SUNNUNTAI 24.02.13


SUNNUNTAI 24.02.13

TÄNÄÄN 24.helmikuuta 2013, juutalaisen kalenterin mukaan vuonna 5773, Israelissa juhlitaan Purimia, joka kuuluu pieniin juhliin, joita ei ole määritelty Torassa. Juhla-aika alkoi lauantaina iltana auringon laskiessa, jolloin synagogissa luettiin Megillat Eshter, jossa kerrotaan juutalaisten yhden pahimmista vihamiehistä, Haman amalekilaisen, tuhoamisesta muinaisen Persian valtakunnassa. Aurinko on tänään piilossa ja kuurosateita luvataan koko maahan paitsi Eilatin aluetta. Lämpötila on JM.8/16; Eilat15/24; Tiberias 12/22; TA 12/21.

1. HALLITUKSEN muodostaminen sen sijaan ei ole onnistunut kiitettävästi, eikä siten anna aihetta juhlimiseen, kuten Purimina on tapana, joka on yleinen vapaapäivä. Neuvotteluja on kuitenkin käyty esiripun takana sapatista huolimatta kahden päänäyttelijän Yair Lapidin ja Naftali Bennettin välillä, kuten aamun uutinen kertoo. Sen mukaan keltanokat puoluejohtajat olivat yhdessä laatineet uuden version haredi-kansan asevelvollisuudesta, jonka he aikovat esittää Likutenun neuvottelutiimille. Luonnoksessa esitetään asevelvollisuudesta poikkeuksen saavien täysimääräisesti Toran opiskeluun antautuvien määrän nostamista 400:sta 2000:en. Asevelvollisuusikä nostettaisiin 18:sta 21:en.
NAFTALI Bennett tulee esittelemään luonnoksen Likutenun tiimille sunnuntaina, eli jos se saa siellä positiivisen vastaanoton, hallitusneuvottelut voivat saada vauhtia alkumetrien nikottelun jälkeen. Kuorrutuksena Purim-tortun päälle Bennett lupasi taivuttaa haredi-oppilaat opiskelemaan yleisen oppijärjestelmän mukaan myös englantia ja matematiikkaa.

NEUVOTTELUJEN saama käänne ei miellyttänyt Labourin Shelly Yacinovichia, joka arvosteli Lapidin ja Bennettein sopimusta tukijoilleen lähettämässään kirjeessä: ”Tämä on naurettava kuvitelma, jonka veljet Lapid ja Bennett ovat esittäneet, ikään kuin kaikki ongelmamme ratkaistaisiin sillä, mitä enemmän haredi-kansaa liitetään asepalveluun” hän tohotti lisäten: ”Me tulemme johtamaan oppositiota emmekä liity hallitukseen, ei siksi, että katsoisimme jonkun puolueen sopimattomaksi, vaan siksi, että ideologiamme eivät kohtaa toisiaan”.
Bait Yehudin edustajat pyysivät muutoksia Netanyahun ja Livnin väliseen sopimukseen, mikä ei tyydytä heidän toiveitaan todeten, etteivät muutostoiveet ole suuria ja Livni voisi elää niiden kanssa. Bait Yehudi hylkäsi Likutenun aiemmin tekemän tarjouksen.

Livni puolestaan toivoo, ettei pääministeri muuttaisi sopimusta eikä uskonut Lapidinkaan hyväksyvän sitä, mutta moitiskeli Lapidia sopimuksesta Bennettin kanssa. Hän toivoi Labourin vielä kerran harkitsevan kieltäytymistään. ”En ole käärinyt kokoon lippujani”, hän sanoi taisteluntahtoisesti. ”En tehnyt sopimusta itseni, Tzipi Livnin, tähden, vaan tulin mukaan edistääkseni maan parasta. En voinut seisoa kädet tumpussa, kun voin antaa oman panokseni”. JP:n sisarlehden Sof Hashavuah artikkelin mukaan entinen pääministeri Ehud Olmert harkitsee astumista kehään, mikäli päädytään uusiin vaaleihin.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165556#.USmeYmJHT-k

2. PALESTIINALAISET ovat kuohuksissaan Israelin pidättämän Arafat Shalish Shahin Jaradatin, 30, kuoltua sellissään sydänkohtaukseen Megiddon vankilassa ja vaativat YK :n tutkimuksia asiassa. PA:n omissa vankiloissa kymmeniä ihmisiä kuolee ja vammautuu loppuiäkseen, eikä kukaan vaadi, että YK:n tulisi aloittaa tutkimukset, onko niissä käytetty kidutusta, mistä PA syyttää Israelin viranomaisia Jaradatin tapauksessa. Olisi varmaan syytä.

TURVALLISUUSJOUKOT olivat pidättäneet Jaradatin viime maanantaina siksi, että hänen väitetään kivittäneen sotilaita ja heittäneen petrolipommeja heitä kohti, kuten hänen asian-ajajansa Karnia Sabbagh totesi lehtimiehille. Palestiinalaislähteiden mukaan Jaradat kuului Fatahin alaiseen Al-Aksa Marttyyrien Prikaatiin.  Hänen kuolemansa sattui pahaan aikaan satojen turvallisuusvankien ollessa syömälakossa, mikä on nostattanut rajuja mielen-osoituksia pitkin Juudeaa ja Samariaa. Israelin arabikansanedustajat ovat uhanneet ”helvetin päästämisestä valloilleen, jos yksikin syömälakkolainen kuolee vankilassa”.
Palestiinalaiset hyökkäsivät turvallisuusviranomaisia vastaan monin paikoin Länsirannalla ja Jerusalemin itäosissa perjantaina rukousten jälkeen.
Megiddon vankilan viranomaiset sanoivat lauantaina tutkimustensa jälkeen, etteivät he ole löytäneet todisteita mistään väärästä menettelystä. Shin Betin antaman tiedotteen mukaan Jaradat pidätettiin syyllistyneenä sotilaitten kivittämiseen, kuten hänen Hebronin lähellä sijaitsevan Sair arabikylän asukkaat olivat tunnustaneet. Hän oli kivittänyt poliiseja aiemmin marraskuussa haavoittaen yhtä israelilaista.
Jaradat tunnusti osallisuutensa kivittämiseen, mutta valitti selkäkipua sekä sitä, että hän oli saanut kumiluodon jalkaansa, ja lisäksi haavoittuneensa kyynelkaasukanisterista, joka oli osunut hänen vatsaansa. Torstaina vankilan lääkärit tutkivat hänet löytämättä mitään akuuttia hoitovaatimusta. Lauantaina hän valitti voivansa huonosti ja kuoli pian sen jälkeen, eivätkä hänen elvytysyrityksensä onnistuneet.
Palestiinalaisten vankiklubin puheenjohtaja Kadoura Fares sanoi, ettei Jaradatilla ollut mitään fyysisiä ongelmia ennen pidätystä, ja sanoi Israelin olevan vastuussa hänen hengestään.
Jaradatin asianajaja Sabbagh sanoi torstaina, että sotilastuomioistuin pidensi hänen pidätysaikaansa 12 päivällä, ja että hän oli ollut huolissaan pidätetyn valittamista kivun tuntemuksistaan kuten myös hänen henkisestä tasapainostaan.

PERJANTAINA  satoja palestiinalaisia kokoontui Oferin vankilan ulkopuolelle kivittäen sotilaita, jotka vastasivat siihen mellakan-taltuttamisvälinein. Myös Hebronin lähistöllä ja muualla Juudean ja Samarian alueilla mellakoitiin.
Sotilaat ampuivat komentajiensa luvalla kahta mellakkajohtajaa kovilla jalkoihin, yksi Hebronissa ja toinen Beituniassa, käyttäen 0.22 kaliberin patruunoita. Heidät vietiin sairaalaan.
Poliisi joutui perjantaina käyttämään kovia otteita Hebronin ohella alueilla Nabi Salih, Kadum, El-Fawer lähellä Hebronia, ja Jalami Jeninin lähellä.

JERUSALEMIN poliisi joutui nousemaan Mughrabi-portista Temppelivuorelle arabien alkaessa kivittämään juutalaisia Länsimuurilla. Poliisi käytti tainnutuskranaatteja massan hajottamiseksi saatuaan kivi- ja ilotulitusrakettisateen vastaansa. Kukaan ei haavoittunut. Poliisi pidätti neljä aikuista ja yhden nuorukaisen Jerusalemin Issawiyan lähiössä heidän kivitettyään poliiseja.
ESH KODESH, pienen etäyhteisön, asukkaat sanoivat joutuneensa arabijoukon piirittämiksi ja kivittämisiksi, minkä johdosta he menivät puolustamaan yhteisöään. Arabit ja arabimieliset “rabbit for human rights” väittivät asukkaiden ampuneen kanta arabia haavoittaen heitä, minkä asukkaat kieltävät. IDF tutkii asiaa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=304267
IDF asetti joukkonsa korkeaan hälytysvalmiuteen sunnuntaiaamuna peläten uusia väkivaltaisuuksia Shin Betin pidättämän Arafat Jaradatin kuoltua vankilassa. PA:n ja PLO:n johtajat ovat kiihottaneet tilannetta ja vaatien YK:n tutkimuksia Israelin vankiloissa. 3000 palestiinalaisvankia aloitti päivän syömälakon tukeakseen hänen tapaustaan. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=304299

3. BEIT YEHUDI kansanedustaja Orit Strook sanoi lauantain iltana, että sotilaat olivat tietoisia arabien suunnitelmista tulla suurella joukolla tuhoamaan Esh Kodesh etäyhteisön viinitarhoja ja kivittämään sen asukkaita.
”Turvallisuusjoukoilla oli ennakkotieto satojen palestiinalaisten ryöstäjien hyökkäysaikeista Esh Kodesh yhteisön viinitarhoihin”, Orit Strook sanoi lauantai-itana.
”On äärimmäisen vakava asia, että sotilaat pakenivat ja jättivät maanviljelystilat ja asukkaat hyökkääjien armoille heidän puolustaessaan omaisuuttaan. Vaadin puolustusministeriä pidättämään hyökkääjät ja panemaan heidät, jotka videoitiin ja joiden henkilöllisyys on tiedossa, oikeuden eteen välittömästi”, Srtook sanoi.

MAAN uutistoimiston mukaan, joka toimii Betlehemissä, palestiinalaiset väittivät, että yhtä heistä oli ammuttu vatsaan ja toista jalkaan. MAAN kertoi, että 7 arabia haavoittui sotilaitten ampumista kumiluodeista ja hengitettyään kyynelkaasua, Juutalaisen lähteen mukaan 10 siviiliä haavoittui eriasteisesti mellakan aikana, turvallisuusjoukot eivät kärsineet vahinkoja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165548#.USnB62JHT-k

4. IRANIN puolivirallinen FARS-uutistoimisto ilmoitti, että Iranin vallankumousarmeijan sotilaat olivat onnistuneet saamaan yhden uuden miehittämättömän tiedustelukoneen laskeutumaan sotaharjoitusalueelle. Tiedotteessa todetaan: ”IRGC elektronisen sodankäynnin osasto havaitsi signaaleja, jotka ilmoittivat vieraan lentokoneen pyrkivän maahan”, sanoi IRGC:n kenraaliluutnantti Hamid Starkheili lisäten, että Iran voi julkaista asiaa koskevan videon. ”Asiantuntijamme pystyivät sitten ohjaamaan koneen harjoitusalueen kentälle”. Aiemmin tässä kuussa se ilmoitti purkaneensa vuosi sitten sieppaamansa RQ-170 tiedustelukoneen
kokoaman filmiaineiston julkaisten osan siitä. Tämän koneen Iran väitti pakottaneensa laskeutumaan Iraniin 04.12.2011 lähellä Kashmaria Iranin koillisosassa 225 km Afganistanin rajasta. Obama esitti pyynnön koneen palauttamisesta saamatta vastausta. Sen jälkeen Iran on ilmoittanut useista vieraiden miehittämättömien tiedustelukoneitten sieppaamisesta. Iranin viimeisen sieppaamisen yhteydessä ei mainittu, mistä maasta kone oli tullut. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165560#.USnFT2JHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          Likutenun uusi hallituskumppani Tzipi Livni, ainoa toistaiseksi viikkoja kestäneiden neuvottelujen jälkeen, pullistelee jo olemattomia lihaksiaan ja toimii kuin pääministerin valtuuttamana ministerinä. Livni esitti lauantaina voimakasta kritiikkiä Israelin harjoittamasta ja hallituksen hyväksymästä rakentamisesta Juudean ja Samarian alueilla ja Jerusalemin itäosissa. Hänen kritiikkinsä erityisenä kohteena oli hallituksen päätös aloittaa suunnittelu E-1 alueen rakentamista varten Jerusalemin ja Maale Adumimin yhdistämiseksi. Livni puhui TV-2:n Meet the Press ohjelmassa lauantai-iltana todeten, että ”Israelin tulee välttää provosoivia toimia, jotka vain saavat maailman tuomion osakseen”. Toinen silmätikku Livnille oli hallituksen päätös sallia 1600:n asuntoyksikön rakentaminen  Ramat Shlomon lähiöön. Tämä kohde on roikkunut vuosikaudet hallituksen uskaltamatta aloittaa rakentamista ilman maailman lupaa omassa pääkaupungissaan. Asuntojen määrä pudotettiin päätöksen jälkeen 1500:en. Tämä lienee ensimmäisiä näyttöjä siitä, mihin Netanyahun ja Livnin välinen sopimus luovuttaa rauhan-prosessin johto Livnille tulee johtamaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165554#.USnJSWJHT-k
-          Kenraalimajuri Avi Mitzrachi, joka toimi IDF:n maan kesiosien komentajana 2009-2012, kertoi TV-2:n Meet the Press ohjelmassa lauantai-iltana, että marraskuusta lähtien se on pystynyt estämään 18 Hamasin ja Fatahin militanttien aikomusta Israelin kansalaisten sieppaamiseksi. Tämä tarkoittaa kaksi sieppaamisyritystä viikossa, hän laskelmoi. Hän lisäsi, ettei vastaavaa huippua ole nähty aiemmin. Kysyttäessä tarkoittaako tämä väkivallan kasvua Juudeassa ja Samariassa Mitzrahi totesi, ettei PA:n johto, mukaan lukien Mahmouid Abbas, ole muuttanut myönteistä asennettaan terrorismiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165547#.USnMvmJHT-k
-          Arabit olivat järjestäneet väijytyksen Yad Yair vuonna 2008 IDF:n tuhoaman etäyhteisön raunioille pyrkiville juutalaisilla lukeakseen Megillat Eshter, kuten he ovat tehneet joka vuosi Purimina 20 vuoden ajan. Autosaattue joutui pysähtymään arabien tielle asettamaan kivimuuriin, mikä aloitti paikalle kerääntyneen arabimassan kivityksen. Juutalaiset Yad Yair etäyhteisön asukkaat sanovat tavallisesti käyttäneensä kiertotietä, joka kulkee arabikylien läheltä, välttääkseen IDF:n tiesulkua. Tänä vuonna paikallinen prikaatinkomentaja pyysi heitä koordinoimaan matkansa, koska he menevät sinne joka tapauksessa. Juutalaiset sanovat, että tämä oli kuin kutsu arabeille tulla estämään heidän matkaansa, mitä ei ollut tapahtunut heidän käyttäessään kiertotietä ilman IDF:n koordinaatiota. ”Lauantai-iltana ajoimme saattueena Dolevista Yad Yairiin, mutta Ein Tirian kohdalla me ajoimme tielle asetettuun kiviesteeseen, ja saattuettamme kivitettiin kivin ja petrolipommein”, yksi matkan järjestäjistä totesi. Raportissa ei kerrota kenenkään haavoittuneen, mutta autot kärsivät vaurioita. Yad Yairin asukkaat olivat rakentaneet raunioille kevyen synagogan, mutta arabien toistuvien hyökkäysten johdosta IDF tuhosi sen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165549#.USnPHmJHT-k
-          Pääministeri Benyamin Netanyahun yritys korjata pahasti tahraantuneita välejä Turkin hallituksen kanssa epäonnistuivat. Kansallisen turvallisuusneuvoston puheenjohtaja Yaacov Amidror tapasi Turkin ulkoministeriön pääjohtajan Roomassa äskettäin, mutta tilaisuus päättyi ilman päätöksiä, kuten Amidror kertoi TV-2:n Meet the Press ohjelmassa lauantai-iltana. Maitten väliset diplomaattiset suhteet ovat olleet lähes täysin pysähtyneet vuonna 2010 Mavi Marmaran tragedian vuoksi, mistä Turkki vaatii Israelilta anteeksipyyntöä ja korvauksia yhdeksän surmansa saaneen turkkilaisen omaisille, vaikka se itse oli varustanut ja aseistanut aktivistit matkaan. Israel pyrki saamaan aluksen suuntaamaan matkansa Ashdodin satamaan, jossa sen lasti olisi tarkastettu, mihin ei suostuttu pakottaen IDF:n valtaamaan laivan, josta ei tarkastuksessa löydetty minkäänlaisia avustustarvikkeita, vain aseita, karttuja, metallitankoja ja muuta aseistusta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165552#.USnTYWJHT-k
-          Mahmoud Abbas ja Khaled Mashaal sopivat Kairossa yhteisen väkivallattoman intifadan aloittamiseksi Israelia vastaan. Puhuessaan Al-Arabiya TV-lähetyksessä Abbas sanoi täysin rinnoin tukevansa palestiinalaisten mellakointia Juudeassa ja Samariassa. Hän osoitti sanansa presidentti Obamalle, ettei USA voi olla huomioimatta YK:n tekemää päätöstä PA/PLO:n aseman nostamiseksi viralisen ei-valtio tarkkailijan asemaan. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=304248




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019