TORSTAI 07.02.13


TORSTAI 07.02.13

1. USA:N Israelin lähettiläs Dan Shapiro vakuuttaa yhä edelleen, ettei presidentti Obaman Israelin vierailun tarkoituksena ole vaikuttaa Israelin hallitusneuvotteluihin. Näin voi ollakin, ettei hän sitä tarkoittanut, mutta käytännössä se tulee vaikuttamaan niihin, kuten poliitikot täällä vakuuttavat. Likudin edustaja toteaa, että Obaman vierailu helpottaa Netanyahua rakentamaan haluamansa hallituskoaliittion. Mutta toinen Likudin virkailija toteaa, ettei pääministeri tarvitse töytäisyjä miltään taholta, sillä hänen tarkoituksenaan on joka tapauksessa liittää hallitukseensa kolme vasemmisto-keskusta puoluetta: Yair Lapidin puolue Yesh Atid, Kadima ja Tzipi Livin puolue Hatnua. ”Hän halusi Yesh Atidin ja Tzipi Livnin Hatnuan, ja nyt se tulee olemaan hänelle helpompaa. Obaman vierailu viestittää heille, että vakavaa edistystä tulee tapahtumaan, ja niiden tulee liittyä hallitukseen mahdollisimman pian voidakseen vaikuttaa siihen.” JP:n kolumnistien Lahav Harkovin ja Gill Hoffmanin arvion mukaan Netanyahu pyrkii muodostamaan jännitteettömän ilmapiirin, jossa ulkopoliittisia asioita hoidetaan hallitusneuvotteluista huolimatta. Tällä hän uskoo helpottavansa puolueiden liittymistä hallituskuvioihin.

Likudin kansanedustajien keskuudessa esiintyy kuitenkin tiettyä arvostelua Obaman kieltäydyttyä vierailemasta Israelissa ensimmäisen virkakautensa aikana. He sanovat vähän ilkeästi, että ”Obama lienee oppinut läksynsä, eikä tule uusien vaatimustensa kanssa”, vaikka heidän käyttämänsä terminologia onkin yleensä varsin sovitteleva ja varovainen. ”Presidentti tulee näkemään, että hänen edellisen käyntinsä jälkeen 2008 kysymykset ovat tulleet entistä monimutkaisemmiksi”, sanoi Likudin kansanedustaja Danny Danon.
BAIT YEHUDIN kansanedustaja Ayelet Shaked totesi, että Obaman vierailu on kunnian-osoitus. Toisaalta hän totesi, että ”jos Netanyahu haluaa puhua PA:n kanssa, puhukoon, kunhan pitää kiinni periaatteistaan”. Hän selittää, että Bill Clinton lupasi aikoinaan Arafatille kaiken, ja Arafat kieltäytyi. Samoin tapahtui Olmertin luvatessa kaiken ja  Abbas kieltäytyi.
”En usko, että Netanyahulla on mitään aihetta toimia samalla tavoin.”
Edellisen 18. Knessetin puhemies Reuven Rivlin totesi, että Knesset on paikka, jossa voidaan esittää uusia suunnitelmia, ja kutsui Obaman esittelemään ajatuksensa Knessetissä, Israelin parlamentissa.

PÄÄMINISTERI Netanyahu tapaa tänään Yesh Atidin puheenjohtajan Yair Lapidin, jota hän tapasi viimeksi 24. tammikuuta, tasoittaakseen positiivisen alun jälkeen huonontuneita suhteita. Hän pahoitti mielensä huhuista Lapidin ja Bennettin välisestä sopimuksesta yhteisen painostusryhmän muodostamiseksi sekä Lapidin hyökkäävistä vaatimuksista. Toiseksi hän tapaa symbolisesti Meretzin puheenjohtajan Gal-Onin, joka vakuuttaa jäävänsä oppositioon.
Lapid totesi joutaviksi puheet, että hän olisi Toran vastainen sanoen, että hän esittää Tora-opetusta koulujen opetusohjelmaan. Toiseksi hän otti esimerkkejä historiasta todeten, että kuningas David oli sotilas, Rambam Maimonides opiskeli maallisia aineita ja Rashi oli työelämässä hengellisen työnsä ohessa, kuten hän kirjoitti Facebook sivullaan.

HABAIT HAYEHUDI johtaja Naftali Bennett, jota Netanyahu ei ole tavannut ensi tapaamisen jälkeen, ja joka pyrkii toimimaan sillan rakentajana Haredi- ja ei-uskonnollisten puolueiden välillä, piti 12 kansanedustajansa kanssa pitkähkön keskustelutilaisuuden, miten vastuu kansan turvallisuudesta ja työpaineesta ratkaistaisiin, mutta ei saanut yhteistä esitystä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=302437

2. ISLAMIN YHTEISTYÖORGANISATION (OIC) konferenssissa Kairossa käsiteltiin kahta ajankohtaista aihetta: Palestiinalaiskysymys ja Syyrian tilanne. Konferenssi alkoi huonoissa merkeissä uutisten levitettyä maailmalle tietoa Tunisian oppositiojohtajan murhasta samana päivänä. Islamin 57:n maan johtajille oli tilaisuus tavata toisensa silmästä silmään ja tunnustella henkilökohtaisesti keskinäisiä tuntemuksiaan ilman diplomaattisia kiemuroita.

PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas tapasi siellä Iranin presidentin Mahmoud Ahmadinejadin kiittäen tätä antamastaan tuesta PA:lle. Puheessaan konferenssiväelle Abbas esitti arabimaille useita investointikohteita Jerusalemin itäosassa ja AL-Aksa moskeijassa ja sen jälkeen lateli moneen kertaan esittämänsä Israelin vastaiset teemat: ”Viimeisen neljän ja puolen vuosikymmenen ajan jatkunut juutalaistamisen teollisuus ja  kaupungin arabi-, islamin ja kristillisen imagon tuhoaminen systemaattisen ja ohjelmoidun ohjelman mukaisesti
ei ole loppunut, jonka päämääränä on Jerusalemin eristäminen ympäristöstään”. Hän väitti Israelin tekevän kiivaita hyökkäyksiä kaupunkia ja Al-Aksa moskeijaa vastaan. Samalla hän pyysi arabimaita avustamaan PA:n yhä kriittisemmäksi pahenevaa talousvaikeutta.
Sen sijaan ei tiedetä, esittikö hän pyyntönsä talousavusta suoraan Iranin presidentille.
Toiseksi Abbas sanoi työskentelevänsä lujasti Fatahin ja Hamasin välisten ongelmien poistamiseksi, mutta esitti samalla risuja niille maille, joiden johtavat henkilöt ovat vierailleet Gazassa, koska se antaa väärän kuvan palestiinalaisten edustuksesta.

KONFERENSSI antoi tukensa Syyrian kapinallisille, mutta kehotti lopettamaan veren-vuodatuksen maassa Assadin hallituksen ja kapinallisten välisillä neuvotteluilla.
Muslimimaiden elokuussa perustama ”muslimikvartetti”, johon kuuluvat Egypti, Turkki, Iran ja Saudi Arabia, pitivät kokouksensa konferenssin aikana, mutta Saudi Arabian edustaja ei osallistunut. Saudien kruununprinssi Salman sanoi konferenssille Syyrian hallituksen suorittavan ilkeitä rikoksia kansaansa vastaan ja esitti vaatimuksen, että YK:n turvallisuus-neuvoston tulee mahdollisimman nopeasti suorittaa vallanvaihto Syyriassa.
Konferenssin loppulausunnossa pääsyytös esitetään Assadin hallitukselle, kuten Reutersin edustaja sanoo näkemänsä luonnoksen perusteella, mutta Iranin vaatimuksesta sen sanamuotoa lievennetään. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=302359

3. BULGARIAN lentokentällä tapahtuneen pommi-iskun seurauksena, jonka selvittelyissä Hizbullah on todettu iskun järjestäjäksi ja toimeenpanijaksi, Hizbullahin asema on nostettu pöydälle entistä tukevammin perustein. USA on jo kauan sitten asettanut sen terrori-järjestöjen listalle, mutta EU ei ole sitä tehnyt perustaen epäröintinsä siihen, että sillä on edustajia Libanonin parlamentissa ja ministereitä sen hallituksessa. EU pyrkii erottamaan Hizbullahin sotilassiiven, joka osallistuu Syyrian taisteluihin ja terrorismiin, järjestön yhteisöllisestä toiminnasta Libanonin sisällä.

USA:n ulkoministeri John Kerry esitti tiistaina EU;lle vaatimuksen, että sen tulee seurata USA:n esimerkkiä ja todeta Hizbullah terrorijärjestöksi ja lopettaa sen taloudellinen tuki. Artikkelin mukaan Englanti on USA:n linjoilla tässä kysymyksessä, mutta koska Ranska ja Italia vastustavat sitä, yksimielisen päätöksen saaminen 27 jäsenmaan kesken on vaikea.
Englannin ulkoministeriön tiedotteen mukaan oikea tapa olisi jäädyttää Hizbullahin varat ulkomailla, mikä antaisi sille selvän viestin terrorismin tuomitsemisesta, raportoi AFP.

HIZBULLAH on ollut USA:n mustalla listalla vuodesta 1995 lähtien sen suorittamista useista Amerikan vastaisista hyökkäyksistä johtuen, mukaan lukien iskut sen lähetystöön ja armeijan parakkeihin Beirutissa 1980-luvulla. 
AFP:n Brysselissä oleva toimittajan saamien tietojen mukaan Ranskan ja Italian ohella Malta ja Kypros vastustavat USA:n vaatimista. Italialla on useita sotilaita YK:n riveissä Libanonissa, eikä se halua vaarantaa heidän turvallisuuttaan mahdollisilla kostoiskuilla.
Bulgaria ilmoitti tiistaina virallisesti, että Burgan pommi-iskun pääsyyllinen on Hizbullah. Mikään EU-maa ei kuitenkaan ole vielä esittänyt asian viemistä EU:n työkomiteaan, joka käsittelee terrorijärjestöjen listaa, vaikka Bulgaria ilmoitti tulokset EU:lle keskiviikkona.

HIZBULLAH esitti keskiviikkona syytöksen Israelia vastaan, että se johtaa kansainvälistä Hizbullahin vastaista kampanjaa. Järjestön kakkosmies Naim Kassem sanoi, ettei Bulgarian tutkimukset muuta mitään. Hän syytti ”Israelin aloittamaa kansainvälistä syytöskampanjaa, josta huolimatta järjestö tulee jatkamaan välineittensä parantamista ja taistelijoittensa kouluttamista päämääränään Israelin tuhoaminen”.
Pääministeri Netanyahu esitti kiitoksen Bulgarian pääministeri Boyko Borissoville tarkoista ja asiantuntevista tutkimuksista todeten niiden osoittavan selvästi Hizbullahin syyllisyyden, mutta samalla todistavan Iranin osuuden terrorismin levittämiseksi rajoista ja maanosista piittaamatta. Hän toivoi näyttöjen riittävän EU:n kannan muutokseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164986#.URNgNmJHT-k

4. UUTISOTSIKOITA
-          Israelin apulaisulkoministeri Danny Ayalon arvioi, että Obama tullee järjestämään Abbasin ja Netanyahun välisen tapaamisen Israelin vierailunsa aikana, kuten hän kirjoitti torstain Facebookon sivullaan. Obaman ohjelma on edelleen epäselvä, mutta Ayalon arvioi, ettei maailman voimakkaimman valtion johtaja tule vierailulle yhteen maailman pienvaltioon ilman tarkkoja ennakkovalmisteluja ja järjestelyjä. Hän jopa arvioi, että myös Jordanian kuningas Abdullah II voisi osallistua sellaiseen mini-huippukokoukseen. Hän totesi, ettei maailma odota loputtomiin Israelin ja PA:n välisten ongelmien ratkaisua, vaan vaatii tuloksia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164990#.URNoz2JHT-k
-          Mavi Marmaran tragediaa tutkiva ns. Turkelin komissio julkisti eilen toisen asiaa koskevan 1000:n sivun laajuisen tutkimuksensa. Raportissa todetaan, että IDF:n omat tutkimukset vastaavista tapauksista vastaavat kansainvälisiä standardeja, mutta esitti, että IDF:n tulee perustaa pysyvä tutkimuselin vastaavia tapauksia varten. Komissio esittää lisäksi 19 suositusta järjestelmän kehittämiseksi ja parantamiseksi tutkittaessa syytöksiä tai epäilyksiä sotarikoksista. Puutteita havaittiin turvallisuus- ja puolustusjärjestelmien päätöksentekoprosessissa, mikä johti tunnettuihin tapahtumiin kansainvälisillä vesillä. Shin Betin tulisi videoida kuulustelut, ja sitä vastaan nostettuja syytöksiä tulisi antaa poliisin tukittaviksi. Komissio tulkitsi ensimmäisessä raportissaan, jonka työskentelyä seurasivat prikaatinkenraali Ken Watkin Kanadasta ja Lord David Trimble Pohjois-Irlannista, että IDF:n sotilaat toimivat itsepuolustukseksi. Aluksen väitettiin kuljettavan avustustarvikkeita Gazaan, mutta Ashdodin satamassa suoritetussa tutkimuksessa mitään avustustarvikkeita ei löydetty, erilaisia aseita puukoista ja metalli-puukartuista lähtien pistooleihin runsaasti. Sekä komission että YK:n raportin mukaan Gazan saarto on kansain-välisen lain mukainen. Turkki on vaatinut Israelin virallista anteeksipyyntöä yhdeksän kansalaisensa surmasta, mitä hallitus ei ole voinut antaa. Tämä on pahoin sotkenut maitten välisiä suhteita. Viime aikoina Israelissa on noussut vaatimuksia hyväksyttävän anteeksipyynnön esittämiseksi, jotta asia saataisiin pois päiväjärjestyksestä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164980#.URNq2WJHT-k
-          Rajapoliisien Rantisin tiesululla Binyaminissa palestiinalainen mies yritti ajaa autollaan poliisien yli. Hän ei välittänyt pysähtymiskäskystä vaan ajoi suoraan ohi, kääntyi ympäri ja ohjasi autonsa kohti rajapoliiseja. Poliisit ehtivät hädin tuskin heittäytyä sivuun auton tieltä aloittaen sitten tulituksen poistuvaa autoa kohti, mutta se jatkoi ajoaan ja hävisi paikalta. Auton ja sen ajajan löytämiseksi aloitettiin laaja metsästys, sillä se oli selvä murhayritys. Päivää myöhemmin palestiinalainen 21-vuotias nainen yritti salakuljettaa kaksi veistä Patriarkkain mausoleumiin. Nainen pidätettiin; kuulusteluissa hän sanoi tarkoituksenaan olleen haavoittaa poliisia, jotka olivat pahoinpidelleet häntä Tel Avivissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164950#.URNwSGJHT-k
-          Pääministerin turvallisuusneuvonantaja Yaacov Amidror matkustaa Washingtoniin valmistelemaan Obaman Israelin vierailua. Ennen matkaansa Amidror, joka johtaa kansallista turvallisuusneuvostoa, sanoi haaretz.com mukaan, että Israelin setlementti-toiminta muodostaa kansainvälisen diplomaattisen ongelman, mikä estää Israelin ja länsimaitten välisiä suhteita. Haaretzin artikkelin mukaan Amidror kertoi mielipiteensä myös yksityistilaisuudessa pääministerin kanssa valittaen, että jatkuvaa rakentamista Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä on mahdotonta selittää edes sellaisille Israeliin suosiollisesti suhtautuville maille kuten Kanada ja Saksa, ja että suhteet länsimaihin pahenevat. Netanyahun kanslia ei halunnut kommentoida asiaa. Mikäli haaretz.com raportti on oikea, tämä osoittaa pahaa repeämää Netanyahun ja diplomaattikunnan välillä. Lähetystöhenkilökunnan vuosittaisessa tapahtumassa Israelin YK:n lähettiläs Ron Prosor kysyi E-1 alueen rakentamisen ilmoittamisen ajoittamista pian PA:n saatua YK:n hyväksymisen sen tarkkailijajäseneksi ei-valtion ominaisuudessa, mikä sai hyväksyvän vastaanoton lähettiläiden keskuudessa. Amidror suhtautui siihen hyvin torjuvasti todeten kylmäkiskoisesti, että lähettiläät edustavat ulkomailla maan hallitusta, joka tekee päätökset, ja jos se ei miellytä jotain, sen on paras hakea työtä jostain muualta. Täytyy vain ihmetellä, minkälaisen viestin Amidror vie Yhdysvaltoihin Obaman hallituksen edustajille, jos hänen näkemyksensä ovat jyrkässä ristiriidassa Israelin hallituksen kanssa. Ehkä Netanyahulla on samankaltaisia näkemyksiä, joita hän salassa kehittelee. http://www.timesofisrael.com/construction-policy-is-diplomatic-problem-security-advisor/

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019