PERJANTAI 01.06.12


PERJANTAI 01.06.12

1. IRANIN parlamentin puheenjohtajan Ali Larijanin eilen julkistetun lausunnon mukaan hyökkäys Syyriaan tulee upottamaan Israelin. Tämän lausunnon katsotaan tarkoittavan sitä, että Iran katsoo Syyrian liittolaisekseen, jonka kanssa sillä on sitova puolustussopimus. Israelin viranomaiset puolestaan tarttuivat tähän selittäen asian näin: ”Iranin hallitus on hyvin konkreettisella tavalla antanut tukeaan Syyrian hallituksen toimittamaan Syyrian kansan murhaan, ja tämä on niiden harjoittama hyvin hyökkäävä ja vaarallinen käyttäytymismalli alueella”, lausunnossa todetaan ja jatketaan: ”Jos tämä on sitä, mitä Iran tekee ilman atomiaseita, miten ne tekisivät ydinasein varustettuina?”

USA:n julkistamien satelliittikuvien perusteella amerikkalainen ajatushautomo katsoo Iranin epäillyissä ydinkohteissa tehtyjen yritysten jälkien peittelemiseksi vahvistavan epäilyksiä, että YK:n alaisen IAEA:n tarkastajien haluamassa Parchin tukikohdassa on suoritettu kokeita atomipommin rakentamiseksi. Iranin johto välillä myöntää YK:n tarkastajille luvan käydä tuki-kohdassa, vain peruuttaakseen sen jollain tekosyyllä.

PÄÄMINISTERI  Benyamin Netanyahu totesi lausunnossaan aiemmin viikolla: ”Syyria lahtaa julmasti kansalaisiaan - ilman epäilyksiä - Iranin ja Hizbullahin avustamana, ei vain poliittisella tuella, vaan avustaen murhissa”.
Iranin parlamentin puhemies Larijani syytti Yhdysvaltoja ja länsimaita tien tasoittamiseksi uutta Lähi Idän kriisiä varten. ”USA:n tulisi tiedostaa vaarallisen pelinsä luonteen. Eikö ole välttämätöntä varustautua Bahrainin sotilaallisen miehityksen vuoksi? Kysymys kuuluu: Miksi he estävät Syyrian hallituksen laatiman reformisuunnitelman toteuttamisen?”
Iranin parlamentin edustaja vakuutti samoin maansa ehdotonta tukea Syyrian hallitukselle ja syytti ”määrättyjä taantumuksellisia voimia alueella” ylpeillen sillä, että he saavat rahaa ja aseita tuhotakseen ja syöstäkseen Syyrian sisällissotaan. Hän sanoi Iranin kannattavan Syyrian demokraattisia uudistuksia, joilla edistetään kansan oikeuksia, ja tuomitsevan terrori-iskut ja tilannetta hyväkseen käyttävien määrättyjen maitten sekaantumisen Syyrian asioihin, kuten USA:n julkistamat julmat ja typerät viestit. ” Voi olla helppo antautua seikkailu-politiikkaan, mutta sen lopettaminen voi osoittautua vaikeaksi”. 

MOSSADIn entinen johtaja Meir Dagan arvostelee IDF:n suunnitelmia iskuista Iranin ydinlaitoksia vastaan ja kehotti sen sijaan tutkimaan tosiasiaa, että aika on sopiva Iranin poliittisen aseman heikentämiseksi maailmalla ja alueella. Dagan katsoo Iranin laskevan raskaasti Syyrian varaan ja antavan sille ja Hizbullahille kaiken niiden tarvitseman avun. Hän analysoi tilannetta todeten, että jos Assadin hallitus kaatuu ja sunnihallitus tulee sen tilalle, se automaattisesti heikentää Hizbullahia oleellisesti ja pienentää Iranin vaikutusta alueella.
WASHINGTONISSA toimiva ajatushautomo Tieteen ja Kansainvälisen Turvallisuuden Keskus julkisti web-sivullaan kuvia Parchin sotilastukikohdasta, joka on ollut IAEA:n silmätikkuna jo pitkään. Kuvissa näytetään, miten Iran on poistanut täydellisesti kaksi rakennusta, jotka esiintyvät aiemmissa satelliittikuvissa, mikä aiheuttaa epäilyksiä Iranin pyrkivät poistamaan alueelta raskauttavia todisteita. Tämä esitettiin myös IAEA:n äskeisessä suljetussa kokouksessa, minkä johdosta eräs läntinen diplomaatti yhtyi instituutin havaintoihin.

2. SYYRIAN kapinallisarmeijan komentaja eversti Bashar al-Asaad, joka on yksi ensimmäisistä Syyrian armeijasta loikanneista upseereista, kehottaa Kofi Annania julkisesti tunnustamaan, että hänen rauhansuunnitelmansa on epäonnistunut ja vapauttaa kapinalliset kaikista tulitaukosopimuksista, minkä USA sanoo voivan romahtaa sytyttäen laajemman konfliktin Lähi Idässä. Turkissa majailevan al-Asaadin lausunto on ristiriidassa Syyriassa toimivien kapinallisjohtajien kanssa, jotka antoivat ultimaatumin keskiviikkona. Sen mukaan presidentti Bashar Assadilla on 48 tuntia aikaa suostua Kofi Annanin rauhansuunnitelmaan.
Al-Asaad sanoi Al-Jazeeran uutistoimistolle vastauksena tähän, ettei ole olemassa mitään määräaikaa, vaan he vaativat Annania tunnustamaan epäonnistuneensa antaakseen kapinallisille vapauden toimia parhaaksi katsomallaan tavalla sotilaallisten operaatioiden aloittamiseksi.
KOFI ANNANIN suunnitelma ei ole pystynyt vähentämään verenvuodatusta eikä Assadin armeijan hyökkäyksiä siviiliasutuksia vastaan. USA:n YK:n lähettiläs Susan Rice antoi YK:n turvallisuusneuvostossa pahaenteisen lausunnon todeten, että ellei YK toimi ripeästi, muutamat maat voivat aloittaa omakohtaiset toimensa Syyriassa ilman YK:n valtuuksia.
USA:n ulkoministeri Hillary Clinton vahvisti Susan Ricen lausunnon todeten, että USA:n tulee tehdä valmisteluja kaikkien mahdollisuuksien varalta, mikä ei sulje pois sotilaallista puuttumista Syyrian tilanteeseen. Presidentti Assadin palatsikompleksi Damaskoksen luoteisella kukkulalla voivat joutua totaalisen hävityksen kohteiksi. Tämä seuraisi samaa konseptia, jota toteutettiin Libyassa Muammar Gaddafin savustamiseksi ulos palatsistaan, ja lopulta hänet löydettiin suureen viemäriputkeen piiloutuneena ja joutuakseen roskajoukon lynkkaamaksi Romanian entisen diktaattorin Chaucescun tapaan. 

Viimeinen niitti länsimaiden kauhistuneessa reaktiossa oli Houlan kylässä suoritettu massamurha, jossa YK:n tarkkailijat havaitsivat joittenkin uhrien joutuneen teloitetuiksi kädet selän taakse sidottuina. Syyrian asettaman tutkimuskomitean mukaan, jota johti prikaatikenraali Qassem Jamal Suleiman, uhrit kuuluivat perheisiin, jotka kieltäytyivät vastustamasta hallitusta ja asettumasta kapinallisten puolelle. Hän sanoi tutkimusten osoittaneen, että ennen murhia 600 – 800 aseellista miestä hyökkäsi turvallisuusjoukkojen asemia vastaan Houlan ulkopuolella, ja että nämä aseelliset kapinalliset murhasivat perheitä, joista osa oli parlamentin jäsenen sukulaisia. Hän sanoi kapinallisten tarkoituksena olevan saada ulkomaisia joukkoja maahan, mikä suistaisi maan tuhoisaan sisällissotaan, mistä myös YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon varoitti.
Israelin viranomaisten mukaan Syyriasta tulisi eri maista tuotettujen aseitten kokeilu- ja varastoalue, jossa aseellisia joukkoja ja joukkioita tulvisi maahan ilman esteitä.
Sekä Syyrian armeijan että kapinallisten joukot ovat surutta rikkoneet huhtikuun 12. päivänä solmittua tulitaukosopimusta.

3. PÄÄMINISERI Benyamin Netanyahu päätti luovuttaa 91:n eri terrori-iskuissa surmansa saaneen terroristin ruumiit PA:lla muka ”hyvän tahdon eleenä” taivuttaakseen PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin rauhankeskusteluihin Israelin kanssa.
Viranomaiset varoittivat jo ennakolta, että Abbas käyttää tilaisuutta hyväkseen järjestäen julkisen tilaisuuden, jossa ylistetään terroristien saavutuksia ja vannotaan taistelun jatkamista Israelin tuhoamiseksi, kuten sekä Fatahin että PLO:n perustamisdokumentit vaativat.
Eikä ennakoinnissa petytty. PA oli peittänyt 91 arkkua - ehkä suomalaisista leveistä laudoista rakennetut - PA:n lippuihin asettaen kunkin arkun päälle paperilapun, jossa ilmenee terroristin nimi ja muita tietoja. PA:n oli järjestänyt tilaisuuden jossa terroristien omaiset voivat etsiä arkkujen lomassa omaistensa nimiä, joita ei paljastettu terrorin uhrien omaisille.

PA:n järjestämässä virallisessa tilaisuudessa Ramallahissa Jerusalemin mufti sheikki Muhammad Hussein johti erityisrukousta kuolleille, joiden ”marttyyri-kunniaa” PA:n johto oli tullut viettämään. Monet paikalle tulleet surmansa saaneiden terroristien omaiset sanoivat olevansa sekä helpottuneita että surullisia tilaisuudesta. Helpottuneita siksi, että omainen pääsi lähelle sukuaan, mutta surren omaisensa menetystä.
ABBASIn läheinen neuvonantaja Tayeb Abdel Rahim sanoi marttyyrien henkien liihottelevan heidän yllään ja pysyttelemään siellä. Hän sanoi ”marttyyrien” jäännösten muistuttavan niistä palestiinalaisista, jotka viruvat israelilaisissa vankiloissa. 

4. EGYPTIN Muslimiveljeskunnan hengellinen johtaja Mohammed Badie julkisti toukokuun 17. päivänä päivätyn lausunnon, jossa hän kehottaa arabivoimia vastustamaan Israelia ja vaatimaan kansainvälistä yhteisöä painostamaan sionistista hallitusta vetäytymään palestiinalaisten maalta. Hän antoi lausuntonsa arabien ”nagba”-päivän kunnioittamiseksi. Badien lausunnon paljasti keskiviikkona ”terroriblogeja tutkiva projekti”. Lausunnossa kehotetaan Muslimiveljeskunnan jäseniä muistamaan järjestön vuosikymmeniä vanhoja vakuutuksia uhrauksista yrityksissään juutalaisen valtion tuhoamiseksi.
Lausunnossa viitataan ”arabi- ja muslimikansan velvollisuuteen muistaa pahinta katastrofia, mikä kohtasi maailman kansoja juuri sinä ”nagban” päivänä 14.05.1948, jolloin Israelin valtio perustettiin”. Siinä viitataan edelleen ”18 kuukautta kestäneisiin mielenosoituksiin arabi-maissa, jotka ovat osa tutkimatonta prosessia vapauttaa Israelin valtion hallussa pitämä maa”.
”Me kaadoimme kaikkein vainoharhaisimmat hallitukset selvällä päämäärällä ja päättäväisyydellä. Olemme aloittaneet kaikkien kansojen vapauttamisen aikakauden, ensiksi palestiinalaisen kansan pahimmanlaatuisesta miehityksestä mitä ihminen tuntee – sionistisesta miehityksestä, ” Badie kirjoittaa manifestissaan.
Israelin arabi- ja muslimiperinteen tuntijat, joille Muslimiveljeskunta ja sen Israelin tuhoa vaativat lausunnot ovat tuttuja, sanovat, että Badien lausunto yllätä heitä, koska se ei ole koskaan tunnustanut Israelin valtiota.

Internetyhteys on edelleen poikki, eikä sitä saada kuntoon ennen ensi viikkoa.


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021