TORSTAI 28.02.13


TORSTAI 28.02.13

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu ei millään ilveellä saa hallitusta kasaan lauantai-iltaan mennessä, joka on hänen hallituksenmuodostajan tehtävänsä takaraja. Hän joutunee pyytämään lisäaikaa presidentti Shimon Peresiltä, minkä hän myös saanee nikottelematta.
Presidentillä on oikeus antaa tehtävä jollekin toisellekin, jos hän katsoo sen oikeaksi, mutta kenelläkään toisella ei liene mahdollisuuksia toimivan hallituksen muodostamiseksi. Pääministeri käynee muodon vuoksi lauantai-iltana pokkaamassa Peresille.

Likutenun neuvottelutiimi tavannee tänään sekä Bait Yehudin että Yesh Atidin vastaavat tiimit. Yesh Atid on ollut vähemmän kuultavana, neuvottelut on hoidettu Bait Yehudin kautta.
Likutenulla on ollut vaikeuksia hyväksyä vaatimuksia haredi-kansan asevelvollisuudesta, koska se voi vaikeuttaa keskusteluja Shasin ja UTJ:n kanssa. Netanyahu antoikin eilen tiedotteen, jossa hän lohduttelee luvaten, että ne voivat tulla hallitukseen kakkosvaiheessa.
Sekä Yair Lapid että Naftali Bennett vaativat muutoksia Linvi-sopimukseen. Uri Ariel kutsui sitä ”työtapaturmaksi”, niin hätiköity ja harkitsematon se oli, ellei sen tarkoituksena ollutkin pyrkiä särkemään Lapidin ja Bennettin välistä sopimusta ja samalla pelotella, että on muitakin mahdollisuuksia. Livni tuskin luopuu sopimuksesta taisteluitta, mikä voi vielä pahoin hämmentää hallitusyhteistyötä myöhemmässä vaiheessa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=304770

2. THE NEW YORK TIMES lehden artikkelin mukaan P5+1 maat ovat peruuttaneet vaatimuksensa Fordon ydinlaitoksen sulkemisesta ”voidakseen sillä pelastaa Iranin kasvot häpeältä” edellyttäen, että  Iran rajoittaa toimintaansa laitoksessa ja varmistaa, ettei toimintaa voida aloittaa uudelleen kovin nopeasti. Iranin pääneuvottelija Saeed Jalili ilmoitti neuvotteluissa, ettei Iran tule koskaan sulkemaan Fordon laitosta, minkä länsimaat hyväksyivät. Iran saa myös pitää määrätyn määrän 20 %:n tasoon rikastettua uraania lääkinnälliseen käyttöön tarvittavien isotooppien valmistusta varten.

Vastapainoksi länsimaat ovat valmiit poistamaan muutamia Iranin taloutta kuristavia sanktioita luvaten samalla, ettei uusista sanktioista päätetä ilman eri sopimusta. EU:n ulkoministeriön johtaja ja lännen neuvottelutiimin vetäjä Catherine Ashton totesi kaksipäiväisten neuvottelujen loputtua näin: ”Toivon Iranin työskentelevän positiivisesti esityksemme pohjalta. Meidän tulee nyt odottaa ja katsoa, miten Iran reagoi siihen”.
VENÄJÄN media kuitenkin väheksyi lännen tekemää esitystä todeten, ettei mitään edistystä tapahtunut. ”Tähän mennessä ei ole havaittavissa uutta lähestymistapaa. Yleisen käsityksen mukaan neuvotteluilmapiiri ei ole hyvä”, Interfax uutistoimisto totesi neuvottelujen päätyessä.

IRANIN pääneuvottelija Saeed Jalili sanoi olevansa tyytyväinen saavutettuun tulokseen todeten, että merkittävä positiivinen kehitys oli havaittavissa. Iran ei ole virallisesti reagoinut Almatyn neuvotteluihin. Osapuolet sopivat asiantuntijoiden tapaamisesta Istanbulissa kuukauden sisällä ja neuvottelujen jatkamisesta huhtikuussa. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=304821

3. KANSAINVÄLINEN  Kriisiryhmä varoittaa, että Iranin vastaisilla sanktioilla on toinen ei-toivottava vaikutus, joka voi vahingoittaa paikallista tasapainoa vuosiksi eteenpäin.
Kriisiryhmän laatimassa uudessa raportissa todetaan, että sanktiot ovat niin kaikenkattavia ja monitahoisia, että niiden purkaminen on vaikeaa, mutta samaan aikaan kasvava lain ulkopuolinen musta talous horjuttaa alueen tasapainoa vuosien ajan. Raportin mukaan muutamat ryhmät Iranin sisällä kuten Vallankumouskaarti (IRGC) ovat muita paremmassa asemassa hyödyntämään valtion resursseja sanktioitten ohittamiseksi, mutta samalla kansainvälinen salakuljetus tulee osaksi maan taloutta. ”Tämä ei välttämättä vahingoita hallitusta, päinvastoin, se on mahdollistanut symbiosin muodostumisen valtion valvomien yritysten kuten IRGC ja kansainvälisten salakuljetusverkostojen välille”.

KRIISIRYHMÄN raportissa todetaan edelleen, että salakuljetusjärjestöjen toiminta kehittyy aikaa myöten entistä hienostuneemmaksi, minkä johdosta ne pystyvät säilymään hengissä vielä sittenkin, kun sanktiot on poistettu. Iranin suhteellisen korkea korruptio verrattuna maailman johtaviin maihin Irak ja Afganistan on omiaan tukemaan rajan yli tapahtuvaa rikollista toimintaa, joka kaivaa maata alueen tasapainon alta.
Entistä raskaampien sanktioitten asettaminen Iranin öljy- ja pankkitoiminnalle on pakottanut Iranin etsimään korvaavia menetelmiä.

Länsimaat syyttävät Iranin ydinteollisuuden päämääränä olevan atomipommin rakentamisen, minkä Iranin johto ehdottomasti kieltää sanoen sen tarkoituksena olevan tuottaa sähköä maan nopeasti kasvavan teollisuuden tarpeita varten. IRGC:n suositukset kriisin ratkaisemiseksi ovat samansuuntaiset kuin lännen asiantuntijoiden, eli vähentää sanktioita Iranin tekemiä myönnytyksiä vastaan, todetaan raportissa. Raportti varoittaa, että sanktioitten lisäämisen ja vähentämisen verkosto on niin monimuotoinen ja vaikeaselkoinen, että niiden purkaminen on paljon hankalampaa kuin otaksuttiin, kuten nähdään neuvotteluissa saavutetusta vähäisestä edistyksestä huolimatta.

Raportissa viitataan nimeämättömään sanktioasiantuntijaan, joka toteaa ”sanktioitten poistamisen muistuttavan tanssimista miina kentällä, miina-ansoja on joka puolella”.
Iran on mukauttanut talouttaan sanktioitten mukaan, muuttaen valuuttakurssejaan, turvautuen vaihtokauppaan, peitejärjestöihin ja kansainväliseen ”hawala” maksujärjestelmään, jossa valuutansiirrot eivät kulje pankkien välityksellä.

Rikosluvut ja kansainvälinen salakuljetus lisääntyvät salaisten verkostojen omaksuessa normaalin kaupankäynnin roolin siinä määrin, että varjotalous muodostaa nyt 21 % Iranin bruttokansantuotteesta (GDP). Tällainen varjotalous on silmiinpistävä myös Afganistanissa, jossa USA on yrittänyt saada Karzein hallitusta lopettamaan yleisen korruption, mutta myös Pakistanissa, jossa musta talous hyödyntää eri sotilasryhmiä Gulfmaista tulleen rahan voimalla. USA on pyrkinyt kiirehtimään korruption kitkemistä Afganistanista ennen kansainvälisten joukkojen poistumista maasta 2014 lopussa rauhan säilymiseksi. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=304752

4. SHAS-puolueen puheenjohtaja Eli Yishai sanoo puolueensa alistuvan siihen, että sen on jättäydyttävä oppositioon. Sisäministeriötä johtanut ultra-ortodiksi-puolueen johtaja, yksi rabbi Ovadia Yosefin nimittämästä kolmikosta, totesi torstaiaamuna valitelleen, että Netanyahu näyttää mieluummin tukeutuvan keskustalaisen Yesh Atidin ja keskusta-oikeistolaisen Bait Yehudin varaan kuin perinteiseen hallituskumppaniinsa.
Eli Yishai esitti vakavan syytöksen Lapidille ja Bennettille, joiden johtamien puolueitten välisen liiton tarkoituksena on ”vahingoittaa Tora-maailmaa”. Hänen katkera lausuntonsa julkistettiin pian sen jälkeen, kun Netanyahu oli ilmoittanut rakentavansa hallituksensa Yesh Atidin ja Bait Yehudin varaan lohdutellen ortodoksipuolueita, että ne voivat liittyä hallitukseen kakkos-vaiheessa.
”En tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan”, Yisjai kirjoitti Facebookin sivullaan. ”Raportit kertovat, että Lapid ja Bennette ovat onnistuneet pyrkimyksissään jättää Shas yhteisen koaliittion ulkopuolelle”. Hän kirjoittaa edelleen, että ”nuo keltanokat poliitikot Lapid ja Bennett ovat jättäneet huomiotta äänestäjien toiveet ja yrittävät pakottaa muut hyväksymään oman katsomuksensa”. Hän selittää, ettei istuminen hallituksessa ole puolueen päämäärä vaan tilaisuus palvella kansaa, tapahtukoon tämä sitten hallituksessa tai sen ulkopuolella.
Yishai opastaa Lapidia ja Bennettiä, että muutostoiveita tulee toteuttaa kunnioittavasti, ei jättäen toisia ulkopuolelle, hajottaen ja toisia parjaten.

NETANYAHULLA on Peresin myöntämän 14 päivän lisäajan turvin aikaa maaliskuun 16. päivään saakka, jonka jälkeen hänen hallituksensa voisi vannoa valansa maaliskuun 24. päivä, mikä voi aiheuttaa presidentti Obaman 20-22-maaliskuuta suunnitellun Israelin vierailun peruuntumisen. Aikapula näyttää sotkevan asioita pahasti.
Jos Netanyahun hallitus muodostuu kaavaillulla tavalla, sillä olisi varsin turvallinen enemmistö. Likutenu 31; Yesh Atid 19; Bait Yehudi 12; Hatnua 6 ja Kadima 2; eli yhteensä 70  kansanedustajaa 120:n kansanedustajan Knessetissä.

5. uutisotsikoita
-          USA:n ulkoministeri John Kerry ja kongressin pitkän hiillostuksen jälkeen hyväksymä puolustusministeri John Hagel esittävät maailmalle aiempaa sovittelevampaa politiikkaa. Hagel totesi, ettei USA voi sanella maailmalle, miten tulee toimia, John Kerry taas totesi, että Iranin mullah-hallitus on vaaleilla valittu. Reutersin välittämä lausunto tulee olettavasti herättämään melkoista vipinää kansainvälisiä asioita seuraavien kolumnistien ja analyytikoiden parissa. Hagel täsmensi lausuntonaan, ettei USA voi yksin hallita maailmaa, mutta tulee tekemään sen liittolaistensa kanssa. Hän painottaa yhteistoimintaa muun maailman kanssa sillä ”vaikka USA on suuri ja voimakas, sen tulee käyttää voimavarojaan viisaasti”. Senaatti hyväksyi hänen nimittämisensä keskiviikkona äänen 58-41. Hänen vastustajansa, pääosin republikaaneja, pitävät Hagelia liian pehmeänä etenkin Iranin kysymyksessä. Hänen vannomistilaisuutensa pidettiin suljettujen ovien takana. Hänen toimiaan maailman suurimman ja tehokkaimman armeijan johtajana varjostavat massiiviset supistustoimet, joita USA on joutunut tekemään kautta linjan maan talouden keikkuessa katastrofin partaalla ja USA:n dollarin aseman ollessa vaaratilanteessa. http://www.timesofisrael.com/hagel-kerry-offer-softer-tone-on-foreign-policy/
-          Oxfordin yliopiston opiskelijaunioni äänesti suurella enemmistöllä kumoon esityksen Israelin vastaisesta boikotista. Äänet jakaantuivat 69 - 10. Juutalais-järjestöjen parissa tulosta kiitetään tärkeänä voittona, mutta asia voi nousta esityslistalle uudelleen Kansallisen Opiskelijaunionin kokouksessa maaliskuussa. http://www.timesofisrael.com/oxford-students-overwhelmingly-vote-down-israel-boycott/
-          Uusi pitkälle kehitetty ATK-virus, nimeltään ”Mini-Duke”, uhkaa 23 maata, niiden mukana Israel. Se on suunniteltu tunkeutumaan Abode Reader PDF tietokantaan, kertoo Kaspersky Labs virusten etsimiseen ja tuhoamiseen keskittynyt järjestö. Viruksen on havaittu iskeneen kymmeniin hallituksen järjestöjen ja instituutioiden tietokoneisiin viikon aikana. Virus on tehnyt merkittävää tuhoa Ukrainassa, Belgiassa, Portugalissa, Romaniassa, Irlannissa ja Tzekin tasavallassa. Sen jälkiä on löydetty myös USA:ssa ja Unkarissa. http://www.timesofisrael.com/new-sophisticated-malware-targets-23-countries-including-israel/
-          Miss Israel on Etiopian juutalainen Yityish Aynaw. Hänet ilmoitti kisaan hänen ystävänsä. Hän muutti Israeliin perheensä mukana 12-vuotiaana. 21-vuotias Yityish Titi Aynaw asuu Netanyassa. Hänellä ei ole aiempaa kokemusta mannekiinialalla, mutta toivoo voivansa päästä ensimmäiseksi tummaihoiseksi TV-juontajaksi Tyra Banks of Israel. http://www.timesofisrael.com/miss-israel-is-ethiopian-immigrant/
-          Jerusalemin maraton juostaan perjantaina. Vaihtoehtoisesti juoksijat voivat valita täysmaratonin 42 km, puolimaratonin tai 10 km:n lenkin. Siihen oin ilmoittautunut 10 000 juoksijaa. PLO, Palestiinan Vapautusjärjestö, kehottaa kaikkia palestiinalaisia ja arabeja boikotoimaan juoksua ja kaikkia sponsoreita vetämään pois tukensa, koska se katsoo sen vahvistavan Israelin otetta Jerusalemista. PA:n olympiakomitea, urheilijoiden Federaatio ja korkea nuorisoliittoneuvosto ”boikotoivat juoksua, jonka he sanovat tapahtuvan lännestä itään ikään kuin koko kaupunki kuuluisi Israeliin”, kutsuen juoksua ”rasistiseksi politiikaksi, jota Israel harjoittaa”. Siten niiden mielestä ”osallistuminen juoksuun merkitsee Israelin rasistisen politiikan hyväksymistä, jonka tarkoituksena on eristää Jerusalem muusta palestiinalaisten alueesta”. Kas siinäpä lyhyesti PLO:n, tuon rauhankumppanin, rauhantahtoinen lausunto. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165713#.US8V4mJHT-k
-          Äskettäin julkistettu video osoittaa, miten alhainen on IDF:n sotilaitten valmius vastata palestiinalaisten hyökkäyksiin heitä vastaan. Videossa näytetään, miten IDF:n jeepit ajavat arabialueen kautta, ja miten lapset ja nuorukaiset odottavat niitä kivet ja polttopullot valmiina käsissään lähestyäkseen autoja ja kivittääkseen niitä aivan lähietäisyydeltä. Sotilaat eivät tule ulos autoistaan, vain kerran tai pari ajavat uhkaavasti peruuttaen, tai heittävät puolihuolettomasti kaasukanisterin, siinä kaikki. Tämä johtunee siitä, että sotilaille on annettu tiukat määräykset välttää kaikenkaista provokaatiota tai uhkaavaa käyttäytymistä jättäen kentän täysin vastustajan käsiin. Jos tällä on tarkoitus herättää myötätuntoa tai estää hyökkäyksiä, sen vaikutus on käytännössä juuri päinvastainen: Se kiihottaa yhä rohkeampaan hyökkäykseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165702#.US8Y0mJHT-k








Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019