PERJANTAI 06.07.12


PERJANTAI 06.07.12

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu uskoo, että hänen ja varapääministeri Shaul Mofazin välille syntynyt repeämä on mahdollista kuroa umpeen. Pääministeri tapasi Mofazin ja muiden puolueiden johtajia torstain kuluessa etsiessään Salomon ratkaisua yleisen asevelvollisuuden toteuttamiseksi Israelissa ja sitä koskevan lakiuudistuksen muotoilussa. Tunnin kestänyt keskustelu pääministerin ja Mofazin kanssa sujui positiivisessa hengessä, sanovat tarkkailijat. Se tarkoittanee suomenkielellä, ettei läpimurtoa syntynyt, mutta halua siihen on kummallakin. Asialla alkaa olla kiire, sillä korkeimman oikeuden päätöksen mukaan nykyinen Tal-laki päättyy kuluvan kuun lopussa, ja korvaava laki on saatava nopeasti hyväksytettyä Knessetissä ennen sitä.

NETANYAHU kertoi keskustelujen jälkeen, että hän on hyväksymässä henkilökohtaisen rangaistussakon niille, jotka pyrkivät välttämään asevelvollisuutensa ilman pätevää syytä. Aiemmin on keskusteltu siitä, että rangaistus koskisi vain opinahjoja.
Ulkoministeri, Israel Beitenun puheenjohtaja, Avigdor Lieberman sanoi vakuuttaneensa Netanyahulle, ettei hän voi hyväksyä lakia, johon ei sisälly pakollinen asevelvollisuus kaikille 18-vuotta täyttäneille.
Kadiman parissa on edelleen epäuskoa sovinnon syntymiseksi viikonvaiheen keskusteluissa, koska mitään edistystä ei ole havaittavissa, mutta tämä voi olla neuvottelutaktiikkaa.
Kadiman jäsenten keskuudessa on elävää kapinahenkeä erota puolueesta ja muodostaa uusi puolue, ellei asevelvollisuuskysymyksessä päästä tyydyttävään ratkaisuun.

Torstaina julkistettu Midgam-poll kertoi medialle, että tiedustelun mukaan 64 % kansasta kannattaa henkilökohtaisia rangaistuksia haredi-kansan asevelvollisuutensa kieltäville, ja vain 25 % vastusti niitä. Uuden keskustapuolueen perustamiselle ei löytynyt kannatusta riippumatta siitä, kuka sitä tulisi johtamaan.
Yaor Lapidin uusi Yesh Atid-puolue järjestää mielenosoituksia useilla paikkakunnilla protestoidakseen haredi-kansan erikoisoikeuksia asevelvollisuudesta. Useiden kansanedustajien uskotaan liittyvän protesteihin, mutta ilman merkittäviä puhujia. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=276466

2. MAAILMAN kristilliset kirkot ovat olleet Israelin boikottien ja syrjinnän eturivissä, mikä on varsin outoa, koska kirkkokansan enemmistö ei useinkaan ole johtajien kanssa samaa mieltä.
Kysymys lienee eräänlaisesta maallisten johtajien nuolemisesta ja pyrkimyksestä osoittaa, miten edistyksellisiä he ovat sanoutuessaan irti uskontonsa peruspilareista, juutalais-kristillisestä perinteestä, joka lepää Raamatun ilmoitusten perustuksilla.
Tämä ilmiö lienee selitettävissä vain siten, etteivät johtajansa valinneet ole olleet tietoisia ehdokkaiden todellisista mieltymyksistä tai päämääristä, ja ovat siksi menneet virran mukana kovimmalla äänellä huutavien perään. Sama tendenssi koskee tietenkin myös valtiollista valintamenettelyä, mikä selittää hallituksen ministerien oudon käyttäytymisen päästyään hakemaansa virkaan pimeissä takahuoneissa tehtyjen lehmäkauppojen jälkeen.

TÄLTÄ pohjalta asiaa tarkastellen tuntuu virkistävältä ja toivoa antavalta poikkeukselta USA:n Presbyteerikirkon yleiskokouksen hylättyä niukalla mutta kuitenkin hyväksyttävällä enemmistöllä 333 – 331 esityksen Caterpillarin, Hewlett Packart ja Motorola Solutions boikotoinnista siksi, että niiden väitetään ”tarjoavan palveluksia toimille, joilla alistetaan palestiinalaisia miehitetyillä Juudean ja Samarian alueilla”, kuten Pittsburg Post-Gazette raportoi torstaina. Yleiskokous kokoontuu Pittsburgissa.
Boikottiesityksen sijaan kokous hyväksyi vähemmistön esityksen, jolla ”kirkkoa kehotetaan investoimaan yhtiöihin, jotka työskentelevät rauhan hyväksi palestiinalaisalueilla”. Tämän johdosta voimme odottaa presbyteerikirkon sijoittavan varojaan Israelissa toimivien NGO-järjestöjen tukemiseksi, joiden toiminta on Israelille voittopuolisesti vihamielinen.

Juutalaisen yleisten asioitten neuvoston varapresidentti Ethan Felson osallistui kokoukseen, ja pyrki taivuttamaan kirkon johtajia miedontamaan julkilausumansa sanamuotoa, mikä on voinut vaikuttaa päätökseen.
Boikottiesityksen perusteluissa todetaan Caterpaillarin koneitten osallistuvan arabitalojen tuhoamiseen (mutta ei sanaakaan siitä, että niillä tuhotaan myös juutalaisten taloja), Motorola toimittaa tiedostusvälineitä juutalaisyhteisöille Juudeassa ja Samariassa (varmaan myös arabiyhteisöille), Hewlett Packard toimittaa tiedostusvälineitä Israelin merivoimille kertomatta, miten nämä toimitukset vahingoittavat arabeja, ellei tällä tarkoiteta Gazan kauppasaartoa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=276490

3. HEBRONISSA koettiin Israelin ja Lähi Idän olosuhteissa varsin erikoinen ja omalaatuinen tilaisuus, johon osallistui arabisheikkien ohella Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen johtajia ja asukkaita sekä Euro-parlamentaarikkoja.
Tilaisuuden järjestäjä oli 64-vuotias sheikki Farid al-Jabari Hebronista. Sheikki sanoi puheessaan tilaisuuden alussa, että hän on kasvoi ympäristössä, jossa kierteli kertomuksia juutalaisten ja arabien hyvistä suhteista. Hän oli pystyttänyt laajan telttansa Hebronin kukkuloille, erossa kaupunkien hälinästä ja touhusta. Teltan lattiat oli peitetty värikkäin arabimatoin, ja seinillä oli ripustettu monivärisin arabikuvioin koristeltuja kankaita. Palvelu oli raportin ja kuvien perusteella arvioiden arabikansan vieraanvaraisuuden mukaisesti runsas ja tarjosi monenlaisia itämaisia herkkuja ja hedelmiä paahtavan kuumassa helteessä.

SHEIKKI itse oli pukeutunut valkoiseen kaapuun ja valkoiseen arabipäähineeseen. Hän käyttäytyi puheitten aikana normaalin arabitavan mukaan sormeillen rukousnauhaansa ja imien tupakkaansa. Istuimina toimivat lattialle asetetut punaiset tyynyt. Iäkäs sheikki oli nähnyt vaivaa antaakseen läheltä ja kaukaa tulleille vierailleen tilaisuuden nähdä vilauksen arabisheikin ja arabikansan elintavasta luonnollisessa ympäristössään.
Vieraiden joukossa oli Samarian juutalaisyhteisöjen neuvoston puheenjohtaja Gershon Mesika ja edustaja David Haivri, Shas-kansanedustaja Nissim Zeev pistäytyi kiireittensä keskeltä. Juutalaisyhteisöjen asukkaita edustivat Noam Arnon ja David Wilder.
Ulkomaisia vieraita edustivat Itävallan parlamentaarikko David Lazar sekä Belgian parlamentin jäsen Filip Dewinter.

MESIKA kertoi tavanneensa Jabarin ensimmäistä kertaa Brysselissä Europarlamentin Lähi Idän rauhaa koskevan konferenssin yhteydessä. Hän sanoi Hebronin kukkuloilla pidetyn tilaisuuden olevan symbolinen, sillä mukana olivat arabi, juutalainen ja kristitty, jotka kaikki tunnustavat uskoa, jolla on yhteinen juuri Hebronin alueella Abrahamin kautta, joka lähes
4 000 vuotta sitten oli pystyttänyt telttansa näille samoille kukkuloille, ja lunastanut hopealla Mackpelan luolan ja maa-alan hautapaikaksi vaimolleen Sarahille ja itselleen. ”Vain Jabarin kaltainen viisas sheikki pystyy kokoamaan yhteen Abrahamin lapset”, Mesika sanoi.

NOAM Arnon kertoi, miten sheikki Jabari esti arabeja ja anarkisteja pienen juutalaisen Hazon David synagogan tuhoamisen etäyhteisössä Hebronin lähellä, mistä hän sai tunnustus-palkinnon. Hän sanoi tunteneensa Jabarin neljän vuoden ajan, ja molemmat vastustavat kahden valtion periaatetta ja kannattavat yhtä demokraattista valtiota, jossa juutalaiset ja arabit elävät tasa-arvoisina. Arnon sanoo, ettei sheikki Jabari ole sionisti – hän ajaa islamin asiaa omalla tavallaan – mutta jollain tapaa heidän ajamansa ajatuskuviot sopivat yhteen.
Jabari sanoo, että hänen ideansa ovat nostaneet monet arabit häntä vastaan, eikä hän ole välttynyt yrityksistä henkeään vastaan, mutta hän haluaa jatkaa oman pallonsa pyörittämistä.
”Toivon vain tämän miehityksen loppumista”, Jabari toteaa. ”Haluamme elää vapaudessa ja kunniallisina.” Hän sanoo silmäillessään Hebronin kukkuloita, ettei kaksi valtiota ole mahdollinen, koska islamin oppien mukaan muslimi ei saa luovuttaa maata toisuskoisille. ”Maa kuuluu Allahille ja koko muslimimaailmalle. En voi antaa pois sitä, mikä ei ole minun.” Hän sanoo vertauksella: ”Jos mies Keniasta voi tulla USA:n presidentiksi, mikseivät juutalaiset ja arabit voi elää turvallisina rinnakkain yhdessä valtiossa”. http://www.jpost.com/Features/InThespotlight/Article.aspx?id=276467
Edelliseen tarinaan on paikallaan lisätä, että varsin monilla palestiinalaisilla ja beduiineilla on kertomuksia juutalaisista juuristaan, mitä tukevat suoritetut DNA-tutkimukset.

4. IDF:n pohjoisen lohkon komentaja prikaatinkenraali Hertzi Halevi varoitti puhuessaan divisioonansa päämajassa lähellä Libanonin rajaa, että Hizbullahin kiihottama sota Israelia vastaan tulee olemaan täysin erilainen kuin Libanonin kakkossota. Vaikka hän vakuutti Israelin rauhantahtoa, hän sanoi armeijan valmistautuvan täyssotaan, ja että hän on täysin tietoinen vihollisen hyökkäysaikeiden monimuotoisuudesta. Siksi IDF tulee iskemään jokaiseen kylään, josta sitä tulitetaan, laskematta etukäteen potentiaalisia uhrilukuja. Halevi sanoi katsellessaan kakkossodan yhtä kiivaimpien taistelujen aluetta Bint Jbelin kylässä, että viimeiset 40 vuotta ovat olleet Libanonille edullisimmat pitkään aikaan. Hän antoi tunnustusta YK:n UNIFIL-joukoille Libanonin eteläosassa, vaikka niille uskottu Hzbullahin aseistautumisen estäminen epäonnistui surkeasti, sillä tuo terrorijärjestöksi luokiteltu järjestö on kasvattanut asearsenaaliaan moninkertaiseksi ja linnoittanut iranilaisten ja pohjoiskorealaisten asiantuntijoitten opastuksella Libanonin eteläosan täyteen kilometrien pituisia luolastoja, sekä varastoinut ohjuksiaan ja aseitaan kyliin ja julkisiin rakennuksiin.
Halevi ei täysin yhtynyt arvioihin, että Syyrian väkivaltaisuudet leviäisivät Israelin puolelle, vaikka sen kurdi-väestö tunteekin sympatiaa ja verenyhteyttä rajan takaisiin sukulaisiinsa. Siitä huolimatta hän sanoo IDF:n varustautuvan siihenkin mahdollisuuteen. http://www.timesofisrael.com/idf-will-destroy-any-lebanon-village-from-where-rockets-fired-if-war-breaks-out-again/

5. UUTISOTSIKOITA
-          USA on yhdessä eurooppalaisten ja arabiliittolaistensa kanssa valmistelemassa maailmanlaajuista boikottia Syyrian presidentti Bashar Assadia vastaan, ellei hän kiireellisesti toteuta vaatimuksia hallituksensa uudistamisesta ja tilapäisen hallinnon järjestämisestä tehtävänään valmistella uusia vaaleja. Assad uhkuu edelleen joko todellista tai vain näyteltyä uskoa ja rohkeutta vakuuttaessaan, että kapinaliike on kukistettu parissa kuukaudessa. Hänen armeijansa yhtenäisyys rakoilee pahoin, jopa korkeimpien upseerien loikatessa Turkkiin. Venäjän ulkoministeri Sergey Lavrov pitää hupijuttuna huhuja, että Venäjä voisi antaa turvapaikan Bashar Assadille todeten, ettei siitä ole edes keskusteltu. Assadin liikkumatila pienenee kaiken aikaa, ja varallisinta kaikessa on tiedot, joiden mukaan al-Qaidan ryhmä on saanut vakuuttavan paikan Syyrian noidankattilassa. Tämä voi enteillä ääri-islamin käyttävän tilaisuutta hyväkseen vallan kaappaamiseksi maassa. Tässä ovat vastakkain sunni-johtoiset maat kuten Saudi Arabia ja sen kanssa liitossa olevat GCC-maat, ja toisaalta Iranin johtamat shia-muslimit. Tämä voi antaa tilaisuuden Muslimiveljeskunnalle kaapata koko potti.
-          Tiedot Jasser Arafatin jäämistöstä löydetyistä polonium-hiukkasista, mikä viittaa hänen joutuneen etevän salamurhan uhriksi, on nostanut uudelleen syytökset Israelin syyllistymisestä Arafatin kuolemaan johtaneeseen myrkyttämiseen. Kriitikot ovat epäilleet, miten Suha-leski olisi säilyttänyt miehensä likaisia asusteita ja muuta jäämistöä 8 vuoden ajan vaatekaapeissaan. Siksi he esittävät, että polonium on lisätty niihin jälkeenpäin. Toiseksi Israelissa katsotaan, että palestiinalaiset pyrkivät tämänkin kautta kyseenalaistamaan Israelin uskottavuus mustatakseen sen mainetta. Vaikka islam ei normaalisti hyväksy ruumiiden lääketieteellistä tutkimusta, monet palestiinalaiset kannattavat Arafatin ruumiin kaivamista ylös, toisten todetessa, että se on tarpeetonta, koska tiedetään Israelin pitäneen Arafatia rauhanesteenä eikä ratkaisuna, ja siksi halusivat hänen eliminoimistaan. http://www.timesofisrael.com/pa-seeks-to-embarrass-israel-with-toxic-arafat-revelations/
-          Viinissä pidetyt ns. teknisentason keskustelut Iranin ydinteollisuudesta eivät saaneet mitään näkyvää tulosta aikaan. Siksi ainoa toivo päästä eteenpäin on potentiaalinen toive, että korkeat johtajat pystyvät jollain veivillä ylittämään ylittämättöminä pidetyt esteet ja saavuttamaan edes laihan sopimuksen lihavan riidan sijaan, joka ei hyödyttäisi ketään, mutta toisi loputonta surua monille ja laajaa tuhoa alueelle. http://www.timesofisrael.com/technical-talks-added-little-to-negotiations-over-nuclear-iran-diplomats-say/




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019