KESKIVIIKKO 19.12.12


KESKIVIIKKO 19.12.12

1. ISRAELIN ilmoittamat uudet rakennushankkeet Jerusalemin itäosissa, joista osa on tosin ollut valmiina hyväksymistä varten vuosikaudet, herätti odotusten mukaan EU-maiden farisealaisen tuomion, ja myös USA:n ulkoministeriö syyttää Israelia ”provosoivasta menettelystä, hyvin tietäen, ettei USA hyväksy niitä”, kuten ulkoministeriön edustaja Victoria Nuland kertoi lehtimiehille. EU-maiden lausunnoissa esiintyy hallitsevasti termi ”laittomat”, mikä antaa aiheen asettaa kiperä kysymys Netanyahulle: Miksi Edmond Levyn komitean laatimaa tutkimusta ja raporttia ei ole virallistettu ja otettu osaksi hallituksen toimintaohjeita? Tämä laillisuuskysymys on kuitenkin yksi tärkeimmistä ja ajankohtaisimmista, koska se liittyy koko Israelin valtion laillisuuskysymykseen, jota PA ja sitä tukevat maat pyrkivät kyseenalaistamaan. Israelin valtio perustettiin suurelta osin juuri samojen kansainvälisten päätösten ja dokumenttien varaan, joihin myös Juudean ja Samarian sekä Gazan kaistan ja Golanin ylängön asema perustuu. Näiden päätösten ja dokumenttien mukaan Juudea ja Samaria eivät ole miehitettyä aluetta, vaan ne kuuluvat juutalaisille tarkoitetun kotimaan alueeseen, jotka Jordania miehitti 1948 vapaussodassa, ja jotka Israel vapautti 1967 puolustussodassa. Tämä asia olisi selvitettävä kansainvälisesti ja lopullisesti.

”ISRAELIN johtajat toistavat kannattavansa kahden valtion periaatetta, mutta tällaiset päätökset siirtävät ratkaisua siitä yhä vain kauemmaksi”, Nyland sanaili journalisteille. Voimallisista termeistään huolimatta hän kuitenkin totesi, ettei hän usko asian viemisen YK:n turvallisuusneuvostoon auttavan. EU-maat ovat pyrkineet sovittelemaan asian käsittelyn YK :n turvallisuusneuvostossa siten, ettei USA:n tarvitsisi käyttää veto-oikeuttaan.
PA:n johto ilmoitti maanantaina alistavansa kysymyksen YK:n turvallisuusneuvostoon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163318#.UNFMhmJHT-k

PA:n parlamentin jäsen Mustafa Barghouti analysoi tuntemuksiaan Israelin äskeisistä  rakennuspäätöksistä Jerusalemin itäosissa, että ne merkitsevät sodan julistusta. Hän vaati kansallisen yhtenäisyysjohdon vastaamaan sotaan, jonka Israel aloitti huomioimatta, että se oli PA joka yksipuolisesti vei aloitteen Palestiinan fiktiivisen valtion perustamiseksi YK:n yleiskokoukseen neuvottelematta siitä Israelin kanssa, kuten Oslon sopimukset edellyttävät. Barghouti kuulutti ”kansan vastarinnan” aloittamista, millä terroristien terminologiassa tarkoitetaan aseellista taistelua. Häntä pidetään yleensä ”maltillisena”. Hän oli perustamassa PLO:n korvaavan ”Palestiinan kansallista aloitetta”. Hän on puhunut PA:n ja PLO:n sisällä vallitsevaa hedonismia ja korruptiota vastaan, mikä PA:n hallitsemilla alueilla on vaarallista, sillä PA:n puheenjohtaja Abu Mazenia syytetään juuri noista rikoksista.
Barghouti kuitenkin vaatii muiden PA:n johtajien tapaan, että Israelin tulee vetäytyä 1949 aselepolinjoille rauhansopimuksen ehtona. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163312#.UNFTqGJHT-k

2. ENERGIA- JA VESIMINISTERI Uzi Landau sanoi tiistaina Gush Katifin ja Pohjois-Samarian perinnekeskuksessa Nizzanissa Samariassa, että hän uskoo vielä yhtenä päivänä voivansa asentaa infrastruktuurijärjestelmän uudelleen rakennettuun Gush Katifiin Gazassa. Hän oli yksi niistä, jotka vastustivat Sharonin suunnitelmaa karkottaa kaikki juutalaisasukkaat Gazasta ja vetää IDF:n sotilaat pois sieltä. Yhteensä lähes 10 000 juutalaisasukasta poistettiin väkivaltaisesti Gazan kaistan 21:stä ja Samarian kolmesta juutalaisyhteisöstä.

Pääministeri Ariel Sharon vakuutti ennen evakuointia, että sen jälkeen yhtään rakettia ei ammuta Gazasta Israelin puolelle, ja Euroopan maat syleilevät innolla Israelia. Kymmenien tuhansien rakettien ja kranaattien ja useiden kuolonuhrien ja haavoittuneiden sekä ulkomaailman yhtä innokkaan hyljeksimisen jälkeen paksunahkaisimmatkin evakuointia kannatteet poliitikot ovat alkaneet myöntää, että se oli suuren luokan munaus, jonka seuraukset vielä kahdeksan vuoden jälkeen ovat edelleen korjaamatta. Edelleen kymmeniä karkotettuja perheitä elää parakeissa odottaessaan lupausten täyttämistä uusista asunnoista.

Mikään, ei edes aika, ole pystynyt korjaamaan henkisiä traumoja, mitä luopuminen rakentamistaan kukoistavista ja omavaraisista yhteisöistä merkitsi vanhemmille ja heidän lapsilleen, jotka ihanteittensa särkyessä ajautuivat katujengeihin ja rikollisuuteen, mikä oli lähes tuntematonta heidän aiemmissa yhteisöissään. Lapset ovat jättäytyneet pois koulutunneiltaan ja heidän edistymisensä on pahoin estynyt traumojensa vuoksi.
Voidakseen säilyttää hengissä muistot menetyksistä virheellisten päätösten vuoksi Uzi Landau oli yksi Knessetin jäsenistä perustamassa perinne keskusta ja hankkimassa sille valtion tukea. Ponnistelujensa ansiosta hänelle ojennettiin tiistaina kiitospalkinto. Landau tutustui keskukseen ja sen keräämään aineistoon, johon sisältyy mm. 600:n karkotetun asukkaan haastattelu, sekä filmi, jossa esitettiin yhden alkuperäisen Gazan juutalais-asukkaan elämää yhteisön perustamisesta sen tuhoamiseen saakka.
Gush Katifin juutalaisyhteisö perustettiin 36 vuotta sitten. Uzi Landaun vuosikymmenien työ yhteisön hyväksi tunnustettiin henkilökohtaisella palkkiolla. Hän kävi myös tutustumassa rakennushankkeeseen Beer Ganimissa, jossa 140 edelleen asuntoa odottaa perhettä saavat pysyvän kodin vuosien mieron tien jälkeen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163306#.UNFWvWJHT-k

3. USA:n sen hetkisen ulkoministerin Gondoleezza Ricen painostuksen vuoksi v. 2005 Israelin ja Hamasin välisen sopimuksen mukaan EU:n rajavalvojat tulivat valvomaan Egyptin ja Gazan kaistan välillä Israelin rakentaman Rafahin terminaalin kautta kulkevaa liikennettä. Israel halusi omia valvojiaan terminaaliin, mutta koska Hamas ei siihen suostunut, Israelin valvonta sovittiin suoritettavaksi TV-kameroitten välityksellä Kerem Shalomin terminaalissa, joka rakennettiin Egyptin, Israelin ja Gazan rajojen leikkauskohtaan.

EU-maiden asettamat EUBAM Rafah (European Unionin Border Assistanse Mission, Rafah) rajavalvojat aloittivat toimintansa marraskuussa 2005 Israelin ja Hamasin välisen sopimuksen mukaisesti. Heidän toimintansa on ollut jatkuvien häiriöiden alaisena välillä katketen kokonaan, kuten tapahtui kesäkuussa 2007.
Terminaali oli tarkoitus avata uudelleen IDF:n ja Hamasin tulitaukosopimuksen mukaan 21. marraskuuta operaatio ”pilvenpatsas” loputtua ratkaisemattomaan.
EUBAM valvojien toiminta häiriintyi pahoin Hamasin kaapattua vallan Gazassa kesäkuussa 2007, jolloin Hamas karkotti heidät terminaalista. He ovat jatkaneet toimintaansa Tel Avivissa sijaitsevasta toimistostaan käsin ollen valmis siirtymään Rafahiin välittömästi, kun se sallitaan. He lienevät kuluttaneet aikaansa turhautuneessa odotuksessa ja loputtomassa tyhjän puhumisessa EU-maiden veronmaksajain kustannuksella. Tämä on yksi noista omituisista toimintayksiköistä, joita Israeliin on perustettu. Toinen on Betlehemin ja Hebronin alueilla toimiva kansainvälinen yksikkö, jonka tarkoituksena on raportoida mahdollisista yhteenotoista Israelin ja PA:n asukkaitten välillä. Käytännössä sen autoillaan liikkuvat jäsenet tulevat paikalle kaiken jo rauhoituttua eikä heillä ole mitään mahdollisuutta saada puolueetonta kuvausta tapahtuneesta raporttinsa tueksi, jotka muistuttavat yksipuolisuudessaan Israelissa toimivien NGO-järjestöjen tarkoituksellisen yksipuolisesti Israelia syyttäviä.

HAMASIN taholta ilmoitetaan, etteivät EUBAM-valvojat ole enää tervetulleita Rafahin terminaaliin, sillä, kuten Hamasin asettama Rafahin terminaalin johtaja Maher Abu Sabha toteaa: ”Ei ole mitään syytä heidän palaamisekseen, koska heidän hylättyä terminaalissa olleen sairaan, joka kuoli siellä, emme tarvitse heidän palvelujaan.” Hän viittaasi EU:n lähettämään viestiin valvojien toiminnan jatkamiseksi.
Hamasin jäsen PA:n parlamentissa Gazassa Ismail al-Ashgar totesi: ”Rafahin terminaali palvelee vain Egyptin ja Gazan välistä liikennettä eikä ulkomaalaisilla ole mitään asiaa siellä.” Hän totesi, että EUBAM valvojat ovat poistuneet eikä heitä haluta takaisin. Hän lisäsi, että jos Israel avaa Gazan sataman ja lentoaseman ulkomaiselle liikenteelle, he voivat palata. http://www.timesofisrael.com/hamas-bars-eu-observers-from-returning-to-border-crossing-with-egypt/

4. UUTISOTSIKOITA
-          Syyrian kapinallisten sotilasjohtoon valittu, Saksassa koulutettu sähköalan professori, joka 35-vuoden palvelusajan jälkeen karkasi Syyrian armeijasta heinäkuussa, kenraalin tittelillä kulkeva Salim Idris sanoo olevansa hyvin paloissaan siitä, että presidentti Bashar Assad voi lopulta turvautua maansa suuriin kemiallisiin ja biologisiin aseisiin. USA:n hallitus on varoittanut, että niiden käyttö on punainen linja, joka ylittäminen muuttaa sen suhtautumista Syyriaan. Assad on vakuuttanut, ettei hän käytä niitä omaa kansaansa vastaan, mutta kapinallisten joukoissa taistelee runsaasti ulkomaisia palkkasotureita, mikä sekoittaa tilanteen arviointia. YK :n rajavalvojille Syyrian ja Israelin rajalla on jo jaettu kaasunaamarit kaiken varalta. Kenraali Idris vastaillee journalistien kysymyksiin hotellissaan Antakyassa Turkissa. Hän sanoo tiistaina seuranneensa Haman ympäristössä käytyjä taisteluja, joissa kapinalliset miehittivät muutamia armeijan tukikohtia. Idris sanoo, että jos heillä olisi uuden aikaisia ilmatorjuntaohjuksia, Assadin armeija kukistuisi kuukaudessa. 55-vuotias Idris valittiin 120 000 miehen ja useita eri ryhmittymiä käsittävien kapinallis-joukkojen komentajaksi tilaisuudessa, jossa valittiin 30 miehen sotilasjohto. Hän sanoo tietävänsä, että Assadin armeija ampui kolme Scud-ohjusta, vaikka USA:n mukaan niitä ammuttiin kuusi. Kaksi niistä putosi itäosan erämaahan, yksi lähelle Aleppoa. Hän sanoi armeijan sisällä tulleisiin tietoihin perustuen, että Assadin armeijalla on Scud-ohjuspattereita valmiina maan pohjoisosassa. Idris kertoi kapinallisten tietävän tarkkaan massatuhoaseiden olinpaikat, mutta ettei heillä ole miehiä niiden miehittämiseksi ja varmistamiseksi. Bashar Assadin hallintoa vastaan  aloitettiin rauhalliset mielenosoitukset maaliskuussa 2011, mistä lähtien ne ovat kehittyneet avoimeksi aseelliseksi kapinaksi, jota länsimaitten lisäksi tukevat Saudi Arabia, Kuwait ja Qatar, jotka toimittavat kapinallisille aseita ja taloustukea Turkin kautta, jonka aiemmin läheiset suhteet Syyrian johdon kanssa ovat kehittyneet vihamielisiksi, jossa uhkaillaan sotilaallisilla toimilla. http://www.timesofisrael.com/syrian-rebels-very-afraid-of-chemical-weapons-new-chief-says/
-          Syyrian armeijasta Turkkiin karannut kenraalimajuri Adnan Sillu sanoo, että Syyrian armeijan kemialliset aseet ovat saavuttaneet vastaavan tason kuin Israelin ydinaseet. Hän kertoi Assadin hajottaneen massatuhoaseensa useisiin kohtiin, mutta että Homs ja Aleppo ovat varsinkin niiden varastopaikkoja. Hän esitti varoituksen, että niitä voi joutua kapinallisten käsiin koska tahansa, ja mainitsi, että FSA tai mikä tahansa ääri-islamilainen ryhmä pystyy siihen. Assadin armeija menettää valvontaansa maassa varsinkin sen itä- ja pohjoisosassa, mutta erilliset kapinallisryhmät hätyyttävät Assadin hallintoa myös sen eteläpuolella lähellä Israelin rajaa. http://www.timesofisrael.com/assads-chemical-stockpile-has-reached-similar-levels-to-israels-nuclear-weapons-defected-syrian-general-says/
-          Tuoreen gallupin mukaan Likutenu tullee saamaan 35 kansanedustajaa tammikuun 22. vaaleissa; Labour kakkosena 19 edustajaa; Juutalainen Koti (Bayit HaYehudi) 12 paikkaa; Shas saa 11 paikkaa. Netanyahun johtama oikeistoliittymä saisi siten 67 kansanedustajan enemmistön, vasemmisto-keskustan saadessa 53 paikka yhdessä arabipuolueitten kanssa. Israelissa on herätelty henkiin uutta ratkaisumallia, jossa Israel liittäisi C-alueet, yhteensä n. 60 % Juudean ja Samarian alueista, Israeliin ja palestiinalaisten asumista kaupungeista muodostettaisiin erillisiä puoli-itsenäisiä kalifaatteja, Gazan muodostaessa oman itsenäisen kokonaisuutensa. http://www.timesofisrael.com/poll-puts-nationalist-jewish-home-at-third-largest-in-knesset/
-          Ulkoministeri Avigdor Libermanin ero virastaan tuli voimaan eilen. Hän aikoo keskittyä maineensa palauttamiseen ja palaavansa niin pian kuin mahdollista politiikkaan. Hänelle on tarjottu sopimusratkaisua, mutta valtio vaatii siihen lausuntoa luottamuksen rikkomisesta, mikä siirtäisi paluun politiikkaan jopa 8 vuoden päähän. Hän sanoo pysyvänsä kansanedustajana ja puolueensa johtajana edelleen. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=296393






Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021