TORSTAI 31.05.12


TORSTAI 31.05.12

1. IRANIN  parlamentin puheenjohtaja Ali Larijani varoittaa, että sotilaallinen puuttuminen Syyrian tilanteeseen tulee nielaisemaan Israelin. Hänen uhkaavan varoituksensa lienee laukaissut USA:n ulkoministeriön vihjaukset, että USA voi katsoa presidentti Bashar Assadin saaneen tilaisuutensa ja hylänneen sen jatkaessaan yli 14 kuukautta kestäneitä operaatioitaan kapinallisten kukistamiseksi entistä raaemmin. YK:n asettama sovittelija Kofi Annan tapasi Assadin äskettäin ja päätti pettyneenä palata Yhdysvaltoihin raportoimaan epäonnistumisestaan. Kofi Annankin kakkoshenkilö Jean-marie Guehenno antoi 15-jäsenen turvallisuusneuvostolle varsin pessimistisen kuvan Syyrian tilanteesta.

Toinen Larijanin varoitukseen liittyvä seikka voi olla IDF:n pohjoisten joukkojen komentajan kenraalimajuri Yair Golanin suositus, että IDF:n tulee puuttua Syyriasta terrorijärjestöille tarkoitettujen asevirtojen lopettamiseen. Golan esitti havaintonsa puhuessaan Begin Sadat strategisten tutkimusten keskuksessa Ramat Ganissa Libanonin ykkössodan muistoksi järjestetyssä konferenssissa. Hän sanoi puheessaan, että Israel voi harkita sotilaallisen voiman käyttöä estääkseen Syyrian kehittyneiden tai kemiallisten aseitten joutumisen terrori-järjestöjen kuten Hizbullahin käsiin. Hän tarkensi, että ensimmäiseksi on saatava luotettavia tiedustelutietoja tällaisista toimituksista, mutta sen jälkeen Israelin tulee harkita tarvittavista vastatoimista. Tässä hän arvioi hallituksen joutuvan vaikean ongelman eteen: Olisiko sellainen väliintulo mielekäs vai silkkaa mielettömyyttä. Golanin varovaisuus on paikallaan, sillä yrittäessään työntää lusikkansa Syyrian kiehuvaan pataan voi polttaa omat sormensa.

ALI LARIJANI selvitteli näkemystään ”Teheran Times” mukaan todeten: USA:n armeijan virkailijoilla on luultavasti puutteellinen käsitys itsestään sekä alueellisista kysymyksistä, sillä Syyria ei ole millään tavoin verrattavissa Libyaan, ja yritykset muodostaa toinen Benghazi Syyriaan leviäisi Palestiinaan, ja liekeistä nousevat tuhkapilvet nielisivät sionistisen hallituksen,” hän analysoi ja jatkoi: ”Näyttää siltä, että USA ja länsimaat etsivät tapaa päällystääkseen tietä uudelle kriisille (Lähi Idässä).” 

USA:n lähettiläs YK:ssa Susan Rice arvioi eilen, että on kolme tapaa selvittää Syyrian kriisi.
Ensimmäinen on se, että presidentti Bashar Assad päättäisi toimia YK:n asettaman sovittelijan Kofi Annanin suunnitelman mukaan: Lopettaa sotilaalliset operaatiot syyrialaisissa kaupungeissa; vetää pois raskaat aseensa; palauttaa sotilaat parakkeihinsa ja aloittaa poliittiset keskustelut opposition kanssa vallan siirtämisestä.
Toinen on turvallisuusneuvoston päättämät operaatiot Assadin painostamiseksi hyväksyä Annanin esittämät ehdot. Rice katsoi, ettei kumpikaan näytä toteutuvan, koska Assad ei ole osoittanut pienintäkään halua suostua niihin, ja Venäjä vastustaa  ehdottomasti turvallisuus-neuvoston puuttumista Syyrian tilanteeseen kovennetuin sanktioin.
Kolmas vaihtoehto, jota Rice piti todennäköisimpänä joskin pahimpana, on konfliktin leviäminen ja kiihtyminen: ”Naapurimaat vedettäisiin mukaan, se kehittyisi entistä enemmän ryhmien väliseksi, ja pian meillä olisi kriisi ei vain Syyriassa vaan koko alueella. Siinä tapauksessa Annanin suunnitelma olisi kuollut, ja Syyrian väkivalta kehittyisi kiinnostuneiden osapuolten välisiksi taisteluiksi aseitten virratessa maahan joka suunnalta”.
Rice havainnoi tilannetta, jossa K:n turvallisuusneuvosto ja muut osapuolet joutuvat toimimaan Annanin suunnitelman ja turvallisuusneuvoston auktoriteetin ulkopuolella, kuten USA toimi Kosovan, Irakin ja Afganistanin tapauksissa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=272093

ISRAELIN johtajien positiiviset ennustukset Assadin hallituksen kaatumiseksi parissa viikossa, kuten Ehud Barak arvioi kuukausia sitten, ovat soittautuneet virheellisiksi, ja nyt IDF:n johdon taholta esitettyjen uusien arvioitten mukaan Assad voi pysyä vallassa kuluvan vuoden loppuun ja voi sinnitellä vielä ensi vuonnakin. IDF:n nimeämätön upseeri arvioi, että väkivalta voi hajottaa lopulta Syyrian siten, että osia maasta joutuu kapinallisten käsiin, mutta presidentti Assad linnoittautuu uskollisine tukijoineen ja armeija yksiköineen Damaskokseen ja sen ympäristöön. Ehud Barak vaati sotilaallista väliintuloa välittömästi, jotta voitaisiin lopettaa tarpeettomat siviilien murhat ja rikokset kansainvälistä oikeutta vastaan. Houlan kaupungin raakalaismaiset massamurhat ovat viimeinen niitti Assadin kukistamiseksi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=272082

Saudi Arabia esitteli suunnitelman, jossa ilmavoimien yhteisillä massiivisilla ilmaiskuilla tuhottaisiin Assadin palatsikokonaisuus Qassioun vuorella Damaskoksen luoteispuolella. Suunnitelmassa edellytettiin Syyrian ilmavoimien ja torjuntaohjusjärjestelmien eliminoiminen USA:n Välimerellä purjehtivien emälaivojen hyökkäyskoneitten toimesta. Ilmaiskut Assadin palatseihin olisivat suorittaneet Ranskan Charles DeGaullen emälaivan sekä Saudi Arabian ja UAE:n koneet 12 tuntia kestävien ilmahyökkäysten kautta. Tällä operaatiolla olisi pystytty eliminoimaan Syyrian koko terävin johto, kuten Debkafile raportoi. USA:n presidentti Barack Obama kuitenkin hylkäsi suunnitelman. http://www.debka.com/article/22041/Obama-nixes-French-Saudi-plan-to-finish-Assad-by-bombing-his-palace

2. PÄÄMINISTERI Netanyahu päätti antaa PA:n puheenjohtajalle Mahmoud Abbasille taas yhden myönnytyksen saadakseen hänet suostumaan keskusteluihin kanssaan, vaikka säästä, jos muut aiheet ovat liian kuumia, mutta Abbas ei ole eväänsä väräyttänyt.
Israelin Armeija kaivoi 91 terroristin ruumiit Jordaninlaakson sotilashautausmaalta ja kuljetti ne aikaisin torstaiaamuna Ramallahiin, jossa PA:n virkailijat ottivat ne haltuunsa.
IDF kuitenkin kieltäytyi ilmoittamasta ruumiiden henkilötietoja, mikä sai terrorin uhrien omaisten järjestön Almagorin johtajan Meir Idorin pyytämään oikeuskansleri Weinsteinilta, että hän antaisi määräyksen nimien ilmoittamisesta, mutta hän kieltäytyi. Indor esitti pyynnön edelleen korkeimmalle oikeudella, jonka päätöstä asiassa ei ole vielä saatavilla.

MEIR INDOR sanoi, että on moraalisesti täysin väärin, että PA:n viranomaiset saavat tiedon niistä kuten myös terroristien omaiset, mutta terroristien murhaamien uhrien omaiset eivät.
Joittenkin vuosikymmeniä sitten haudattujen terroristien nimet tiedetään.
Niiden joukossa on 7 terroristin jäännökset, jotka iskivät Savoy-hotelliin Tel Avivissa 1975, samoin terroristien, jotka murhasivat kuusi ihmistä Hillel kahvilassa Jerusalemissa 2003, ja busseihin Ashkelonissa ja Beershebassa 1996 iskeneet terroristit. Muiden nimiä ei tiedetä.

MEIR INDOR syytti Netanyahua ja Barakia petollisista toimista terrorin uhreja vastaan viimeisen viikon aikana esittäen useita läpinäkyviä tekosyitä pidättää henkilötiedot. Hän valitti Bibin ja Barakin tietoista kansalaisten mielipiteitten sivuuttamista tietäessään, että terroristien ruumiiden luovuttaminen herättää vastustusta, mutta toteuttivat sen joka tapauksessa omien intressiensä vuoksi. PA suunnittelee julkisia seremonioita näiden ”tehtäviään suorittaessaan surmansa saaneiden ”marttyyrien” kunnioittamiseksi”.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156373#.T8ccqTJHTFw

3. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak esitti eilen, että kun Netanyahulla on nyt vahva enemmistö Knessetissä, hänen tulee yksipuolisesti luovuttaa PA:n hallintaan Juudea ja Samaria, jos ilmenee, etteivät rauhankeskustelut etene. Hän esitti samankaltaista juutalaisten karkottamista Juudeasta ja Samariasta, kuin Ariel Sharon toteutti Gazassa elokuussa 2005 karkottaen 8500 juutalaisasukasta ja tuhoten heidän talonsa ja liikeyrityksensä todistellen kansalle ja ulkomaille, ettei yhtään rakettia ammuta enää sen jälkeen Gazasta Israeliin, ja Israelin suosio ulkomailla kasvaa ennen näkemättömiin mittoihin. Sharonin suunnitelman mukaan myös neljän juutalaisyhteisön asukkaat karkotettiin Samariassa. Hylätyt yhteisöt joutuivat terrorijärjestöjen käsiin, jotka kouluttavat niissä jäseniään.
Kuten tunnettua, se oli Sharonin harhanäky, joka päättyi katastrofiin, jonka seuraukset ovat edelleen hoitamatta suuren osan Bush Katifin asukkaista asuessa edelleen parakeissa.

PA:n virallisen uutiskanavan WAFA:n mukaan Abbasin neuvonantaja Abu Rudeinah sanoi Ehud Barakin esityksen olevan mahdoton toteuttaa, sillä se ei johtaisi rauhansopimukseen,  vaan tulisi vahingoittamaan kahden valtion periaatetta.
Ehud Barak puhui Israelin turvallisuustutkimuksen instituutin vuosikonferenssissa (IISS). Hän selitti, että ”koska rauhankeskustelut eivät tuota tulosta, olemme kohdanneet muurin koomassa olevan kansan alkaessa kysellä, miten me jouduimme tällaiseen tilanteeseen” varoittaen, että ”me joudumme vielä maksamaan korkean hinnan siitä”.
Pääministeri Netanyahu ylisteli hallituksensa vahvuutta: ”Meillä on 94 kansanedustajaa Knessetissä, mikä on historiallinen saavutus, tilaisuus ja mandaatti rauhaan”. Hän ennakoi, ettei samanlainen tilanne voisi uusiutua seuraavan 10 vuoden aikana. Barakin erottamista on vaadittu monelta taholta, mutta hän näyttää toimivan Netanyahun pahana miehenä suorittaen likaiset työt, joissa pääministeri ei halua liata käsiään.

4. UUTISOTSIKOITA
Sotilaat joutuivat käsikähmään arabeista, Israelin vasemmistolaisista ja ulkomaisista anarkeista muodostuneen epämääräisen joukon kanssa keskiviikkona niiden pyrkiessä Tekoan juutalaisyhteisön alueelle ilmeisenä tarkoituksenaan vahingoittaa sen hedelmä- ja oliivitarhoja ja yhteisöä. Tämä oli jo neljäs samanlainen hyökkäys Tekoan alueella Gush Etzionissa. Sotilaat pysäyttivät mielenosoittajat (vandaalit) muutaman metrin päässä Tekoan ulommasta rajalinjasta julistaen alueen suljetuksi sotilasalueeksi. Mielenosoittajat eivät kuitenkaan suostuneet lähtemään paikalta, minkä johdosta sotilaat pyrkivät ajamaan heidät pois fyysisesti, mikä aiheutti nujakoita ja muutaman mielenosoittajan pidättämisen. Gush Etzionin aluehallinnon johtaja Davidi Pearl varoitti vastaavien tilanteiden uusimisen seurauksista: ”Joukko anarkisteja tulee tänne toistuvasti vastustaakseen sotilaita ja aiheuttaakseen provokaatioita. Me vaadimme, että armeija julkistaa välittömästi määräyksen, jolla kiihottajat estetään toistamasta toimiaan.”
-          Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad kertoi, että se on pystynyt eliminoimaan sen keskeisen öljyteollisuuden tietokoneita saastuttaneen Flame-viruksen. Hän totesi, että virus ei ollut aiheuttanut suurta vahinkoa laitteille. AP:n julkistaman artikkelin mukaan Gholam Reza Jalali, joka vastaa armeijaa vastaisen sabotaashin eliminoimisesta, sanoi, että Iranin asiantuntijat olivat havainneet viruksen ja eliminoineet sen. Hän sanoi öljyteollisuuden tietokoneitten kärsineen eniten hyökkäyksestä, mutta kaikki menetetyt tiedot on pystytty palauttamaan. Iranin asiantuntijat sanovat kehittäneensä vastaviruksen, joka havainnoi hyökkäävät virukset ja tuhoaa ne. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156371#.T8cr5DJHTFw
-          Tel Avivissa sadat ihmiset osoittivat mieltään laittomasti maahan tulleita siirtolaisia vastaan vaatien heidän välitöntä karkottamistaan. He olivat kokoontuneet Tel Avivin Shapira lähiön alueelle. Tämä tuli viikko sen jälkeen, kun kansanjoukot aloittivat hyökkäykset afrikkalaisten omistamia pienliikkeitä ja puoteja vastaan Hatikvan lähiössä. Ne muuttuivat väkivaltaisiksi, eikä omaisuuden tuhoilta vältytty. Israelissa on arviolta 60 000 Afrikasta, pääosin Eritreasta ja Sudanista, tulleita laittomasti rajan ylittäjiä. Useimmat etsivät työtä, osa pakeni kotimaassaan harjoitettua painostusta sanoen henkenä olevan vaarassa. Israelia kehotetaan käyttämään diplomaattisia suhteitaan Eritrean hallituksen kanssa siirtolaisongelman ratkaisemiseksi. (JP)
-          Neljä Amonan juutalaisyhteisön asukasta aloittivat syömälakon Knessetin lähellä vastustaakseen juutalaisten etäyhteisöjen tuhoamista, joita varsinkin vasemmisto ja puolustusministeri vaativat. Pääministeri ei antanut lupaa kannattajilleen äänestää vapaasti Knessetissä lakiesityksestä, joilla nämä tyhjille kukkuloille ilman hallituksen suostumista perustetut etäyhteisöt laillistettaisiin. Lailla poistettaisiin asukkaitten epä-varmuus ja toistuvat uhkaukset heidän rakentamiensa asuintalojen tuhoamisesta. JP
-          Shin Betin johtaja Yoran Cohen varoittaa, että Iran yrittää hyökätä juutalaisia kohteita vastaan ulkomailla. Hän sanoo hyökkäysten eri puolilla maailmaa selvästi aktivoituneen vuoden aikana. Hän sanoi Iranin agenttien kouluttavan operaattoreita Gazan kaistalla, jota hän kutsui suureksi asevarikoksi. Hän totesi, että Hamasilla on n. 8000 rakettia, joiden kantomatka on 40 km, sekä 15 000 operaattoria. Islamic Jihadilla on 5000 taistelijaa, joista osa on iranilaisten kouluttamia Gazassa, osa ulkomailla. Hän kutsui Libyaa uudeksi ”helvetin portiksi”, josta aseita virtaa Gazaan suuria määriä aiheuttaen aseitten hinnan putoamisen. Hän arvioi Hamasin tällä hetkellä lisäävän aseittensa ja koulutettujen jäsentensä määrää voidakseen vapaasti määritellä kohteet ja ajankohdan, koska iskeä Israelia vastaan, jota se pitää päävihollisenaan. (JP)
-          Azerbaijan sanoo turvallisuusjoukkojensa Euroviisujen aikana estäneen terroristien salaliiton sekä teloitusyrityksen. 9 miljoonan asukkaan Azerbaijan Kaspianmeren rannalla on entisen NL:n maitten kolmanneksi suurin öljyn tuottaja Venäjän ja Kazakhstanin jälkeen. (JP)

Kaapeliyhteyksien katkon vuoksi raportin julkistaminen on myöhässä.




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019