SUNNUNTAI 28.04.13


SUNNUNTAI 28.04.13

1. MASSATUHOASEITTEN (WMD) käyttäminen Syyriassa on päivän kuumia aiheita Israelin lehdissä, vaikka pääministeri Netanyahu onkin pyrkinyt toppuuttelemaan liikkaa intoa ja kehottanut ministereitään pitämään suunsa supussa niistä peläten kysymyksen jauhamisen julkisuudessa vahingoittavan hänen asemaansa etenkin presidentti Obaman hallituksen silmissä, jossa suhtaudutaan siihen epäilevästi joko todellisesti lisäselvitysten vaatimiseksi tai sitten taktikoiden luoviessaan haluttomuutensa uuden ongelma-aiheen kuumentamisen ja Venäjän puolittaisten varoitusten välillä. Pääministeri Netanyahun kehotus itsehillintään tuli sen jälkeen, kun apulaisulkoministeri Zeev Elkin kehotti kansainvälistä yhteisöä ottamaan Syyrian kysymyksen valvontaansa ja eliminoimaan Syyrian massatuhoaseet.

Elkin analysoi tilannetta selittäen, että ”jos asetat määrätyn varoitusmerkin, kysymys on sen jälkeen siitä, seisotko varoituksesi takana, vai luisteletkos siitä epäselvin verukkein”. Hänen kommenttiensa taustalla voi olla presidentti Obaman asettama varoitus presidentti Assadille, että jos hän syyllistyy valtavien kemiallisten aseittensa varastojensa käyttämiseen, se aiheuttaa USA:n vastatoimet. Israel katsoo saaneensa pitävät todisteet niiden käyttämisestä, mitä Obama ei suostu uskomaan, vaan vaatii lisätodisteita. Assad selittää, että havaitut tilanteet, joissa sarinia on ilmeisesti käytetty, ovat kapinallisten aiheuttamia Turkista saamillaan aineilla.

ELKIN selitti edelleen, että jos kansainvälinen yhteisö ei reagoi tarvittavalla tarmolla havaittuun kemiallisten aseitten käyttämiseen Syyriassa, Iran voi nähdä siinä esimerkin länsimaitten taipuisasta asenteesta, jota voi muotoilla määrätietoisella vastarinnalla, mitä Pohjois-Korea on hyödyntänyt menestyksellisesti. Elkinin mukaan sotilaallinen operaatio Syyrian massatuhoaseita vastaan on mahdollinen, mutta ettei USA ole valmis tarvittaviin toimiin asian hoitamiseksi. Kansainvälinen lehdistö levitti laajalle Elkinin lausuntoa tulkiten sen siten, että Israel painostaa Obaman hallitusta sotilaalliseen operaatioon.

VENÄJÄN apulaisulkoministeri Mikhail Bokdanov sanoi, etteivät raportit kemiallisten aseitten käytöstä anna aihetta sotilaallisiin operaatioihin, vaan asia tulee ensin tutkia perusteellisesti voidakseen päättää tietojen todellisuuden, eikä käyttää niitä verukkeina muitten päämäärien saavuttamiseksi. ”Sitä ei voida käyttää verukkeena hyökätä Syyriaa vastaan”, hän sanoi.
Obama sanoi perjantaina, että jos tiedot WMD:n käyttämisestä Syyriassa osoittautuvat tosiksi, se tulee muuttamaan hänen kantaansa yli 2 vuotta kestäneeseen sisällissotaan Syyriassa ja siihen, miten USA:n armeija siihen vastaa.
USA on avustanut kapinallisia, mutta sanoo apunsa olleen vain diplomaattista ja taloudellista, vaikka CIA näyttää toimineen aktiivisesti avustajia tai kolmansia maita käyttäen aseiden ja vapaaehtoisten hankkimiseksi kapinallisille.

DEBKAFILE  tarkastelee myös artikkelissaan kemiallisten aseitten käyttöä Syyriassa pyrkien analysoimaan, mitä vaikutuksia länsimaiden taipuisa asenne kysymykseen tulisi aiheuttamaan. Ensiksi se voisi rohkaista Assadin hallitusta jatkamaan valitsemallaan tiellä. Toiseksi se voisi antaa lisää uskallusta sekä Teheranin että Pyongyangin hallituksille jatkaa omaa varoituksista piittaamatonta politiikkaansa ydinaseen rakentamiseksi ohjuksiinsa sopivaksi. Kolmanneksi Assad voi luovuttaa massatuhoaseitaan Hizbullahille palkkioksi sen osallistumisesta hänen armeijansa tueksi kapinan kukistamiseksi. DF kertoo agenttiensa havainneen, että valmistelut viimeisestä vaihtoehdosta ovat jo käynnissä. Tämän todentaminen voisi antaa Israelin ilmavoimille aiheen puuttua tilanteeseen, sillä Israelin kannalta tämä olisi vaarallisin seuraus.
DF:n artikkeli mukaan USA:n korkeat viranomaiset esittävät osin ristiriitaisia lausuntoja. Valkoisen Talon lainsäädäntöosaston johtaja Miguel Rodriguez sanoo, etteivät tiedustelu-tiedot yksin riitä, vaan tarvitaan muita todisteita. Ulkoministeri John Kerry lausui arvionaan, että Assadin hallitus on käyttänyt mt-aseita, kun puolustusministeri Chuck Hagel puolestaan ei ole varma asiasta ihmetellen, miksei hänelle kerrottu Israelin hankkimista todisteista hänen vierailunsa aikana maassa. Englannin pääministeri Cameron sanoi, että hänen maansa tuskin on mukana Syyrian vastaisessa sotilasoperaatiossa. Obama mieluummin turvautuu NATO :n tai YK:n peitteeseen tai vahvistaa Jordanian armeijaa mahdollisia iskuja varten.
Israel näyttää jäävän tässä sivustakatsojaan rooliin, vaikka kysymys on sen kohtalosta.

2. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas esitti pyynnön Hamasin johdolle aloittamaan neuvottelut yhtenäisjallituksen muodostamiseksi. Hän vain näyttää aloittaneen päivänsä väärällä jalalla, sillä Hamasin tiedottaa Sami Abu Zuhri sanoo, ettei Abbas ole ottanut yhteyttä Hamasin johtoon, vaan he ovat ensiksi saaneet tiedon siitä median välityksellä.
Abbasilla on kiire saada PA:n hallitus muodostettua, sillä pääministeri Salaam Fayadin erottua tehtävistään – joskin hän jatkaa toimitushallitusta uuden muodostamiseen saakka – Abbas toimii muodollisesti itse pääministerin tehtävissä.

FATAH ja Hamas ovat useita kertoja ennenkin ilmoittaneet aloittaneensa neuvottelut yhtenäis-hallituksen muodostamisesta, mutta positiivisista ennusteista huolimatta neuvottelut ovat kaatuneet useisiin erimielisyyksiin, joista palestiinalaisten turvallisuusjoukkojen johtaminen ja suhtautuminen Israeliin ovat olleet pahimmat, joihin ei ole voitu löytää ratkaisua. Molempien peruskirjassa vaaditaan Israelin tuhoa, joskin PA/PLO:n versiossa peitetymmin.
Yhtenäis-hallituksen keskeisin tehtävä olisi valmistella PLC:n ja PA:n puheenjohtajan vaaleja. Egyptin johdolla solmittiin sopimus yhtenäishallinnosta v. 2011, mutta sitä ei voitu toteuttaa käytännössä molemminpuolisen epäluulon vuoksi.
PLO:n jäsen Wasel Abu Yousef sanoo Palestiinan peruslain vaativan uusia vaaleja, jos pääministeri eroaa. Hamasin Abu Zuhri sanoo, ettei vaaleja voida järjestää, koska Israel valvoo Juudeaa ja Samariaa ja PA pidättää siellä Hamasin jäseniä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4372927,00.html

ITALIAN juutalaisjärjestö nosti metelin Napolin myönnettyä Abbasille kunniakansalainen arvon lauantaina, juutalaisten sapattina. Abbas sanoi kiitospuheessaan olevansa kunnioitettu voidessaan esiintyä Napolin kansalaisena. Paikallisen juutalaisjärjestön rabbi Shalom Bahbout sanoi, että on lukuisia kunnioitettavia ihmisiä, ja siitä huolimatta Napoli valitsi kunnianosoituksensa kohteeksi Abbasin, joka tohtorin väitöskirjassaan Patrick Lumumban yliopistolle Moskovassa v. 1982 valitsi aiheekseen väitteen, miten Euroopan juutalaisjärjestöt toimivat yhteistyössä natsihallituksen kanssa juutalaisten tuhoamiseksi 1933-1945. (The connection between the nazis and the leaders on the Zionist Movement 1933-1945)
Siinä kyseenalaistetaan miljoonien juutalaisten teurastaminen ja väitetään lukujen olevan korkeintaan sadoissa tuhansissa. Bahbout esittää, että presidentti Shimon Peresiä tulee informoida asiasta hänen matkustaessaan Vatikaaniin tällä viikolla Paavin vastaanotolle. Peresille tarjotaan Assisin kunniakansalaisuutta.
Kiinalainen uutistoimisto Xinhua raportoi, että Obama suunnittelee neljän tahon huippu-kokousta kesäkuussa. Siihen osallistuisivat Obaman ohella Netanyahu, Abdullah II ja Mahmoud Abbas, joka hyväksyy tapaamisen mutta asettaa ennakkoehdon, että Israelin tulee ensin toteuttaa velvollisuutensa, mitä hän niillä tarkoittaneekin.

3. UUTISOTSIKOITA
-          PA:n äskettäin eronnut pääministeri Salaan Fayad, jota länsimaat virheellisesti ja vääriin tosiasioihin tukeutuen nimittävät edelleen maltilliseksi, sanoi puheessaan lauantaina, että on väärin pitää palestiinalaisia vangittuina terrorismista tuomittuina, ja Israelin tulee vapauttaa kaikki tuomitsemansa PA:n alueiden arabivangit. Monet heistä tuomittiin murhasta, sen aikomuksesta tai avustamisesta, monet raiskauksista, pahoinpitelystä ja varkauksista. Heitä vastaan tehdyt syytökset on huolellisesti tutkittu ja käsitelty oikeudessa oman asianajajansa puolustaessa heitä, ja tuomiot on annettu oikeudellisten lakien mukaan valitusoikeudella. Fayadin vaatimus kyseenalaistaa koko israelilaisen oikeusjärjestyksen ja sumentaa kansalaisten oikeustajun vaatiessaan näiden vapauttamista mahdollisine korvaus-vaatimuksineen. Fayad asettuu tässä Abbasin ja Haniyehin rinnalle samaan ruotuun. Fauad sanoo perusteluissaan, että tuomittujen rikollisten ja terroristien vapauttaminen on erottamaton osa kansan vapautta. ”Miehitysvalta pitää vankiloissaan 4 900 vapauden vankia. Heistä 106 pidätettiin ennen vuotta1994, ja 27 heistä on kärsinyt tuomiotaan yli 25 vuotta. Heidän joukossaan on myös alle 18-vuotiaita, ja eri tavoin sairaita, sydän-, syöpä- ja munuais-vaivoista kärsiviä”, Fayad selitti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167523#.UXzY3mJHT-k
-          IAF:n koneet iskivät yön aikana Gazan eteläosassa terroristien rakennukseen ja asevarastoihin vastauksena Gazasta Israelin puolelle ammuttuihin raketteihin, viimeisin lauantaina israelilaisten nuorten sytyttäessä lag-baOmer nuotioita. IDF:n tiedottajan mukaan iskut osuivat tarkoin kohteisiinsa koneet palasivat vahingoitta lentokentilleen. Gazasta ammuttu raketti putosi Sdot Negevin aluekeskuksen alueille aiheuttamatta henkilö- tai muita vaurioita. Maahan levinnyt korkea lämpötila oan kova tuuli sytyttivät lukuisia taulipaloja.
-          Brittipoliitikko Anna-Marie Crampton kirjoitti web-sivullaan: ”Holokausti tarkoittaa uhraamista tulella. Vain zionistit voivat uhrata omiaan kaasukammioissa. Toinen maailmansota oli sionististen juutalaisten järjestämä ja pankkien tukema saadakseen maailman tuntemaan sellaista syyllisyyttä ja inhoa holokaustin vuoksi, että se pakotti allekirjoittamaan sopimuksen Israelin perustamiseksi sellaisena kuin me sen nyt tunnemme”. Ceampton on UKIP-puolueen ehdokkaana paikalliseen hallitukseen. UKIP, joka pitää itseään demokraattisena ja libertarisena, sanoutui irti Cramtonin anarkistien web-sivulla julkaisemastaan kirjoituksesta ja erotti hänet puolueesta. Päätös on kuitenkin ehdollinen ja odottaa tutkimuksia, sillä Cramton sanoo sivunsa joutuneen hakkerin haltuun. Hän vakuuttaa, ettei hän ole antisemiittinen, vaikka pitääkin sionismia poliittisena järjestönä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167525#.UXzfWmJHT-k
-          Poliisin arvion mukaan 200 000 ihmistä ahtautui Meronvuodelle Galileassa lag ba´Omer juhlallisuuksiin rabbi Shimon ben Jochain haudalle. He eivät ole pystyneet poistumaan paikalta sunnuntaina väittämänsä poliisin toimintahäiriön vuoksi. Juhliin osallistuneet kertoivat tuhansien ihmisten sulkeneen vuorelle johtavat tiet vastalauseeksi estäen uusia palvovia kuljettavia busseja pääsemästä paikoitus-alueille. Poliisi myöntää, etteivät vuorella nousseet ole päässeet pois teiden ollessa tukossa, mutta sanoi selvättävänsä tilannetta, eikä uusien palvovien busseja päästetä vuoren alueille ennen kuin entiset ovat tulleet sieltä pois. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167527#.UXzkAWJHT-k
-          Lämpötila maassa on tänään 20 – 30 C-astetta Jerusalemissa ja hellesää jatkuu lähipäivien aikana.


Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 28.06.2020

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 25.06.2020