KESKIVIIKKO 16.05.12


KESKIVIIKKO 16.05.12

1.IRANIN nykyinen ulkoministeri Ali Akbar Salehi oli aktiivisesti mukana innostamassa maansa ydinteollisuuden kehittämistä esittäen erillisen sotilaallisen ydintutkimuksen aloittamista päämääränään ydinpommin rakentaminen. Tämä tapahtui hänen toimiessaan yliopiston johtajana Iranissa 1980- ja 1990-luvulla. Tähän tulokseen päätyi perustamansa Tieteen ja Kansainvälisen Turvallisuusinstituutin (ISIS) johtaja Davit Albright kahlattuaan läpi 1600 telexiä ja muuta käsiinsä samaa materiaalia sekä Salehin allekirjoittaman kirjeen Sharifin yliopiston johtajana 1991. Kirje toimi käyttäjän antamana vakuutena toimittajille materiaalista, jota voitiin käyttää kahteen tarkoitukseen ydinohjelmassa. Sharifin yliopisto toimi kuitenkin tarvittavana peittona Iranin sotilaallisen hankintamenettelyn verkostossa.

ALBRIGHT selitti Reutersin toimittajalle, että ulkoministeri Salehi oli tietoinen rinnakkaisesta armeijan ydinohjelmasta - ellei peräti osallistunut siihen. IAEA on nyt erittäin kiinnostunut selvittämään juuri tätä sotilaskäyttöön tarkoitettua ydinohjelmaa, kertoo JP:n artikkeli.
”Tämän ohjelman päämääränä oli kehittää ydinpommi, mukaan lukien korkealle rikastetun uraanin tuottaminen,” Albright tiivistää.
Vaikka IAEA:n tutkijat ovat jo aiemminkin epäilleet Salehin ja Sharif-yliopiston osuutta Iranin ydinsuunnitelman toteuttamisessa, Albrightin saamat telexit ja kirje ovat ensimmäinen julkinen todiste tällaisen yhteyden todellisuudesta.
ISIS suunnittelee julkistavansa joitain tutkimistaan telexistä 1980- ja 1990-luvuilta web-sivullaan tällä viikolla. Iran ei ole virallisesti ottanut kantaa Albrightin paljastuksiin.
Niiden julkistaminen tulee kuitenkin sopivasti ennen Iranin ja IAEA:n edustajien kesken käytäviä neuvotteluja Bagdadissa 23. ja 24.-päivinä, joita edelsivät kaksipäiväiset keskustelut Viinissä ja joita jatketaan ensi viikolla.

USA:n tiedustelujärjestöt julkistivat yhteisen lausunnon 2003, jossa ne vakuuttivat Iranin lopettaneen väitetyn ydinpommin rakentamiseen tähtäävän ydinaseohjelmansa, mutta jatkavan tutkimuksiaan ja polttoaineeksi tarvittavan uraanin rikastamista. Israelin asian-tuntijat ja tiedustelujärjestöt protestoivat silloin lausunnon oikeellisuutta, minkä USA:n viranomaiset ovat joutuneet myöntämään virheelliseksi. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=270144

2. YK:n alainen toimisto ”Office for the Coordination of Humanitarian Affairs” (OCHA) apulais-pääsihteeri Catherine Bragg lensi Israeliin tutustuakseen toimiston toimintaan täällä sekä tutkiakseen yksityistapausta, jossa OCHA:n paikallistyöntekijän todetaan antaneen valheellista materiaalia IDF:n julmuudesta palestiinalaisia kohtaan. OCHA:n työntekijä oli Gazan rajalla puhjenneen väkivallan aikana maaliskuussa linkittänyt raporttiinsa kuvan verta-vuotavasta lapsesta isänsä käsivarsilla varustettuna tekstillä: ” Palestiina vuotaa verta. Taas yksi Israelin surmaama lapsi. Taas yksi isä kantaen lastaan hautaan Gazassa.”
Kuva tunnistettiin kuitenkin Reutersin 2006 julkistamaksi kuvaksi onnettomuuden surmaamasta lapsesta, eikä sillä ollut mitään yhteyttä kuvaan liitetyn tekstin kanssa.

ISRAELIN YK:n lähettiläs Ron Prosor otti asian esille YK:ssa vaatien, että valheellisen raportin antanut työntekijä Kuhlood Badawi tulee erottaa YK:n palveluksesta, kuten hän kirjeessään OCHA:n ihmisoikeusasiain apulaispääsihteerille Valerie Amosille esitti.
Mitään ei kuitenkaan ole tehty asian suhteen.
OCHA:n uskotaan joutuneen arabimaitten kovan painostuksen alaiseksi vaatien, ettei valheellisen raportin antanutta työntekijää saa erottaa.
Catherine Bragg vieraili Israelissa kuin varkain. Hän saapui maahan sunnuntaina ja lensi pois tiistaina tapaamatta ulkoministeriön tai hallituksen muitakaan edustajia, eikä hän antanut mitään lausuntoa vierailunsa havainnoista. Pieni joukko mielenosoittajia oli kokoontunut OCHA:n toimiston eteen kannattaen sen epärehellistä työntekijää. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=270136

3. IDF kertoo JP :n artikkelin mukaan aloittavansa harkinnan, täytyykö sen asentaa Iron Dome torjuntapatteristo Eilatin hotellialueen suojaksi.
Aiheen tähän harkintaan antoi huhtikuussa ammuttu raketti – kolme, kuten räjähdysten perusteella arvioitiin, mutta vain yhden jäännökset löydettiin - , joka putosi hotellialueen lähettyville aiheuttamatta mitään vahinkoa. IDF on oikeassa siinä, että vain epäilys uhan
mahdollisuudesta voi tehdä pahaa jälkeä kukoistavalle turismiteollisuudelle, mutta toisaalta jos raketteja alkaa putoilla taivaalta, ei hetkessä ehditä saada patteristoja käyttökuntoon.
Huhtikuussa ammutun raketin ampujaa ei ole pystytty selvittämään. Ensiksi uskottiin, että se oli ammuttu Siinailta, mikä on johdonmukaisin viime aikojen tapahtumien valossa, mutta toisena vaihtoehtona oli Jordania, josta niitä on ammuttu ennenkin. Kolmanneksi epäiltiin, että raketin ampui terrorijengi Gazasta. Löydetty raketti oli Katjusha-mallinen.

IDF on asentanut neljä Iron Dome ohjusten torjuntaan suunniteltua Iron Dome torjunta-patteristoa ja suunnittelee kahden uuden asentamista, yksi ehkä Tel Avivin ja toinen pohjoisen kaupungin suojaksi.
IDF:n arvioiden mukaan Gazan terrorijärjestöt ovat voineet perustaa oman yksikkönsä Siinaille, tai ovat liittoutuneet siellä toimivien al-Qaidan tai Islamic Jihadin kanssa. Siinain beduiinit toimivat siellä aseitten ja ohjusten salakuljettajina ja he myös tarjoavat suojaa Egyptin etsintäpartioita vastaan, kaikki sopivaa maksua vastaan.

IRON DOME torjuntapatteristot onnistuivat eliminoimaan 85 % Gazasta ammutuista raketeista, eli yli 90 sen jälkeen kun patteristoja asennettiin huhtikuussa 2011.
IDF suunnittelee nostavansa Iron Dome patteristojen lukua siten, että Libanonista ja Syyriasta mahdollisesti ammuttavia ohjuksia ja raketteja torjuu 13-14 Iron Dome patteristoa, joissa kussakin on oma monitoiminen tutkajärjestelmänsä ja 20 Tamir-ohjusta.
Yksi Tamir-torjuntaohjus maksaa 50 000 USD, ja niitä ammutaan usein 2 yhtä lähestyvää rakettia kohti. Summa on kuitenkin pieni verrattuna asuin- tai teollisuusalueelle ammutun ohjuksen tai raketin aiheuttamaan aineelliseen tuhoon ja ihmisuhreihin.
USA:n kongressi esitti äskettäin 680 miljardin USD tuen Israelin torjuntaohjus-järjestelmien, Iron Dome, Davidin Linko ja Arrow III, edelleen kehittämiseksi. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=270145

4. EILEN 15.05.12 oli Israelissa länsimaiden kalenterin mukainen itsenäisyyspäivä, jota muutamat juutalaisetkin muistivat yhdessä palestiinalaisten kanssa ”nagba” eli katastrofi-päivänä. Yksittäiset palestiinalaisryhmät hyökkäilivät IDF:n sotilaita ja poliiseja vastaan eri puolella maata mutta varsinkin Juudean ja Samarian alueilla sekä Jerusalemin itäosissa. Kalandian tarkastusasema Ramallahin ja Jerusalemin välisellä tiellä on yksi rauhattomuuksien kohde, jossa nujakoidaan lähes päivittäin, eikä eilinen ollut poikkeus.
Poliisi ja sotilaat käyttivät kyynelkaasua ja muita menetelmiä massojen rauhoittamiseksi.
JP:n artikkelin mukaan yksi sotilas ja kaksi rajapoliisia haavoittuivat, palestiinalaisten vammautuneita sanotaan olleen 270.
Mitään fyysisiä massahyökkäyksiä juutalaisia vastaan ei ollut, mutta puheet olivat sitäkin myrkyllisimpiä. PA:n pääministeri Salaam Fayad totesi, ettei palestiinalaisten paluuoikeus ole neuvoteltavissa, tarkoittaen niitä nopeasti kasvavia massoja, jotka asuvat YK:n kustannuksella ”pakolaisleirin” nimellä tunnetuissa yhteisöissä. Kukaan ei tiedä, ketkä heistä ovat aitoja pakolaisia, ketkä heihin liittyneitä paikallisia tai arabimaista muuttaneita asukkaita.
YK itse sekoitti korttipakan hyväksyessään leireihin pyrkivät tutkimatta heidän taustojaan, kuten eräs YK:n virkailija totesi: Ihmisen tarvitessa ruokaa ja suojan, miksei häntä otettaisi?

PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, jota edelleen kutsutaan presidentiksi, vaikka hänen vikakautensa päättyi tammikuussa 2009, puhui Ramallahissa järjestetyssä tilaisuudessa ”marttyyri Jasser Arafatin aukiolla”, jonne oli kutsuttu joukoittain lapsiesiintyjiä ja muita hauskuttajia tämän ”mustan onnettomuuden” vuoksi.
Muslimeille musta tarkoittaa sodan väriä, ja se oli ”profeetta” Muhammedin sotalipun väri hänen aloittaessaan Arabian niemimaan ja koko Lähi Idän valloittamisen. Ramallah oli liputettu mustin lipuin ja ilmapalloin, joita lapset myös päästivät ilmaan.
Abbas syytti Ramallahin puheessaan Israelia etnisestä puhdistamisesta Jerusalemin itäosissa. Hän sanoi Israelin rakentaneen ”setlementtejä” Jerusalemiin ja sen ympärille jo vuosikymmenen ajan. ”Tätä tehdään arabitalojen tuhoamisella ja asukkaitten karkottamisella lähes päivittäin”, hän julisti. Toiseksi tämä kristittyjen ja juutalaisten pyhien paikkojen suojelija väitti, että Israel tarkoituksellisesti tuhoaa islamin ja kristittyjen pyhiä paikkoja, esittämättä kuitenkaan yhtään esimerkkiä. ”Al-Aksaa vastaa hyökätään”, hän syytti vastoin tosiasioita.
Hänen nähdäkseen tämä on suurin syy rauhattomuuteen ja sotiin Lähi idässä, ja vakuutti, ettei hän jätä yhtään hiekkasirua ja kiveä kääntämättä voidakseen pysäyttää Jerusalemin miehityksen ja juutalaistamisen. Hän kutsui Jerusalemia Palestiinan pääkaupungiksi.
Abbas vannoi, ettei mitään rauhansopimusta allekirjoiteta, ellei siihen sisälly Palestiinan valtio pääkapunkinaan Jerusalem. Hän uhkaili, että elleivät neuvottelut pysty etenemään hänen esittämällään tavalla, Israel tulee kärsimään seuraukset, jotka voivat johtaa yhden valtion periaatteeseen, jota kumpikaan osapuoli ei halua.

Abbas ei maininnut mitään siitä, että Israel suostui palauttamaan vankiloissaan tuomioitaan kärsivien terroristien ja rikollisten etuisuudet, joiden vuoksi eräs Syyrian vankilaoloihin tutustunut journalisti kutsui Israelin vankiloita ”viiden tähden hotelleiksi”.
Netanyahu lähetti Abbasin mielialan parantamiseksi hänelle sadan terroristin ruumiit.
Sopiva muistutus, mihin sotainen ja valheellinen retoriikka voi johtaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155852#.T7NX8jJHTFw

5. UUTISOTSIKOITA
-          Jerusalem-päivän, eli Jerusalemin yhdistämispäivän, lähestyessä on paikallaan seurata Torontosta kotoisin olevan laulajan ja laulujen sepittäjän Dovidin (David Green) päivän kunniaksi julkistamaa levyä ”Jerusalem – maailmankaikkeuden silmä”. Hän selitti Arutz Shevan toimittajalle, että laulu on ”Jerusalemin keskeisyydestä maailmassa, sen historiassa, hengellisyydessä ja omassa sydämessäni ja hengessäni. Hän vakuuttaa, että laulun kuoroesitykset ilmentävät selittämätöntä rakkautta, mitä hän tuntee kaupunkia kohtaan. ”Kuten laulussa sanotaan: En pysty selittämään tätä, mutta olen aina tuntenut tällä tavoin.” Hän sanoo laulun syntyneen itsestään hänen saapuessaan Jerusalemiin ja osallistuessaan Hol Hamoed Succotiin Jerusalemissa. ”Me tanssimme Shimhat Beit Hashoeva (vedenhakuseremonia), kävelimme Kotelille, nousimme katoille ihaillaksemme kaupungin ihanuutta täynnä elämää. Olimme mykkinä näkymän kauneudesta ja maagisesta ilmapiiristä uskonnollisen näkemyksemme erosta huolimatta.” Hän sanoo olevansa kuin ”avioon kautta Jerusalemiin liittynyt, jossa menneisyytemme, nykyisyytemme ja tulevaisuutemme ovat nivoutuneet yhteen kaikissa näkymissä ja kaarikäytävissä. Koskettaessani kiveä tunnen sen osaksi luitani ja kevyesti suudellen tunnen: olen tullut kotiin.”  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155853#.T7NiSTJHTFw
-          PA:n arabi, joka järjesti Beit HaMachbela kolmi-kerroksisen asuintaloin myynnin juutalaisille on vaarassa menehtyä PA:n pidätettyä hänet ja uhatessa teloittaa hänet, kertoo ministeri Aoub Kara. Hän on saanut useita sydänkohtauksia ja hän on varassa menehtyä jatkuvan painostuksen ja uhkailun alla.  ”PA uhkaa teloittaa Abu Shahalan siksi, että hän järjestin rakennuksen myynnin. Israelin velvollisuutena on puuttua asiaan ja pelastaa hänen henkensä”,  Kara kiirehti puhuessaan Akkossa järjestetyssä Likudin aktivistien kokouksessa. Hallitus ei kuitenkaan hiisku sanaakaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155848
-          Rajapoliisi pidätti eilen kaksi palestiinalaista Tapuahin risteyksessä. Miehillä oli 4 putkipommia, tuliase ja suuri määrä räjähteitä. Rajapoliisin epäilykset heräsivät näiden 20-vuotiaiden miesten lähestyessä tarkastuspistettä ja alistivat heidät tarkempaan tarkastukseen. Heidät luovutettiin kuulusteltaviksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155844#.T7No_zJHTFw
-          USA johtaa Jordanian ja Syyrian rajan tuntumassa suurta sotaharjoitusta, joihin osallistuu 12 000 erikoiskoulutettua miestä useista eri maista, sekä arabimaista että Euroopasta, Ranskasta, Italiasta, Englannista ja Australiasta. Jordanian armeijan operaatioitten ja harjoitusten komentaja kenraali Awni Adwan vakuutti, etteivät harjoitukset ole mitään maata vastaan eivätkä joukot jää asemiin rajalle. USA on antanut Jordanialle 2.4 miljardia USD viiden vuoden aikana. Israelia ei kutsuttu mukaan harjoituksiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155840#.T7Np9DJHTFw
-          Pennsylvanian kongressin edustaja Joe Pitts taisi olla juovuksissa tai muuten poissa normaaliraiteiltaan esittäessään ulko- ja asevoimien valiokunnan kokouksessa, että Israelin pääministeri Ariel Sharonin ja PA:n puheenjohtaja Jasser Araftin tulee aloittaa neuvottelut välittömästi. Taitaa tulla kiire, sillä Arafat kuoli 11.11.2004 ja Ariel Sharon on maannut koomassa 2006 alusta lähtien Tel Avivin sairaalassa. Sattuuhan sitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155859#.T7NrZjJHTFw




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019