TORSTAI 03.01.13


TORSTAI 03.01.13

1. FATAH ja Hamas pääsivätkin sittenkin sopimukseen siitä, että Fatah saa pitää ”vallankumouksen alkamisen” 48. vuosijuhlan Gazan kaupungin pääaukiolla. Aiemmin kerrottiin, että Hamas tarjosi juhlille paikkoja, joita Fatah ei voinut hyväksyä niiden puutteiden vuoksi. Toiseksi Fatah haluaa käyttää juhlia propagandassaan, johon Gaza sopii parhaiten. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Fatah uskaltaa ja saa luvan kansanjuhlaan Gazassa vuoden 2007 jälkeen, kun Hamas kaappasi siellä vallan. Molemmat osapuolet elättelevät toiveita sovintoneuvottelujen onnistumisesta vuosia kestäneiden yritysten jälkeen.
Juhlallisuudet pidetään suunnitelmien mukaan Gazan keskustorilla perjantaina.
Fatahin korkea edustaja Nabil Shaath tapasi Gazassa Hamasin pääministeri Ismail Haniyehin, joka esitti hänelle onnittelut Fatahin vuosijuhlan vuoksi.

Haniyeh vakuutti antaneensa turvallisuusjoukoille käskyn tehdä kaikkensa turvallisuuden takaamiseksi juhlan aikana. Hamasin turvallisuusjoukkojen komentaja Salah Abu Sharkh sanoi rekrytoineensa tuhansia miehiä valvomaan järjestyksen ja turvallisuuden säilymistä.
Fatah salli Hamasin juhlia perustamisensa 25-vuotista taivalta useissa Juudean ja Samarian kaupungeissa, Ramallah, Nablus, Kalkiliya, Hebron ja Tulkarm, joihin osallistui tuhansittain ihmisiä. Ne sujuivat ilman mainittavia välikohtauksia.

SHAATH sanoi keskustelujensa Hamasin johtajien kanssa sujuneen ”sydämellisyyden ja lämmön ilmapiirissä”. Hän sanoi esittäneensä toivon, että sovintoneuvotteluja voitaisiin nyt jatkaa Hamasin voiton johdosta Israelista ja PA:n voiton johdosta YK:n yleiskokouksessa.
Hamasin johtajistoon kuuluvat Sami Abu Zuhri ja Salah Bardaweel sanoivat tuntevansa ilmapiirin muuttuneen otolliseksi Kairon sovintoneuvottelujen onnistumiseksi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=298245

2. IDF:N virkailijat kertovat, että vaikka maata ei tällä hetkellä uhkaa mikään välitön laaja-alainen massatuho- ja ohjusasein tehty hyökkäys, armeijan kotirintaman johto valmistautuu kaiken varalta sellaiseen mahdollisuuteen.
Viranomaiset vakuuttavat, etteivät valmistelut liity mihinkään tämän hetken tilannearvioon, vaan valmisteluja suoritetaan kolmen vuoden tulevan kehityksen valossa.

Harjoituksiin kuuluvat sairaaloiden henkilökunnan kouluttaminen tavanomaisin ohjusasein tehtävää hyökkäystä varten, sekä tilanteisiin, joissa uhriluvut ovat normaalit, suuret tai valtavat - käsittäen tuhat tai yli uhria.
Kotirintaman taholta selitetään, että ”harjoituksissa kiinnitetään suuri huomio kemialisin asein tehtävän hyökkäyksen varalta, sillä se kuuluu sen tehtäviin enemmän kuin kellekään muulle, eikä erehdyksiin ole varaa”. Toiseksi Israelissa ei ole kokemusta kemiallisin asein tehtävästä hyökkäyksestä, minkä vuoksi valmistautumisessa siihen on lähdettävä alusta.
Kemiallisin asein tehtävän hyökkäyksen mahdollisuus Syyriasta on tällä hetkellä pieni, mutta
tilanne voi yllättäen muuttua Assadin hallituksen kaatuessa, mihin täytyy varautua.
Kotirintaman lääkintäosasto on terveysministeriön alainen. Sille on annettu tehtäväksi valmistaa kaikkia 27:ä sairaalaa Israelissa kemiallisen yllätyshyökkäyksen varalta. Sairaalat ovat pitäneet 25 harjoitusta vuoden aikana. Sairaalat ovat harjoitelleet 200:n potilaan hoitamista, mutta joissakin tapauksissa potilasmäärä on nostettu 700:an.

RAMBAM Haifassa ja Ichilov sairaala Tel Avivissa ovat saaneet maanalaiset erityishoito ja synnytysosastot, jotka aktivoidaan hyökkäysten tapahtuessa, joten nämä hoitomuodot voivat toimia myös noissa poikkeavissa olosuhteissa. Tätä harjoiteltiin Gazan ”Pilvenpatsas” operaation aikana muodostamalla neljään sairaalaan päivähoitoyksiköitä.
Gazasta ammuttiin 2000 – marraskuu 2012 välisenä aikana 1 100 rakettia Gazasta, mikä aiheutti 22 uhria. Tätä vertailukohteena pitäen massiivisissakin ohjushyökkäyksissä uhriluvun uskotaan jäävän suhteellisenpieneksi, eli 1 uhri viittäsataa ohjusta kohti. Tässä kuitenkin helposti unohdetaan se, että Gazan raketit olivat karkeita kotitekoisia, joiden osumatarkkuus oli lähes olematon, mutta Syyrian, Egyptin ja Hizbullahin arsenaalissa on hyvin tarkkoja ohjuksia, joita ohjataan GMS-ohjauksella ennalta hankittujen koordinaattien mukaan.
Libanonin kakkossodan aikana Hizbullah ampui 4000 rakettia Israeliin surmaten 44 ihmistä. Vuode 1991 Persianlahden sodan aikana Saddam Hussein ampui 39 Scud-B rakettia Israeliin, vain yksi henkilö sai surmansa, vaikka aineelliset vahingot olivat suuret. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=298232

3. WASHINGTON POST kertoi keskiviikon pääartikkelissaan, etteivät juutalaisten rakentamat yhteisöt Juudeassa ja Samariassa muodosta suurinta estettä rauhankeskusteluille eivätkä Israelin suunnittelemat laajennushankkeet estä elinkelpoisen Palestiinan valtion rakentamista.
Lehden pääartikkeli muodostaa virkistävän poikkeuksen lehdistön yleensä yksipuolisen virheellisestä ja harhaan johtavasta uutisoinnista.
Lahden toimittajat selittävät, että ylikuumentunut retoriikka Israelin ”setlementeistä” kääntyy vastoin tarkoitustaan, sillä kansainvälisen yhteisön jatkuva kritisismi - Israelin suunnitelmista rakentaa tuhansia asuntoyksiköitä vihreän linjan itäpuolelle ja etenkin Jerusalemissa - vahvistaa kahta virheellistä mutta laajasti levitettyä näkemystä, että ”setlementit” ovat suuri este sopimukselle ja että ne estävät elinkelpoisen Palestiinan valtion muodostamisen.
Lehden pääkirjoituksessa kuitenkin ”tuomitaan kaikki yksipuoliset toimet, tehtiin ne kumman osapuolen taholta tahansa, sillä ne monimutkaistavat aitojen keskustelujen aloittamista”.

WASHINGTON Post lehden pääartikkelissa todetaan pääministeri Benyamin Netanyahun suuntaavan rakennustoimen juutalaisyhteisöihin, joiden joka tapauksessa uskotaan kuuluvan Israelin valtioon liitettäviin alueisiin aluevaihtojen kautta. Nämä juutalaisyhteisöt muodostavat lehden laskelmien mukaan n. 4 % alueen kokonaispinta-alasta, mitä ei voi mitenkään pitää ongelmallisena. Toisaalta E-1 alueen rakentaminen on välttämätön Maale Adumimin yhdistämiseksi Jerusalemiin, koska se muuten jäisi eristetyksi.
Lehti viittaa S Daniel Abraham Lähi Idän instituutin tekemiin tutkimuksiin, joiden mukaan 80 % juutalaisyhteisöistä Juudeassa ja Samariassa sijaitsee Israeliin liitettävillä alueilla, eli yhteensä 4 % kokonaispinta-alasta.
Lehti viittaa pääartikkelissaan kansainvälisen yhteisön teeskentelyyn kiinnittäessään näin suurta huomiota juutalaisten rakentamiseen asuntoja kansalaisilleen, mutta sulkee silmänsä tuhansien ihmisten saadessa surmansa Syyrian taisteluissa, jotka YK:n julkistaman viimeisen tilaston mukaan ovat vaatineet yli 60 000 ihmisen hengen, valtaosa heistä siviilejä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=298171

4. SIINAIN rajalle rakennetun turva-aidan pääosan valmistuttua eilen pääministerin käydessä tutustumassa projektiin ja kiitellessä työnjohtajia ja tekijöitä katse kohdistuu seuraavaksi Syyrian ja Jordanian rajoihin, joille suunnitellaan samanlaista huippunykyaikaista turva-aitaa.

SIINAIN rajalle viimeistelty turva-aita maksoi n. 377 miljoonaa USD, siihen käytettiin rakennusmateriaaleja 45 000 tonnia ja työhön osallistui 100 urakoitsijaa ja 1000 työntekijää.
Netanyahu totesi tilaisuudessa, että aita on osoittanut tehonsa, sillä laittomien rajan ylittäjien määrä on pudonnut lähes olemattomiin. Ilo voi kuitenkin olla ennenaikainen, sillä ihmisen kekseliäisyys on aina löytänyt keinot esteiden ylittämiseksi tai alittamiseksi.
Gazasta Siinaille on rajalle  pystytetyn aidan ali kaivettu yli tuhat tunnelia, eikä mikään estäne niiden rakentamista myös tämän esteen ali. Valvomatonta liikkumista se kyllä vähentää.

SYYRIAN rajalle rakennettavan aidan pituus on satoja kilometrejä;  56:n kilometrin pituisen osan rakentaminen aloitettiin kiireellä, koska Syyrian puolella pahentuneet taistelut uhkaavat laajeta eri väestöryhmien välisiksi entistäänkin tuhoisimmiksi selvittelyiksi, mikä voi ajaa suojattomia siviilejä naapurimaihin, myös Israeliin, entisten lisäksi.
Assadin armeijan ja kapinallisten väliset taistelut ovat osittain siirtyneet lähelle Israelin rajaa muutamien ammusten pudotessa Israelin puolelle. Assadin asema näyttää kehittyvän kohti lopullista romahtamista, mikä asettaa Syyrian tulevaisuuden arvailujen varaan.
Syyrian raja turvataan liikkumista estävin kaivannoin, kaikin mahdollisin tiedusteluvälinein, nopean toiminnan sotilasyksiköillä sekä ennalta varoittavalla järjestelmällä.
JORDANIAN vastaisesta 335 km:n pituisesta rajasta Jordanjoki muodostaa osan esteestä, mutta Israelissa ei Jordanian puolelta tulevaa uhkaa pidetä kovin pahana. Tämä on tietenkin toiveajattelua, sillä tarkkailijat varoittavat kuningas Abdullah II :n kruunun heiluvan pahoin, sillä sekä Salafistit että Muslimiveljeskunta ovat aktivoitumassa Iranin ystävällisellä tuella. http://www.timesofisrael.com/israel-beefing-up-border-with-syria-may-look-to-jordan-frontier-next/

5. UUTISOTSIKOITA
-          USA:n ulkoministeriön edustaja Victoria Nuland kehotti Israelia ja palestiinalaisia ottamaan ajasta vaarin ja aloittamaan aidot rauhankeskustelut sekä välttämään yksipuolisia ratkaisuja, jotka voivat sattua omaan nilkkaan. Hän kuulutti molemmissa leireissä osoittamaan todellisia johtajan taitoja keskittyessään toimiin, jotka johtavat todellisiin neuvotteluihin. Nuland katsoi, että Obaman valmistautuessa ottamaan virallisesti toisen virkakautensa USA:n presidenttinä aika on kriittinen tilanteen tarkastelemiseksi uudelta pohjalta. Obama ei ole antanut minkäänlaisia vinkkejä, miten hän aikoo edetä Lähi Idän rintamalla, mutta jotkut katsovat tämän osoittavan, että hän on kadottanut mielenkiintonsa Israelin ja palestiinalaisten väliseen ongelmaan, mihin kukaan ei ole löytänyt yleisesti hyväksyttävää ratkaisua. http://www.timesofisrael.com/us-calls-on-israel-palestinians-to-make-a-fresh-start-and-rekindle-peace-talks/
-          Iranissa murhattiin äskettäin yhden maan rikkaimman juutalaisperheen poika, 24-vuotias Daniel Mahgerefteh, kuten TV-2 raportoi keskiviikkoiltana. Uutisen tullessa julkiseksi on samalla ilmennyt, että hänen murhansa motiivina on voinut olla se, että hän seurusteli Iranin vallankumouskaartin upseerin tyttären kanssa. Iranissa syntyneen Israeliin muuttaneen Arvin Ami Kreuznacherin mukaan juutalainen mies surmattiin tyttären perheen toimesta, eli kysymys oli kunniamurhasta. Heidän suhteensa oli kehittynyt intiimiksi, mutta Mahgerefteh ei halunnut naida tyttöä. Iranin virallisen version mukaan Mahgerefteh sai surmansa varkaan luodista tämän tunkeuduttua hänen kotiinsa, varastettua hänen autonsa, jonka hän jätti kadulle mennen maan alle. Tätä versiota ei pidetä luotettavana. Mahgerefteh surmattiin joulukuussa 2012. Iranin juutalaiset pelkäävät tämän voivan aiheuttaa hyökkäyksiä heidän yhteisöään vastaan Iranissa. Kiihkeät ääriainekset ovat silloin tällöin hyökänneet yksittäisten juutalaisten kimppuun surmaten heitä mitä raaimmalla tavalla, kuten artikkelissa kerrotaan. http://www.timesofisrael.com/daughter-of-iranian-revolutionary-guard-said-involved-in-murder-of-tehran-jew/
-          Amerikkalainen journalisti James Foley siepattiin Syyrian luoteisosassa kuukausi sitten, eikä hänen kohtalostaan ole tietoa. Armeija pidätti hänet aiemmin hänen seuratessaan taisteluja maassa, mutta sen jälkeen jäljet katoavat. Hänen kaappaajiensa sanotaan olleen tuntemattomia pyssymiehiä. Hän meni Syyriaan ja työskenteli toisen journalistin kanssa Idlibin provinssissa, kun hänet siepattiin 22.marraskuuta 2012. AFP sanoo tekevänsä kaikkensa kokeneen ja puolueettoman journalisti vapauttamiseksi tai tietojen hankkimiseksi hänen kohtalostaan. Syyria on rajoittanut journalistien pääsyä maahan, mutta heitä pääsee sinne Turkin ja Libanonin kautta ilman hallituksen virallista lupaa. http://www.timesofisrael.com/american-journalist-kidnapped-by-gunmen-in-syria/
-          Palestiinan valtion perustamista juutalaisille luvatun maan sydänalueille kannattaa enää 40 % kansalaisista, kertoo viimeinen gallup, mutta 45 % vastustaa 14 %.n kieltäytyessä ilmoittamasta kantaansa. Kysymys asetettiin vastaajille haluttaessa kysellä, keitä he äänestäisivät 22. tammikuuta 2013. Kyselyn mukaan Likunetun, Likudin ja Israel Beitenun, kannatus putoaa ja vastaavasti Bayit Yehudin kannatus nousee. Pääministeri Netanyahu sanoo edelleen kannattavansa kahden valtion periaatetta, minkä hän ensimmäisen kerran paljasti 2009 Bar Ilan yliopistossa pitämässään julkisessa puheessa. Likudin johdossa on yhä enenevässä määrin niitä, jotka sanovat luopuneensa siitä pitäen sitä itsemurhahaaveena. Gallupin tulos osoittaa myös poliitikkojen puheitten epärehellisyyden heidän väittäessään, kuten Shimon Peres teki sunnuntaina, että väestön valtaosa kannattaa Palestiinan valtiota Israelin rinnalle, jossa ne molemmat elävät rauhassa ja turvallisina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163836#.UOVGIWJHT-k
-          IDF:n ajettua juutalaisasukkaat pois kiistanalaiselta maalta ja arabien alkaessa kyntää maata traktoreillaan Tapuachin kylän liepeillä juutalaisasukkaat palasivat tänään aloittaen Toran opiskelun pellolla. Kiista alkoi perjantaina, kun juutalais-asukkaat työskentelivät pellollaan, arabit tunkeutuivat alueelle IDF:n sotilaitten turvaamina. Sotilaat ottivat asenteen arabien puolesta karkottaen juutalaiset paikalle saapuneitten rajapoliisien avulla. Asia sovittiin armeijan kanssa, etteivät osapuolet työskentele maalla, ennen kuin asia on lopullisesti ratkaistu. Ajan myötä selvisi, että arabien väittämä oikeuden päätöksestä heidän hyväkseen oli tekaistu, minkä johdosta IDF myönsi virheensä. Saadia Abraham oli todistettavasti ostanut maan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163833#.UOVJOGJHT-k

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020