Uutistaustoja XV


Uutistaustoja XV

1. Israelilaiset arkeologit kaivoivat arkeologi Carfinkelin johdolla esiin uskonnollisen reliikin, jota he kutsuvat ainutlaatuiseksi todistukseksi juutalaisen uskonnon harjoittamisesta 3000 vuotta sitten, eli kuningas Davidin aikoihin. Kolmen vuoden ajan Yosef Carfinkelin tiimi on kaivanut linnoitetun kaupungin raunioita kukkulalla vastapäätä muinaista filistealaista Gathin kaupunkia, josta Raamatussa kerrottu jättiläinen Goljat oli kotoisin. Paikka tunnetaan nykyisin nimellä Khirbet Qeiyafa, 30 km Jerusalemista lounaaseen Elah-laakson kupeessa.
CARFINKEL tunnustaa, ettei hän ole löytänyt todisteita Davidin ja Goljatin kaksintaistelusta, jonka David, silloin vielä nuori paimenpoika, kaatoi kivilingollaan ja hakkasi Goljatin pään poikki hänen omalla raskaalla miekallaan. Mutta sen hän pystyy todistamaan, että kukkulalla muinoin sijainnut kaupunki oli varuskuntakaupunki. Sieltä on löytynyt runsaasti jäänteitä aseista ja muista sotilastarvikkeista. ”Se ei ollut rauhallinen kaupunki”, hän toteaa.
Carbon-tutkimuksiin perustuen kaupunki eli vain n. 40 vuotta, vuodesta 1020 vuoteen 980 eKr., jolloin se tuhottiin, ehkä egyptiläisten toimesta Salomonin jälkeen.
Joittenkin tutkijoitten mukaan kaupunki oli kanaanilainen kylä, eikä kertomukset Davidista ja Salomosta ole heidän mukaansa kansantarinoita kummempia. Mutta arkeologit löysivät kylän alueelta runsaasti eri eläinten luita, mutta ei yhtään sianluuta, tai kaiverrettuja kuvia ihmisestä, mitkä juutalainen uskonto kieltää. Molempia esiintyi pohjoisessa Israelin kuningaskunnassa.

Arkeologien esiin kaivamat kulttiesineet käsittivät viisi pystykiveä, kaksi basalttialttaria, kaksi poltetusta savesta valmistettua juomauhriuurnaa ja kaksi koristeltua pyhäinjäännöslipasta. Carfinkel arvioi, että lippaan koristeellinen etuosa on saanut vaikutteita Mesopotamiasta, ja että myös Salomon otti Jumalan Temppelin esikuvansa sieltä eikä kanaanilaisista arkkitehtonisista aiheista. Hän sanoo, että juutalaiset kuljettivat näissä lippaissa, joita he kutsuivat nimellä ”arkki”, jumalanpalvelus elämäänsä liittyviä symboleja. Löydöt todistavat paitsi Davidin ja Salomonin todellisuudesta myös siitä, miten juutalaisten Jumalan palvelus poikkesi täysin kanaanilaisten ja filistealaisten harjoittamista uskonnoista. http://cosmiclog.msnbc.msn.com/_news/2012/05/08/11605245-3000-year-old-artifacts-reveal-history-behind-biblical-david-and-goliath?lite

2. MAAILMANKUULUN evankelista Billy Grahamin poika Franklin Graham sanoo, että USA:n presidentti Barack Hussein Obama on heristänyt sormeaan Jumalaa vastaan.
Hän perustaa sanomansa tapaan, millä Obama on pyrkinyt murentamaan USA:n kristillisiä perinteitä ja pilareita, joille maa ja valtio aikoinaan perustettiin.
Tällaisia ovat hänen aktiivinen toimintansa aborttioikeuden takaamiseksi jokaiselle naiselle, jonka hänen aloittamansa terveydenhoitojärjestelmä sallii ja myös rahoittaa verovaroilla. Viimeinen on kuitenkin Obaman avoin tuki samaa sukupuolta olevien avioliitolle.
Obama sanoo tulleensa tähän päätökseen ”evoluution kautta”, keskusteltuaan useitten ihmisten ja viimeksi oman Michelle vaimonsa kanssa, jotka antavat tukensa homoliitoille oikeudenmukaisena järjestelmänä. Obama kannattaa myös adoptio-oikeutta tällaisille liitoille.
Homoliittojen kannattajat ovat innoissaan ja sanovat, että tällä teolla Obama täyttää Raamatun ennustuksia ymmärtämättä, että Obama lukeutuu kuuluvansa niihin Sodoman ja Gomorran kuninkaisiin, jotka Jumalan enkelit tuhosivat niin perinpohjaisesti, ettei edes niiden kaupunkien tarkkaa sijaintia tiedetä.

Franklin Graham sanoi asian näin: ”Presidentti Obama on ymmärtääkseni heristänyt sormeaan Jumalalle, joka loi ja yksilöi avioliiton. Minua surettaa se, että Presidentti Obama nyt tukee samaa sukupuolta olevien avioliittoa, joskin uskon sen surettavan Jumalaa vielä enemmän.” Franklin Graham kritisoi aiemmin Obaman hengellisiä aloitteita aiemminkin. Helmikuussa hän epäili julkisesti Obaman kristillisyyttä ja sanoi, että ”Islam on saanut vapaan pääsyn Yhdysvaltoihin”. Hän myöhemmin pyysi anteeksi sanojaan.
Franklin Graham lopetti sanansa näin: ”Tämä on surullinen päivä Amerikalle. Jumala meitä armahtakoon.”

3. Homojen oikeuksien puolustajat ovat pitkin maailman sivua innostuneina ottaneet vastaan Obaman tuen homoliitoille. Homous on useissa maissa kielletty, mutta siitä huolimatta sen kannattajia löytyy mielenosoituksia myöten. Uutiset kertovat monien maitten johtajien ja vaikuttajien rohkaistuneen Obaman päätöksestä ja sanovat seuraavansa hänen esimerkkiään. Paitsi Euroopan maissa, joissa useimmissa homoutta ei ole kielletty, myös Uusi Seelanti, Kuuba, Nepal, Tanska, Australia ja Colombia harkitsevat homoliittojen sallimista.
Venäjällä homous on kielletty virallisesti, mutta taistelua käydään sen hyväksymiseksi.
Kiinassa homoutta ei virallisesti tunnusteta olevankaan. Homous ja sodomia olivat lailla kiellettyjä 1997 saakka, mutta sen jälkeen sitä pidetään tunnehäiriönä vuoteen 2001. Julkisesti Kiina suhtautuu vihamielisesti homouteen.
Useissa Afrikan maissa homous on rikos, paitsi Etelä Afrikassa, jossa se sallitaan. Afrikan maissa kielteinen suhtautuminen perustuu vuosisataisiin perinteisiin.
Intiassa homouteen suhtaudutaan vihamielisesti.
Obaman avoin tuki homoliitoille on rohkaissut monia sen puolesta kamppailleita uusiin ponnistuksiin.

Homoliittojen kannattajat vakuuttavat usein, ettei kysymys ole uskonnollinen, vaan se liittyy siviilioikeuteen. He myös katsovat, että siksi sen tulee saada samat oikeudet kuin perinteinen avioliitto miehen ja naisen välillä verohelpotuksia myöten.
Perulainen kansanedustaja Martha Chavez sanoo, että presidentti Obama on eettisesti ja filosofisesti sekasortoinen (confused). ”Hänen tulisi tiedostaa, ettei avioliitto ole vain tradition ja uskonnon sanelema, vaan luonnollinen instituutio, koska se tukee kahden eri sukupuolta olevan ihmisen liittoa, jolla on luova päämäärä”.
Vatikaani on avoimesti asettunut vastustamaan Obaman terveydenhuoltoa, koska se pakottaa sen harjoittajat toimimaan uskontonsa vastaisesti esim. abortin ja raskauden estämisen suhteen. Vatikaani oli kuitenkin kovin hiljaa Obaman päätöksestä tukea homoliittoja ehkä siksi, että se voi sattua omaan nilkkaan. Evankeliset näyttävät menettäneen selkärankansa jo kauan sitten, ja vaikenevat täysin. http://hosted.ap.org/dynamic/stories/L/LT_OBAMA_GAY_MARRIAGE_WORLD_REAX?SITE=NCAGW&SECTION=HOME&TEMPLATE=DEFAULT&CTIME=2012-05-09-21-18-24

4. IHMISEN  perimän peukaloiminen geeniteknologian keinoin on ollut tähän saakka enemmän tieteiselokuvien ja romaanien aiheena, mutta nykyisin siihen suhtaudutaan hyvin vakavasti. Tämän tekee mahdolliseksi useitten maitten lainsäädännön helpottaminen, jolla kokeet ja tutkimukset alueella sallitaan.
Tieteellinen kehitys yhdessä sallivan lainsäädännön kanssa ovat asettaneet kirkolliset teologit ja päättäjät vaikeitten moraalisten, eettisten ja uskonnollisten ongelmien eteen.
Paitsi sen tulkitseminen, onko ihmisen luonnollisen perimän muuttaminen yleensä uskonnon kannalta sallittua, ja jos onkin, mikä sellainen olento tulisi olemaan?
Varsinkin kloonattu ihminen, joka olisi isäntäyksilönsä täysi kopio, perisikö se myös isäntänsä sielun, joka jokaisella ihmisellä on?

Edelleen kysymyksiä herättävät tiedemiesten suunnitelmat, joiden mukaan ihmisen sukusolujen geenit tutkitaan etukäteen ennen siitosta, ja niistä poistetaan mutaation kautta tai muuten virheelliset geenit ja korvataan terveillä. Tässä piilee se vaara, että pyritäänkin tällaisen teknologian kautta joko kehittämään superyksilöitä, jotka muodostaisivat uuden yhteiskunnan eliitin; tai muodostetaan vaillinainen, älyllisesti tai muuten heikosti kehittynyt yhteiskuntaluokka, joka palvelee vain manuaalisissa töissä, sotilaallisissa operaatioissa tai urheilukilpailuihin kehitettyinä ali-ihmisinä Rooman areenoitten tapaan.
Vatikaani on joutunut tämän visaisen kysymyksen eteen aivan eri tasolla kuin evankeliset kirkot, sillä roomalaiskatolisilla on pitkät perinteet ja käytäntö sekä tarvittava teologijoukko asioita tutkimaan ja tekemään esityksiä päättäjille. 
Katolinen kirkko katsoo, että geeniterapia, jolla nostetaan molekyylin elintasoa, on hyväksyttävä, mutta geneettinen muuntelu ei sitä ole. Tämä siksi, että geeniterapian tarkoituksena on palauttaa ihminen takaisin normaalielämään, kun taas geneettisessä muuntelussa katsotaan ihmisen vaurioituneen siinä määrin, että luonnollinen biologia kaipaa muutosta, parantelemista. Sen katsotaan katolisen katsomuksen mukaan muuttavan ihmisen joksikin toiseksi, mikä ei ollut Jumalan tarkoitus.
Samoin perimän geneettinen peukaloiminen ihmisen sairauden parantamiseksi on hyvä, mutta sen käyttäminen ihmisen muuttamiseksi joksikin yli-ihmiseksi on paha. http://www.ncregister.com/daily-news/human-or-superhuman/


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019