TORSTAI 20.12.12


TORSTAI 20.12.12

1. VASTAUKSENA YK :n turvallisuusneuvoston 14 jäsenmaan Israelia tuomitsevaan päätöslauselmaan, jota vain USA vastusti 15 jäsenmaan neuvostossa, Israelin YK:n lähettiläs Dan Prosor vakuutti, ettei rakentaminen Israelin pääkaupungissa Jerusalemissa, ei edes tai etenkään sen itäosissa, tai Juudean ja Samarian alueilla, ole esteenä rauhanprosessille.
”Suunniteltu rakentaminen tapahtuu Jerusalemin lähiöissä, jotka tulevat olemaan osa Jerusalemia ja kuuluvat Israelin hallintaan kaikissa Israelin ja PA:n välisissä rauhansopimuksissa”, Prosor selvitti puheessaan YK:ssa. ”On teeskentelyä puhua Palestiinan maa-alueen jatkuvuudesta ja samalla vastustaa juutalaisen maa-alueen jatkuvuutta Jerusalemin ja Maale Adumimin välillä.”
”Setlementit eivät ole eivätkä koskaan ole olleet suurin este rauhalle”, Prosor jatkoi: ”Todellinen este rauhaan on palestiinalaisten vaatimus paluuoikeudesta, heidän kieltäytymisestään tunnustaa Israel juutalaisena valtiona, jatkuva terrorismi ja kiihotus Israelia vastaan. Jos turvallisuusneuvosto haluaa todella edistää rauhanprosessia, sen tulee käsitellä näitä kysymyksiä”, hän selitti.

NELJÄN EU-maan, Englannin, Ranskan, Saksan ja Portugalin, aiemmin keskiviikkona julkaistussa lausunnossa ilmaistaan ”mitä suurin huoli ja vastustus Israelin rakennus-suunnitelmista. Israelin ilmoitus kiihdyttää setlementtien rakentamista lähettää negatiivisen viestin ja osoittaa sen haluttomuutta neuvotella”, lausunnossa todetaan.
”Kahden valtion perustamisen mahdollisuus, mikä on perusta Israelin pitkän tähtäyksen turvallisuudelle, vaarantuu setlementtien järjestelmällisellä laajentamisella. Setlementit ovat laittomia kansainvälisen lain mukaan ja esteenä kaikille kansainvälisille yrityksille aloittaa uudelleen rauhankeskustelut ja varmistaa kahden valtion toteutuminen”, lausunto jatkaa: ”Me pyydämme Israelia peruuttamaan nämä päätökset ja toistamme, että me emme tule tunnustamaan mitään muutoksia ennen 1967 rajoihin, mukaan lukien Jerusalem, paitsi jos ne on sovittu osapuolten kesken”.

YK:n pääsihteeri Ban ki-Mon vaati ennen päätöstä Israelia peruuttamaan päätöksensä rakentaa tuhansia uusis koteja varoittaen, että ”ne melkein surmaavat rauhantoiveet”.
Pääsihteeri sanoi olevansa ”syvästi huolestunut setlementtitoiminnan elpymisestä Länsi-rannalla ja erityisesti Jerusalemissa, mikä vakavasti uhkaa elinkelpoisen Palestiinan valtion perustamista”.
USA:n ulkoministeriön edustaja Victoria Nyland sanoi maansa olevan ”hyvin pettynyt Israelin päättäväisyydestä jatkaa tätä provosoivaa toimintaa, jotka ovat vastakkaisia rauhantoiveille”. Hän syytti Israelin johtajia kaksipuolisista puheista sanoessaan kannattavansa kahden valtion periaatetta, mutta heidän toimensa puhuvat sitä vastaan.

ISRAELIN  hasbara-toiminta ulkomaailmalla ja erityisesti kansainvälisissä järjestöissä näyttää taas kerran pahasti epäonnistuneen. YK:n jäsenmaat käyttävät puheissaan terminologiaa, joka on kuin suoraan lainattu PA:n propagandan ohjekirjasta ja sen johtajien lausunnoista. Tämän johdosta Israel ja ulkomaailma puhuvat toistensa ohi, eikä minkäänlaista rakentavaa keskustelua pääse syntymään niiden omaksuman Israelin vastaisen asenteen vuoksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163362#.UNKhg2JHT-k

2. PALESTIINAN AUKTORITEETIN alaisina työskentelevät tuhannet ministeriöitten virkailijat, opettajat ja terveystyöntekijät jättäytyivät pois työpaikoiltaan keskiviikkona vastalauseeksi PA:n ilmoitukselle, ettei se pysty maksamaan marraskuun palkkoja. PA teki esityksen palkkojen alentamiseksi puoleen normaalista, koska varoja palkkojen maksamiseksi ei ole. Työntekijät ilmoittivat jatkavansa lakkoaan torstaina.
PA:n työntekijöitten työunionin edustaja Bassem Zakameh kertoi AFP:n toimittajalle eilen, että ”tänään on täysi lakko ja se jatkuu torstaina”.

Kuten tavallista, työntekijät eivät uskaltaneet hyökätä suotaan PA:ta vastaan, vaan syytivät Israelia PA:n talousongelmista. ”Protestimme on Israelin harjoittamaa rosvoutta ja rahojemme varkautta vastaan, jotka pakottavat miljoona palestiinalaista köyhyysrajan alapuolelle,” kuten Zakameh asian ilmaisi kehottaen hallitusta pysymään lujana työntekijöitten rinnalla. PA:n virkailijat eivät uskalla avoimesti arvostella hallitusta eikä varsinkaan PA:n puheenjohtajaa Mahmoud Abbasia, koska siitä on seurauksena koputus kahdelta aamuyöllä
ja matka tuntemattomaan paikkaan, josta virkailija voi palata hyvin hiljaisena ja yhtä jos toistakin ruumiinosaansa varoen turvallisuuspoliisin hellän käsittelyn jälkeen.

MAAILMANPANKKI ja IMF ovat vuosiraporteissaan antaneet varsin kehnon arvion PA.n taloudesta ja sen kyvystä selviytyä veloistaan, jotka ovat 400 miljoonaa USD, eli n. 1.2 miljardia NIS. Yksin PA:n velka Israelin sähköyhtiölle on 700 miljoonaa NIS, minkä johdosta talousministeri pidätti 250 miljoonaa NIS velan lyhennykseksi, ja Netanyahun lupaamat 250 miljoonaa NIS jäädytettiin toistaiseksi. Arabiliiton ulkoministerit lupasivat Dohassa pidetyssä kokouksessaan maksaa 100 miljoonaa USD kuukaudessa PA:n talouden tukemiseksi, mutta arabimaat toteuttavat lupauksiaan hyvin hitaasti jos ollenkaan.
WM ja IMF selittivät raportissaan, ettei PA ole taloudellisesti kykenevä itsenäisen valtion velvollisuuksiin eikä sen taloudellinen infrastruktuuri ole läheskään valmistautunut ottamaan vastuuta julkisen sektorin menoista, varsinkaan yksityissektorin alueella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163363#.UNKuBGJHT-k

3. ISRAELIA uhkaa uusi vaaratekijä, jonka seurauksia voidaan vain aavistella.
Syyrian kapinallisten tunkeutuessa yhä lähemmäs Damaskoksen keskustaa he ovat tunkeutunut myös Yarmoukan lähiöön, joka aloitti toimintansa pakolaisleirinä, mutta joka aikojen kuluessa on pakolaisten ja heidän jälkeläistensä lisäksi saanut täydennystä  paikallisista asukkaista YK:n antamien talousetujen houkuttelemina. Lähiön asukasluku on 150 000, josta arviolta satatuhatta on paennut kapinallisten ja PFLP-GC:n välisiä taisteluja, joihin Assadin armeijan väitetään puuttuneen ampumalla lähiöön kaksi Scud-ohjusta sille uskollisen pakolaisjärjestön avustamiseksi. Ohjusiskujen väitetään surmanneen 25-40 ihmistä kymmenien haavoittuessa.

Yarmoukan lähiöstä paenneista osa pakeni Jordanian puolelle, osa meni Damaskoksen keskustan lähettyville asuen kaduilla. On odotettavissa, että taistelujen kiihtyessä Damaskoksen omistuksesta pakolaisvirta kasvaa oleellisesti, mikä väistämättä työntää heitä myös Israelin rajaa kohti ja sen yli pyrkiessään suojaan hallitsematonta tulitusta.

PA:n ilman mandaattia toimiva puheenjohtaja Mahmoud Abbas aka Abu Mazen, joka johtaa myös PLO:n ja Fatahin toimintaa, otti yhteyttä YK:n pääsihteeriin Ban ki-Mooniin tarjoutuen majoittamaan Syyrian pakolaisia sekä Juudeassa ja Samariassa että Gazan kaistalla.
Hän toimi tässä – kuten Palestiinan valtioesityksessäänkin YK:lle – ilman valtuutusta, sillä hänellä ei ole mitään valtaa Gazan kaistalla ja pakolaisten ottaminen Juudean ja Samarian alueille vaatii Israelin hallituksen suostumisen, eikä sitä voitane saada helpolla.

ABBASIN katalan juonen taustalla lienee suunnitelma saada YK:n turvallisuusneuvosto pakottamaan Israel hyväksymään hänen tarjouksensa myös Israelin puolelle. Tämä tulisi siten osaltaan toteuttamaan PA:n vaatimusta pakolaisten paluuoikeudesta alkuperäisille asuinsijoilleen. Kuka tulisi vastaamaan heidän kuluistaan ja minne heidät sijoitettaisiin?
PA tulisi ilman muuta vaatimaan, että heidät tulee majoittaa Juudeassa ja Samariassa ennen kaikkea B- ja C-alueille, joissa Israel vastaa turvallisuudesta ja C-alueella myös siviilihallinnosta.
Abbasin katalan suunnitelman toteutuminen sekoittaisi pahoin Israelin sisäistä tasapainoa ja taloudellista vakavuutta turvallisuusongelmista puhumattakaan, mihin Abbas tähdänneekin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163370#.UNK112JHT-k

4. REPORTERS without borders (reportterit ilman rajoja) ilmoitti lausunnossaan, että Turkista, joka reklamoi itseään demokratian mallimaana alueellaan, on tullut maailman suurin journalistien vankila, kuten turkkilainen lehti Harriyet raportoi. Tämä voittoa tavoittelematon järjestö, joka pyrkii taistelemaan avoimen informaation ja raportoinnin puolesta maailmalla, sanoo lausunnossaan, että ainakin 72 median parissa työskentelevää henkilöä, joista 42 on journalisteja, on pidätetty Turkissa, minkä johdosta siitä on tullut maailman suurin journalistien vankila. Heinäkuussa hyväksytyn lisäyspaketin ansiosta 15 pidätettyä journalistia vapautettiin, mutta heidän tapauksensa vain siirrettiin myöhemmäksi. Journalistit vaativat lainsäädännön ohella oikeuskäsittelyn asennemuutosta, jotta sanan vapauden ja vapaan informaation jakamisen oikeus toteutuu Turkissa. Tämä on yksi niistä kriteereistä, joilla Turkin soveltuvuutta EU:n jäseneksi mitattiin ja todettiin puutteelliseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163368#.UNLDrWJHT-k
5. UUTISOTSIKOITA
-          Israelin lakkoilevat kipusiskot päättivät yli pari viikkoa kestäneen protestilakkonsa palaten työhönsä torstaiaamuna. He saavat neljän vuoden ajaksi lasketun 13 %:n palkankorotuksen. Rahaksi laskettuna palkat nousevat 1 100 – 1 600 NIS kuukaudessa (300 – 450 USD). Yli 9 000 operaatiota jouduttiin peruuttamaan 17 vuorokautta kestäneen lakon aikana. Valtio katsoo kärsinensä useiden miljoonien menetykset peruutettuina hoitoina tilapäisine järjestelyineen. Vaikka maan talous-ministeriö on tyytyväinen siskojen paluusta töihinsä, se harmittelee, mistä heidän lisä-palkkojensa rahat otetaan, sillä IMF on kärsimättömänä varoitellut Israelin julkisten menojen liian suurta osuutta kehottaen leikkaamaan niitä tai muuten - ! http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163371#.UNLHLWJHT-k
-          Israelin ilmavoimien komentaja kenraali Amir Eshel kertoo, että ilmavoimien kiireisin huoli tällä hetkellä on Hizbullahin hankkimat UAV-koneet, joiden rakentamiseen  tarvittavan teknologian se on saanut Iranilta. Eshel sanoo, että yksi miehittämätön UAV-kone voidaan lastata 50 kg:n räjähdyspanoksella, joka toimii siten ohjattuna pommina. Hän ei maininnut tiedosta, että sekä Iran että Syyria ovat antaneet Hizbullahille kemiallisia ja biologisia aseita, jotka UAV-koneeseen sijoitettuina voidaan lähettää asutuskeskuksen ylle ja levittää niitä laajalle alueelle. Lokakuussa yksi Hizbullahin lähettämä UAV-kone lensi puolisen tuntia Israelin eteläosan yllä lähellä Dimonan tutkimusreaktoria, ennen kuin se ammuttiin alas. Eshelin toinen huoli koskee Syyrian yhä vakavammaksi kehittyvää tilannetta. Syyrialla on ainakin 700 nykyaikaista ohjusta ja Debkafilen artikkelin mukaan se on viime päivinä saanut lukuisia Iskander 9K-720 risteilyohjuksia, joiden nopeus on 2.1 km sekunnissa ja joiden kantomatka on 280 mailia; niiden räjähdyskärki painaa 1500 paunaa. DF:n artikkelin mukaan Syyria on asentanut niitä tusinoittain sekä Turkin että Jordanian rajoille.
      Iskander-9K720
-          USA:n ulkoministeriö ilmoitti, että sen turvallisuuspäällikkö ja kolme muuta virkailijaa erosivat toimistaan syyskuun 11. päivänä USA:n Benghazin tapaamistiloihin tehdyn verisen hyökkäyksen jälkiselvittelyjen vuoksi. Iskussa kuolivat USA:n lähettiläs Chritopher Stevens, hänen avustajansa ja kaksi erikoisjoukkojen miestä epäselvissä olosuhteissa. Ulkoministeri Hillary Clinton vaadittiin myös antamaan raportti tapahtuneesta ja vastaamaan kongressin jäsenten tunkeileviin kysymyksiin, mutta hän kehitti ”diplomaattisen sairauden”, ensin vatsataudin ja sitten kaatumis-kohtauksen, jossa hän vahingoitti päänsä välttääkseen joutumasta itse tulilinjalle. Tätä kutsutaan rintamakarkuruudeksi, mutta Hillary ei halunnut tahria muuten merkittävää imagoaan eniten matkustelleena ulkoministerinä ja ehkä pitäessään tähtäimessä uusia haasteita maailmanjärjestön kuten YK:n parissa, jonka uskotaan suunnittelevan entistä keskeisempää roolia maailman asioissa alkaen Yhdysvalloista, jossa sen sanotaan valvovan Obaman suunnittelemaa yksityishenkilöitten aseista riisumista. Victoria Nyland kertoi medialle, että apulaisulkoministeri Eric Boswellin ero toteutuu välittömästi, joskin hän jää ministeriön tehtäviin. Boswell ja kolme muuta virkailijaa asetettiin välittömästi hallinnolliselle vapaalle odottamaan lisätoimia. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=296678
-          Iranin Vallankumouskaartin insinööriyhdistys valmistelee maailman suurimman patojärjestelmän rakentamista Bakhtiari jokeen Zagrosvuorilla Iranin lounaisosassa Lorestan provinssissa. Pato tulee olemaan 434 metrin pituinen ja 315 metriä korkea. Padon alustavat rakennustyöt on jo aloitettu. Se pystyy tuottamaan sähkövirtaa 1500 megawattia. Iran solmi padosta sopimuksen kiinalaisen Sinohydro-yhtiön kanssa 2011 arvoltaan 2 miljardia USD. Toukokuussa kerrottiin sopimuksen peruuttamisesta ja työn antamisesta vallankumouskaartin insinöörikonglomeraatille, mutta Sinohydron taholta vakuutetaan, ettei heille ole annettu kirjallista peruutusta. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=296641
-          Puolustusministeriö vahvisti suunnitelmat Gevaot juutalaiskaupungin rakentamiseksi Gush Etzioniin. Vahvistus koskee 523:n asuntoyksikön rakentamista. Yhteisön rakentaminen on ollut jo kauan tapetilla ja se sijaitsee alueella, jonka uskotaan jäävän Israelin puolelle joka tapauksessa, eikä siten liity toisiin hyväksyttyihin suunnitelmiin. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=296629






Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019