PERJANTAI 03.05.13


PERJANTAI 03.05.13

1. OIKEUSMINISTERI Tzipi Livni, jolle Netanyahu antoi neuvottelujohdon palestiinalaisten kanssa, ja Netanyahun neuvonantaja Yitzhak Molcho tapasivat USA:n ulkoministeri John Kerryn aikaisin torstaiaamuna keskustellen modifioidusta arabisuunnitelmasta, jota Kerry kehuu ”todelliseksi rauhansuunnitelmaksi, jonka pohjalta yli neljä vuotta keskeytyksissä olleet rauhanneuvottelut saadaan uudelleen alkamaan”. Julkisuudessa saudiprinssin 2002 esittämän ja myöhemmin 2007 arabiliiton hyväksymän suunnitelman muutetusta versiosta ei ole muuta tiedossa, kuin että se sallii osapuolten yhteisesti sovittuja tarkistuksia v. 1949 aselepolinjaan, jota PA:n johto pitää tulevan valtionsa ja Israelin rajalinjana. Tarkistukset suoritettaisiin alue-vaihdoksina siten, että Israel saa haluamiaan alueita aselepolinjan takaa ja antaa vastaavan-suuruisen maa-alan Israelin valtion alueelta. Julkisuudessa esitetty teksti vihjaa, että maa-alueitten tulee olla myös laadultaan tasavertaisia.

LIVNI totesi lehdistön edustajille tavattuaan YK.n pääsihteeri Ban ki-Moonin torstaina iltapäivällä, että hyviä uutisia ovat ne, ettei suunnitelma ole ehdoton ota tai jätä periaatteella, vaan siitä voidaan neuvotella. Tämä on Livnin näkemys, jonka optimistisen sävyn hän lienee saanut Kerryltä, joka on täynnä intoa välitysyrityksensä onnistumisesta. Livni perusteli optimismiaan selittäen, että vaikka monet maat Israelin rajoilla ovat hajoamassa, arabiliitto halusi osaltaan pehmentää Israelin ja PA:n välisten rauhankeskustelujen saamista alkuun. Hän ei vähätellyt edessä olevia vaaroja, mutta hänen mielestään USA:n voimakas panos ja John Kerryn täysi antautuminen neuvottelujen onnistumiseksi on todella hyvä uutinen.

NETANYAHUN neuvonantaja Yitzhak Molcho puolestaan esitteli Kerrylle pääministeri Netanyahun esittämät varaukset saudisuunnitelmaan. Yksi vakavimmista varauksista on se, että suunnitelman sanamuoto vähäisistä aluevaihdoksista ei sisällä mitään viittausta juutalaisyhteisöjen kohtaloon tai asemaan Juudeassa ja Samariassa. Toinen yhtä vakava ellei vaarallisempi on alkuperäiseen saudisuunnitelmaan sisältyvä pakolaisten paluuoikeus. Jos kaikille PA:n laskelmien viidelle miljoonalle ulkomailla asuvalle palestiinalaiselle pakolaiselle annetaan paluuoikeus sinne, mistä he lähtivät, Israelille juutalaisena valtiona voidaan jättää hyvästit, vaikka tuskin koko tuo määrä olisi halukas muuttamaan. Tämän ongelman ratkaisuksi esitetään, että vain todelliset pakolaiset, mutta ei heidän jälkeläisiään useissa polvissa, luetaan muuttokelpoisiksi, mikä pudottaa määrän tuhansiin miljoonien asemesta.
Arabisuunnitelman lupaus suhteiden normalisoimisesta Israelin ja arabimaitten kesken ei ole automaattinen, vaan edellyttää osapuolten välisiä neuvotteluja ja sopimuksia.
Labourpuolue innostui asiasta jopa tarjoutuen mukaan hallitukseen, jos rauhanprosessi etenee arabisuunnitelman pohjalta.

2. PA:n pääneuvottelijana tunnettu Saeb Erekat sanoi suunnitelmasta, että suunnitelma vastaa suurelta osin PA:n omia vaatimuksia, ja että aluevaihdot poistavat tarpeen suurten juutalais-yhteisöjen evakuoimiseksi. Mitä muille tapahtuu, on avoin kysymys.
HAMASIN poliittinen johtaja Khaled Mashaal sanoi Al-Jazeeran haastattelussa torstaina, etteivät aluevaihdokset ole hyväksyttäviä, eikä Kerryn neuvottelema modifioitu arabi-suunnitelma paranna palestiinalaisten asemaa, vaan avustaa Israelia integroitumaan alueen arabimaihin. Suunnitelma lupaa suhteiden normalisoimista 22:n arabimaan kanssa.

Mashaal toisti aiemmin esittämänsä Hamasin päämäärän ”vapauttaa palestiinalaiset territoriot seuraavan neljän vuoden aikana”. Hän vakuutti käyttävänsä sen toteuttamiseksi kaikkia käytettävissä olevia optioita, mutta että arabisuunnitelma vahingoittaa palestiinalaisten asemaa. Hänen toinen päämääränsä on vapauttaa kaikki palestiinalaisvangit (terroristit) Israelin vankiloista. Mashaal pitää päämajaansa nykyisin Qatarissa.

HAMASIN johto Gazassa esitti web-sivullaan tiistai-iltana suurta huolestumista rauhan-suunnitelman suhteen siihen liittyvine aluevaihtoineen todeten: ”Pitkä historiamme sionistisesta vihollisesta on opettanut, että vihollinen etsii uusia myönnytyksiä oikeuksistamme ja kansallisista periaatteista”. Kerry lupaa rauhansopimusta v.2013 aikana.
Netanyahu lupaa pitää kansanäänestyksen ennen arabisuunnitelman hyväksymistä. Livni pitää sitä tarpeettomana ehkä peläten, että kansa voi vastustaa sitä. Netanyahu esitti kantansa tavattuaan Sveitsin ulkoministeri Didier Burkhaltarin Tel Avivissa todeten, että jos jotain on opittu sveitsiläisiltä, niin se on kansanäänestys. Leikkiä laskien vieraansa kanssa hän totesi israelilaisesta sanonnasta: ”Israel ei ole Sveitsi”, tarkoittaen, että Sveitsi on sijaintinsa puolesta turvallisempi kuin Israel, mutta ettei yksikään israelilainen haluaisi asua missään muualla kuin Israelissa. Burkhaltar kutsui pääministerin - hepreankielellä - koska tahansa vierailemaan Sveitsissä oppimaan kansanäänestyksistä, joita siellä pidetään tuhka tiheään. Israelin Knesset hyväksyi 2010 lain, jonka mukaan Golanin ylängön ja Itä Jerusalemin luovuttaminen edellyttää kansanäänestystä. Laki ei koske Juudeaa ja Samariaa. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-affirms-support-for-referendum-on-peace/ http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4375553,00.html

3. TÄMÄN vuoden Jerusalemin Globaalin Marssin suunnittelijat pitivät kokouksensa Kairossa tiistaina suunnitellen kesäkuun kuudennen päivän marssitapahtumia. Marssien tarkoituksena on päästä Jerusalemiin tai mahdollisimman lähelle sitä. Osa marsseista suunnataan kohti kulkuesteitä tai juutalaisyhteisöjä Juudeassa ja Samariassa.
Marssijoita pyrkii Israelin puolelle myös Jordanista sekä Libanonista, kuten myös viime vuonna tapahtui. Heitä ei paikallisten turvallisuusjoukkojen toimesta päästetty rajan yli.

KAIRON kokouksessa valittiin uusi koordinaattori, Muslimiveljeskunnan jäsen ja Egyptin kansankokouksen edustaja Rada Fahmi.
Viime vuonna järjestäjät ennustivat miljoonan marssijan osallistuvan tilaisuuksiin, mutta käytännössä vain muutamia tuhansia saatiin liikkeelle. Jordaniassa ja Libanonissa marssijoita, joita tuli monista maista, ei päästetty lähellekään rajaa. Tänä vuonna tilanne on jos mahdollista entistäkin jännittyneempi, joten marssi Jerusalemiin tuskin onnistuu.
PA:n suunnitelmissa on, että Itä Jerusalem on toivomansa valtion pääkaupunki, ja he syyttävät Israelista sinne muuttavia kaupungin juutalaistamisesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167666#.UYNbvWJHT-k

4. FATAHIN korkea virkailija Jibril Rajoub esitti Beirutissa tavatessaan Iranin lähettilään Libanoniin, että Fatahin tulee etsiä läheisempiä suhteita Iranin kanssa, kuten IRNA uutistoimisto raportoi. Rajoub esitti samalla toiveensa, että Iranin avulla palestiinalaiset pystyvät vapauttamaan Israelin miehittämän maansa. Tilaisuudessa oli mukana myös PA/PLO:n Beirutin lähettiläs Ashraf Dabour.
Tilaisuudessa keskusteltiin myös sovintoneuvotteluista PA:n sisällä. Hamas irrottautui PA:n talutushihnasta kaapattuaan vallan Gazassa v. 2007 lähes verettömässä operaatiossa. Sovintoneuvotteluja on käyty Kairon johdolla vuodesta toiseen välillä jopa onnistuen allekirjoittamaan sopimuksen yhteishallituksesta ja vaaleista, kuten tapahtui 2011, mutta sitä ei ole voitu toteuttaa käytännössä.

PA:n puheenjohtaja Abbas pyysi viime viikolla kaikkia palestiinalaisryhmiä neuvotteluihin uuden yhteishallituksen muodostamiseksi valmistelemaan PLC:n ja presidentin vaaleja.
Hamasin johto kummasteli Abbasin kehotusta neuvottelematta siitä ensin Hamasin kanssa.
Fatahin ja Hamasin välinen syvä epäluulo on pahin este suhteiden sovittelemiseksi.
Rajoub toimi PA:n estävien turvallisuusjoukkojen komentajana. Israel pidätti hänet ja tuomitsi terroritoimintaan osallistumisesta vankeuteen, josta hän kärsi 15 vuotta. Hän kehotti arabeja aloittamaan kolmannen intifadan viime vuonna, mutta luopui tänä vuonna ajatuksesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167662#.UYNgKGJHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          Bostonin maratonin pommittajat Tamarlan ja Dzhokhar Tsarnaev suunnittelivat alun perin räjäyttää pomminsa kesäkuun 4. päivän itsenäisyyspäivän juhlallisuuksissa Charles River Esplanadilla pidettävien seremonioiden aikana, mutta koska heidän pomminsa valmistuivat nopeammin kuin he kuvittelivat, he muuttivat suunnitelmiaan, kertoo poliisin nimettömänä pysyttelevä edustaja New York Timesin mukaan. Pommit valmistettiin painekattiloihin Tamerlanin kotona. Poliisi ei ole vielä saanut selvitettyä, oliko heillä yhteyksiä ulkopuolisiin radikaaliryhmiin ja miten he oppivat rakentamaan pomminsa. Poliisin mukaan he ensin suunnittelivat myös itsemurhapommitusta, mutta luopuivat siitä. Veljesten äiti vaatii kuolleen Tamarlan ruumiin palauttamista. Hänen kuolinsyynsä on vielä mysteeri, ammuttiinko hänen vai kuoliko hän auton ajettua hänen ylitsensä. Nuoremman veljen Dzhokharin saama haava kurkussa askarruttaa, oliko se luodin vai veitsen aiheuttama hänen vaientamisekseen. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4375540,00.html
-          Arviolta 450 pakistanilaista osoitti kunnioitustaan Bin Ladenille hänen kannattajiensa ja Talibanin järjestämässä tilaisuudessa Qattan kaupungissa. Monet kantoivat Al-Qaidaa ylistäviä plakaatteja ja Bin Ladeni kuvia, jota he kutsuvat Amerikan ja Pakistanin tiedustelun murhaamaksi sankariksi. ”Me kunnioitamme amerikkalaisten ja pakistanilaisten agenttien murhaaman islamilaisen sankarin kuoleman vuosipäivää. Bin Ladenin marttyyrikuolema antoi  uuden innoituksen jihadille islamille vihamielisiä joukkoja vastaan”, kuten eräs osanottaja totesi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4375541,00.html
-          Egyptin armeija syyttää Siinain beduiineja, että he ovat liittoutuneet globaalin jihadin kanssa taistellakseen Egyptin armeijaa ja Israelia vastaan ja suorittaakseen terrori-iskuja etenkin lomanviettokohteita vastaan Siinailla. Monet Siinain beduiinit juhlivat alueen vapauttamista Israelin miehitettyä sen 1967 puolustussodassa mutta palauttaen sen 1982 vuonna 1979 solmitun rauhansopimuksen puitteissa. Siinain beduiinit tuntevat katkeruutta Egyptin hallintoa kohtaan siksi, että heitä on syrjitty muiden alueiden kustannuksella, eikä presidentti Mursin johtama Muslimiveljes-kunnan hallitus ole tuonut parannusta asiaan. Siinain 330 000 vahvuisen beduiiniväestön uskotaan tarjoavan apuaan alueelle pesiytyneille terrorijärjestöille sopivaa maksua vastaan. Heidän ei uskota niinkään paljon osallistuvan tulitaisteluihin ja pommi-iskuihin, kuin toimivan oppaina ja aseiden ja tarvikkeiden kuljettajina tiettömissä erämaissa. Siinailta harjoitettu terroritoiminta on kiristänyt Israelin ja Egyptin välejä, vaikka tiedustelutietoja vaihdetaankin turvallisuusjoukkojen välillä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4375445,00.html
-          Ulkoministeri Avigdor Libermania vastaan nostettu oikeusjuttu luottamuksen pettämisestä ja asemansa väärinkäyttämisestä näyttää joutuneen pahaan vastatuuleen valtion päätodistajan muututtua ”vihamieliseksi” todistajaksi ja luopuneen aiemmista Libermania raskauttavista lausunnoistaan. Vain entinen apulaisulkoministeri Danny Ayalon pitää kiinni aiemmista syytöksistään, että hänen entinen päällikkönsä halusi Ben Aryehin lähettilääksi Liettuaan palkaksi siitä, että hänen väitetään antaneen Libermanille salaisen tiedon poliisin tutkimuksista häntä vastaan. Libermania vastaan suorittamat poliisin tutkimukset ovat jatkuneet yli 10 vuoden ajan nousten aina julkisuuteen juuri ennen vaaleja, kuten tapahtui viimeisissä Knessetin vaaleissa. Ynet arvioi, että Libermanin tuomitseminen, mikä on vielä epävarmaa, voi aiheuttaa poliittisen rintaman repeämisen kahtia muodostaen vasemmistolaisen ja oikeistolaisen ryhmittymän USA:n mallin mukaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4375291,00.html
-          Turvallisuusjoukot kävivät hajottamassa Binyamin alueen neuvoston puheenjohtajan Gershon Mesikan pystyttämän toimistoteltan ja nuorison läheiselle kukkulalle kyhäämän kevytrakenteisen parakin perjantaiaamuna. Ne pystytettiin lähelle paikkaa, jossa arabiterroristi surmasi puukolla bussia odottaneen Evyatar Borovskyn. Käsky niiden hajottamiseksi on voinut tulla suoraan pääministeriltä, joka valmistelee rauhankeskusteluja palestiinalaisten kanssa. Mesika syytti IDF:n alueen komentajaa kenraalimajuri Notzan Alonia pelkurimaisesta operaatiosta todeten ironisesti: ”Henkilö, joka ei pysty suojelemaan juutalaisia ja pelkää nousta PA:n hallintoa vastaan, on surevien juutalaisten sankari”. Hän syytti Alonia tiesulkujen ja tarkastuspisteiden poistamisesta sallien terroristien liikkua vapaasti, kuten tämän Tulkarmista kotoisin olevan terroristin, jota kukaan ei tarkastanut matkan aikana. Terroristin isä sanoo olevansa ylpeä pojastaan, joka murhasi viiden lapsen 29-vuotiaan isän. Terroristi oli aiemmin tuomitta vankeuteen asettaessaan pommin juutalaisyhteisöön. Hän kärsi tuomiostaan 12 vuotta ja vapautui 2 kuukautta sitten. Tapuahin risteyksen luona tapahtunut murha on saanut alueen juutalaisasukkaat kostotoimiin, joita turvallisuusjoukot pyrkivät hillitsemään. http://www.timesofisrael.com/security-forces-dismantle-outpost-near-fatal-attack/
-          Helteinen sää jatkuu sapatin yli, lämpötila Jerusalemissa 21-31 C-astetta, sunnuntain jälkeen asteen verran alempi, taivas lähes pilvetön, rannikolla yösumua. http://www.timesofisrael.com/Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020