TIISTAI 05.06.12


TIISTAI 05.06.12

1. IRAN on kaiken todennäköisyyden mukaan aloittanut kolmannen uraanin rikastuslaitoksen rakentamisen, todetaan Tieteen ja Kansainvälisen Turvallisuusinstituutin (ISIS) raportissa, joka julkistettiin maanantaina. Iranilla on kaksi tunnettua rikastuslaitosta, Natanz ja Forbo. Äskettäin Iran ilmoitti aloittaneensa toisen ydinvoimalayksikön rakentamisen Bushehrin viereen. ISIS raportissa todetaan, että kysymys Iranin halusta rakentaa kolmas uraanin rikastuslaitos on ollut Iranin tarkkailijoitten keskusteluissa elokuun 16. päivästä 2010 lähtien, jolloin Iranin silloinen ydinasioitten johtaja Ali Akbar Salehi totesi, että tutkimukset kymmenen rikastuslaitoksen rakentamisesta ovat valmistuneet, ja että uuden rikastuslaitoksen rakentaminen aloitetaan 2011 lopussa tai sitä seuraavana vuonna.
RAPORTISSA todetaan edelleen, että Salehin seuraaja Fereydoun Abassi-Davani totesi  rakentamista siirretyn kahdella vuodella.

IRAN omaksui 2007 kannan, jonka mukaan sen ei tarvitse ilmoittaa IAEA:lle uuden rikastuslaitoksen rakentamisesta. IAEA:n kannan mukaan Iran on velvollinen ilmoittamaan uusista ydinlaitoksistaan allekirjoittamansa turvallisuusjärjestelmän koodin 3.1 mukaisesti.
IAEA ilmoitti toukokuussa 2012, että Iran on ainoa maa, jolla on kaikenkattava turvallisuus-järjestelmä-sopimus IAEA:n kanssa, mutta joka ei toteuta sitä käytännössä. IAEA:n  lausunnossa todetaan, että Iran on velvollinen ilmoittamaan uuden rikastuslaitoksen rakentamisesta allekirjoittamansa turvallisuussopimus-koodin 3.1 mukaisesti. Iran hyväksyi kodin 2003 ja myös siihen tehdyt lisäykset, mutta sanoutui niistä irti maaliskuussa 2007, kertoo ISIS raportissaan.

IRAN. on käynyt kirjeenvaihtoa IAEA:n kanssa, joka vaatii sitä ilmoittamaan rikastuslaitosten rakennushankkeista ja uusien sentrifugien rakenteista ja kapasiteetista, mutta Iran ilmoitti vastauksessaan antavansa vaaditut selvitykset aikanaan. Iranin katsotaan päättäneen, että sen tarvitsee ilmoittaa IAEA:lle uudesta rikastuslaitoksesta vasta sen valmistuttua.
Iranin vastahakoisuus avoimista IAEA:n tarkastuksista vain kasvattaa epäluuloja sen ydinsuunnitelman todellisesta päämäärästä, eli ydinpommin rakentaminen, ei sähkön tuottaminen, kuten se toistuvasti vakuuttaa maailmalle, kuten ISIS raportti toteaa.

TOUKOKUUN 25. 2012 otetuissa satelliittikuvissa nähdään, että Iran on poistanut kaksi epäilyttävää rakennusta Parchin sotilastukikohdasta ja tehnyt suuria maastonsiirtotöitä alueella myös vettä käyttäen, minkä uskotaan osoittavan, että se pyrkii poistamaan alueelta kaikki raskauttavat todisteet ydinpommin rakentamiseen liittyvistä kokeista. IAEA on usean vuoden ajan ilman tulosta vaatinut valvojilleen oikeutta käydä Parchin tukikohdassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156546#.T82VkjJHTFw

2. IAEA:n pääsihteeri Yukiya Amano totesi lausunnossaan maanantaina, että Iran siirtää satelliittikuvien perusteella arvioiden aitoja ja siirtää maaperää Parchin sotilastukikohdassa. Hänen lausuntonsa uskotaan edelleen vahvistavan epäilyksiä, että Iranilla on jotain epäilyttävää meneillään ydinsuunnitelmansa toteuttamisen suhteen.

Amano kertoi kuitenkin lehdistötilaisuudessa olevansa toiveikas, että sopimus Iranin kanssa voidaan saavuttaa lähiaikoina ja aloittaa järjestön ja Iranin välinen luottamukseen perustuva yhteistoiminta tarkastajien pääsystä tutkimaan sen ydinlaitoksia. Hän pitää erityisen kiireellisenä päästä katsomaan, mitä Parchin sotilastukikohdassa tapahtuu.
Toukokuun 25. päivänä otettujen satelliittikuvien perusteella voidaan havaita, että Parchin alueella on poistettu kaksi rakennusta kokonaan, siirretty aitoja, siirretty maata, jota on käsitelty veden avulla. Tämän toteamiseksi IAEA haluaa valvojansa paikan päälle. 

3. SYYRIAN armeijan sotilaita vastaan taistelevien kapinallisten toimien tarkkailija kertoo kapinallisten surmanneen ainakin 80 armeijan sotilasta viimeisissä yhteenotoissa, minkä katsotaan tarkoittavan sitä, että toiveet Kofi Annanin rauhansuunnitelman toteutumisesta ovat rauenneet lopullisesti. Kapinalliset ovat aloittaneet uudelleen hyökkäykset armeijaa vastaan.
YK:n nimittämä rauhantunnustelija Kofi Annan vetosi kuitenkin vielä molempiin osapuoliin pidättymään hyökkäyksistä ja aloittamaan avoimet keskustelut suunnitelman toteuttamiseksi.
Annan raportoi edistymisestään YK:n turvallisuusneuvostolle torstaina. Annan vakuutti lausunnossaan, että hänen rauhansuunnitelmansa on ainoa toimiva. Venäjä vastustaa edelleen länsimaiden vaatimuksia kovempien otteiden käyttämiseksi presidentti Bashar Assadin hallituksen syrjäyttämiseksi.

Viimeinen niitti luottamuksen menettämiseksi tapahtui 25. toukokuuta Houlan massamurhassa, jossa 108 siviiliä surmattiin, lähes puolet heistä alaikäisiä.
Annanin suunnitelman oli tarkoitus tulla voimaan 12. huhtikuuta 2012, mutta molemmat osapuolet rikkoivat sitä alusta pitäen. Siviiliuhrien määrä on 10 000 – 15 000 väillä.
Vapaan Syyrian Armeijan (FSA) edustajana majuri Sami al-Kurdi totesi: ”Me olemme päättäneet lopettaa sitoumuksemme tähän tulitaukoon. Olemme aloittaneet uudelleen puolustusluonteiset hyökkäyksemme armeijan tiesulkuja vastaan kaupungeissa.”
Al-Kurdi kehotti muuttamaan YK:n nimittämän 300 tarkkailijan toimenkuvan rauhaan pakottamiseksi; julistaa lentokieltoalueita ja puskurivyöhykkeitä Assadin kaatamiseksi.

YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon katsoo kuitenkin, että Annanin rauhansuunnitelma on ainoa ohje, jonka mukaan tulee toimia. Tarkkailijat varoittavat, että YK:n tarkkailijoitten tehtäväksi jää enää vain seurata verenvuodatuksen lisääntymistä ja taistelujen muuttumisesta avoimeksi sisällissodaksi, ”ellei jo olla siinä vaiheessa”, kuten Annanin edustaja Ahmad Fawzi totesi Genevessä. Englannissa toimiva ihmisoikeusvalvoja vahvisti 80 sotilaan kuolemasta.
Syyrian armeija ilmoitti eilen 30 sotilaan hautajaisista. Kapinallisten ilmoituksen mukaan he ovat surmanneet yli 100 sotilasta ja tuhonneet tankkeja taisteluissa, mukaan lukien Damaskoksessa ja Idlibin kaupunkien alueilla.

YRITYKSIÄ verenvuodatuksen lopettamiseksi Syyriassa tehdään laajalla rintamalla, lähinnä johtavien poliitikkojen keskeisissä neuvotteluissa ja puhelinkeskusteluissa. Kenelläkään ei näytä olevan toimivaa reseptiä kriisin rauhanomaiseksi ratkaisuksi. Venäjä ei halua sotilaallista välintuloa, ja Kiinan edustaja varoittaa sen vain kiihdyttävän verenvuodatusta.
Syyrian armeija on hyvin varustettu ja koulutettu, missä se poikkeaa täysin Libyan diktaattorin Muammar Gaddafin armeijasta, jolla oli asevarikot pullollaan nykyaikaisia aseita, mutta kukaan ei osannut käyttää niitä. Epätoivoinen presidentti Assad voisi turvautua viimeisenä kortena uhkaukseensa, että jos hänet syrjäytetään, hän ei mene yksin, vaan hän sytyttää tuleen koko Lähi Idän alueen. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4238340,00.html

4. USA:n senaatissa pohditaan lisäystä äskettäin hyväksyttyyn lakiin, jolla on tarkoitus antaa ulkoministeriön tehtäväksi selvittää, miten monta palestiinalaista todella joutui pakenemaan kodeistaan Israelin itsenäisyyssodan aikana. Alkuperäistä esitystä jouduttiin lieventämään Obaman hallituksen vaatimuksesta. Siinä olisi vaadittu selvittämään, kuinka paljon pakolaisia asuu Länsirannalla, ja Gazassa, ja myös heidän lukumääränsä ja asuinmaansa kansalaisuus ulkomailla asuvien keskuudessa. Lakiesityksen mukaan ulkoministeriön on myös selvitettävä, miten monta pakolaisen nimikkeellä kulkevaa UNRWA pitää rekisterissään milläkin alueella.
Laskelmien mukaan todellisia pakolaisia oli vain 30 000, vaikka UNRWA:n rekisterin mukaan heitä on yli viisi miljoonaa. Ulkoministeri velvoitettiin raportoimaan asiasta senaatille.

PALESTIINALAISET ovat tietenkin nostaneet suuren äläkän uutisen johdosta ja varoittaneet, että senaatin lakiesitys voi siirtää rauhansopimukseen pääsemistä.
PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin entinen neuvonantaja Ghaith al-Omari varoitti: ”Se tulee vain kyseenalaistamaan amerikkalaisten mahdollisuuden vaikuttaa järkevän ratkaisun löytämiseksi epäilyttävänä palestiinalaisten ja varsinkin pakolaisten silmissä.”

USA:n apulaisulkoministeri Tom Nides kirjoitti senaatille lähettämässään kirjeessä: ”Esitetty lainmuutos tultaisiin näkemään maailmalla USA:n toimivan ennakoidakseen ja päättääkseen tämän arkaluonteisen kysymyksen vuosikymmeniksi. Lopullisen tilanteen kysymykset tulee sopia ja päättää vain osapuolten kahdenkeskisissä neuvotteluissa.” Hän selitti, ettei se lisää osapuolten keskinäistä luottamusta eikä rohkaisisi aloittamaan rauhankeskustelut. 
Lakiesityksen puoltajat katsovan sen vaikuttavan juuri päinvastoin, sillä URWA:n valtavasti liioitellut pakolaisten määrät ovat olleet yksi neuvottelujen pahimpia esteitä.

Jonatan Schanzer, joka tutkii palestiinalaisia Puolustus- ja Demokratioiden Säätiölle, sanoo tutkimuksiinsa vedoten, että vuosien 1946 – 1948 välillä paenneitten palestiinalaisten määrä on korkeintaan 30 000, eikä viisi miljoonaa, kuten UNRWA:n tilastot kertovat, joille se tarjoaa terveys-, opetus- ja sosiaalipalveluja ilmaiseksi. Hän viittaa apulaisulkoministeri Nidesin kirjeessään maininneen nuo viisi miljoonaa, mikä osoittaa hänen sisällyttäneen lukuun myös pakolaisten jälkeläiset – sekä UNRWA:n pakolaisiksi rekisteröimät alueen asukkaat.
Tom Nides toteaa, että ulkoministeriö on käyttänyt noita lukuja kaikissa raporteissaan ja palestiinalaisten rauhankeskusteluja koskevissa kysymyksissä.
Lakiesitys tarvitsee kongressin hyväksymien ja Obaman allekirjoituksen, mikä on epävarmaa. Sen uskotaan kuitenkin rohkaisevan avoimia keskusteluja UNRWA:n toiminnan mielekkyydestä ja siitä, miten länsimaitten varoja on käytetty ilman riittävää valvontaa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=272709

5. UUTISOTSIKOITA
-          Egyptin presidentinvaaleissa hävinneet ehdokkaat syyttävät, että yli miljoona äänestys-lippua siirrettiin syrjään kelpaamattomina ja tuhottiin. Kolmanneksi päässyt Hamdeen Sahaby, neljänneksi päässyt Abdel Moneim Abol Fotouh sekä seitsemännen sijan saanut Khaled Ali syyttävät vaalitoimikuntia, että 1,5 miljoonaa ääntä mitätöitiin. Heidän valituksensa heittävät lisää epävarmuutta Egyptin sisäisen politiikan rauhoittumiseen, vaikka kaksi ehdokasta Ahmed Shafiq ja Mohamed Mursi jatkavat vaalityötään lopullista äänestystä varten 16.-17. päivinä toukokuuta. Mielenosoitukset presidentti Hosni Mubarakin ja hänen sisäministerinsä elinkautistuomioita vastaan jatkuvat. Kansa vaatii heidän teloittamistaan. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=272649
-          Ulkoministeri Avigdor Lieberman sanoo amerikkalaiseen esikuvaan viitaten, että ellei USA pyydä anteeksi viime marraskuussa vahingossa surmaamaansa 26 pakistanilaista, Israelilla ei ole mitään syytä pyytää anteeksi IDF:n sotilaiden itsepuolustukseksi surmaamaa 9 turkkilaista IHH aktivistia. Lieberman totesi, että Pakistan vaati USA:n pyytävän anteeksi pakistanilaisten siviilien surmaamista, mutta USA torjui vaatimuksen suoralta kädeltä.  http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=272656
-          Al-Qaidan kakkosmies Abu Yahya al-Libi on voinut saada surmansa USA:n miehittämättömän koneen  ohjusiskussa Pakistanissa. Se olisi suurin järjestön saama isku johtajansa Osama bin Ladenin teloittamisen jälkeen. Asiasta kertoi Pakistanin tiedusteluviranomaiset. Mahtoikohan USA:lla olla lupa miehen surmaamiseksi? http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=272719
-          Israelin rajapoliisi haavoittui palestiinalaisen puukotettua häntä Patriarkkain mausoleumin arabien sisäänkäynnin lähellä. Paikalla olleet sotilaat avasivat tulen terroristia kohti haavoittaen häntä vaikeasti. Molemmat vietiin Ein Keremin sairaalaan hoidettaviksi, mutta eri kuljetuksena. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156527#.T83FgDJHTFw
-          Lähi Idän asiantuntija tri Guy Bechor ¨julkaisi web-sivullaan artikkelin, jossa hän sanoo tutkimustensa osoittavan, että Israelin vasemmistolaiset ja heitä tukevat rahoituslähteet ovat suunnitelleet afrikkalaisten tunkeutumisen Israeliin väittäen olevansa pakolaisia tai työtä etsiviä. Hän osoittaa sormellaan New Israel Fund ja muihin vastaaviin järjestöihin, kuten hänen tutkimuksensa kertovat. Hän sanoo vasemmistolaisten suunnitelmana olevan saada maahan satoja tuhansia afrikkalaisia, jotka voisivat vaatia kansalaisuutta, ja sen mukana saada maahan perheensä ja sukulaisensa nostaen heidän määränsä puoleen miljoonaan. Täten Israelin muslimien määrä nousisi rajusti, 30 – 35 %:iin asukasmäärästä. Artikkelissa mainitaan kaksi henkilöä, jotka ovat osallistuneet laittomien afrikkalaisten muiluttamiseen maahan: Anat Ben Dor, Tel Avivin Yliopiston lainopilliselta klinikalta, toinen on Yliopiston klinikan johtaja Neta Ziv, joka palveli New Israel rahastossa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156506#.T83GVDJHTFw
-          Ulpanan etäyhteisön viiden asuinrakennuksen tuhoamista vastaan mieltään osoittavat saivat pormestari Barkatin  luvalla pystyttää telttansa lähelle Knessetiä, vaikka poliisi uhkaakin ajaa heidät tiehensä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156535#.T83J7DJHTFw
-          Arkeologit löysivät arvokkaan raha- ja timanttikokoelman Kiryat Gatin kaivauksissa. Se uskotaan kuuluneen jollekin varakkaalle naiselle, joka piilotti kalleutensa, mutta ei koskaan saanut tilaisuutta ottaa ne sieltä käyttöönsä. Löydössä oli 140 kulta- ja hopearahaa ja kultaan asennettuja timantteja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156552#.T83KcTJHTFw
-          Kansanedustaja Tzipi Hotoveli uskoo, että Netanyahu voi toimia Sharonin esikuvan mukaan ja erottaa kannattajansa Likudista omaksi puolueekseen. Hän voisi saada mukaansa Kadiman kannattajia. Tämä voisi aiheuttaa pahan hajaannuksen Israelin poliittisella kentällä ja ehkä uudet vaalit. Netanyahu pelaa vaarallista peliä. Hän voisi saada mukaansa Ehud Barakin, Dan Meridorin, Michael Eitanin ja Shaul Mofazin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156536#.T83LjjJHTFw
-          Jerusalemissa afrikkalaisten pakolaisten asuntoon tehty hyökkäys ja sen sytyttäminen tuleen haavoitti kolmea henkilöä. Israelilaisten hyökkäykset noita varattomia ihmisiä vastaan ovat vastoin juutalaista oikeustajua, ja niiden aiheuttajiksi mainitaan useimmiten entisen NL:n alueelta muuttaneet, joista 350 000 on muuttanut aviopuolisonsa mukana, mutta eivät ole kääntyneet juutalaisuuteen. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4238280,00.html







Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021