrottautumaan taisteluista kärsittyään useiden upseerien ja miesten menetyksiä kaatuneina ja tusinoittain haavoittuneina.

DEBKAFILE toteaa artikkelissaan, että Hizbullahin pääsihteerillä Nasrallahilla on paljon selitettävää kotona lisääntyvien menetystensä vuoksi sekä siitä, miksi hän lupautui lisäämään Syyriassa taistelevien joukkojensa määrän viiteentuhanteen. DF arvioi, että nämä yhdessä ovat murentaneet Hizbullahin arvovaltaa ja mainetta Libanonin puolustajana, ja toisaalta rohkaisseet Salafistin jäseniä ja nostaneet sen asemaa ja arvostusta.
DF kertoo edelleen kapinallisten keskittyvän nyt ulkomaisten neuvonantajiensa ohjeitten mukaan Assadin armeijan Scud B ja Fatej A-110 ohjusasemien valtaamiseen Damaskoksen ja Aleppon lähellä, koska nämä ohjukset ovat aiheuttaneet tappioita kapinallisille ja siviileille.

TOINEN kehityslinja koskee Israelin ja USA:n tiedustelun välistä ristiriitaa. Obaman hallituksen virkailijat ovat syyttäneet Netanyahua ja puolustusministeri Yaalonia vääristä tiedoista koskien Syyrian armeijan väitetystä kemiallisten aseitten käyttämisestä. Obaman taholta sanotaan suoraan, ettei heille ole tullut mitään todisteita niiden käytöstä. Israelin version mukaan todisteet ovat raakoja, todellisia ja pitäviä. Artikkelissa todetaan, että Israelin tulisi keskittyä valvomaan, ettei kemiallisia seita joudu kapinallisten käsiin kuin vihjaten, ettei niiden käyttö syyrialaisia siviilejä ja kapinallisia vastaan ole Netanyahun huolenaihe.
USA:n viranomaiset vakuuttavat, ettei heillä ole tietoa Israelin esittämistä todisteista. http://www.debka.com/article/22936/Hizballah-loses-two-high-officers-in-major-defeat-at-al-Qusayr-near-Homs
DEBKAFILEN toisen artikkelin mukaan Iran painostaa Assadia antamaan Hizbullahille ilma-torjuntaohjuksia, mukaan lukien itsetoimivia S-17 ohjuspattereita. Artikkelin mukaan näiden toimittaminen Hizbullahille on korvaus sen lähettämistä taistelijoista Syyrian rintamalle.
Syyrian tilanteen kärjistyminen ja ratkaisuhetken lähestyminen ovat saaneet Israelin ja Jordanian sekä Turkin viranomaiset yhdistämään Syyrian tilannetta seuraavan tiedustelunsa voidakseen sopia mahdollisista yhteisistä toimista tilanteen niin vaatiessa. He saavat sekä tiedustelu- että sotilaallista apua Yhdysvalloilta, mistä on osoituksena USA:n Patriot ohjusten sijoittaminen sekä trukin että Jordanian Syyrian vastaisten rajojen läheisyyteen, sekä USA:n 200 miehen panssaroitujen joukkojen sijoittaminen Jordaniaan. http://www.debka.com/article/22934/Tehran-presses-Assad-to-send-Hizballah-sophisticated-anti-air-interceptors

4. UUTISOTSIKOITA
-          Arabiterroristi hyökkäsi Samariassa Tapuah-risteyksen luona juutalaisen kimppuun puukottaen häntä rintaan ja varasten hänen aseensa, jolla hän tulitti lähellä olevia IDF:n sotilaita, jotka vastasivat tuleen haavoittaen häntä. Paikalle kutsuttu Magen David lääkintä-osasto teki kaikkensa juutalaismiehen pelastamiseksi, mutta hän kuoli haavoihinsa. Risteyksessä on tapahtunut useita hyökkäyksiä juutalaisia vastaan, Tammikuussa terroristi haavoitti 17-vuotiasta nuorukaista. Rajapoliisi ajoi takaa pakoon pyrkivää arabia tavoittaen hänet ja luovutti hänet turvallisuusjoukoille kuulusteluja varten. Hän on kotoisin Ramallahista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167591#.UX99_WJHT-k
-          Tuntemattomat hyökkääjät ampuivat maanantaina kaksi maasta ilmaan ohjusta kohti Syyrian yllä lentävää venäläistä matkustajakonetta, jossa oli yli 150 matkustajaa, kertoo Interfax uutistoimisto Moskovassa. Ohjukset räjähtivät koneen läheisyydessä, mutta koneen henkilökunta ehti siirtää koneen kurssia säästäen koneen matkustajat kuolemalta. Ehkä ampujat eivät tienneet koneen olevan venäläisen. Se kuljetti Egyptistä loma-matkalta kotiinsa palaavia venäläisiä turisteja. A-320 kone kuuluu NordWind yhtiölle. Koneen ohjaajat havaitsivat epäilyttäviä toimia maassa ja tekivät väistöliikkeitä. Kone laskeutui vaurioitta Kazanin lentokentälle. Venäjän ulkoministeriö sanoo aloittavansa tutkimukset välikohtauksen johdosta. Koneessa oli AFP:n mukaan 159 matkustajaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167589#.UX9_2GJHT-k
-          Jordanian Maan kaupungin yliopiston kampuksella sattuneet opiskelijoiden väliset  väkivaltaisuudet vaativat kolmen opiskelijan hengen ja haavoittivat 25 muuta. AFP raportoi, että maanantaina sattuneessa aseellisessa välikohtauksessa King Hussein bin Talal yliopiston kampuksella Maanin kaupungissa kuoli 3 ja haavoittui 25. Poliisi teki rynnäkön asuntoalueelle pidättäen 22 opiskelijaa ja takavarikoi neljä ampuma-asetta, niiden joukossa kaksi automaattista. Yksi vatsaan haavoitettu on kriittisessä tilassa. Maanin kaupunki sijaitsee Jordanian eteläosassa. Poliisi Majali Hussein sanoo poliisin käyttäneen kyynelkaasua tilanteen rauhoittamiseksi. Poliisi etsii edelleen syyllisiä. Yksi opiskelijoista sanoi AFP:n journalistille, että kysymys oli heimojen välisistä kahakoista, eikä tämä ollut ensimmäinen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167590#.UX-C6mJHT-k
-          Taloudellisten asiain ministeri Naftali Bennett (Bait HaYehudi) kritisoi entisen pääministeri Ehud Olmertin JP:n New Yorkin konferenssin puheessaan antamia lausuntoja kutsuen niitä tarpeettomiksi ja tuhoaviksi. Olmert puolusti puheessaan pääministerinä laatimaansa tarjousta Abbasille, jossa hän oli valmis luovuttamaan n. 96 % Juudean ja Samarian alueista ja korvaamaan loput Israelin maasta. Bennett sanoo, ettei Olmert ole seurannut aikaansa, sillä tilanne on muuttunut eikä OA: johto ja asema ole enää sama kuin silloin. Hän kehotti Olmertia pysymään lestissään eikä sytyttämään tulipaloja ulkomailla eikä kotona, koskien sekä PA: että Iranin tilannetta vakuuttaen, että ”meillä on hyvä pääministeri ja vielä parempi hallitus”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167569#.UX-F5mJHT-k
-          Ammattiliitto Histadrutin johtaja Ofer Eini sanoi tavattuaan talousministeri Yair Lapidin maanantaina pitkäksi venyneessä keskustelussa, että hän luopuu ajatuksestaan yleislakosta, jolla hän uhkaili Lapidin budjettiesityksen johdosta. Lakko oli tarkoitus aloittaa tiistaina. Tarkkailijoiden mukaan keskustelu oli positiivinen ja miehet näyttävät löytäneen yhteisen linjan päämääriensä ajamiseksi ilman koko maan lamauttamista. http://www.timesofisrael.com/labor-chief-calls-off-planned-strike-over-budget/
-          Hamasin sisäministeri väittää gazalaisten nauttivan ennen näkemättömästä kansalais-vapaudesta. Hänen lausuntonsa oli vastaus kansainvälisten ihmisoikeus-järjestöjen syytöksiin vapauden puutteesta Gazan kaistalla. Paikalliset järjestöt ovat samoin kiistäneet sisäministerin itsekehut ”tasapainosta ja vapaudesta, mitä ei esiintynyt PA:n hallinnon aikana Gazan kaistalla”. http://www.timesofisrael.com/hamas-gaza-enjoys-unprecedented-freedoms/
-          IAF teki ensimmäisen täsmäiskun Gazaan ”Pilvenpatsas” operaation jälkeen 2012 osuen ohjuksillaan tiistaiaamuna moottoripyörään, jolla ajoi globaali-jihadin jäsen Hitham Mashal. Hänet tunnettiin raketti-asiantuntijana ja oli TV-10 mukaan kansainvälisen Aknaf Bet Al-Magdes jihad-järjestön jäsenenä. Tämän järjestön uskotaan ampuneen Eilatiin pudonneet kaksi rakettia jokin aika sitten. http://www.jpost.com/Defense/IAF-kills-global-jihadi-member-in-the-Gaza-Strip-311550
-          Saksassa laskettiin vesille Israelin viides dolphin-luokan sukellusvene INS Rahav. Vene voidaan varustaa ydinaseilla ja torpedoilla. Sen varustelua on muutettu Israelin toiveiden mukaan.  http://www.jpost.com/Defense/Israels-5th-Dolphin-submarine-unveiled-in-Germany-311454
Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 28.06.2020

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 25.06.2020