PERJANTAI 21.09.12


PERJANTAI 21.09.12

1. JOHTAVAT länsimaat, kuten USA, Saksa, Englanti ja Ranska, varoittivat Irania YK:n turvallisuus-neuvoston kokouksessa, mutta olivat haluttomia asettamaan varoituslinjoja. Niiden edustajat sanoivat torstain istunnossa, että aika neuvotteluille Iranin ydinsuunnitelmasta on valumassa käsistä. Englannin edusraja YK:ssa Mark Lyall Grant varoitti Irania, että se on valinta-tilanteessa; sen tulee valita joko jatkaa Syyrian vapautta polkevan politiikan tukemista tai pelata rakentavaa roolia Lähi Idässä. ”Iran ei voi toimia terrorismin viejänä ja samaan aikaan toimia vastuullisena jäsenenä kansainvälisellä forumilla, valinta tulee tehdä pian”, hän selitti. USA hallitus on Obaman suulla ilmoittanut, että ainoa ”punainen varoituslinja” on se, ettei Iran saa rakennettua ydinasetta valmiiksi.

Tämä tarkoittanee sitä, että kun Iran on saanut ratkaistua viimeisetkin ongelmat ydinpommin rakentamiseksi ja asentamiseksi Shahab-3 ohjuksen kärkeen, Obaman asettama punainen varoitus on ylitetty. Tämä tarkoittanee myös sitä, että Iran on saavuttanut immuniteetin, eikä sitä vastaan voida hyökätä, koska se voi laukaista valmistuneet ydinpommit ja aiheuttaa valtavan katastrofin alueella. Obama haluaa, että Iran saa pomminsa.

Länsimaiden luutuneita aivojensa neuroneja ei elvytä edes Iranin atomiteollisuuden johtajan Feredoun Abbasi-Davanin tunnustus, että he ovat syöttäneet Iranin ydinteollisuutta seuraaville lännen vakoilijoille valheellisia tietoja, joihin ne perustivat neuvottelutaktiikkansa. Hän kertoi haastattelijalle, että he antoivat vääriä tietoja MI6 tiedustelijoille ydinlaitteittensa suojelemiseksi, toisinaan osoittaen heikkoutta tilanteessa, jossa he olivat vahvoja, ja että tämä valheellinen tieto tuli osaksi IAEA:n neuvottelutaktiikkaa.
Israelin asiantuntijat ovat väittäneet jo vuosikymmenen ajan, että Iran peittelee totuutta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4284293,00.html

2. PRESIDENTTI Barack Obama sanoi puhuessaan vaalikiertueellaan Floridassa, että hän haluaa tehdä täysin selväksi, ettei USA salli Iranin saada ydinasetta. Samaan hengenvetoon hän vesitti kaiken vakuuttaen, että hän haluaa johtaa myös diplomatiaa, haluaa toimia USA:n arvojen ja ihanteiden vaalijana. ”Ydinaseistettu Iran on edelleen uhka meille, ja siksi olen vakuuttunut, ettei Iran voi saada ydinpommia”, Obama selitti Tampassa Floridassa torstai-iltana jatkaen: ”Emme voi sallia ydinasekilpailua Lähi Idässä. Ilmeisesti maailmalla on vielä äärilaidan edustajia, jotka uhkaavat meitä. Siksi olen antautunut johtamaan voimakkainta armeijaa maailmassa. Mutta haluan johtaa myös diplomatiaa.”

ISRAELIN pääministeri Netanyahu on pyytämällä pyytänyt Obamaa asettamaan Iranille selvän rajapyykin, jota Iran ei saa ylittää, mutta siihen Obama ei suostu.
Hän sai tukea puolustusministeriltään Leon Panettalta, joka totesi, että ”sellaisen rajan asettaminen on poliittista spekulaatiota, sillä kuka pystyy varmasti arvioimaan, missä vaiheessa Iranin ydinpommin rakentaminen on?” Netanyahu olisi halunnut keskustella Obaman kanssa asiasta matkustettuaan New Yorkiin ennen Jom Kippuria pitääkseen puheensa YK:n yleiskokouksessa tiistaina 25.syyskuuta, mutta Obamalla ei ole aikaa hänelle. Myöskään puolustusministeri Ehud Barak ei saanut audienssia, mutta hän tapaa Obaman entisen henkilöstöpäällikön, Chicagon kuvernöörin Emmanuel Rahmin. Talousministeri Yuval Steinitz varoitti pääministeriä Barakista, että sillä on jotain salahankkeita hänen kaatamisekseen, mitä Barak on tehnyt aiemmille pääministereille. Uutisissa ei kerrota, mitä asiaa Barakilla on USA:ssa, mutta ehkä hän haluaa varmistaa, ettei Netanyahu päätä mistään ilman hänen tietoaan ja suositustaan.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160162#.UFv-dOxHT-k

3. IRANIN puolustusministeri prikaatinkenraali Ahmad Vahiti antoi tulikivenkatkuisen vastauksen Israelin johtajien esittämiin uhkauksiin estää Irania saamasta ydinasetta vaikka yksin, jos muiden maiden varpaita palelee. Iranissa toimiva FARS-news kertoi Vahitin todenneen median edustajille torstaina, että Iranin voima on saavuttanut tason, jossa se voi helposti pyyhkäistä ”Sionistisen hallituksen” (Israelin) pois maailman kartoilta.
”Useitten ongelmiensa kanssa painiskeleva Israelin laiton hallitus tekee tuollaisia naurettavia uhkauksia peitelläkseen sisäisiä kriisejään.”

IRANIN vallankumouskaartin komentaja kenraali Mohammad Ali Jafari sanoi sunnuntaina, että Iran tulee hyökkäämään Hormuzansalmea, USA:n tukikohtia alueella ja Israelia vastaan, jos Israel toteuttaa uhkauksensa iskeä Iraniin. Hän totesi Israelin pyrkivän kaikin tavoin saamaan USA:n tukemaan uhkaamaansa sotaretkeä Iraniin. Hän arvioi, ettei Israel uskalla hyökätä ilman USA:n lupaa, mutta että jos niin tapahtuu, Israelin pienen koon huomioiden siitä ei tule jäämään mitään jäljelle, koska Iranin – ja sen liittolaisten – ohjukset ja raketit ulottuvat kaikkialle Israelin alueella. Ei ole paikkaa, minne paeta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160159#.UFwEgOxHT-k

NELJÄ johtavaa länsimaata, USA, Ranska, Englanti ja Saksa syyttivät Irania YK:n turvallisuusneuvoston istunnossa torstaina, että Iran vie lentokoneillaan aseita, ohjuksia ja sotilaitaan Syyriaan Irakin ilmatilan kautta pitkittäen näin tilanteen ratkaisemista veren-vuodatuksen lopettamiseksi. Irakin johto kiistää antaneensa Iranin koneille luvan lentää sen ilmatilan kautta Syyriaan. Iran tunnusti äskettäin, että sen vallankumouskaartin sotilaita ja upseereita on lähetetty Syyriaan, mutta että ne osallistuvat taisteluihin, jos niitä uhataan.
Iranin vallankumouskaartin joukkojen toiminta Syyriassa on saanut herätyskellot soimaan Israelissa, sillä ensimmäistä kertaa Iranilaisia sotilaita toimii maan pohjoisrajan tuntumassa, josta ne voivat aloittaa hyökkäystoimia Israelia vastaan koordinoiden ne Hizbullahin kanssa.

VERENVUODATUS Syyriassa jatkuu jos mahdollista entistäkin rajumpana. Elokuun aikana arvioidaan 5000 ihmisen saanen surmansa. Torstain uhriluvut vaihtelevat 162 ka 184 välillä, Aleppossa kuoli 35 ja Damaskoksen lähistöllä 32 ihmistä. Hallituksen helikopterin roottori osui matkustajakoneen peräsimeen ja murskautui. Matkustajakone, jossa oli 200 matkustajaa, laskeutui turvallisesti. http://www.timesofisrael.com/syrian-activists-airstrikes-kill-at-least-30/

4. MUSLIMIEN mielenosoitukset USA:ssa valmistettua filminpätkää ”Muslimien viattomuus” vastaan ovat jatkuneet ainakin Pakistanissa, Afganistanissa, Indonesiassa ja Länsirannalla. Libyan ja Egyptin mielenosoittajien tapainen kiihko näyttää kuitenkin suurimmaksi osaksi laantuneen, ihmisjoukot ovat odotettuja pienempiä ja käyttäytyvät rauhallisemmin. Lienee totta se, että pahimmat kiihottajat ovat pysyneet poissa kaduilta.
Pakistanissa pari tuhatta ihmistä kokoontui Islamabadissa USA:n lähetystön eteen, mutta poliisi oli hyvin varautunut ja esti väkivaltaisuudet eri maitten lähetystöjä vastaan. Myös muissa Pakistanin kaupungeissa oli pienempiä mielenosoituksia.

USA:n lähetystö sai USA:n valmistaman videopätkän, jossa sekä Obama että Clinton vakuuttivat vastustavansa Muhammedia häpäisevää filmiä. 70 000 USD maksanut video esitettiin Pakistanissa, mutta sillä tuskin oli merkitystä tunteiden hillitsemisessä.
Indonesiassa kokoontui myös muutama sata mielenosoittajaa suhteellisen rauhalliseen tilaisuuteen, kuten myös Afganistanissa. USA:n konsulaatti ja McDonalds sulkivat ovensa Indonesiassa kaiken varalta.

Länsirannalla palestiinalaiset järjestivät mielenosoituksen Jeninissä muutaman sadan ihmisen voimalla, mutta kiihkeiden iskulauseiden lisäksi ilman väkivaltaisuuksia.
Saksassa muslimit ja Hizbullah saivat luvan järjestää mielenosoitukset Freiburgin kaupungissa, joihin odotetaan alle 1000 osanottajaa. Karsruhessa järjestetään myös mielenosoituksia.
Uutisia seuratessa joutuu hämmästelemään, eivätkö Ranskassa julkaistut pilapiirrokset ole aiheuttaneet suurempaa huomiota muslimeissa, vai onko kyse joukkojen uudelleen järjestelystä, koska jotkut Charlie Hebdon piirrokset ovat todella räävittömiä.
JERUSALEMISSA valmistaudutaan pahimpaan perjantain rukousten jälkeen, koska muslimit saavat ohjeensa suoraan hengellisiltä johtajiltaan, jotka eivät säästele sanojaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4284344,00.html

5. UUTISOTSIKOITA
-          Pääministeri Netanyahun kanslian tiedotteessa kutsutaan Mahmoud Abbasin päätöstä esittää Palestiinan valtion ei-valtiojäsenen oikeutta kansalleen YK:n yleiskokouksissa äärimmäisen tyhmänä päätöksenä. Tiedotteen mukaan esitys yhdessä rajojen muodostamisen kanssa on suuri virhe ja toivotaan, ettei esitystä hyväksytä. Pääministerin reaktio on yllättävän mieto ja mitään sanomaton. Olisi odottanut rajua vastustusta, ellei sitten esitys sovikin Netanyahun strategiaan. Tiedotteessa todetaan vain, että PA on sitoutunut ratkaisemaan asiat neuvottelemalla, ja että yksipuolinen esitys on sopimuksen karkea loukkaus. PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat yrittää todistella, ettei tämä sodi mitenkään rauhan-prosessia  ja neuvotteluja vastaan, vaan jouduttaa niitä. Esitys perustuu 1949 aselepolinjoihin siinä, missä sotivat osapuolet olivat sillä hetkellä. Linjoja ei missään vaiheessa oltu tarkoitettu rajoiksi, kuten ei Jerusalemin itäpuolen sisällyttämisestä Juudeaan ja Samarian kysymykseen. Israel liitti koko Jerusalemin valtioonsa voittamansa 1967 puolustussodan jälkeen. Erekat uskoo, että esitys saa taakseen 150 – 170 jäsenen kannatuksen YK:n yleiskokouksessa, minkä mukaan sen hyväksyminen olisi automaattinen 193 jäsenmaan täysistunnossa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=285712
-          Jasser Arafatin serkku Nasser al-Qidwa vastustaa ranskalaisten suunnitelmia kaivaa hänen setänsä jäännökset Ramallahin hallintokeskuksen viereen kaivetusta haudasta selvittääkseen lopullisesti, myrkytettiinkö Jasser Arafat vai aiheuttiko jokin muu syy hänen suhteellisen äkillisen heikentymisensä ja kuolemansa. Hän haluaa, että asetetaan kansainvälinen komitea tutkimaan asiaa. Ranskalaiset syyttäjät vaativat murhatutkimuksia sveitsiläisen laboratorion väitettyä, että se löysi radioaktiivista poloniumia hänen pesemättömistä vaatteistaan, joita Suha-vaimo oli uskollisesti säilyttänyt. Sekä Suha että Abbas ovat antaneet luvan Arafatin jäännösten tutkimiseksi. Koska Jasser Arafat oli tunnetusti homo, yhtenä mahdollisuutena pidettiin, että hän olisi saanut AIDS-tartunnan, mikä mursi hänen elinvoimansa. Hän oli 75-vuotias kuollessaan 11.11.2004 elettyään jokin aikaa pelkästään letkujen varassa. Hänen maksansa toiminnan keskeytymisen ei viittaa myrkytykseen.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160156#.UFweOOxHT-k
-          Gazan terroristit ampuivat torstaina 2 kranaattia IDF:n autopartiota kohti omalla puolella turvallisuusaitaa. Kranaatit putosivat aidan toiselle puolelle aiheuttamatta vahinkoa, vaikka halua kyllä oli. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160135#.UFwk-exHT-k
-          Vapautettujen dokumenttien mukaan Mossadin päällikkö oli väsynyt ja tarvitsi unta, eikä pystynyt välittämään saamiaan tietoja, joiden mukaan Egyptin armeija valmistautuu iskemään Suezin kanavan yli v. 1973. Näin kertoo Mossadin apulais-päällikkö Alfred Eini, joka sai tiedot Egyptin presidentti Anwar Sadatin kanslia-päälliköltä Ashraf Marwanilta, joka oli Israelin agentti. Marwan halusi tavata Mossadin päällikön Zwi Zamirin välittömästi, ja tapaaminen järjestettiin seuraavaksi aamuksi. Tiedon mukaan venäläiset neuvonantajat pakkasivat matkatavaroitaan, mikä viittasi pikaisiin muutoksiin. Pääministeri Golda Meiriä ei kuitenkaan informoitu asiasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160139#.UFwlw-xHT-kComments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020