KESKIVIIKKO 20.02.13


KESKIVIIKKO 20.02.13

1. PÄÄMINISTERI Netanyahun ja Hatnua-puolueen puheenjohtajan Tzipi Livnin sopimusta hallitusyhteistyöstä on pidettävä yllättävänä monestakin syystä. Mitkä Netanyahun (Bibi) perimmäiset vaikuttimet lienevät olleetkin tarjotessaan Livnille oikeus- ja ympäristöministerin paikkoja sekä rauhankeskustelujen johtoa palestiinalaisten kanssa, hänen päätöstään voidaan pitää hätiköitynä ja huonosti harkittuna, eli Bibin sanoin: ”Toivoni on rauhan-sopimuksesta kahden valtion periaatteen mukaan, jotka määrittelin Bar Ilan puheessani. Tänään ojennan rauhankäteni taas kerran. Haluamme rauhanprosessia ja toivomme sen tällä kertaa tuottavan tuloksia”. Hatnua saa myös yhden Knessetin valiokunnan puheen-johtajuuden. Bibi mainitsi puheessaan myös vaatimukset yhteisen taakan kantamisen vastuusta asepalvelussa ja työelämässä, sekä Iranin, Syyrian ja Hizbullahin aiheuttamat ennen näkemättömät uhkakuvat. Hän kehotti siirtämään syrjään erimielisyydet ja yhdistämään voimavarat Israelin valtion hyväksi. ”Israel vaatii nyt laajapohjaista hallitusta, ja tänään olemme ottaneet ensimmäisen askeleen tähän suuntaan”.

tzipi livni toisteli puheessaan Netanyahun mainitsemia asioita lisäten, että kaksi ja puoli kuukautta sitten Hatnua-puolue perustettiin taistelemaan rauhansopimuksen puolesta. Hän painotti, ettei rauhansopimus palestiinalaisten kanssa ole yhtään vähäarvoisempi kuin talous- ja sosiaalipoliittiset kysymykset.

LIVNIN äkillinen takinkääntäminen asettaa vakavan kysymyksen hänen periaatteittensa todellisuudesta, sillä ennen vaaleja hän toimi lähes hysteerisesti luodakseen yhteisen rintaman Lapidin ja Bennettin sekä Labourin kanssa pystyäkseen estämään Netanyhaun valinnan uudelleen hallituksen muodostajaksi ja potentiaaliseksi pääministeriksi. Nyt hän on ensimmäisenä varmistamassa, että Netanyahu tulee johtamaan seuraavaa hallitusta. Livni kieltäytyi Olmertilta perimänsä Kadiman puheenjohtajan ominaisuudessa liittymästä Netanyahun johtamaan hallitukseen, mikä johti puolueen kansasuosion kutistumisen 28:sta kansanedustajasta kahteen Livnin hajotettua sen perustaakseen oman Hatnua-puolueensa.
Politiikassa näyttää toteutuvan sääntö: ”Älä koskaan sano ei koskaan, sillä tulet kuitenkin rikkomaan sen”. Netanyahu vakuutti ennen vaaleja, ettei Livni tule koskaan johtamaan rauhanprosessia hänen hallituksessaan.
LIVNIN valinta oikeusministeriksi antaa hänelle mahdollisuuden viivyttää ja estää oikeiston esittämiä lakiesityksiä, mikä voi aiheuttaa pahaa ristivetoa hallituksessa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=303813

BAIT YEHUDI-puolueen puheenjohtaja Naftali Bennett valitti Netanyahun tekemää sopimusta Livnin kanssa todeten, että se tekee vaikeaksi hänen johtamalleen puolueelle liittyä Bibin johtamaan hallitukseen. Hän perusteli kantaansa todeten, että Livni on valmis jakamaan Jerusalemin ja joka oli osavastuussa Gazan juutalaisten karkotuksesta. ”Esitettyämme kantamme ”setlementti-toiminnasta” ja jäädessämme odottamaan Likudin vastausta, Netanyahu näyttää olleen hyväksymässä Tzipi Livnin ja Amir Peretzin näkökannat”.
Amir Peretz on ehdolla Netanyahun hallituksen ympäristöministeriksi. 
NAFTALI Bennett vastustaa palestiinalaista valtiota Israelin sydänalueille, mutta ei välttämättä rauhankeskusteluja, koska ”keskustelu on hyväksi, vaikka ne eivät johtaisikaan mihinkään”.
TV-10 raportoi, että seuraavaksi Netanyahu sopii Kadiman liittymisestä koaliittioon tarjoten Shaul Mofasille strategisten asiain ministeriötä.
Sitä seuraavat sopimukset Shasin ja UTJ:n kanssa, mikä antaisi hallitukselle 57 kansanedustajan tuen 120:stä; Likutenu 31; Shas 11, UTJ 7, Hatnua 6 ja Kadima 2. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165446#.USRj-GJHT-k

2. TUOMARI Elyakim Rubinstein, joka johti 19. Knessetin vaalilautakuntaa, toteaa vaalien jälkeen, että monenlaista rikollista ja hylättävää vaalilakien rikkomista tapahtui erityisesti arabiyhteisöjen alueilla, ja vaatii jotain radikaalia tehtäväksi ennen seuraavia vaaleja. Hän esitti kameroiden asettamista vaalipaikoille, mikä estäisi ylimääräisten vaalilippujen tunkemista äänestyslaatikoihin, vaikka äänestyksen pitäisi olla luoteeltaan salaista, sillä ”asialle on tehtävä jotain todella ratkaisevaa, ettei sama toistuisi”.

RUBINSTEININ esitys kameroista vaalipaikoilla sisältyy hänen raporttiinsa, joka julkistettiin tiistaina. Hän kutsui ryhmiä eri puolelta maata esittämään omia näkökantojaan lautakunnalle, ja suurimmat ryhmät tulivat Juudean ja Samarian aleilta. Heidän esittämänsä näkökannat näyttävät tehneen vaikutuksen Rubinsteiniin, mikä sisältyy hänen laatimaansa raporttiin.
Juudean ja Samaria alueneuvosto asetti kolmisensataa valvojaa arabiyhteisöjen vaalipaikoille. He kertoivat todenneensa 70 räikeää vaalipetosta sekä kymmeniä epäilyttäviä tapauksia, joita ei suoraan voida katsoa rikollisiksi.

ALUENEUVOSTON puheenjohtaja Sagi Kleiser toimi tarkkailijana Arabeh arabikylässä ala Galileassa. ”Paikalliset vaalijohtajat vakuuttivat kaikkien äänestävän, ja niiden äänet, jotka eivät käyttäneet oikeuttaan, jaettiin tasan puolueiden kesken. Kukin puolue sai 50 lisä-ääntä”. Hän kertoi myös saaneensa tarjouksen 20:stä äänestä Likudille, jos hän ei raportoi rikosta.
Rubinstein kertoo saaneensa tietää lukuisista samankaltaisista tapauksista ja lukeneensa niistä sanomalehdistä. ”Meidän tulee pystyä lopettamaan tämä”, hän toteaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165431#.USRrJGJHT-k

3. DEBKAFILE raportoi, että Syyrian presidentti Bashar Assad on vetänyt armeijansa viidennen divisioonan Israelin rajan tuntumasta ja siirtänyt sen tykistöineen Damaskokseen. Päätöksen tarkoituksena on vahvistaa pääkaupungin ja Assadin siellä toimivan hallituksen puolustusta; muodostaa puskurivyöhyke Israelia vastaan, sekä antaa Jihadin taistelijoille vapaa pääsy Israelin rajan tuntumaan, jossa ne voivat tehdä rajoitettuja hyökkäyksiä rajan yli.
DF toteaa Assadin käyttäneen samaa taktiikkaa salliessaan kurdi-taistelijoiden 6 kuukautta sitten tulla Irakista Syyrian puolelle ja perustaa tukikohtiaan Turkin vastaisen rajan tuntumaan. Nämä PKK-separatistiryhmät tekivät hyökkäyksiä Syyriassa olevista tukikohdistaan Turkin puolelle armeijan kohteita vastaan palaten sitten turvaan tukikohtiinsa Syyriassa. Tämä pakotti Erdoganin hallituksen tekemään sopimuksen PKK-johtajien kanssa, vaikka heidän tukikohtansa Syyriassa säilyivät mahdollistaen uudet hyökkäykset.

DEBKAFILE toteaa, ettei Israelilla ole samaa mahdollisuutta solmia sopimusta rajan läheisyyteen tulevien Jihadin ja Al-Qaidan joukkojen kanssa, koska niiden hyökkäysten päämääränä on Israelin tuhoaminen, ei sopimusten solmiminen sen kanssa.
DF huomioi edelleen, että Israelin johtajat olivat vaikean ratkaisun edessä salliessaan 6. helmikuuta 7 Syyrian puolella rajaa haavoittuneen päästä hoitoon Israelissa. Heidän kerrottiin olevan siviilejä, mutta toisten tietojen mukaan Assadin armeijan sotilaita, minkä johdosta Israelia olisi voitu syyttää Assadin avustamisesta. Asia ratkaistiin kieltäytymällä julkistamasta heidän henkilötietojaan. YK puuttui asiaan välittömästi sanoen, ettei heitä voida palauttaa rajan yli Syyriaan. http://www.debka.com/article/22775/Assad’s-troops-retreat-from-Golan-leaving-Islamist-rebels-to-confront-Israel-

4. TUTKIMUKSEN mukaan antisemiittiset hyökkäykset ovat nousseet rajusti Ranskassa. Vuonna 2012 siellä tehtiin 614 hyökkäystä, mikä osoittaa 58 %:n nousua edellisvuodesta. Tutkimuksen julkisti tiistaina Ranskan juutalaisyhteisöjen turvallisuusosasto SPCJ. Tutkimuksessa selviää, että antisemiittisiä hyökkäyksiä tehtiin vuonna 2012 yhteensä 614, kun niiden luku oli edellisenä vuonna 389. ”Vuosi 2012 on ollut erityisen väkivaltainen juutalaisia kohtaan”, todetaan raportissa, jossa selvitetään myös maaliskuun 19. päivänä tehty aseellinen hyökkäys Toulousen koulun edustalla, jossa rabbi ja kolme koululasta saivat surmansa.

FYYSISIÄ tai verbaalisia hyökkäyksiä juutalaisia vastaan kirjattiin 82 %:n kasvu; viime vuonna 315, edellisenä vuonna 177. SPCJ:n raportissa todetaan, että 96:ssa antisemiittisessä hyökkäyksessä käytettiin asetta. Raportissa tähdennetään, että antisemiittiset pahoinpitelyt olivat lähes kaksinkertaistuneet, joita rekisteröitiin 57 vuonna 2011.
Raportissa nähdään kaksi huippua hyökkäyksissä: Toulousen ampumahyökkäystä v. 2011 seurasi 90 hyökkäystä 10 päivän kuluessa, sekä lokakuun 6. päivän hyökkäys kosher-super-markettia vastaan haavoittaen kahta ihmistä, mitä seurasi 28 hyökkäystä 8 päivän aikana. http://www.timesofisrael.com/study-finds-sharp-rise-in-anti-semitic-attacks-in-france/

5. UUTISOTSIKOITA
-          USA:n uunituore ulkoministeri John Kerry lähtee pitkälle Euroopan ja Lähi Idän kiertueelleen 24. helmikuuta ja palaa kotimaahansa 6. maaliskuuta. Hänen vierailuohjelmaansa kuuluvat Englanti, Saksa, Ranska Italia, Turkki, Egypti, Saudi Arabia, UAE ja Qatar, mutta ei Israel eikä Ramallah. Keskustelut keskittyvät Malin, Syyrian ja Afganistanin kysymyksiin. Kerry aikoo liittyä presidentti Obaman seurueeseen, joka matkustaa Lähi Itään 20. maaliskuuta. Obaman ohjelmassa on vierailu Israelin ohella Jordaniassa ja Ramallahissa. Hänen uskotaan keskittyvän Iranin ja Syyrian tilanteisiin, mutta vähemmän rauhanprosessiin PA:n kanssa. http://www.timesofisrael.com/kerry-to-bypass-israel-in-first-middle-east-trip/
-          Vatikaanin lähettiläs Syyriaan arkkipiispa Mario Zenari kertoi Vatikaanin radion haastattelussa 15.helmikuuta olevansa suruissaan maailman hiljaisuudesta Syyrian verenvuodatukseen. ”Me kävelemme uhrien veressä kansainvälisen yhteisön pestessä kätensä Syyrian konfliktiin”, hän totesi. Haastattelun jälkeen Syyrian ilmavoimien tiedustelupäällikkö kenraalimajuri Jamil Hassan kutsui kokoon suljetun tilaisuuden johtavien uskonnollisten johtajien kanssa, johon osallistui Syyrian suurmufti Ahmad Badr Hassoun, kuten saudiuutistoimisto Elaph raportoi. Hassan tuomitsi Zenarin antaman haastattelun selitellen sitten, miten käyttää sitä hallituksen hyväksi. Hän ehdotti arkkipiispa Zenarin autosaattueen pommittamista tienvarsi-pommilla samaan tapaan kuin Iranin vallankumouskaartin kenraali Hassan Shateri surmattiin viime viikolla Damaskoksen ja Beirutin välisellä valtatiellä. Hän arvioi, että hyökkäyksestä voitaisiin sitten syyttä kapinallisia. Syyrian on todettu suorittaneen lukuisia ei-toivottujen henkilöitten murhia, joista näyttävin oli Libanonin entisen pääministerin Rafik Hararin murha valtavalla autopommilla Beirutin keskustassa v. 2005, jonka tutkimuksia on siitä lähtien suoritettu kansainvälisen tribunaalin toimesta. Syyllisiksi todettiin useita Hizbullahin jäseniä, joita ei ole voitu saada oikeuden eteen. Elaph uutistoimisto raportoi samalla, että Rafikin poika Saad Hariri asuu Pariisissa jatkuvan uhan alaisena. Vatikaanin Cor Unum hyväntekeväisyysjärjestön johtaja kardinaali Robert Sarah matkustaa Jordaniaan tavaten Syyrian pakolaisia ja Jordanian kuninkaan Abdullh II:n.  
-          Oikeuden tutkimuksissa v. 2010 Israelin vankilassa itsemurhan tehneen Mossadin   entisen agentin Ben Zygierin tapausta on havaittu, että kahta vankilan upseeria ja kahta vartijaa voitaneen syyttää huolimattomuudesta tai heitteille jättämisestä. Vankilan henkilökunnan taholta todetaan, ettei vankilaa voida yksin syyttää agentin itsemurhasta, koska siihen liittyi useita muita tekijöitä, joista ei ole kerrottu. Kahta kansanedustajaa, jotka asian julkistivat, ei voitane syyttää salaisuuden paljastamista. http://www.timesofisrael.com/prison-staff-to-pay-the-price-for-zygier-suicide/
-          USA:n kansalaisista 99 % uskoo, että Iranin ydinase on 10 vuoden aikana todellinen uhka Yhdysvalloille, kuten myös Pohjois-Korean ydinase ja kansainvälinen terrorismi. Heistä 83 % pitää uhkaa kriittisenä, kun 18 % pitää tärkeänä mutta ei kriittisenä. Vain 1 % piti sitä pienimpänä uhkana. Kansainvälistä terroria 81 % piti kriittisenä ja 17 % merkittävänä uhkana. Muita uhkakuvia olivat: Islamin fundamentalismi 53% - 28%; Kiinan talous- ja sotilasmahti 52%-39%; Venäjän sotilasmahti 29% - 53%; Intian ja Pakistanin välinen konflikti 25% - 55%. Republikaaneista 70% pelkää islamin fundamentalismia, Demokraateista 46%. Israelin ja palestiinalaisten välistä konfliktia 44% katsoi uhkaksi, pudotusta 14% edellisvuodesta. Gallup suoritettiin helmikuun 7. – 10. päivien välisenä aikana, 1015 ihmistä haastateltiin. Virhe 45%. http://www.timesofisrael.com/99-of-americans-consider-iranian-nukes-a-threat/
-          Syyrian kapinalliset pitävät Hizbullahia terrorijärjestönä varmaankin siksi, että se taistelee Assadin joukkojen rinnalla. EU ei kuitenkaan näe asiaa siten. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165453#.USSR8GJHT-k
-          Venäjä valmistautuu Syyrian ulkoministerin vierailuun Moskovassa haastatellen arabiliiton pääsihteeriä ja arabimaitten ulkoministereitä. Syyrian ulkoministeri Walid Muallemin Moskovan vierailu on ajoitettu 24. helmikuuta. Venäjä alkaa osoittaa selviä kärsimättömyyden oireita Syyrian tilanteen jatkumisesta. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=303884
-          800 palestiinalaista vankia Israelin vankiloissa järjesti päivän kestävän syömälakon tukeakseen syömälakossa olevia turvallisuusvankeja, joista yhden kerrotaan paastonneen 200 päivää. Mielenosoituksia heidän tukemisekseen on järjestetty monin paikoin Juudean ja Samarian palestiinalaisalueilla. Väkivalta on noussut suuresti Juudean ja Samarian reunoilla, erityisesti israelilaisautoilijoita vastaan. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=303797, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165429#.USSU5mJHT-k







Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019