PERJANTAI 01.03.13


PERJANTAI 01.03.13

1. HALLITUNEUVOTTELUT näyttävät juuttuneen epäselvyyteen siitä, minkä puolueiden kanssa kukin katsoo voivansa liittyä hallitusyhteistyöhön Likutenun kanssa. Yesh Atidin taholta todetaan Lahav Harkovin JP:n artikkelin mukaan kieltäytyneen palvelemasta samassa hallituksessa ortodoksi-poulueiden Shas ja UTJ kanssa, joskin toisen tiedon mukaan kielto ei ole ehdoton, vaan sisältää määrättyjä ehtoja hallitusohjelmaan. Harkovin artikkelissa todetaan Likutenun taholta tulleen selväksi neuvoteltuaan molempien puolueiden edustajien kanssa torstaina, ettei Yesh Atid halua istua samassa hallituksessa haredi-puolueiden kanssa, mutta että Likutenu rohkaisee Bait Yehudia irtautumaan sopimuksestaan Atidin kanssa ja liittymään hallitukseen. Tämä sallisi haredi-puolueiden päästä hallituskoaliittioon.

LIKUTENUN neuvottelutiimi tapasi torstaina Yesh Atidin neuvottelijat keskustellen sen suunnitelmista asuntokriisin ratkaisemiseksi sekä opetusalaa ja vaalijärjestelmän muuttamista koskevista kysymyksistä. Keskusteluyhteyttä päätettiin jatkaa. Neuvotteluista annetun tiedotteen sanamuoto kertoo, etteivät osapuolet löytäneet sopua. Artikkelissa todetaan, että heti neuvottelujen jälkeen Likud aloitti tunnustelut haredi-puolueiden houkuttelemiseksi yhteistyöhön. Naftali Bennett totesi torstaina, että sopimus Yair Lapidin kanssa pitää, mutta ei kieltänyt mahdollisuutta yhteistyöstä Shasin kanssa, vaikka sen hengellinen johtaja rabbi Ovadiya Yosef kutsui kuukausi sitten Yesh Atidia ja Bait Yehudaa nimellä ”house of gentiles”, ei-juutalaisten puolueiksi. Bennett sanoi olevansa iloinen, etteivät Netanyahun yritykset muodostaa vasemmiston ja haredipuolueiden hallitus onnistuneet.
Bennett valittaa Netanyhaun solmimaa sopimusta Livnin kanssa kutsuen sitä ongelmalliseksi, kuten myös joitain talousasioita koskevia kysymyksiä.
TV-10 kertoi torstai-illan ohjelmassaan, että presidentti Obama peruuttaa Israelin vierailunsa, ellei Netanyhaun uutta hallitusta saada kokoon ennen 16.maaliskuuta. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=304939

2. UUTISISSA kerrotaan toistuvasti ongelmista Lookheed Martin yhtiön F-35 hävittäjien valmistuksen yhteydessä, joiden johdosta koneen hinta on noussut ja uhkaa viivyttää ensimmäisten koneitten toimituksia. Israelille vakuutetaan, että sen tilaamat 20 konetta toimitetaan vuonna 2015 ja samassa yhteydessä luovutetaan tilatut C-130 Hercules kuljetuskoneet IAF:n haltuun. Sopimukseen liittyy oikeus tilata 55 F-35 konetta lisää myöhemmässä vaiheessa. Pentagon joutui peruuttamaan viime viikolla kaikki F-35 koneitten lennot turbiinin siivessä havaitun särön vuoksi testilennossa Kaliforniassa.
Koneen valmistusohjelman valvoja ei pystynyt sanomaan, miten vakava ongelma on ennen perusteellisia tutkimuksia. Hän sanoi yhtiön neuvottelevan moottorin valmistukseen osallistuvien yhtiöiden kanssa ongelman nopeaksi korjaamiseksi.

Havaittu ongelma tulee pahaan aikaan, sillä se on jo toinen vuoden aikana, sillä konetta on tilattu moneen maahan, jotka kärsimättöminä odottavat toimitusten aloittamista.
USA:n kenraaliluutnantti Christopher Bogdan kritisoi koneen valmistukseen osallistuvia yhtiöitä siitä, että ne pyrkivät kiristämään valmistajalta kaiken mahdollisen aikana, jolloin USA:n armeija joutuu supistamaan toimintojaan taloudellisten leikkausvaatimusten vuoksi. Kenraali Bogdan esitti kritiikkinsä Australiassa, jota hän pyrkii rohkaisemaan koneen toimitus-sopimusten pitävyydestä. Australia tilasi 100 F-35 konetta. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=304962

3. PRESIDENTTI Obamalla oli eilen viimeinen mahdollisuus saada sopimus Kongressin kanssa ennen maaliskuun 1. päivää, tai USA:n budjettia leikataan automaattiseksi 85 miljardia USD, jota kutsutaan nimellä ”sequestration” (eristäminen, eristyneisyys). Jos se tulee voimaan, sen pelätään sysäävän maan taantumukseen, jonka vaikutukset voivat tuntua kaikkialla maailman taloudessa. Laki automaattisista leikkauksista säädettiin vuonna 2011, ja sen tarkoituksena oli pakottaa kongressi sopimaan suunnitelmasta, jolla valtion budjetin alijäämää tasoitettaisiin. Sinä vuonna täpärästi vältyttiin jyrkältä putoukselta.

ISRAEL tulee tuntemaan sen vaikutukset kahdella tasolla. Suora vaikutus sillä tulee olemaan USA:n Israelille myöntämien vuosittaisten avustusten ja Pentagonin kanssa tehtyjen sopimusten leikkaamisessa. Tarkkaa määrää ei viedä tiedetä, koska leikkausten määrä on sopimatta, mutta jos se on 5.3 %, avustuksia leikataan 550 miljoonaa.
Israel saa vuosittain USA:lta 3.1 miljardia USD, jota leikattaisiin 164.3 miljoonaa USD. Seuraavan 10 vuoden aikana leikkaukset olisivat yli triljoona USD:
Israelin ohella leikkaukset vaikuttaisivat USA:n myöntämiin avustuksiin Jordanialle ja Egyptille, jonka kanssa solmittu rauhansopimus niveltyy avustuksiin USA:sta.
Israelin ohjusten torjuntaa kehittelemät Magid Wand (Arrow II) ja Arrow III joutuisivat supistamaan ohjelmiensa viimeistelemistä. Arrow III teki äskettäin onnistuneen testin, mikä hämmästytti myös sen kehittelijöitä ohjuksen toteuttaessa kaikki sille ohjelmoidut testit.
Arrow II torjuu ohjuksia ilmakehässä, Arrow III ballistisia ohjuksia sen yläpuolella. Arrow III on puolta kevyempi kuin Arrow II, ja paljon halvempi. Se valmistuu 2016.

4. TURKIN pääministeri Recep Tayyip Erdogan heitti täyslaidallisen Israelia kohti puhuessaan YK:n kulttuurien liittoutuman (UN Alliance of Civilizations) avajaistilaisuudessa.
”Aivan kuten sionismi, anti-semitismi ja natsismi, islamofobia on välttämättä määriteltävä rikokseksi inhimillisyyttä vastaan”, hän selitti arvovaltaiselle kuulijakunnalle.
Turkki oli muutamia vuosia sitten Israelin vahva yhteistoimintakumppani, jotka hyödyttivät toisiaan kaupallisella alalla sekä sotilaallisella yhteistoiminnan alueilla pitäen yhteisiä sotaharjoituksia. Israel toimitti Turkille pitkälle kehitettyjä elektronisen ja aseteollisuuden tuotteita, mm. miehittämättömiä tiedustelukoneita ja uudistaen sen lentokoneita ja panssarivaunuja. Tämä yhteistoimintamuoto on tyrehtynyt lähes kokonaan, joskin Israel toimittaa edelleen joitain entisten sopimusten mukaisia tuotteita.

TURKIN päämääränä oli päästä EU:n jäseneksi, mutta koska muutosvaatimukset katsottiin Turkissa kohtuuttomiksi, Turkki on kääntynyt islamin maiden puoleen aloittaen kosiskelut Syyriasta ja Irakista, joita se houkutteli talousliittoon. Nämä yritykset epäonnistuivat Irakin joutuessa USA:n johtaman hyökkäyksen kohteeksi, ja myöhemmin Syyrian jouduttua arabikevään riepottelemaksi, mikä kehittyi veriseksi sisällissodaksi, jota ulkomaat kiihottavat ja tukevat sekä taloudellisesti että diplomaattisesti.
Turkin pääministeri Erdogan on jatkanut maansa kehittymistä yhä selvemmin islamilaiseksi tasavallaksi, ja voittaakseen muslimien suosion ei-arabimaana Turkki on kiihdyttänyt Israelin vastaista retoriikkaansa. Varsinkin Mavi Marmaran yritys läpäistä Israelin asettama Gazan kauppasaarto, mikä päättyi IDF:n sotilaitten nousemiseen aluksen kannelle, avasi syytökset. Syntyneessä kahinassa sotilaat joutuivat lopulta turvautumaan aseisiinsa surmaten 9 Turkin kansalaista. Tämä oli viimeinen niitti, josta Erdogan vaatii Israelin anteeksipyyntöä, vaikka alus lähetettiin matkaan sen satamasta ja sen avustuksella.

Israelin pääministeri tuomitsi Erdoganin päättömän puheen. Bennett totesi, että paras tapa sionismin puolustautumiseksi on vastata hyökkäykseen vastahyökkäyksellä.
USA:n Valkoisen talon tiedottaja Tommi Vietor tuomitsi Erdoganin syytökset sionismista inhimillisyyden vastaisina todeten lausunnossaan, että syytökset ovat hyökkääviä ja vääriä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165764#.UTBL12JHT-k,  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165761#.UTBUgGJHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          Yesh Atidin aholta kerrottiin MAARIV-lehden toimittajalle Zeev Kam, että Likudin taholta tarjottiin erillään olevien juutalaisyhteisöjen tuhoamista, jos puolue liittyy hallitus-koaliittioon ilman Bait Yehudia, jonka kanssa sillä on yhteistoimintasopimus. Artikkelissa todetaan edelleen, että siinä tapauksessa Lapidin tulisi rikkoa sopimuksensa Bait Yehudin kanssa ja liittyä hallitukseen ilman uskonnollista sionistipuoluetta.  Likudin taholta kiistetään artikkelin tiedot perättöminä ja ihmetellään, miksi Bait Hehudi ei liity hallitukseen. Artikkelin mukaan, jos lehden väite olisi totta, tämä selittäisi Netanyahun halun muodostaa vasemmistoon tukeva hallitus, minkä Lapidin ja Bennettin välinen sopimus estää. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165765#.UTBZgWJHT-k
-          Ryhmä USA:n senaattoreita sanoo esittävänsä hyväksyttäväksi uuden julkilausuman, joka vaatisi USA:n tukevan Israelia, mikäli se hyökkää Iranin ydinlaitoksia vastaan. Julkilausuman esitti Lindsey Graham (R.SCar) ja sitä tukee 15 senaattoria molemmista puolueista. Obama on vihjaillut aiemmin, että kesäkuu on ratkaiseva kuukausi, jolloin USA:n tulee päättää, miten se suhtautuu Iranin ydinsuunnitelmaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165760#.UTBcWGJHT-k
-          IDF:n komentaja kenraaliluutnantti Benny Gantz  sanoi puheessaan kaksipäiväisen harjoitusjakson päätteeksi, että ”todellisuus muuttaa muotoaan ja meidän tulee pystyä ennustamaan tapahtumia ja tarkastella niitä oikeissa mittasuhteissa”. Sotilaita opastettiin kurssin aikana, miten heidän tulee toimia väkivaltaisten mielenosoitusten aikana. Hän varoitti, että ”jonain päivänä tilanne voi kehittyä arvaamattomaksi, eikä meidän tule kompromentoida valmiuttamme millä hetkellä tahansa”. Hän totesi, että joukkojen komentajilla on paras edellytys arvioida tilanteita, ja siksi heidän mukana olonsa on tärkeää. Kaikkiaan 1200 komentajaa osallistui harjoituksiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165750#.UTBd3WJHT-k
-          Yksi neljästä Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivistä palestiinalaisista suorittaa vankilassa jatko-opintoja Hamasin valvomassa yliopistossa. Hamasin opetus-ohjelma on nimeltään Jamat al-Ahrar (Vapauden pojat). Vangeilla oli oikeus vapaaseen opiskeluun, mutta se lopetettiin Gilad Shalitin vapautuksen yhteydessä. Osa opiskeli vapaassa yliopistossa, mutta Hamasin tarjoama vaihtoehto oli suositumpi, jossa opiskeli 1 157 palestiinalaista vankia, 25 % vankien määrästä. Kahden vuoden aikana 361 vankia suoritti yläkoulun oppimäärää vastaavan tutkinnon, jonka Hamasin hallinto Gazassa hyväksyy. Ohjelma sallii vankien opiskella yläasteen ja opiston diploomaan saakka, mutta Hamas haluaa korottaa sen yliopistotutkintoon saakka. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165743#.UTBgI2JHT-k
-          Israelin korkein oikeus katsoi torstaina, ettei taisteluissa IDF:n sotilaitten kanssa surmansa saaneilla PA:n pyssymiesten ja poliisien omaisilla ole oikeutta hakea korvauksia Israelilta. Nablusissa 2004 surmansa saaneen palestiinalaisen omaiset hakivat miljoonakorvauksia väittäen, että sotilaat ampuivat hänet kylmäverisesti tarkoituksella. Oikeus katsoi, etteivät perusteet olleet riittävät.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165735#.UTBi5WJHT-k
-          Debkafile kertoo, että USA on liittymässä Venäjän kanssa suunnitelmaan, jolla Syyrian taistelut lopetettaisiin aselepolinjoille, missä taistelut ovat nyt ja mitä kukin ryhmittymä valvoo. Tämän mukaisesti Bashar Assad voisi jatkaa presidenttinä ainakin vuoden  2014 aikana, kunnes on pidetty uudet vaalit ja valittu uusi hallitus. Artikkelissa vihjataan, että aselepolinjat voisivat jäädä pysyviksi kunkin hallitessa omaa aluettaan. Tällä USA katsoo voivansa estää al-Qaidan vallan kasvu Syyriassa. USA on salaa kouluttanut kapinallisia Jordaniassa. Niiden tehtävänä olisi ottaa Syyrian kemialliset aseet hallintaansa. USA lupaa avustaa kapinallisia 60 miljoonalla USD, mutta ei anna aseellista apua, vaikka se lienee tehnyt sitä Gulfmaiden ja Turkin kautta. http://www.debka.com/article/22795/US-joins-Russia-in-drawing-ceasefire-lines-for-ending-Syrian-war






Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019