MAANANTAI 04.06.12


MAANANTAI 04.06.12

Kaapeliyhteys internetiin on edelleen poikki, mutta helpotusta luvataan tänään. Saapa nähdä.

1. SYYRIAN presidentti Bashar Assad kävi esittäytymässä ja pitämässä puheen maansa parlamentissa näyttäen rennolta ja huolettomalta, joskin päättäväiseltä. Hän lupasi, että 15 kuukautta kestänyt kriisi on selvitetty muutaman päivän sisällä, jos kansa pysyy yhtenäisenä. Hän kutsui Houlan kylän massamurhaa ”kammottavaksi”, jota se vähintään onkin. Assad katsoo, että Houlan murhien suorittajat ovat hallitusta vastaan taistelevia kapinallisia.

ASSAD perustelee voimakkaita sotilasoperaatioita kapinallisia vastaan sillä, että hänen hallitustaan vastaan taistelevat ryhmät ovat ulkomaitten tukemia terroristeja pyrkien toteuttamaan näiden maiden laatimaa salaliittoa. Hän vakuutti olevansa valmis keskustelemaan uudistuksista hallituksessa ja maan sisällä niiden oppositioryhmien kanssa, jotka olivat pysytelleet aseellisten väkivaltaisuuksien ulkopuolella.

YK:n rauhanvalvojien johtaja Helve Ladsous on kuitenkin yhtä vakuuttunut, että useat siviileistä saivat surmansa armeijan tykistötulessa, mutta että loput massamurhatuista ovat ”luultavasti” Assadia kannattavien puolisotilaallisten joukkojen suorittamia. Surmattujen joukossa oli useita naisia ja lapsia; joillakin surmatuilla oli kädet sidottuina selän taakse ja heidät oli ammuttu lähietäisyydeltä.
PRESIDENTTI Bashar Assad ei tunnin kestäneen puheensa aikana edes viitannut Kofi Annanin rauhansuunnitelmaan, mitä hän ei ilmeisestikään pidä hyväksyttävänä.
Saudi Arabia ja Gulf-maat syyttävät Assadia vain ajan pelaamisesta osittain hyväksymällä hänelle tehtyjä rauhantarjouksia, mutta tekemättä elettäkään niiden ehtojen toteuttamiseksi.
USA:n ulkoministeri Hillary Clinton kehotti Venäjää, jolla on avain konfliktin lopettamiseen, lisäämään painostustaan ”poliittisen siirtymän” saavuttamiseksi, mikä USA:n diplomatian terminologiassa tarkoittaa Assadin hallituksen kaatamista.

”Kun kirurgi suorittaa leikkauksiaan, kukaan ei syytä häntä siitä, että hänen kätensä tahriintuvat vereen”, Assad selitti parlamentille tarkoittaen, että ”tämän syövän leikkaamiseksi pois Syyriasta on tehtävä kirurgisia operaatioita, joissa kädet tahriintuvat vereen”. Bashar Assad oli opiskelemassa Lontoossa silmäkirurgiksi, kun hänen isänsä Hafez kutsui hänet kotiin opettelemaan maan hallitsemista tuntien oman aikansa päättyvän, mikä tapahtui v.2000 Basharin alaikäisyyden vuoksi hänet valittiin maan presidentiksi erikoislain turvin.
Assad ehdottomasti kielsi armeijan syyllistyneen 25.05. tapahtuneen Houlan massamurhaan, jossa 108 siviiliä murhattiin epäselvissä olosuhteissa. Annanin neuvottelema tulitaukosopimus allekirjoitettiin 12. huhtikuuta, mutta molemmat osapuolet ovat rikkoneet sitä alusta lähtien, ja YK syyttää sekä armeijaa että kapinallisia rikoksista ihmisoikeuksia vastaan.

USA:N ulkoministeri Hillary Clinton totesi keskusteltuaan Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin kanssa lauantaina lehdistötilaisuudessa Tukholmassa, ettei Bashar Assadin suostuminen luopumaan presidentin virastaan ole ennakkoehto sopimukselle, mutta sen tulisi olla päämääränä. Venäjä on toistuvasti estänyt YK:n päätösten syntymistä turvallisuus-neuvostossa, eikä sen ole helppoa luopua uskollisen liittolaisensa tukemisesta. Venäjän varovainen kanta on ymmärrettävissä, koska sillä on miljardien asetoimitukset Syyrialle, joiden maksut ovat suorittamatta, ja toiseksi kukaan ei tiedä, millainen hallitus Syyriaan saataisiin Assadin tilalle. Israelissa kannetaan suurta huolta siitä, että sekä Hizbullah että al-Qaida ovat molemmat osallistuneet taisteluihin Syyriassa ja haluavat olla jakamassa kakkua, kun sen aika tulee. Toinen huoli on Syyrian suuret ei-tavanomaiset asevarastot. (JP)

2. PRESIDENTTI Bashar Assad vannoi jokin aika sitten, että jos hänet pakotetaan luopumaan vallasta maassa, hän ei tule kaatumaan yksin, vaan hän tulee levittämään konfliktin koko alueen maihin. Hän ei viitannut Syyrian ei-tavanomaisiin aseisiin, joita sillä on enemmän kuin millään toisella Lähi Idän maalla.
Syyrian kemiallisten ja biologisten aseitten valmistusprojekti aloitettiin 1970-luvulla, josta lähtien sitä on johtanut ”Tieteellisten Opintojen ja Tutkimusten Keskus”. Sen ohjelmaan kuuluu sekä Sarinin että VX hermo- ja sinappikaasun teollinen valmistus. Kaikkia näitä myrkyllisiä aseita on mahdollista sulloa Syyrian hankkimien nykyaikaisten Scud-ohjusten kärkiosiin. Läntisten maiden uutisissa mainitaan huoli niiden joutumisesta terroristien käsiin.
Sen sijaan missään ei ole kerrottu – paitsi kuukausia sitten, miten Assad siirsi ohjuksiaan Turkin rajalle pelätessään Turkin sotilaallista operaatiota, joissa silloin epäiltiin olevan ei-tavanomaisin asein varustettuja kärkiosia –, että hän hyökkäisi niillä naapurimaita vastaan.

IDF:n pohjoisen lohkon komentaja kenraalimajuri Yair Golan puuttui Syyrian ei-tavanomaisten aseitten mahdolliseen joutumiseen Hizbullahin ja al-Qaidan käsiin. Hän esitti tutkittavaksi, ”onko viisasta vai järjetöntä” iskeä autosaattueisiin, joiden todettaisiin kuljettavan näitä aseita Libanoniin. Hän sanoi Bar Ilan Yliopistossa pitämässään puheessa, että pääministeri joutunee ennemmin tai myöhemmin tekemään raskaan päätöksen sotilaallisesta iskusta niitä vastaan.

ISRAELISSA nähdään kahdenlaisen kehityssuunnan mahdollisuus. Ensimmäisessä IDF voisi iskeä hävittäjäkoneillaan joko asesaattueita tai niiden varastoja vastaan Syyriassa. Maailma voisi niellä tämän selvän hyökkäystoimen itsenäistä valtiota vastaan Assadin hallituksen kaatumisen epäselvässä tilanteessa, eikä sen uskota leviävän Syyrian ulkopuolelle. Tähän voisi lisätä sen, että Syyrialla on vahva ohjusvarasto, ja se tuskin katsoisi sivusta IAF:n koneitten operaatioita sen ilmatilassa ilman vastatoimia. Seurauksena voisi olla Hizbullahin tukema ei-tavanomaisin aseitten suoritettu ohjushyökkäys Israelia vastaan.

USA:n armeijan 19 maan asevoimien 12 000 miehen joukkojen yhteisharjoitukset Jordaniassa jokin aika sitten oli suunniteltu joukkojen harjoittamiseksi edellä esitettyjen ei-tavanomaisten aseitten sieppaamiseksi tai estämiseksi niiden joutumisesta terrorijärjestöille. USA suunnittelee pysyvien joukko-osastojen kommandoyksiköitten jättämistä Jordanian maaperälle odotettaessa tilanteen selkiytymistä Syyriassa.

TOINEN JP:n artikkelissa esitetty mahdollisuus on suurten siviilimassojen ryntääminen Haman ja Houlan alueilta Israelin rajalle pyrkien turvaan kiihtyvistä taisteluista. Tämä voi tapahtua myös Assadin hallituksen kaatuessa häntä kannattavien siviilien - muittenkin kuin Assadin alaviitti-heimoon kuuluvien - pako Israelin rajalle pelätessään uusien valtaapitävien kostotoimia, jotka voisivat olla julmia ja verisiä.
IDF on vahvistanut asemiaan pohjoisrajalla asettaen sinne uusia miinakenttiä sekä hankkimalla Knessetin päätöksen 22:n uuden reservipataljoonan kutsumisesta aseisiin nopeasti, jos tarve niin vaatii. Kaksi pataljoonaa sijoitettiin maan etelärajalle. (JP)

3. JUUDEAN JA Samarian yhteisöjen asukkaat järjestävät kahden päivän marssin Jerusalemiin maanantaina protestoidakseen hallituksen päätöstä tuhota Ulpanan viisi asuintaloa, joissa asuu 30 perhettä, sekä muita samassa asemassa olevia etäyhteisöjä, joilla ei ole virallista hallituksen päätöstä, mutta jotka on rakennettu valtion- tai yksityisen juutalaisen omistamalle maalle. Osalla etäyhteisöistä omistusoikeus on kiistanalainen tai epäselvä. Mielenosoituksen tarkoituksena on painostaa hallituksen ministereitä hylkäämään Netanyahun päätös talojen tuhoamisesta ja kannattamaan kahta lakiesitystä, joilla nämä arviolta 9 000 etäyhteisöä laillistettaisiin taannehtivasti.

Kansanedustajat Yacov Katz ja Zevulun Orlev aikovat viedä esityksensä Knessetin äänestykseen keskiviikkona. Netanyahun suunnitelman mukaan Ulpanan viisi asuin-rakennusta siirretään kokonaisina uuteen paikkaan muutaman metrin päähän Beit Elin yhteisön rakennustarpeisiin varatulle maalle. Hän odottaa oikeuskanslerin tulkintaa, täyttääkö tällainen rakennusten siirto korkeimman oikeuden päätöstä niiden tuhoamisesta. Oikeuskansleri Weinstein antanee tulkintansa lähipäivinä. Netanyahu pyysi oikeuskansleria tutkimaan samalla, voivatko vasemmistolaiset NGO-järjestöt Peace Now ja Yesh Din tai vastaavat käyttää Ulpanan kysymystä ennakkotapauksena muissa vastaavissa tilanteissa.

ULPANAN tapauksesta on tullut oikeiston ja vasemmiston välinen kiista, jossa Netanyahu tarpeettomasti taiteilee keskivaiheilla, vaikka hänellä on 94 oikeiston ja keskustan kansan-edustajan tuli Knessetissä. Hänen hallituksensa ministerit ovat jakaantuneet kolmeen leiriin. Osa kannattaa lakiesityksiä silläkin uhalla, että pääministeri voi erottaa heidät; osa kannattaa rakennusten tuhoamista. Netanyahu johtaa keskiryhmä, joka odottaa oikeuskanslerin päätöstä ja tulkintaa lain käytöstä puolustusministeri Barakin ehdottomalla tuella. (JP)

4. UUTISOTSIKOITA
-          Israelin ”rauhankumppani” pääministeri Salaam Fayan kehottaa maailmaa seuraamaan Etelä Afrikan esimerkkiä ja aloittamaan Israelin tuotteiden boikotoinnin, joiden valmistus-paikaksi on merkitty Juudea tai Samaria (Länsiranta). JP:n vakiokommentoija Barry Rubin tarkastelee kolumnissaan, minne länsimaiden runsaat tukivarat ovat hävinneet, ja tulee siihen lopputulokseen, että osa menee Gazan kaistan Fatahin kannattajien elättämiseksi, vaikka he eivät osallistu rehelliseen työhön ollenkaan. Osa – ehkä valtaosa -  menee korruptioon johtavassa asemassa olevassa olevien taskuihin. Hän sanoo, että USA:ssa koulutettu ja Maailmanpankin entinen virkailija Fayad on ”suhteellisen rehellinen”, ja siksi sekä Fatahin että Hamasin taholta vaaditaan hänen eroaan, koska ”hän häiritsee tuottavia liiketoimia”. Tämä ”rauhankumppani” on ollut ensimmäisten joukossa polttamassa israelilaisia Länsirannalle tuotettuja tuotteita, ja pyrkii kaikin tavoin kyseenalaistamaan Israelin aseman maailmalla ja yleensä olemassaoloon Lähi Idässä, mistä Etelä Afrikan boikotoinnin tuki on yksi esimerkki. (JP)
-          Kafr Qasim arabikylän läheltä etsintöjen kautta löydetty 10-vuotiaan arabipojan  pahoin runneltu tai pahoinpidelty ruumis löydettiin läheltä hänen isänsä Anas Kafrin taloa. Poliisi epäilee isän osallistuneen poikansa murhaan. Hänet julistetaan Ramlen oikeudessa pidätetyksi tutkimusten ajaksi. Pojan setä sanoi TV-10 haastattelussa, että pojan kuolema – olkoon traktorin aiheuttama, kuten isä sanoo, tai kidutuksen kautta – on tahallinen murha. Sen sijaan on epäselvää, mikä motiivi murhalle voisi olla, ellei kyse ole kunniamurhasta, mikä on usein toistuva myös Israelin arabien keskuudessa, mutta niissä uhri on useimmiten perheen nainen. (JP)
-          Kaksi arabia Israelin turvallisuusvankilassa jatkaa syömälakkoaan vankien ja vankein-hoitojärjestön välisestä sopimuksesta huolimatta. Toinen on paastonnut 80 päivää, toinen 59 päivää. He kertovat joutuneensa välillä Ramlen sairaalaan hoidettaviksi lakkonsa vuoksi, mutta aikovat jatkaa. He väittävät, ”etteivät Israelin vankilaviranomaiset ole noudattaneet sopimuksen ehtoja, vaan jatkavat hallinnollisia pidätyksiä ja muita äärimmäisen kovia rangaistusmuotoja”. Monelta taholta on esitetty huolestumista heidän säilymisestään hengissä syömälakkonsa vuoksi. (JP)
-          IDF tunnusti ensimmäistä kertaa, että se on käyttänyt ja käyttää cyber-avaruutta  tietojen keräämiseksi, vihollista vastaan tehdyissä hyökkäyksissä sekä ohjatessaan erilaisia sotilaallisia operaatioita. Äskettäin valmistuneessa IDF:n operaatioiden ohjeistossa kerrotaan myös cyber-avaruuden käytöstä, joka mainitaan yhtenä taistelu-kenttänä maan, veden ja ilman ohella. Ohjeiston mukaan Israel on jatkuvassa rintamassa cyber-avaruudessa käytävissä taisteluissa kooten tietoja ja suojellen IDF:n tietoverkostoja vihamielisiltä hyökkäyksiltä. Tarvittaessa ceber-avaruutta käytetään myös hyökkäysten toteuttamiseen ja muihin operaatioihin. (JP)
-          IDF pelkää väkivaltaisuuksien kohoamista Ulpanan kysymyksen vuoksi, jos se ratkaistaan siten, ettei se tyydytä Juudean ja Samarian juutalaisasukkaita. Mediassa on puhuttu ”setlerien” aiheuttamasta väkivaltaisista hyökkäyksistä, mutta todellisuudessa ja varsinkin verrattaessa siitä palestiinalaisten suorittamiin, ne ovat minimaalisia, muutaman nuoren kostotoimia palestiinalaisten hyökkäyksiin heidän omaisuuttaan, koteja, hedelmä- ja oliivilehtoja vastaan sekä karjan, lampaitten ja maataloustyökalujen varastelemista vastaan, mikä on arabeille yleistä. (JP)
-          Der Spiegel lehden artikkelissa väitetään, että Dolphin-luokan sukellusveneet, joita Israel on saanut neljä ja haluaa kaksi lisää, on rakennettu siten, että ne voidaan varustaa atomiasein. Lehden artikkelissa todetaan, että sukellusveneet on varustettu Popeye turbo SLCM ohjusjärjestelmällä. Popeye valmistetaan israelilaisessa Rafael teollisuuslaitoksessa. Popeye risteilyohjusten kantomatka on 1500 km, ne laukaistaan salaisella hydraulisella menetelmällä. Artikkelissa todetaan, ettei liene salaisuus, että Israelin erittäin nykyaikaiset Dolphin-alukset on varustettu atomiasein, joten ne toimivat tarvittaessa toisen asteen puolustuksena. Saksan liittokansleri Merkel ei halua suoraan vastata kysymykseen, onko hän tietoinen asiasta. (JP)







Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021