KESKIVIIKKO 06.02.13


KESKIVIIKKO 06.02.13

1. IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad aloitti historialliseksi luonnehditun kaksi-päiväisen vierailunsa Egyptissä. Se on ensimmäinen Iranin johtajan korkean tason vierailu Egyptissä diplomaattisuhteiden katkettua presidentti Mubarakin solmittua rauhansopimuksen Israelin kanssa kolme vuosikymmentä sitten. Ahmadinejadin Kairon vierailun varsinainen aihe on hänen osallistumisensa tänään alkavaan islamin maiden yhteistoimintaorganisaation OIC:n vuosi-kokoukseen, jossa Syyrian tilanteen tarkastelu on yksi pääaiheista. Iranin presidentin Kairon vierailulla on kuitenkin muita poliittisia päämääriä, joita hän haluaa ajaa edistääkseen Iranin ja Egyptin välisten suhteitten korottamista diplomaattitasolle.

SUHTEITTEN parantamisen ohella Iranin ja Egyptin välillä presidentti Ahmadinejadilla on toinen laajakantoisempi päämäärä, josta hän vihjaili puheessaan Kairossa. Hän edustaa shia-muslimien islam-haaran johtoa, kun Egyptin presidentti Mohammed Mursi edustaa sunni-muslimien johtoa. Ahmadinejad suunnittelee näiden usein torjuvasti ja jopa vihamielisesti toisiinsa suhtautuvia islamin valtavirtauksia hautaamaan vuosisatoja kestäneet erimielisyytensä ja yhdistämään voimansa yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi, kuten ne olivat tehneet aiemminkin voidakseen siten edistää islamin intressejä.

EGYPTIN presidentti otti korkean iranilaisen vieraansa vastaan sotilaallisin kunnianosoituksin syleillen häntä ja vaihtaen arabitapaan poskisuukkoja, mikä sai Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin ylistämään tilannetta ”uuden ajan alkamiseksi osapuolten välillä”. Eikä siinä kaikki, sillä hänellä oli toinen suunnitelma, jonka hän paljasti puheessaan.
Iranin presidentti totesi Beirutissa toimivan TV-uutiskanavan Al-Mayadeen mukaan: ”Alueen poliittinen geografia tulee muuttumaan alueella, jos Iran ja Egyptin sopivat yhteisestä asenteesta palestiinalais-kysymyksessä”.

IRANIN ulkoministeri Ali Akbar Salehi totesi Reutersin mukaan, että diplomaattiset suhteet Iranin ja Egyptin välillä ovat vähitellen korjautumassa kehottaen odottelemaan kärsivällisesti vähän kauemmin: ”Olen hyvin toiveikas kaksipuolisten suhteiden laajenemisesta.”
Ilmeisesti molemmat maat ovat halukkaita solmimaan keskenään täydet diplomaattisuhteet.
BARRY Rubin, professori ja Gloria-keskuksen johtaja, JP:n vakiokolumnisti, toteaa Iranin suunnitelmista, että vaikka presidenttien ideologia on suurelta osin yhteneväinen ainakin Israelia koskevalta osaltaan, Mursin tulee edetä varovaisesti länsisuhteittensa vuoksi. Egypti saa sekä diplomaattista että taloudellista tukea länsimaista, mistä USA:n lupaamien 20:n F-16 koneitten ensimmäisen erän neljän koneen toimittaminen äskettäin on osoituksena.
Toiseksi Saudi Arabian tukemien Persianlahden öljyvaltioiden selviytyminen Iranin painostuksen alla on Egyptille tärkeä sunni-muslimien johtavan maan ominaisuudessa.

Saudi Arabia seuraa huolestuneena Iranin diplomaattisia aloitteita Kairossa. Hallituksen tukema päivälehti Al-Asharq Al.Awsat julkisti Abdul Rahman al-Rashedin laatiman pää-kirjoituksen, jossa hän toteaa Iranin rahoittavan konflikteja ja aloittavan taisteluja kaikkialla maailmassa, ”pistäen sormensa jokaiseen piirakkaan”. Päivää aiemmin lehti tarkasteli artikkelissaan Iranin sekaantumista Jemenin sotaan. Toinen Gulfmaita tukeva lehti Al-Hayat julkaisi artikkelin, jossa se kertoo irakilaisten shia-puolueitten palaavan maanpaosta Iranista sopimuksella, että ne tukevat pääministeri Nouri Malikia. 

Tyynnytelläkseen Gulfmaitten epäluuloja Egyptin ulkoministeri Mohamed Gamel Amr vakuutti tiistaina Egyptin katsovan Gulfmaitten koskemattomuuden pyhäksi, mitä ei tule vahingoittaa. Al-Azhar yliopiston korkein sunni-oppinut suur-imaami Ahmed al-Tayyeb varoitti tavatessaan Ahmadinejadin olla puuttumatta Bahrainin tai muiden Gulfmaiden asioihin sekä kehottaen Irania säilyttämään Iranissa asuvan sunni-vähemmistön oikeudet.
Iran on pyrkinyt kiihottamaan Gulfmaiden shia-enemmistöä kapinoimaan sunni-muslimien ylivaltaa vastaan maassaan. Asiaan liittyy toinen aspekti. Muslimiveljeskunta ja Al-Qaida ovat myös pyrkineet horjuttamaan Gulfmaiden yksinvaltaisia hallituksia, mikä tendenssi on havaittavissa myös Jordaniassa, Marokossa ja Algeriassa, jotka ovat toistaiseksi säästyneet arabi-kevään puhureilta. Al-Azhar yliopiston imaamilla al-Tayyebilla on selvä intressi pyrkiä säilyttämään hyvät suhteet Gulfmaihin, sillä ne rahoittavat Egyptin kriisissä olevaa taloutta.

BARRY RUBIN toteaa, että Egyptin ja Iranin johdon anti-semitismi on yhteneväinen, eikä
se ole vain retoriikkaa, kuten hän selittää, sillä heidän poliittinen analyysinsa mukaan ”ilkeät, epäinhimilliset juutalaiset maailmanvalloituksessaan ja islamin tuhoamisessaan valvovat Yhdysvaltoja, mutta samaan aikaan Yhdysvallat on salaliiton keskus islamin tuhoamiseksi”.
Rubin toteaa, että presidentti Mursi toimii kuitenkin käytännöllisesti ja hienovaraisemmin kuin Iran pyrkien hyödyntämään USA:n suhteitaan Iranin vastustaessa sitä avoimesti.

MICHAEL RUBIN Amerikkalainen oppinut American Enterprise Instituutista sanoo lännen tarpeettomasti asettavan eri muslimiryhmiä vastakkain, sillä jos Egypti, Turkki ja Iran taistelevat johto-asemasta keskenään, ne kaikki menettävät siinä. Hän arvioi, että jos Syyrian tilanne, jossa näiden maiden intressit ovat vastakkaiset, saadaan sovitettua, mikään ei estä niitä solmimasta liittosopimuksia keskenään karismaattisen johtajan inspiroimina. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=302240

2. USA:N PRESIDENTTI Barack Hussein Obama matkustanee Israeliin keskiviikkona maaliskuun 20. päivänä kolmen päivän työvierailulle tuomatta perhettään mukanaan. Tämä on hänen ensimmäinen Israelin vierailunsa USA:n presidenttinä; hän vieraili ehdokkaana v. 2008. Hänen vierailuansa edeltäviä turvallisuusjärjestelyjä on jo aloitettu CIA:n toimesta Israelissa. USA:n ulkoministeri John Kerry ilmoitti vierailevansa myös Israelissa. Hän saapunee kahden viikon sisällä. Hänen uskotaan valmistelevan käsiteltäviä asioita Obaman ja Netanyahun välisiä keskusteluja varten, joista tärkeimmät lienevät Syyrian edelleen paheneva tilanne, Iranin ydinohjelman toteutumisen nykytilanne sekä rauhankeskustelut palestiinalaisten kanssa. Obaman matkaohjelmaan kuuluu vierailu Turkissa, Egyptissä ja Jordaniassa, sekä ehkä käynti Ramallahissa PA:n vieraana.

USA:n Israelin lähettiläs Dan Shapiro vakuuttaa, ettei Obaman tarkoituksena ole vaikuttaa Israelin hallituskeskusteluihin, jotka ovat osoittautuneet monimutkaisemmiksi kuin uskottiin. Shapiro rauhoitteli niitä, jotka pelkäävät Obaman ja Netanyahun kemian sopimattomuudesta, että miesten väliset suhteet ovat erinomaiset. Obama soitti Netanyahulle kuusi päivää Israelin vaalitulosten julkistamisen jälkeen onnitellen häntä vaalivoitosta. Siinä keskustelussa ilmeisesti sovittiin myös Obaman Israelin vierailusta, vaikka julkisuudessa siitä vaiettiin.
Valkoisen Talon tiedottaja Jay Carney antoi seuraavanlaisen lausunnon: ”Presidentin toisen virkakauden alku ja Israelin uuden hallituksen muodostaminen antavat sopivan tilaisuuden vakuuttaa maiden kesken vallitsevaa syvää sidettä USA:n ja Israelin välillä, ja keskustella tiestä eteenpäin laajasta molempia osapuolia koskevasta asiakokonaisuudesta, mukaan lukien Iran ja Syyria”. Israelin TV-10 mukaan Obama lupaa saavuttavansa suurta edistystä erityisesti Israelin ja palestiinalaisten rauhanprosessia koskevissa kysymyksissä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4341548,00.html

3. MIKSI Obama tulee Israeliin juuri nyt, kun agendassa ei ole mitään päivänpolttavia asioita, jotka vaatisivat pikaisia keskusteluja johtajien välillä? Netanyahu on siivonnut Irania koskevaa sotaista retoriikkaansa todeten, että ehkä USA:n apu olisi sittenkin tervetullut, jos sotaan mennään. New York Times arvioi, että vierailun tarkoitus on vakuuttaa maiden välisiä syviä suhteita, eikä antaa hiipuville rauhankeskusteluille potkua takapuoleen. Washington Post sen sijaan arvioi, että neuvottelujen pikainen jatkaminen Israelin ja PA:n välillä ovat vierailun keskeinen tekijä. Tätä näkökantaa tukee ulkoministeri Kellyn salaperäinen vihjaus kongressin hiillostettavana ollessaan, että hän on laatinut suunnitelman, jolla kysymys ratkaistaan, sekä joittenkin uutistoimistojen antamat sitä vahvistavat tiedot.
Valkoisen Talon tiedottaja Jay Carney ilmoitti vierailusta eilen lehdistötilaisuudessa, mutta oli kovin epämääräinen Israelin vierailun aiheesta ja aikataulusta. Obamaa on arvosteltu ja painostettu erityisesti USA:n juutalaisjärjestöjen taholta, ettei hänen ohjelmaansa mahtunut Israelin vierailua ensimmäisen kautensa aikana, mikä kiihdytti arvioita huonosta kemiasta johtajien välillä. Analyytikot arvioivat, ettei Obama voine käyttää kallista aikaansa – jota hänellä näyttää olevan liikaakin usein toistuvista lomamatkoistaan päätellen – pelkästään arvostelijoiden rauhoittamiseksi, vaan taustalla täytynee olla jokin käsiteltävä kysymys, jota ei haluta paljastaa. Mikä se voisi olla, jäänee ennalta ratkaisematta.
Obaman vierailu PA:n vieraana Ramallahissa voi aiheuttaa ongelmia, jos Abbas päättää liian näyttävästi reklamoida YK:n yleiskokouksen päätöstä Palestiinan valtion nostamisesta YK:n erikoistarkkailijan, ei-valtio jäsenen asemaan. Merkitseekö Obaman vierailu Palestiinan valtion tunnustamista de-facto, joskaan ei virallisesti?
4. UUTISOTSIKOITA
-          Syyrian pakolainen yritti tiistaina iskeä kengällä Kairossa vierailulla ollutta Iranin presidenttiä Mahmoud Ahmadinejadia päähän osoittaakseen syvän halveksuntansa häntä kohtaan, mistä kengällä heittäminen on arabikulttuurissa syvästi halventava ele. Tätä eivät monet länsimaiset vieraat tavatessaan arabijohtajia tiedosta nostaessaan toisen jalkansa polvensa varaan siten, että kengänpohja osoittaa arabi-isäntää. Pakolainen ei onnistunut osumaan Iranin presidenttiin, mutta tarkoitus ilmeni ilman sitäkin. Turvallisuusvirkailijat nappasivat miehen välittömästi poistaen hänet paikalta ilman seurauksia.
-          Bulgarian viranomaiset ovat saaneet selvitettyä, että Burgassa heinäkuun 18. päivänä suoritetun pommi-iskun israelilaisia nuoria kuljettanutta bussia vastaan, jossa sai surmansa viisi israelilaista ja bulgarialainen bussinkuljettaja, suunnittelijaksi ja suorittajaksi on varmistettu Hizbullah. Teon valmisteluihin ja järjestelyihin on osallistunut kanadalainen ja australialainen henkilö. Iskun tutkimiseen osallistui joukko EU:n poliisin tutkijoita. Bulgarian sisäministeri Tsvetan Tsvetanov selitti näin: ”Meillä on perustellut syyt esittää, että nuo kaksi henkilöä (kanadalainen ja australialainen) kuuluvat Hizbullahin sotilassiipeen”. Hän sanoi kolmannen epäillyn saapuneen heidän mukanaan maahan 28. kesäkuuta, mutta ei antanut yksityiskohtia. Hän arvioi Libanonin avustavan jatkotutkimusten suorittamiseksi. Europolin johtaja Rob Wainwright sanoi, että pommi oli laukaistu kaukosäätimellä. Hän arvioi AP:n toimittajan mukaan, ettei pommin asettajan tarkoitus olla suorittaa itsemurhaa, mutta ilmeisesti jokin meni pieleen pommin lauettua ennen aikaisesti. http://www.timesofisrael.com/bulgaria-points-to-hezbollah-in-bus-bombing/
-          Egyptin koptikristittyjen johtaja paavi Tawadros II kritisoi ankarasti Muslimi-veljeskunnan harjoittamaa politiikkaa Egyptissä. Marraskuussa korkeaan asemaansa valittu kristitty johtaja otti AP :n haastattelussa Egyptin oloissa harvinaisen aktiivisen poliittisen asenteen. Tawadros hylkäsi presidentti Mursin tarjouksen poliittisesta keskustelutilaisuudesta, jossa vähemmistöjen näkemyksiä voitaisiin yhdessä pohtia ja pyrkiä näkemään ne laajemmassa mittasuhteessa. Myös johtavat poliittiset oppositio-järjestöt, kuten kansallinen pelastuskoaliittio, ovat hylänneet Mursin tarjouksen. Tawadros sanoi kristittyjen mielellään osallistuvan maan ja sen kansanryhmien tulevaisuutta koskeviin neuvotteluihin, mutta ”jos sellainen neuvottelu päättyy ennen sen kunnolla alkamista ja sen päätöksiä toteutetaan, sellaiset keskustelut ovat hyödyttömiä eivätkä ne edistä kansan intressejä”. Egyptin 85 miljoonasta asukkaasta 10 % eli 8.5 miljoonaa kuuluu kopteihin. Hän selitti, että vaikka koptit ovat numerollisesti vähemmistönä maassa, he edustavat maan historiaa faaraoiden ajoista saakka, arvoja, yhteisymmärrystä ja rakkautta maahan. Hän kritisoi presidentti Mursin tapaa runnoa uusi perustuslaki läpi ja allekirjoittaa se hätäisesti kuuntelematta opposition ja maan vähemmistöjen mielipiteitä. http://www.timesofisrael.com/egyptian-pope-blasts-the-countrys-islamic-leaders/
-          Syyrian kapinallisjärjestön kansallisen liittoutuman johtajan Mouaz al-Khatibin esittämä tarjous aloittaa keskustelut Assadin hallituksen ja kapinallisjärjestöjen välillä joutui kovaan vastatuuleen sekä toisen kapinallisjärjestön että maata hallitsevan puolueen lainlaatijan torjuessa esityksen. USA ja liittoutuneet länsimaat ovat vaatineet keskustelujen pikaista aloittamista yli 22 kuukautta ja yli 65 000 kuolon-uhria vaatineiden taistelujen lopettamista, eivätkä taistelut ole pystyneet saamaan ratkaisua aikaan. Assad näyttää rohkaistuneen olettaessaan kapinallisten innon alkaessa hiipua taloudellisen tuen vähenemisen myötä. Sotaa käydään Assadin armeijaa vastaan suurelta osin ulkomaisten palkkasoturien toimesta. http://www.timesofisrael.com/syrian-lawmaker-rejects-rebels-conditions-for-talks/
-          Haredikansan edustajat vaativat, että jos maassa julistetaan yleinen työ- ja asevelvollisuus, sen tulee koskea myös maan arabeja, joita on n. 20 % kansasta. Heidän uskollisuutensa valtiota kohtaan tulee toistamiseen kyseenalaistettua, kuten tapahtui Knessetin alkajaistilaisuudessa, jossa  arabikansanedustajat marssivat ulos istuntosalista ”hatikvan” , Israelin kansallislaulun, aikana. Arabikansanedustajat tekevät kaikkensa osoittaakseen, etteivät he hyväksy maan lakeja ja sääntöjä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164953#.URIjzmJHT-k



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021