TIISTAI 18.09.12


TIISTAI 18.09.12

  TÄNÄÄN on Israelin itsenäisyysjuhlien toinen päivä, jota pidetään pyhäpäivänä eivätkä lehdet ilmesty eivätkä muutkaan normaalin arkipäivän toiminnot ole voimassa tänään.
Laadin kuitenkin lyhyen yhteenvedon tämän hetken tilanteesta Israelista käsin katsottuna.
Kuten totesin, Israelissa kaikki on odotustilassa, mutta maailma ei jaksa odottaa eivätkä juutalaisten pyhäpäivät estä poliittisia ja muita tilanteita etenemästä kaiken aikaa.

1. USA:n ulkoministeriö yrittää selvittää itselleen, mitä Libyan Benghazin kaupungissa oikein tapahtui ja miksi. Ministeriö oli odottanut Libyan kiittävän Yhdysvaltoja avustuksesta, jota se antoi Muammar Gaddafin yksinvaltaisen hallinnon kukistamiseksi. Miksi siis tällainen raivo? Ulkoministeriön lausunnossa ei pystytä vielä määrittelemään, oliko kysymys terrorismista vaiko vain harhautetun kansan spontaanista noususta käyttäen keppihevosenaan kuuluisaa Muhammedia pilkkaava 14 minuutin filminpätkää. Sama päättämättömyys kuvastuu presidentti Obaman lausunnoista, joka ei pysty sanomaan, onko Egypti nyt vihollinen vai ystävä. Kuitenkin USA antaa edelleen lähes 2 miljardia USD/v Egyptille, ja samaan aikaan, kun USA:n Kairon lähetystö oli raivokkaan mielenosoittajajoukon piirittämä polttaen USA:n lippuja, USA ja Egypti allekirjoittivat maitten välisen teknisen alan yhteistoimintasopimuksen.
Päivän uutiset vihjaavat, että Benghazissa surmattu USA:n lähettiläs oli homo, mikä asettaa vaikean kysymyksen: Jos näin oli, miksi USA lähetti julkisesti homoksi tunnetun miehen Libyaan, jonka lakien mukaan homous on kuolemalla rangaistava rikos? Toiseksi kysellään, miksi USA:n merisotilailla Libyassa oli vain paukkupatruunoita, ei kovia luoteja? Edelleen kysytään, miksei ulkoministeriö reagoinut useisiin varoituksiin ennen hyökkäyksiä?

2. HIZBULLAHIN pääsihteeri Hassan Nasrallah tuli perjantaina uhkarohkeasti ulos bunkkeristaan ensimmäiseen päivän valossa osallistuakseen Hizbullahin järjestämään massatilaisuuteen, jossa tuomittiin kovin sanoin ja vielä kovemmin uhkauksin muslimi-maailmaa kuohuttanut Amerikassa filmattu filminpätkä. Nasrallah sanoi nyrkkiä puiden usean kymmenen tuhannen ihmisen kannattajajoukolleen, että jos USA julkistaa koko Muhammedia ja islamia häpäisevän filmin, se tulee aiheuttamaan seurauksia, joiden johdosta USA tulee katkerasti katumaan toimiaan. Hän uhkaili, ettei seuraus koske vain yksityisiä, vaan seurauksena on muslimikansan tukema kansanliike, joka tulee jatkumaan loputtomiin. Hän kehotti kaikkia maita syrjimään niitä järjestöjä, jotka ovat osallistunet filmin tekemiseen ja levittämiseen. Hän syyti Yhdysvaltoja sananvapauden käyttämisestä verukkeenaan antaessaan tällaisen filmin päästä julkisuuteen. Hän uhkasi maailmaa raskailla seurauksilla. Ainakin yksi ihminen kuoli ja useita haavoittui Tripolin mielenosoituksissa.

3. IRANIN ylin kaitsija suurajatollah Ali Khamenei syytti Yhdysvaltoja ja muita länsimaita filmin levittämisestä ja vaati niitä esittämään todisteita, etteivät ne olleet mukana sitä tehtäessä.
Khamenei sanoi lisäksi, ettei anteeksipyyntö ole riittävä, vaan syyllisiä täytyy rangaista. Hän sanoi, että Iranin ulkoministeri vie asian YK:n yleiskokoukseen, ja pyytää YK:n pääsihteeriä Ban ki-Moonia aloittamaan tarvittavat vastatoimet filmin tekijöitä ja levittäjiä vastaan. Ulkoministeri Ali Akbar Salehi laati kirjelmän, jonka hän lähetti YK:n pääsihteerille.
Mielenosoitukset ovat jatkuneet päivästä toiseen varsinkin opiskelijoitten keskuudessa.
Apulaispresidentti Mohammad Reza Rahimi sanoi, että Iran metsästää filmin tekijät.

4. Saksalainen lehti Der Spiegel kertoo artikkelissaan, että Syyria testasi massatuho-aseittensa laukaisujärjestelmiä viime kuun aikana lähellä niiden tutkimuskeskusta Safirassa. Uutisen taustalla on useita silminnäkijöitten havaintoja. Testaukset suoritettiin Iranin vallankumouskaartin upseerien valvonnassa. Heidät lennätettiin paikalle helikoptereilla, silminnäkijät kertovat. Useita paukkupanoksia, jotka pystytään varustamaan massatuho-kärjin, ammuttiin tankeista ja helikoptereista autiomaassa.
Raporttien  mukaan Syyriaan armeija on tehostanut massatuhoaseittensa varastoalueitten vartiointia, sillä niitä uhkaavat sekä maassa toimivat pääosin ulkomaiset aktivistit että länsimaat, jotka ovat valmistautuneet miehittämään niitä, jos on pelkoa varastojen joutumisesta terrorijärjestöjen haltuun. Safirassa on tiettävästi sinappikaasua ja sarinia, joita Pohjois-Korean asiantuntijat ovat avustaneet valmistamaan ja testaamaan.

5. Iranin atomienergiajärjestön komentaja Fereydeen Abbasi-Davani syytti terroristeja Fordown maanalaisen ydinlaitoksen voimajohtojen katkaisemisesta 17. elokuuta käyttäen räjähteitä voidakseen aiheuttaa viivytyksiä Iranin ydinsuunnitelman toteuttamiselle.
Hän kertoi vuosittaisessa IAEA:n kokouksessa, että samanlaisella räjähdyksellä oli katkottu myös Natanzin ydinlaitoksen voimajohdot antamatta päivämäärää. Abbasi-Davani vakuutti Iranin jatkavan suunnitelman toteuttamista sabotaasista huolimatta vakuuttaen samalla, että suunnitelma tähtää pelkästään sähkön tuottamiseen.
Hän kertoi edelleen, että IAEA:n virkailijoiden parissa liikkuu vakoilijoita ja rikollisia, joiden päämääränä on vahingoittaa Iranin laillisten suunnitelmien toteuttamista.

6. Pääministeri Benyamin Netanyahu kaikin tavoin saamaan maailman ja ennen kaikkea  USA:n johtajat tajuamaan, että Iranin ydinpommi on toimintakunnossa kuuden kuukauden sisällä. USA:n johto puolestaan selittää, kuten USA:n YK:n lähettiläs Susan Rice totesi, ettei Iranilla ole ydinasetta ja että sen valmistaminen toimintakuntoon kestää ainakin vuoden, joten aikaa on runsaasti Iranin vastaisille sanktioille. Tätä mieltä on myös USA:n entinen Israelin lähettiläs Martin Indyk, joka kuitenkin toteaa, että USA voi aloittaa sodan Irania vastaan vuonna 2013. Hän on kuitenkin varovainen sanoissaan todeten, ettei aikaa ole kuitenkaan paljon, eikä Obaman mielipide ole kaukana Netanyahun esittämästä. Obama väitti muutama päivä sitten, ettei Israel ollut pyytänyt tavata häntä loppukuusta, ja siksi tapaamista ei ole järjestetty. Sitä kuitenkin pyritään järjestämään, vaikka kaiken järjen mukaan miehet ovat siinä määrin mollanneet toisiaan, ettei siitä voida odottaa mitään positiivisia tuloksia.
Tarkkailijat uskovat, että Israel elää sotatilanteessa kaiken aikaa, ja iskut voidaan aloittaa koska tahansa, välittämättä niiden seurauksista, jotka voivat aloittaa paikallisen sodan. Voisiko se kiihtyä edelleen laajemmalle, on kohtalon kysymys. Kiinan ja Japanin välit ovat lähellä räjähdyspistettä muutaman asumattoman saaren omistuskiistasta johtuen lähellä tärkeitä laivareittejä. Kiina lähetti kalastusalustensa armadan saarten ympärille. 

7. Iranin sotilasjohto varoittaa entistä yksityiskohtaisemmin, mitä tulee tapahtumaan, jos Israel iskee sen ydinlaitoksia vastaan. Sen mukaan sota Israelia vastaan alkaa pohjois- ja etelärajoilta, joissa Iranin tukemat terrorijärjestöt Hizbullah ja Hamas aloittavat rakettien ja ohjusten ampumisen Israelin asutusalueita vastaan levittäen sitten iskukohteitaan koko maan alueelle, mihin Iranin liittyy omine ballistisine ohjuksineen. Iranin sotilasjohdon mukaan Israel tullaan siinä tapauksessa tuhoamaan kokonaan.
Iran vakuuttaa, että sen ydinlaitokset tulisivat kestämään USA:n ja Israelin ilmaiskut.

8. Vaikka USA:n johto vakuuttaa yhä uudelleen, ettei se hyökkää Iraniin eikä näe tarvetta siihen, koska aikaa on runsaasti sanktioitten onnistumiseksi, se kuitenkin valmistautuu mahdollisuuteen, että Israel iskee yksin kertomatta siitä etukäteen.
25 maan laivastoharjoituksilla Persianlahdella pyritään osoittamaan niiden päättäväisyys estää Iranin uhkaukset sulkea Hormuzansalmi, jos sitä vastaan hyökätään. Toiseksi uutiset kertovat USA:n Beirutin lähetystön aloittaneen tärkeiden ja salaisten dokumenttien hävittämisen peläten, että sitä vastaan voidaan hyökätä ja se voidaan miehittää vihamielisen kansanjoukon toimesta, kuten useassa maassa on tapahtunut.

9. Turkin, Egyptin, Saudi Arabian ja Iranin ulkoministerit kokoontuivat Kairoon käsittelemään Syyrian tilannetta, mutta keskusteluissa ei löydetty mitään Salomon ratkaisua. Iran myöntää avoimesti, että vallankumouskaartin osastoja ja upseereita on lähetetty Syyriaan, mutta etteivät ne osallistu taisteluihin, paitsi jos niitä vastaan hyökätään. YK:n ihmisoikeustarkkailijat ovat löytäneet runsaasti kohteita ja henkilöitä, joita voidaan syyttää ihmisoikeusrikoksista sekä Syyrian armeijan että kapinallisten joukoissa. Jos ja kun Syyrian tilanne joskus laukeaa, kuten on oletettavissa, oikeustoimet voivat kestää loputtomiin epäiltyjen syyllisten kadotessa julkisuudesta, kuten kävi Rafik Haririn surmanneen pommi-iskun tekijöille, jotka kuuluvat Hizbullahin riveihin. Nasrallah vakuutti, ettei yksikään heistä joudu oikeuteen.

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020