KESKIVIIKKO 04.07.12


KESKIVIIKKO 04.07.12

1. ISRAELIN sisäpolitiikka on melkoisessa myllerryksessä, ellei peräti kriisissä, mikä sai alkunsa – tai ainakin kiihokkeensa – pääministeri Netanyahun päätöksestä hajottaa Keshev-komitea, joka pitkien ja huolellisten tutkimusten ja selvittelyjen jälkeen valmistautui esittelemään suosituksensa hallitukselle ja julkisuudelle. Komitean työskentely oli jo alkanut rakoilla uskonnollisten puolueitten edustajien vastustaessa valmistuvaa esitystä, jota erityisesti Kadiman edustajat kannattivat. Kadiman puheenjohtaja Shaul Mofaz oli puhelin-yhteydessä Netanyahun kanssa maanantaina. Netanyahu ei silloin maininnut mitään päätöksestään hajottaa komitea, jonka hän julkisti pian puhelun jälkeen. Mofaz oli erittäin tuohtunut tavasta, millä pääministeri ohitti hänet, onhan hän sentään varapääministeri ja maan suurimman puolueen puheenjohtaja. Netanyahu halusi tavata Mofazin tiistaina, mutta Mofaz kieltäytyi valmistautuessaan komitean puheenjohtajan Plesnerin kanssa esittelemään komitean suositukset journalisteille keskiviikkoaamun kuluessa.

Mofaz esitti Netanyahulle uhkavaatimuksen: Joko hyväksy komitean suositukset tai Kadima eroaa. Hänen kantansa on, että pääministerin tulee valita joko Kadiman tai uskonnollisten (haredi-kansan) välillä. Netanyahu esittää kantansa näin: ”Kadimalla on 28 kalaa akvaariossa, mutta ne uiskentelevat enimmäkseen sen ulkopuolella. Uskonnollisilla on vähemmän kaloja akvaariossaan, mutta ne uivat uskollisesti sen sisäpuolella.” Eli Kadima on epäluotettava.
KOMITEAN suositusten mukaan, joita ei ole vielä julkistettu, valtaosa uskonnollisista asevelvollisista joutuu joko asepalveluun tai korvaavaan siviilipalveluun. Vain 1500:lle uskonnollisille, lähinnä haredi-kansan jäseniä, annetaan erioikeus keskittyä Toran opiskeluun, ja heidät valitaan lahjakkaimpien joukosta. Tal-lain mukaan asevelvollisuus koski yli 28-vuotiaita, komitean esityksessä 22-vuotiaita, mitä myös kritisoidaan, sillä haredi-nuoret menevät naimisiin nuorina ja heillä on 22-vuotiaina iso perhe, eikä se innosta armeijaan.  Suositusten yksityiskohdista ei ole vielä tietoa.

PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak palasi eilen Washingtonin matkaltaan, ja joutui suoraan osallistumaan sisäiseen pyörremyrskyyn, jollaiset ovat äskettäin runnelleet USA:n keskiosia. Hän keskusteli kaikkien osapuolten kanssa saadakseen tuntuman asiaan, sillä armeijan ylimpänä komentajana ylipäällikkönsä jälkeen hän joutuu pesemään sen jälkipyykkiä.
Mofaz selitti median edustajille, että pääministeri riehaantui turhaan, sillä ei armeijan olisi tarvinnut soveltaa kaikkia komitean suosituksia käytäntöön, ehkä vain 75-80 %.
NETANYAHU kutsui entisen toimistopäällikkönsä Natan Eshelin selvittämään tilannetta. Eshel yritti taivuttaa Plesnerin siirtämään komiteansa suositusten julkistamisen myöhempään ajankohtaan, mutta Plesner katsoi tulleensa yliajetuksi eikä halua kuunnella järjen sanaa.
Lähipäivien aikana selvinnee, miten tämä puhuri selvitetään, mutta rumaa jälkeä se teki.

KADIMAN puheenjohtajan Shaul Mofazin ja pääministeri Benyamin Netanyahun välinen sopimus hallitusyhteistyöstä syntyi yön pimeinä hetkinä, eikä sen yksityiskohtia ole julkistettu, mikä on aiheuttanut närää ja nousevaa kapinahenkeä puolueen sisällä. Jotkut puhuvat avoimesti, että puolue hajoaa, osan muodostaessa uuden puolueen Tzipi Livnin johdolla. Toisena mahdollisuutena heillä on liittyä joko Yair Lapidin Yesh Atid-puolueeseen tai Haim Ramonin suunnittelemaan vielä nimeämättömään ryhmittymään. Ramon kaavailee, että sitä voisi johtaa joko Lapid tai Livni, ja sen ohjelma olisi keskustalainen.
LABOR-puolueen puheenjohtaja Shelly Yechimovich katsoo ajan olevan kypsän hajottaa Knesset ja kutsua kansa valitsemaan uudet kansanedustajat ja johtajat. Hän aikoi esittää Knessetin hajottamista koskevan lakiesityksen ennen Kadiman liittymistä hallitukseen, mutta päätti silloin jäädä odottamaan. Hän esitellee esityksensä Knessetille ehkä jo tänään. http://www.timesofisrael.com/kadima-accept-our-proposals-on-ultra-orthodox-service-in-the-idf-or-well-quit-the-coalition/
Netanyahu on nyt vasaran ja alasimen välissä. Jos vaalit ovat nyt, Labour tullee saavuttamaan ennusteiden mukaan 20 kansanedustajaa, Kadima murennee lähes olemattomiin. Monet Kadiman kansanedustajat sanovat äänestävänsä tästä lähtien opposition kanssa. Netanyahun katsotaan liittoutuneen haredi-kansan kanssa, mitä hän tuskin pitää hyvänä vaaliteemana. Likudin kannatus voisi huveta sekin uusien puolueiden seireenin-laulujen vietellessä sosiaalisten mielenosoitusten sekoittamia nuoria ja keski-ikäisiä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=276156

2. PA:n johto katsoo ajan olevan suosiollinen hakea kansainvälistä huomiota kaikilta mahdollisilta tahoilta, ja YK:n alaiset järjestöt antavat hedelmällisen maaperän sen toteuttamiseksi. PA sai vastoin kaikkia suosituksia täyden jäsenyyden UNESCO:ssa, minkä johdosta sekä USA että Israel boikotoivat sitä. Jäsenyytensä ansiosta PA voi hakea ja saada jäsenmaiden tukea alueillaan sijaitsevien kohteiden hakemista kansainvälisiksi perinne-kohteiksi, mistä Betlehemin Syntymäkirkon nimeäminen uhanalaisten kohteiden luetteloon on viimeisin esimerkki. PA:n listalla on tiettävästi 39 kohdetta, joita se hakee suojelukohteiksi. Israelissa onkin heitetty huulta, että ”seuraava kohde voisi olla Temppelivuori, jota UNESCO:n viranomaisten mukaan Israel on vuosikaudet pyrkinyt kaivamaan, ja jolla sijaitsevan Al Aksa-moskeijan perustuksia Israelin arkeologit tietoisesti heikentävät tutkimusten varjolla”, kuten PA:n johto väittää vastoin kaikkia todisteita, joten ”uhka Temppelivuorella on todellinen”.
Mutta kolmannen maailman UNESCO:n jäseniin tällainenkin propaganda menee täydestä.
PA:n johto toteuttaa natsi Saksan propagandaministerin Göbbelsin havaintoa, että ”mitä suurempi valhe, sitä paremmin kansa sen hyväksyy tarpeeksi usein toistettuna”.

VIIMEISIN yritys PA:n ohjelmassa on saada Palestiinalle valtiolle kuuluva istuin YK:n aseriisunta-konferenssissa New Yorkissa, eikä tarkkailijan asema, kuten tähän asti.
Läntisten viranomaisten mukaan PA:n lähettiläät pyrkivät taivuttamaan länsimaiden hallituksia suostumaan heidän vaatimukseensa. Israelin viranomaiset uhkaavat, että jos tämä sallitaan, Israel tulee estämään konferenssin päätöslauselmien toteutumisen sitoviksi sopimuksiksi. Konferenssin sääntöjen mukaan päätös tulee hyväksyä yksimielisesti, joten yhden maan vastustus voi estää päätösten syntymisen.

Koska USA pienensi UNESCO:lle antamaansa avustusta sen hyväksyttyä PA:n täys-jäseneksi, PA on pyrkinyt hakemaan tunnustusta vähämerkityksellisillä forumeilla. Esimerkki tästä oli RIO-20 Maa-huippukokous, mutta se toheloi prosessin toteuttamisessa, eikä saanut Palestiinalle valtion tunnustusta. Mutta yksi tappiollinen taistelu ei ratkaise koko sotaa. PA:n hyväksymistä valtiona siinä tapaamisessa esitti Egypti.
Suomi mainitaan EU-maiden joukossa, jotka puolustavat Palestiinan hyväksymistä, Ruotsi vastustaa proseduuri-syistä. Suomen ulkoministeriö saa kyseenalaista kunniaa liittoutumalla palestiinalaisten kanssa, joiden lähihistoria on täynnä murhaa ja väkivaltaa.
Maailman asekaupan arvoksi arvioidaan 60 miljardia USD vuodessa, ja yksi ihminen kuolee minuutissa maailmassa asekaupan aiheuttaman väkivallan seurauksena. Sopimuksilla valtiot pyritään saamaan maassa tapahtuva asekauppa tarkkaan valvontaan ja varsinkin lain hämäräpuolella toimivat epämääräiset järjestöt.

Syyria mainitaan yhdestä pahimmista asekaupan rajoitusten rikkojista, mutta se on vain yksi lukemattomista kohteista eri puolilla maailmaa, joista Afrikka edustaa laittominta aluetta. 
Control Arms järjestön johtaja pitää absurdina tosiasiaa, että maailmassa säännöstellään tarkoin dinorauksen luiden kauppaa, mutta aseiden kauppaa ei juuri mitenkään. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=276149

3. CYBER-HYÖKKÄYKSET, joilla tarkoitetaan hakkerien suorittamia yrityksiä tunkeutua varsinkin yhtiöitten yksityistileille, ovat lisääntyneet rajusti edellisen vuoden aikana USA:ssa, raportoi kotirintaman turvallisuusosasto ”The Hill”. Raportin mukaan vuonna 2009 hyökkäyksiä rekisteröitiin 9, vuonna 2010 jo 41 tapausta, mutta hyökkäysten vyöry tapahtui vuoden 2011 aikana, jolloin rekisteröitiin 198 tapausta.
Senaatissa lepää lakiesitys, joka antaisi viranomaisille vapaammat kädet toimia hyökkäysten estämiseksi, mutta senaatin enemmistöjohtaja Harry Reid (Dem.Nev) vitkuttaa sen esittelemistä luvaten kysyttäessä, että tänä vuonna, mutta ei tarkoin koska.

CYBER-hyökkäyksistä suuri osa (41 %) kohdistui vedenjakelun parissa toimiviin yhtiöihin, kuten ilmenee turvallisuusosaston teollisuuden valvontajärjestelmien cyber-hätätapausten  toimintayksikölle (ICS-CERT) tehdyistä ilmoituksista. Energiasektorin yhtiöihin raportoitiin 33 % tapauksista vuonna 2009, ja 44 % tapauksista vuonna 2010.
Yleisin muoto on ns. ”spearphishing”, jossa hakkeri lähettää viestin jonkun yhtiössä tunnetun henkilön nimissä, minkä johdosta pahaa aavistamaton virkailija avaa viestin.
Joe Liebermanin cyber-turvallisuuslakia on vastustettu republikaanien taholta siksi, että se asettaan uusia velvoitteita yhtiöille. Sovitteluyritykset eivät ole vielä onnistuneet. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157489#.T_PxXXVHT-k

4. UUTISOTSIKOITA
-          Pääministeri Netanyahu on hyväksymässä useita Keshet-komitean suosituksista voidakseen selvittää aiheuttamansa kriisin. Komitean puheenjohtaja Yohanan Plesner ei kuitenkaan ole suostunut siirtämään komitean suositusten julkistamista, vaan lehdistötilaisuus alkoi juuri äsken, eli 10.00 aikaan. Mofaz tavannee Netanyahun lehdistötilaisuuden jälkeen pyrkien pelastamaan hallitusyhteistyönsä. Kaikkien 22-vuotta täyttäneiden tulee ilmoittaa, haluavatko he ase- vai siviilipalveluun, joka alkaa 23-vuotiaana. Erikoisoikeuden opiskeluun saa 1500 henkilöä vuosittain, ja lukua pienennetään vuosittain. Asevelvollisuus lakkaa 26-vuoden iässä. Vuonna 2016 asevelvollisista 75 % haredi-kansan 18-22-vuotiaista palvelee armeijassa. Palveluksesta kieltäytyviä rangaistaan henkilökohtaisella tuhansien NIS sakolla, ja etuisuuksien menetyksellä, ja rikos liitetään henkilörekisteriin 6-7 vuoden ajaksi. http://www.timesofisrael.com/plesner-to-release-recommendations-wednesday-morning/
-          Pääministeri Yitzhak Rabinin murhasta elinkautiseen tuomittu Yigal Amir päästetään toisten vankien osastolle 17 vuotta kestäneen eristysvankeuden jälkeen. Hän sai jossain vaiheessa tutkia Toraa toisen vangin kanssa määräajan, mutta muuten hänen yhteytensä ulkomaailmaan ovat rajoittuneet vartijoiden käynteihin. Amirin henkisestä terveydentilasta on esitetty huolestuneita raportteja eristysajan jälkeen. http://www.timesofisrael.com/yitzhak-rabins-assassin-to-be-released-from-solitary-confinement/
-          Palestiinalaisten välisten suhteitten sovittelutoiveet ja vaalien pitäminen sai pahan kolauksen Hamasin päätettyä lopettaa äänestäjien rekisteröimisen Gazassa. Hamas syyttää, että PA on aloittanut uuden Hamasin jäsenten painostus-kampanjan epäiltyjen rikollisten ja terroristien pidätystoimien varjolla. PA:n Abbasille uskolliset poliisit ja turvallisuusjoukot ovat pidättäneet yli 200 epäiltyä. http://www.timesofisrael.com/in-new-blow-to-palestinian-unity-hamas-stops-registering-voters-in-gaza/
-          Abbas lupaa suorittaa tutkimuksia väitetyistä PA:n poliisin tarpeettoman kovista ja raakalaismaisista otteista kahden Abbasin vastaisen mielenosoituksen aikana Ramallahissa mutta myös muissa kaupungeissa. Sunnuntain mielenosoituksissa haavoittui ainakin 25 siviiliä. Abbas on yrittänyt paikata ryvettynyttä imagoaan ja mainettaan vierailemalla pakolaisleireissä ja yksityisten tilaisuuksissa. http://www.timesofisrael.com/abbas-promises-inquiry-into-ramallah-police-violence/
-          Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad sanoo EU:n asettamien sanktioitten purevan kovimmin tähänastisista, mutta lupaa lopettaa ulkomaiden sen öljynvientiä vastaan asettamat sanktiot lopullisesti. Sekä Iran että USA ovat uhkailleet toisiaan  USA:n laivaston edustajan esittäessä kohtalonomaisen varoituksen: Jos Iran yrittää laivastollaan estää vapaat öljynkuljetukset Persianlahdella, sen merivoimat lepäävät pian lahden pohjalla. Iranin tuloista 80 % on tullut öljykaupoista, mihin EU-maitten asettama boikotti kipeämmin iskee. Iran öljyntuotanto on OPEC:n toiseksi suurin, 4 miljoonaa tynnyriä päivässä.
-          Entisen korkeimman oikeuden tuomarin Edmund Levyn johtama kolmen jäsenen komitea tuli tutkiessaan historian ja tehtyjen sopimusten taustoja, etteivät kansainvälisen lain pykälät, joilla määritellään miehitettyjä alueita, sovellu Juudean ja Samarian tapaukseen. Komitea tuli lopputulokseen, että Jordania miehitti Juudean ja Samarian 1948 pyrkien liittämään ne osaksi valtakuntaansa, mutta se ei saanut kansainvälistä tunnustusta (vain Englanti ja Pakistan tunnustivat). Siten Israelin karkotettua Jordanian joukot Juudeasta ja Samariasta 1967 puolustussodassa se ei miehittänyt minkään toisen itsenäisen valtion aluetta, vaan itse asiassa vapautti alueet, jotka kansainvälisten päätösten mukaan kuuluivat juutalaisten kotimaahan. Komitea luovuttaa havaintonsa oikeuskansleri Yehuda Weinsteinille, joka etukäteen ilmoitti, etteivät komitean havainnot sido hänen käsiään. Komitea suosittaa hallitukselle, ettei se tuhoaisi Juudean ja Samarian alueille rakennettuja asuintaloja, ei edes etäyhteisöjen osalta, koska ministerit ovat varmaan olleet tietoisia niistä.


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019