TORSTAI 21.02.13


TORSTAI 21.02.13

1. NAFTALI BENNETT, Bait Yehudi-puolueen puheenjohtaja, sanoi eilen puhuessaan kansainvälisessä konferenssikeskuksessa Jerusalemissa, ettei Likudin ja Hatnua-puolueen välinen sopimus hallitusyhteistyöstä ole välttämättä este, etteikö hän voisi liittyä koaliittioon. Häntä on kuitenkin painostettu jollain tavoin rankaisemaan Netanyahua siitä, että hän teki sopimuksen ensiksi Livnin kanssa ja vastoin vaalilupaustaan luovuttaen hänelle rauhan-keskustelujen johdon. Bennett kyseli Livniltä, mitä hän sai aikaan johtaessaan neljän vuoden ajan keskusteluja PA:n kanssa? Lisäksi hän syytti Livniä, että hän oli valmis luovuttamaan valtaosan Juudeasta ja Samariasta ja jakamaan Jerusalemin.
BENNETT heilutti kuitenkin oliivinlehvää Netanyahulle todeten: ”Neuvottelut ovat pääministerin harteilla ja me haluamme ojentaa auttavan kätemme. Vuosikymmenien ajan olimme luonnollinen hallituskumppani, vaikka meitä ryvetettiin pahoin. Ei ole kuitenkaan liian myöhäistä korjata repeytymiä”, hän selitti. Hän pilkkasi Livnin mahdollisuuksia saavuttaa sopimus PA:n puheenjohtajan Abbasin kanssa pystymättä tarjoamaan mitään uutta neljä vuotta kestäneiden keskustelun jälkeen, joissa hän teki vastuuttomia myönnytyksiä.

BENNETT kehotti Netanyahau tekemään hänen puolueestaan todellinen hallituskumppani, mutta varoitti, ettei puolueen jääminen oppositioon ole mikään katastrofi. Hänen ja Yair Lapidin välinen kirjoittamaton sopimus vaikeuttaa liittymistä koaliittioon ilman Yesh Atidia.
LIKUDIN taholta vakuutetaan Bennettille, ettei mikään estä sitä tulemasta hallitukseen ja että aiemmin tehty tarjous on edelleen voimassa kuitenkin pahoitellen, että hän saa syyttää vain itseään, ettei ottanut tarjousta vastaan, eikä siten ollut ensimmäinen hallituskumppani.

SHAS:n puheenjohtaja Eli Yishai ja Yesh Atidin puheenjohtaja Yair Lapid tapasivat eilen salaisesti kertomatta medialle mitään. Yishai näpäytti Lapidia siitä, että tämä oli vuotanut tapaamisesta lehdistölle. ”Jos joku haluaa edistää muutosta ja poliittista yhteistyötä, erityisesti tällaisena aikana, toimikoon median tarkkailun ulkopuolella”, hän ojensi vihreää johtajaa.
UTJ:n kansanedustaja Yacov Litzman totesi monen puolueen yrittäneen onnistumatta saada Haredi-kansa asevelvollisuuden pariin, eikä usko Yesh Atidin siinä onnistuvan.
Netanyahu tapasi myös Kadiman puheenjohtajan Shaul Mofazin ystävällisissä merkeissä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=303977

HERB KEINON analysoi Netanyahun ja Livnin välistä hallitussopimusta, ettei sitä tehty palestiinalaisten eikä ulkomaailmankaan vuoksi, vaan puhtaasti poliittisten laskelmien vuoksi. Netanyahu alkoi joutua paniikkiin hänelle varatun alkaessa loppua ilman ensimmäistäkään sopimusta, ja Livni tarvitsee näyttöä hallituskelpoisuudestaan, sillä toiminta oppositiossa kuuden kansanedustajan turvin olisi ollut aivan toista kuin 28:n varassa. Keinon arvioi ulko-mailta tulleisiin huhuihin perustuen, että EU-maiden ja USA:n ulkoministeriöissä hykerrellään käsiä toivorikkaina, että Netanyahun hallituksen ja PA:n johdon väliset suhteet tulevat tästä lähtien toimimaan joustavasti saadessaan sopivaa liukastusöljyä kytkentöihinsä. Netanyahu selittää kuitenkin, että hän tulee johtamaan ministerineuvostoa, jossa keskusteluja PA:n kanssa johdetaan. Likudin kansanedustaja teki kaiken varalta laki-esityksen, joka vaatii sopimusluonnoksen asettamista kansanäänestykseen ennen sen puimista tai siitä päättämistä hallituksessa. Epäluottamus Livniin on syvä ja ilmeinen. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=303984

TIMES of Israel kertoo, että Shas on lähellä solmia sopimus Likudin kanssa, jolla se saisi kolme keskitason ministeripaikkaa, yksi kullekin triumviraatin jäsenelle Eli Yishai, Arye Deri ja Ariel Atias. Yishai kieltää, että ministeripaikoista olisi sovittu. Netanyahu olisi mieluummin sopinut hallitusyhteistyöstä Lapidin ja Bennettin kanssa ennen Shasia. http://www.timesofisrael.com/shas-close-to-joining-coalition-will-get-3-ministerial-posts/

2. EGYPTIN voimakas armeija varoittaa presidentti Mursia, ettei se voi loputtomiin katsoa sivusta maan ajautumista yhä syvempään kaaokseen ja taloudelliseen ahdinkoon. Heikosti peitellyssä varoituksessa armeijan komentaja kenraaliluutnantti Abdel-Fattah al-Sissi, joka toimii myös maan puolustusministerinä, vihjailee, että armeija voi kaapata vallan uudelleen, josta se luopui Muslimiveljeskunnan voittaessa parlamenttivaalit ja sen ehdokkaan Mohammed Mursin saadessa enemmistön presidentin vaaleissa. Egyptin parlamentti ei kuitenkaan voi toimia Muslimiveljeskunnan rikkoessa vaalilakia ehdokasvalinnoissa.
Tämän johdosta presidentti Mursi otti itselleen vallan säätää lakeja, mistä hän myöhemmin joutui peräytymään, mutta hänen asettamansa perustuslakia laativa neuvosto viimeisteli kiireellä uuden perustuslain, jonka Mursi allekirjoitti. Sen mukaan armeija säilyttää suurelta osin itsenäisyytensä armeijan hankinnoissa ja henkilövalinnoissa ja säilyttää taloudellisen riippumattomuutensa, mikä on tärkeä tulolähde armeijan upseereille.

New Yorkissa toimivan Century-säätion Egyptin asiain asiantuntija Michael W Hanna toteaa: ”Pohjimmiltaan armeija ei salli kansallisen tasapainon tai omien institutionaalisten intressiensä joutua uhatuiksi sisäisen sosiaalisen verkoston tai laajamittaisen siviili-epäjärjestyksen murtumisen vuoksi. Tämä ei ole ideologinen armeija eikä halua kaataa hallitusta, mutta se ei myöskään ole hallitus, joka seuraa kädet ristissä, kunnes maa saavuttaa käännekohdan tiellä kansalliseen sekasortoon”.
Huhut armeijan puuttumisesta politiikkaan saivat vauhtia tiedoista, joiden mukaan presidentti Mursi suunnitteli armeijan komentajan Abdel-Fattah al-Sissin erottamista pyrkimyksissään saada armeija Muslimiveljeskunnan valvontaan.

PRESIDENTTI Mursi on voinut pahoittaa mielensä al-Sissin vihjailuista, että armeija voi tulla väliin estääkseen maan joutumasta sekasortoon, ja toiseksi murehtiessaan armeijan kunnioituksen kärsivän siitä, että se komennetaan valvomaan järjestystä tilanteissa, mikä normaalisti kuuluu poliisin tehtäviin, ja joissa tulee siviiliuhreja.
Muslimiveljeskunnan tiedottaja Yasser Mehrez kielsi huhut, että se pyrkii saamaan armeijan valvontaansa, kutsuen niitä ”vanhoiksi huhuiksi, joita välistä putkahtaa esiin”.
Al-Sissin tärkein avustaja, yleisesikuntapäällikkö Sedki Sobhi antoi toisen varoituksen Mursille tällä viikolla. Hän sanoi, että ”vaikka armeija ei normaalisti puutu politiikkaan, se seuraa tarkoin, mitä kansan parissa tapahtuu, ja on kaduilla sekunnin kuluessa, jos kansa niin haluaa”. Hän antoi lausuntonsa vierailulla UAE:ssa, joka pidätti 11 egyptiläistä epäiltyinä Muslimiveljeskunnan jäsenyydestä ja puuttumisesta maan sisäisiin asioihin.
MUSLIMIVELJESKUNNAN ja presidentti Mursin valtakauden alku ei ole sujunut myönteisesti taitamattomasta ja haparoivasta asioiden hoidosta johtuen, mikä on saanut kansanjoukot uudelleen mielenosoituksiin ja vaatimaan uutta vallankumousta maassa. http://www.timesofisrael.com/egypts-military-growing-impatient-with-morsi/

3. USA:n senaattori Marco Rubio, Rep.Fla, sanoi tavatessaan presidentti Shimon Peresin ja pääministeri Netanyahun Israelin vierailunsa aikana, että hän on mielissään presidentti Obaman toteuttaessa kauan sitten toivotun virallisen vierailunsa Israelissa maaliskuussa.
AP:n antaman raportin mukaan Rubio totesi: ”Totta kai Jerusalem on Israelin pääkaupunki”. Tätä toteamus ei kuitenkaan sisältynyt presidentti Peresin kanslian tilaisuudesta antamaan tiedotukseen, vaan siinä korostettiin maiden välistä molempien puolueiden kannattamaa yhteistoimintaa sekä Iranin ydinaseen estämisen välttämättömyyttä. Samat huomiot sisältyivät myös Netanyahun antamaan tiedotukseen tavattuaan Rubion.

MARCO RUBIO on nousevia republikaanien poliitikkoja, jota uumoillaan ehdokkaaksi vuoden 2016 presidentinvaaleja varten. Hän on suosittu etenkin puolueen konservatiivien parissa.
”Te asutte erittäin haastavassa ympäristössä, mutta Israelin ja Amerikan välinen yhteys on tärkeimpiä, joita meillä on”, Rubio sanoi. ”Ilman epäilystä antautumisemme tähän yhteyteen on molempien puolueiden suosiossa, ja niin sen tulee olla jatkossakin”. http://www.timesofisrael.com/rubio-jerusalem-is-of-course-israels-capital/

4. BAIT HAYEHUDI (Juutalainen Koti) puolueen taholta viestitetään, että puolue ottaa todesta Netanyahun vihjailut uusista ennen aikaisista vaaleista, ja on aloittanut vaalikampanjansa valmistelut. Mikäli osoittautuu, ettei Netanyahu pysty muodostamaan maalle laajaa toimivaa yhteishallitusta, hän voi olla pakotettu kysymään kansan mieltä uudelleen.
MAARIV-lehti raportoi torstaina, että Bait Yehudi-puolueen kampanjakomitea piti ensimmäisen kokouksensa, jossa haarukoitiin puolueen optioita mahdollisten uusien vaalien alla ja toiseksi strategiasta puolueen imagon nostamiseksi Knessetissä. Tietolähteet vakuuttavat, ettei Bennett ole onnellinen siitä, että Netanyahu antoi Livnille rauhan-keskusteljen johdon, eikä toisaalta voi kääntää selkäänsä sopimukselle Lapidin kanssa. ”Sopimuksemme Lapidin kanssa on sitova, emmekä voi mennä hallitukseen ilman häntä”, puolueen taholta todetaan. ”Mieluummin menemme uusiin vaaleihin, sopimus on oikea ja rohkea”. Atidin meno hallitukseen on samoin epävarmaa Lapidin vaatimusten vuoksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165492#.USXXMGJHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          Samarian asukkaitten komitea ennustaa, että Netanyahun ja Livnin välinen sopimus tulee aiheuttamaan monia ongelmia juutalaisyhteisöille. Komitean puheenjohtaja Benny Katzover totesi keskiviikkona, että hallitusyhteistyösopimus Likutenun ja Hatnuan välillä on suunniteltu nostamaan rauhanprosessin lippu unohtaen samalla kysymykset yhteisestä kuorman kantamisesta ja sosiaalisesta tasapuolisuudesta. ”Livni kannattaa rakennuskieltoa muissa paitsi ns. ”setlementtiblokeissa”. Tämä asettaa 150 000 juutalaista uudelleen epävarmaan tulevaisuuteen ja 95:ssa %:ssa Juudean ja Samarian alueita”. Hän sanoi, etteivät amerikkalaiset ole niin tyhmiä, etteivät huomaisi hyödyntää tilaisuutta, ja että Netanyahu ja Livni ovat kuin siamilaiset erottamattomat kaksoset, jotka haluavat perustaa terrorismin pesäkkeen Israelin valtion sydänalueille. ”Livni ottaa Ehud Barakin viitan pahana poliisina, joka pystyy estämään lakien etenemistä, joilla kohennettaisiin juutalaisyhteisöjen asemaa Juudeassa ja Samariassa. Hän tulee keittämään amerikkalaisten kanssa uusia rakennuskieltoja ja luovuttamaan maata palestiinalaisille”. Hän sanoi, että näissä oloissa Bair Yehudin ainoa mahdollisuus on vahvistaa liittoaan Yesh Atidin kanssa, sillä Shas-puolue kannattaa Livnin ja Netanyahun sopimusta, koska siinä Haredi-kansa jätetään pois yhteisen taakan kantamisesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165481#.USXcAmJHT-k
-          Korkea IDF:n Juudean ja Samarian alueilla toimiva upseeri sanoo armeijan harjoittelevan potentiaalista kolmatta intifadaa varten, eikä rauhankeskustelujen aloittamisen varalta, joita hän pitää epätodennäköisinä. Upseeri kertoi mielipiteistään armeijan radiossa keskiviikkona todeten, että hän osallistuu harjoituksiin lähtien oletuksesta, että seuraava väkivalta-aalto, intifada, kestää neljän viikon ajan. Esimerkkeinä käytetään sitä, miten armeija valmistautui toiseen intifadaan 2005, joka vaati yli tuhannen israelilaisen hengen. Hän esitti kolme liipaisinta, jotka voisivat laukaista väkivallan täyteen voimaan. Ensimmäinen on presidentti Obaman vierailun aiheuttama pettymys, ellei hänellä ole toimivaa suunnitelmaa Israelin painostamiseksi PA:n johdon vaatimuksiin. Toisena hän näkee PA:n puheenjohtajan mahdollisen eron joko vapaaehtoisesti tai pakotettuna. Kolmas tekijä voisi olla Iranin johtaman Hamasin ja Hizbullahin aloittama sota Israelia vastaan, johon kumpikin on hyvin varustautunut. Hän kertoo, että Jasser Arafat käytti Ariel Sharonin vierailua Temppelivuorella syyskuussa 2005 - väittäen hänen vastoin todellisuutta tunkeutuneen A-l-Aksa moskeijaan siten häväisten sen – tekosyynä komentaessaan Hamasin, Fatahin ja Al-Aksa Marttyyrien prikaatit kuten myös Tanzim-joukot, joita johti Marwan Barghouti, aloittamaan sodan Israelia vastaan. Useista lähteistä on saatu tietää, jopa Suha Arafatin kertomana ja Hamas-johtajan pojan Hassan Yousefin, joka toimi Mossadin agenttina, kertomana, että intifada oli aiemmin suunniteltu vain odottaen sopivaa tilaisuutta. Arafat, joka oli koonnut itselleen yli miljardin USD:n omaisuuden, ei halunnut jättää kohtaloaan epävarman kansanjohtajan varaan, vaan aloitti murhaavat terrori-iskut siviilikohteita vastaan Israelissa. Kahviloita, ravintoloita, busseja, kansan-joukkoja pommitettiin taivaan tuuliin ilman varoitusta tai rajoitusta ikään tai suku-puoleen katsomatta. Se oli puhdasta terroria räikeimmässä muodossaan IDF:n pitäessä käsiään sidottuina sallien Arafatin apulaisineen liikkua vapaasti maassa ja sen ulkopuolella, kunnes hänet lopulta eristettiin Ramallahiin Mukatan hallinto-keskukseen. Toivottavasti armeijan ohella myös poliitikot ovat oppineet jotain. Abbas käyttää täysin oppi-isänsä Arafatin taktiikkaa hämäten ulkomaat muka Israelin alistamana uhrina kulkien pitkin maailmaa heittäen Israelin päälle lokaa ja rapaa samaan aikaan, kun ulkomaiden satojen miljardien avustukset häviävät korruptoituneiden PA:n johtajien pankkitileille, mutta kaiken aikaa valittaen taloutensa romahtamista, ellei pikaista avustusta saada lisää ulkomailta. Arabimaat ovat täysin tietoisia tästä kaksinais-pelistä ja ovat hyvin hitaita avaamaan miljardivarojensa hanat, eikä kuten sini-silmäiset eurooppalaiset, jotka ottavat todesta kaikki PA:n johdon valheet. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165496#.USXgjGJHT-k





Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021