TORSTAI 17.05.12


TORSTAI 17.05.12

1. ISRAELIN ilmavoimien eroava komentaja kenraalimajuri Ido Nehustan kertoi JP:n haastattelijalle, että ilmavoimat ovat valmistautuneet kaikkiin niille asetettuihin tehtäviin, myös Iranin ydinlaitoksia vastaan tehtäviin iskuihin, jos niin päätetään. Hänen haastattelunsa julkaistaan kokonaisuudessaan perjantain JP Magazine lehdessä perjantaina.
Nehustan on johtanut ilmavoimia IAF neljän vuoden ajan ja siirtää muutaman päivän sisällä vastuun uudelle komentajalle kenraalimajuri Amir Eshelille.
Hän vakuuttaa IAF:n käyttäneen kaiken käytettävissä olleen ajan kouluttaakseen henkilö-kuntaa ja lentäjiä kaluston uusimisen ja kunnostamisen ohella tehtäviä varten, jotka voidaan asettaa sille ilman varoitusta poliittisen päätöksen myötä.

NEHUSTAN sanoi olevansa huolissaan jatkuvasta julkisesta keskustelusta Iranin ympärillä ja varsinkin koskien sitä vastaan mahdollisesti tehtäviä hyökkäyksiä todeten, että perusfaktat puuttuvat keskusteluista. Hän tarkoittanee tällä sitä, että keskustellaan väärin perustein, mikä voi johtaa kansan harhaan ja aiheuttaa tarpeettomia ja jopa vaarallisia mielikuvia.
Israelin valtamedia on viime viikkojen julkistanut aikana useita johtavien sekä sotilas- että siviilijohtajien haastatteluja ja lausuntoja, jotka usein ovat keskenään ristiriitaisia.
IDF:n komentaja kenraaliluutnantti Benny Gantz antoi useita lausuntoja itsenäisyyspäivän juhlallisuuksien aikana todeten, että IDF on valmis mihin tahansa operaatioon.
Puolustusministeri Ehud Barak on toistanut IDF:n iskujen tarpeellisuutta Iranin ydinlaitoksia vastaan, kun aika on siihen sopiva, kuitenkin varoen esittämästä aikataulua.
Entiset turvallisuusjohtajat Meir Dagan ja Yuval Diskin puolestaan ovat varoitelleet, ettei ole mitään aihetta kiirehtiä, koska Iran on vielä kaukana varoituslinjasta, eli ydinpommista.

Nehustan otti esimerkin Irakin ydinvoimalasta, josta tiedettiin vuosikaudet ilman julkista keskustelua, ennen kuin IAF:n koneet kävivät yllätysiskulla tuhoamassa vielä keskeneräisen Osirakin ydinvoimalan vuonna 1981, eikä sen rakentamista ole jatkettu.
Nehustan opasti seuraajaansa kenraalimajuri Amir Esheliä, että IAF:n ilmaherruus Syyrian ja Libanonin sekä Gazan ja Siinain ilmatilassa on suuresti pienentynyt uusien tehokkaiden ilmatorjunta-järjestelmien yleistymisen myötä.
Hän luonnehti IAF:n tulevia tehtäviä entistä vaarallisemmiksi, koska ne joudutaan suorittamaan vihamielisessä ilmapiirissä. Ennakkotiedustelu on avainasemassa, jolla haarukoidaan mahdolliset vaara-alueet, minkä pohjalta laaditaan koneitten lentoreitit annettujen tehtävien suorittamiseksi menetysten minimoimiseksi. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=270306

2. USA:n kongressi valmistautuu äänestämään senaatin enemmistöjohtajan Harry Reidin tekemästä päätösesityksestä, jolla nostetaan entisestään Iranin vastaisten sanktioitten purevuutta. Uudet pakotteen koskevat Iranin öljyteollisuutta sekä sen öljytankkereita omistavien yhtiöitten pankkiyhteyksiä ja rahoitusjärjestelmiä.

Lakiesitys oli esillä jo maaliskuussa, mutta republikaanien vaatimuksesta siihen lisättiin pakotteita yhtiöitä vastaan, jotka suorittavat välitystehtäviä Iranin öljy- ja tankkeriyhtiöille.
Näillä toimenpiteillä pyritään sulkemaan vielä avoimiksi jääneet aukot voidakseen taivuttaa Iranin johdon alistamaan ydinteollisuutensa avoimeen kansainväliseen valvontaan.

Amerikan Israelin julkisten asiain neuvosto (AIPAC) kannattaa Reidin ilmoituksen mukaan hänen lakiesitystään. Iranin vastaiset edelliset sanktiot liitettiin USA:n lakiluetteloon presidentti Obaman allekirjoitettua sen joulukuussa. Iran on maailman kolmanneksi suurin raakaöljyn tuottajamaa. Iran rahoittaa öljytuloilla ydinsuunnitelmaansa.
Lakiesitys annettiin sopivasti ennen toukokuun 23. ja 24. päivinä käytäviä P5+1 ja Iranin välillä käytäviä neuvotteluja Bagdadissa Irakissa. Iranin neuvottelijat ovat esittäneet toiveikkuutta, että näissä neuvotteluissa voitaisiin löytää järjestelmä, jolla vuosia käyty keskustelu Iranin ydinteollisuuden rauhanomaisesta käytöstä voitaisiin lopettaa yhteiseen julkilausumaan suhteiden normalisoimiseksi. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=270304

3. LÄNSIMAISET diplomaatit toteavat, että kovennettujen sanktioitten ja Bagdadin neuvottelujen kynnyksellä Iran on lisännyt sentrifugien määrää maanalaisiin rikastustiloihin.
He myös toteavat, että Iranin kaksi vuotta sitten aloittama uraanin rikastaminen 20 %:n tasoon on jatkunut ja saavuttanut normaalitason. Diplomaatit pyrkivät seuraamaan tiiviisti Iranin ydinteollisuuden kehitystä, mutta Iranin kieltäydyttyä avaamaan laitoksensa avoimeen valvontaan, heidän tulee arvioissaan rajoittua sieltä tihkuviin tiedustelu- ja hallitusta vastustavien järjestöjen antamiin tietoihin, joiden verifioiminen on vaikeaa.

LÄNSIMAAT ovat pyrkineen rajoittamaan Iranin uraanin rikastustoimet alle 20 %:n tasoon tärkeimpänä päämääränä, jota seuraa toinen, jonka mukaan myös 5 %:n tasoon rikastetun uraanin tuotannolle tulee asettaa katto. Lisäksi kaikki ydinvoimalan polttoaineeksi sekä lääkinnälliseen tarpeeseen rikastetun uraanin ylittävä määrä tulee siirtää ulkomaille.
Nämä ovat perusvaatimuksia, joita P5+1 maat tarjoavat Iranille Bagdadin neuvotteluissa.
Iran on tiettävästi valmistellut omaa tarjoustaan, jolla se pyrkii hajottamaan P5+1 maiden yhtenäisyyden. Tätä leikkiä on jatkettu vuodesta toiseen ja jatkunee edelleen.

4. Iranin armeijan erikoisjoukkojen yksiköt yhdessä vallankumouskaartin (IRGC)  aloittivat tiistaina 14.05. ensimmäiset laskuvarjo- ja maahanlaskujoukkojen kaksipäiväiset harjoitukset. Debkafile kertoo artikkelissaan, että tämä on ensimmäinen kerta, kun Iran harjoittelee hyökkääviä toimia, sillä tähän saakka suoritetuissa harjoituksissa on keskitytty puolustus-toimiin. Harjoituksissa lähdetään päämäärästä siirtää nopeasti joukko-osastoja vihollisen rintamalinjojen taakse. Artikkeli painottaa Iranin suoritus- ja hyökkäyskykyä tällä alueella.
Harjoitukselle annettiin nimeksi Jafar Tayyar, ja niitä suoritettiin etäisellä Khorazanin alueella lähellä Afganistanin rajaa.
Hämätäkseen tarkkailijoita IRGC:n maajoukkojen apulaiskomentaja Gholam-Ali Gholamian kutsui ilmoittaessaan harjoituksista niitä rutiiniharjoituksiksi valmiuden varmistamiseksi.

DEBKAFILE kertoo artikkelissaan omiin sotilaallisiin asiantuntijoihinsa perustuen, etteivät harjoitukset olleet lähelläkään rutiinia. Joukot lennätettiin paikalle erikoiskuljetuksin eivätkä paikalliset joukot osallistuneet niihin. Länsimaiset tarkkailijat totesivat samoin niiden hyökkäävän luonteen. Ilmavoimat pommittivat valittuja kohteita ja helikopterit kuljettivat paikalle erikoisjoukkoja, joita laskettiin maahan testatakseen nopean toiminnan joukkoja. Harjoituksissa testattiin myös ilma- ja maavoimien yhteistoimintaa hyökkäyksen aikana.

Saudi Arabian kuningas Abdullah kutsui Persianlahden GCC maat neuvotteluun Riadiin, jossa keskusteltiin Iranin sotauhasta ja sen hyökkäysjoukkojen kouluttamisesta nopeisiin iskuihin Persianlahden pienvaltioita kuten myös saudien öljyalueita vastaan Persianlahden rannikolla miehittääkseen ne nopeilla iskuilla, mikäli  EU-maitten boikottiuhka toteutuu kesällä.
DF arvioi, että Iranin viimeiset harjoitukset ovat vastauksena USA:n johtamille 17 maan
12 000 miehen erikoisjoukkojen harjoituksille Jordaniassa lähellä Syyrian rajaa.
DF muistuttaa Iranin ja Syyrian johtajien huomioineen, että harjoituksille annettiin enteellinen nimi ”Eager Lion” (kiihkeä leijona) ehkä viittauksena Assadiin, joka arabiankielellä tarkoittaa leijonaa. http://www.debka.com/article/22005/

5. UUTISOTSIKOITA
-      Turvallisuusjoukot kävivät viime yön aikana tuhoamassa kaksi rakennuskohdetta Ramat Migronissa ja Oz Zionissa. Joukot pidättivät kuusi asukasta, joiden he väittivät häirinneen yleistä rauhaa ja rikkoneen yksityissuojaa. Rakenteet sijaitsivat aukeilla asumattomilla kukkuloilla, joten niiden asukkaitten rauhan häiritseminen on vähintään kyseenalainen, mutta joukkojen tunkeutuminen luvatta asuntoihin keskellä yötä sopii mainiosti tähän kategoriaan. Mutta kun sitä harjoitetaan puolustus-ministeriön suojeluksessa rauhan ja lain noudattamisen varjolla, mitkään normaalit käyttäytymissäännöt eivät päde.
-          IDF:n komentaja Benny Gantz tekee historiallisen vierailun Kiinaan. Israelin puolustusministeriö hyväksyi matkan ja siitä ilmoitettiin USA:n johdolle. USA jatkaa edelleen aseitten vientikieltoa Kiinaan. Yksi matkan tarkoituksista on varmaan Kiinan kiinnostus Israelin kehittämiin sotilaskäyttöön tarkoitettuihin järjestelmiin. Gantzin retkikunnan tulee edetä hyvin varovaisesti, sillä USA seuraa kovin mustasukkaisesti Israelin asemyyntiä ulkomaille ja puuttuu asiaan heti, jos se huomaa omien intressiensä kärsivän siitä. Gantz tapaa Kiinan sotilasjohtoa ja vierailee useissa tukikohdissa.
-           Alon USA öljy-yhtiö, joka on Alon Israel öljy-yhtiön sisaryhtiö, sanoo löytäneensä Kaliforniasta öljyalueita, joiden kapasiteetti on 35 miljardia tynnyriä, eli yhtä suuri kuin Nigerian öljyvarat, jotka ovat 10:ksi suurimmat maailmassa. Alon USA:n omistamat öljy-löydöt tuottavat yhteensä 20 000 tynnyriä päivässä. Sen jalostamot tuottavat markkinoille monenlaisia öljytuotteita ja kaasua lentobensiinistä asvalttiin saakka. http://www.jpost.com/Business/BusinessNews/Article.aspx?id=270290
-           PA:n uusi Salaam Fayadin johtama hallitus vannoi eilen virkavalansa Abbasin edessä. Talousasiat otettiin pois Fayadin käsistä, mikä voi nostattaa joittenkin länsivaltojen johtajien kulmakarvoja, jotka panivat luottamuksensa Fayadiin ehkä ainoana palestiinalaisena poliitikkona ,johon voi luottaa. Tämän uskotaan ainakin toistaiseksi haudanneen kaikki toiveet ja odotukset Hamasin ja Fatahin yhteis-hallituksesta. Hallituksessa on mukana puolenkymmentä naisministeriä. Hamasin edustaja Fawzi Barhoum syytti Abbasia Dohan sopimuksen mitätöimisestä ja totesi toiveiden rauenneen sovusta Fatahin ja Hamasin välillä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=270259
-           IDF:n uuden projektin mukaan Israelin raja-alueita tulevat valvomaan siihen kehitetyt robotit, joiden toimintaa seurataan valvomosta käsin. Robottien käyttö sotilaallisiin tarpeisiin on nopeasti kasvamassa, mistä miehittämättömät pienkoneet ovat tunnetuin esimerkki, mutta valikoimaa laajennetaan teknisen kehityksen mukana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155894#.T7S4PzJHTFw
-           PA:n alueilla asuvat arabit tekivät useita hyökkäyksiä israelilaisia vastaan keskiviikkoiltana, raportoi Tazpit-järjestö. Kivityksiä ja petrolipommi-hyökkäyksiä tehtiin useilla teillä israelilaisia autoilijoita vastaan. Useilla tarkastusasemilla löydettiin veitsiä ja putkipommeja, joita arabit yrittivät muiluttaa tarkastuspisteitten kautta. Arutz Shevan artikkelissa esitetään luettelo eilisistä hyökkäyksistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155893#.T7S5EjJHTFw


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021