SUNNUNTAI 03.02.13


SUNNUNTAI 03.02.13

1. PRESIDENTTI Shimon Peres antoi lauantai-iltana sapatin loputtua hallituksen muodostamisen Likudin puheenjohtajalle Benyamin Netanyahulle, jota oli suositellut 82 kansanedustajaa. Peres toivoi Netanyahun muodostavan kansallisen yhtenäisyys-hallituksen, joka itse vakuutti pyrkivänsä saamaan mahdollisimman monen puolueen edustajia hallitukseensa, jonka järjestysnumero tulee olemaan 33. Hänellä on aikaa 28 vuorokautta tehtävänsä onnistumiseksi, joskin presidentti voi myöntää 14 vrk:n jatkoajan.
LABOUR-puolueen puheenjohtaja Shelly Yechimovich ilmoitti jo hyvissä ajoin, ettei Labour, joka sai 15 kansanedustajaa, tule liittymään Netanyahun hallitukseen, eikä myöskään kolmen arabipuolueen, Hadash, Raam-Taal ja Balad, uskota pyrkivän yhtenäisyyshallitukseen.

SHAS-puolueen (11 ke) puheenjohtaja Eli Yishai, joka näyttää omineen johtajan paikan Ovadia Yosefin muodostamassa kolmen miehen johtaja-triumviraatissa, vakuutti eilen journalisteille, että hänen puolueellaan on vaikeuksia istua samassa hallituksessa siihen torjuvasti ellei peräti halveksivasti suhtautuvan Yesh Atid puolueen ja sen puheenjohtajan Yair Lapidin kanssa. Yishai laskeskeli, että puolueella on 30 %:n mahdollisuus liittyä hallitukseen. Ultra-ortodoksisen Shas-puolueen johtaja arvioi, että Netanyahu suosii Lapidia. 

NETAYAHU aloittaa neuvottelut potentiaalisten hallituspuolueitten kanssa tänään sunnuntai-aamuna niiden suuruusjärjestyksessä jatkaen myöhemmin viikolla toisten puolueiden kanssa neuvottelujen edistymisen mukaan. Times of Israel arvion mukaan Likutenun neuvottelutiimi, johon kuuluvat Netanyahun nimittämä palestiinalais-kysymykseen erikoistunut Isaac Molcho, lakimiehet David Shimron ja Yoav Mani sekä Netanyahun kansliapäällikkö Moshe Laon, pyrkinee sunnuntain ja maanantain aikana haarukoimaan puolueiden toiveet ja vaatimukset, joita on tosin jauhettu siitä lähtien, kun 22. tammikuuta pidettyjen vaalien tulokset ilmoitettiin.
Asiavaatimusten ohella ministerilistan ja -paikkojen sopiminen kuuluu tärkeimpiin sovittaviin asioihin. Lauantaina liikkuneiden huhujen mukaan Netanyahu tullee tarjoamaan Atidin puheenjohtajalle joko talous- tai ulkoministerin paikkaa, mutta puolue tullee vaatimaan lisäksi Knessetin talousvaliokunnan puheenjohtajuutta, jota UTJ on perinteisesti hallinnut.

TIMES of Israel artikkelin mukaan Habait Hayehudi (Juutalainen Kotimme) puolueen, joka sai 12 kansanedustajaa, tulo hallitukseen voi vaikeutua sen johtajan Naftali Bennettin ja Netanyahun välisistä henkilökohtaisista erimielisyyksistä johtuen, jotka periytyvät ajalta, jolloin  Bennett toimi Netanyahun kansliapäällikkönä. Pahin kanto tässä kaskessa lienee – Bennettin omien sanojen mukaan – pääministerin puolison Sara Netanyahun Benettiä kohtaan tuntema vastenmielisyys, jonka kanssa Bennett kertoi käyneensä ”kommandosotaa”. Bennett suoritti asepalveluksensa IDF:n Matkal erikoisjoukoissa kuten myös Netanyahu.
LIKUTENUN neuvottelutiimi tavannee maanantaina UTJ:n (United Tora Judaism, Yhdistynyt Tora Juutalaisuus, 7 ke), Tzipi Livnin Hatnua-puolueen, (6 ke), ja Kadiman (2 ke) edustajat.

PÄÄMINISTERI Netanyhau ilmoitti lauantai-iltana hallitusohjelmansa pääkohdiksi – Iranin ja Syyrian tilanteiden ohella – tasapuolinen asevelvollisuus, taloudellisen rasitteen tasaisempi jakaminen, sekä vaalijärjestelmän uusiminen, mutta pyrkien samalla säilyttämään sisäisen yhtenäisyyden. Ohjelmarungossa näkyy Yair Lapidin esittämät vaatimukset. http://www.timesofisrael.com/likud-beytenu-opening-coalition-talks-with-biggest-fish-lapid/

2. SYYRIAN TV julkaisi lauantaina videonauhan, jonka sanotaan esittävän IAF:n koneitten iskujen jälkiä useita päiviä aiemmin Syyrian sotilaallista tutkimuskeskusta vastaan. Video-nauhassa nähdään palaneita autoja, yksi palanut panssarivaunu ja pahoin murskautunut kuljetusauto, jonka tarkoituksena uskotaan olleen kuljettaa SA-17 ilmatorjuntaohjuksia Libanoniin. Videon taustalla soitettiin surullista musiikkia, kuten Times of Israel kertoo artikkelissaan.
Videon kerrotaan esittävän tuhoa, mitä IAF:n koneet saivat aikaan tiistain ja keskiviikon välisen yön aikana Jamraiyan tutkimuskeskukseen tekemissään iskuissa.

VIDEONAUHASSA esitetään lähes kokonaan palaneita rekkoja ja autoja, joissa on suuria aukkoja, rakennusta, jonka katossa ja seinissä on reikiä ja palojälkiä, sekä erikoisvalmisteinen pyörillä liikkuva kuljetusalusta SA-17 ilmatorjuntapatteristoa varten. Artikkelissa kerrotaan ulkomaisiin lähteisiin viitaten, että IAF:m koneet iskivät tutkimuskeskukseen useita tunteja sen jälkeen, kun koneet olivat hyökänneet kuljetuskolonnaa vastaan Syyrian ja Libanonin rajan tuntumassa Syyrian puolella. Israel on ilmaissut pelkonsa, että Assad pyrkii siirtämään uudenaikaisia ilma- ja panssarintorjunta-ohjuksiaan ja massatuhoaseitaan Libanonin puolelle, jossa ne joutuvat Hizbullahin käsiin.
ISRAEL ei ole virallisesti tunnustanut hyökkäystä, vaikka USA ilmoittaa uskovansa siihen.
Hallituksen entinen kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Giora Eiland totesi lauantaina, että Israelin koneet tekivät useita lentoja Syyrian alueelle tiistain ja keskiviikon välisen yön aikana ja ”hyvästä syystä”, kuten hän sanoi. Eiland totesi Kfar Sabassa pitämässä puheessa, että hallituksen päätös iskeä oli oikea riskeistä huolimatta. Israel ilmoitti aiemmin, että massatuhoaseitten siirtäminen Libanoniin antaa sille oikeuden pyrkiä estämään sitä.

TIME VIIKKOLEHDEN artikkelin mukaan tutkimuslaitoksessa varastoitiin kemiallisia ja biologisia aseita ja niiden käyttämiseen tarvittavia välineitä, suhteellisen monimutkaisia laitteistoja, joita käytti siihen erikoiskoulutettu henkilökunta. Assadin armeijasta loikannut kenraalimajuri Adnan Sillu, joka johti maan kemiallisten aseitten käytön koulutusohjelmaa, tiesi kertoa, että laitoksessa säilytettiin ei-tavanomaisia aseita.
Toinen loikkari kenraalimajuri Abdul-Aziz Jassem al-Shallal kertoi, että laitoksessa oli tavanomaisesti venäläisiä asiantuntijoita. Assadin hallitusta tukevat maat Venäjä ja Turkki sekä Hizbullah ovat tuominneet hyökkäyksen. Syyria ja Iran uhkaavat vastaiskuilla Israeliin.

TURKIN ulkoministeri Ahmet Davutoglu ihmetteli journalisteille ollessaan matkalla Myncheniin Syyrian tilannetta käsittelevään konferenssiin, miksei Syyrian hallitus ole vastannut Israelin tekemiin hyökkäyksiin sen alueelle, ”ei reagoinut edes kiviä heittelemällä IAF:n koneitten kaarrellessa hänen palatsinsa yllä”, kuten hän sanoi. Hän aprikoi, että ”ehkäpä Israelilla on salainen sopimus Assadin kanssa, joka ei käytä samaa voimaa Israelia vastaan, mitä hän käyttää Syyrian puolustuskyvyttömiä naisia vastaan”, kuten Harriet uutistoimisto raportoi. Davutoglu vakuutti, ettei Turkki katso sivusta, kun Israel hyökkää toista muslimimaata vastaan.
Todays Zalman lehden mukaan Davutoglu sanoi, että Syyrian tulee toimia, kuten hyökkäyksen kohteeksi joutuneen maan odotetaan toimivan.

3. PALESTIINALAISET jatkavat israelilaisnuorilta apinoimaansa tapaa pyrkiä pystyttämään telttojaan ja rakennelmiaan Israelin täydessä valvonnassa olville kukkuloilla C-alueilla. He pystyttävät telttansa aina juuri ennen sapatin alkua olettaen, että silloin turvallisuus-järjestöjen valppaus on pienimmillään.
Tämän viikonvaihteen aikana vuorossa oli Burinin arabikylän lähistöllä oleva kukkula, jonne he pystyttivät kaksi telttaa ja 8 metallirakenteista majaa. Alue on Sikemin (Nablusin) lähellä Samariassa. Paikalle oli kokoontunut parisataa palestiinalaista, heidän joukossaan Israelin äärivasemmistolaisia ja ulkomaisia kiihottajia.

IDF:n sotilaat menivät paikalle hätistelemään heidät pois, mihin arabit vastasivat kivittäen sotilaita, jotka joutuivat käyttämään kyynelkaasua ja pippurisuihkua heidän hajottamisekseen.
Arabit kutsuivat uutta etäyhteisöään nimellä Al-Mansatir. Sen pystyttämisen oli organisoinut Kansanvastarinnan Koordinointikomitea, joka oli organisoinut myös edelliset kaksi valtaus-yritystä. Tämän valtausyrityksen estäminen ei sujunut joustavasti, sillä juutalaisasukkaita tunkeutui Burinin kylään saaden vastaansa kivisateen. Myös sotilaat ajoivat jeepeillään kylään ja joutuivat sielläkin turvautumaan kyynelkaasuun mellakoivia arabeja vastaan. Arabit kertovat yhden vauvan ja parin aikuisen saaneen hoitoa hengitysvaikeuksien vuoksi.

Tilanne jatkui edelleen Yitzharin risteyksen luona aina iltamyöhään saakka, ja siihen osallistui sotilaitten ohella rajapoliiseja sekä juutalaisasukkaita Yitzharista ja Har Brachasta. Mellakassa haavoittui kolme juutalaisasukasta ja yksi rajapoliisi haavoittui jalkaan arabien heittämistä kivistä, toinen joutui sairaalaan saatuaan kivestä päähänsä. Juutalaisasukkaat ihmettelevät, miten juutalaiset ja ulkomaiset kiihottajat saavat vapaasti liikkua palestiinalaisalueilla kiihottaen arabeja hyökkäyksiin. Poliisi pidätti 7 arabia ja yhden juutalaisen, jolla oli 2 sahaa mukanaan. Ilmeisesti hänen epäiltiin pyrkivän vahingoittamaan arabien oliivipuita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164821#.UQ4cNWJHT-k
4. UUTISOTSIKOITA
-          PA pyrkii kaikin voimin saamaan vaaralliselle terroristille luvan muuttaa PA:n alueelle Juudeassa ja Samariassa. Terroristi Nayef Hawarmeh, 74,  kuului PFLP:n joukkoihin liittyen PLO:n jäseneksi 1968, mutta irtautui siitä 1969 perustaen oman järjestönsä DFLP, jota hän on johtanut siitä  alkaen. Hän sai 1993 Oslon-sopimuksen nojalla rekisterinumeron, joka oikeuttaa hänen muuttonsa Länsirannalle. Hän asuu Syyriassa Yarmouk-pakolaisleirissä Damaskoksen esikaupungissa. Israel on asettanut ehdoksi, että hän luopuu terrorismista, mutta palestiinalaiset kiistävät tämän. DFLP organisoi Maalotiin 1974 tehdyn terrori-iskun. Kolme sen jäsentä tunkeutui Libanonista Maalotiin. He hyökkäsivät autoa vastaan surmaten kaksi arabinaista ja haavoittaen kolmatta. Sen jälkeen he tunkeutuivat asuintaloon Maalotissa surmaten juutalaispariskunnan ja heidän 3-vuotiaan lapsensa. Seuraavaksi he tunkeutuivat peruskouluun, jonne oli majoitettu 105 Safedista luokkaretkelle tullutta juutalaista koululaista ja jossa oli yli 10 henkilökunnan jäsentä. Terroristit ottivat heidät panttivangeikseen vaatien 23:n terroristin vapauttamista Israelin vankiloista. Piiritystä kesti 2 vuorokautta, kunnes IDF:n erikoisjoukot tekivät rynnäkön kouluun. Terroristit tulittivat avuttomia koululaisia ja henkilökunnan jäseniä automaattiaseillan ja kranaateillaan surmaten heistä 25. Tällaisen terrorijohtajan PA haluaa saada asukkaaksi alueelleen. Lisäksi PA on esittänyt vaatimuksen, että YK :n pääsihteerin tulee painostaa Israelia sallimaan Syyriassa taistelujen jalkoihin joutuneitten palestiinalaisten muuton PA:n alueille, alustavasti tuhansia pakolaisia. Yarmoukassa asui 150 000 palestiinalaista, mutta joulukuussa 90 % sen asukkaista pakeni sinne tunkeutuneiden kapinallisten ja lähiötä puolustavien välisiä taisteluja. Heitä on muuttanut Damaskokseen, Jordaniaan ja Libanoniin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164831#.UQ4gNGJHT-k
-          Iran uhkaa Israelia, että Syyrian kostoiskujen jälkeen koko sionistivaltio tulee olemaan koomassa. Iranin armeijan yleisesikunnan apulaispuheenjohtaja prikaatinkenraali Masoud Jazayeri tuomitsi Jamrayan tutkimuskeskusta vastaan tehdyt ilmaiskut, joista se useimpien ulkomaitten tapaan syyttää Israelia. Kohtalonomaisessa lausunnossaan, jonka julkistettiin PRESS-TV:n kautta sunnuntaina, hän uhkasi, että kostoiskujen seurauksena sionistinen hallitus tulee olemaan koomassa. Iskussa, jossa käytettiin ainakin yhtä bunker-buster pommia, joka pystyy tunkeutumaan syvälle teräsbetonin ja kallion sisään, sai surmansa useita vallankumouskaartin jäseniä. Laitoksen varastotilojen, joissa ei-konventionaalisia aseita ilmeisesti säilytettiin, uskotaan olleen syvällä maan alla. Jazayeri vakuutti lausunnossaan, ettei Syyrian kärsivällisyys ole loputon, ja että sen kostoisku tulee olemaan armoton. ”Globaali hyökkäävyys ja Israel ovat lähellä luhistumistaan.. Uudella aikakaudella rikollisten tuled tiedostaa, että jokaista iskua seuraa massiivinen vastaisku, jonka aika, paikka ja suuruus tullaan määrittelemään vapaiden ja hegemoniaa vastustavien maiden päätöksellä.” Jamrayan sotilaallinen tutkimuskeskus sijaitsi 25 km, toisten tietojen mukaan 12 km, lounaaseen Damaskoksesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164837#.UQ4pfGJHT-k
-          USA:n vastavalittu ja toimikautensa aloittava ulkoministeri John Kerry suunnittelee ensimmäistä ulkomaanmatkaansa Israeliin ja Egyptiin parin viikon sisällä, kuten CNN raportoi USA:n hallituksen viranomaiseen viitaten. Kerry vakuutti vastaillessaan kongressin jäsenten hänelle esittämiin kysymyksiin ennen virallista nimitystä, että hänen tärkein tehtävänsä on saada Lähi Idän rauhanprosessi uudelleen polulle, joka johtaa pysyvään rauhaan todeten, että sen romahtaminen lopullisesti tarkoittaisi katastrofia. ”Meidän tulee löytää tie eteenpäin, ja miten sattuukaan, uskon että on olemassa tie, jota voimme edetä”, Kerry lupaili lisäten: ”Mutta uskon myös, että ellemme onnistu löytämään tätä ovea, tai ikkunaa tai miten sitä kutsunetkin, mahdollisuus kahden valtion periaatteeseen tulee sulkeutumaan meiltä kaikilta, ja se tulisi olemaan tuhoisaa minun ymmärtääkseni”. Kerry vannoo virkavalansa ensi viikolla. Obama ei ole vieraillut Israelissa USA:n presidentin ominaisuudessa. Monet ovat haikailleet, että Israel menetti uskollisen ystävän Hillary Clintonin jäädessä sivuun, mutta toisten mielestä arvio tuskin pitää paikkaansa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164838#.UQ4udGJHT-k
-           

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019