TORSTAI 26.01.12

1. ISRAELIN ja PA:n väliset keskustelut, joita pidettiin osana rauhanprosessia, päättyivät eilen tuloksettomina. Kvartetin edustajat, kuten Israeliin matkustanut EU:n ulkomaan-toimiston johtaja Catherine Ashton, yrittivät vielä viimeiseen asti taivutella osapuolia järkiintymään, mutta ilman tulosta. Tilanteen toivottomuutta kuvasti jo Israelin pääneuvottelijan Molchon ja PA:n pääneuvottelijan Erekatin käymä kiivassanainen yhteenotto ennen keskusteluja pidetyn lehdistötilaisuuden aikana. Molcho halusi esitellä Israelin näkemyksen turvallisuuskysymyksistä, mihin Erekat takertui väittäen, ettei hänellä ole mandaattia käsitellä sitä. Molcho puuskahti Erekatille: ”Hanki sitten paikalle joku, jolla on mandaatti neuvotella kanssamme”.

PA:N puheenjohtaja Mahmoud Abbas, jonka mandaatti päättyi jo 2009, selitti journalisteille puhuessaan Ammanissa kuningas Abdullah II:n jälkeen tähän tapaan: ”Olen halukas keskustelemaan Israelin turvallisuuskysymyksistä ehdolla, ettei yhdenkään israelilaisen sallita jäädä palestiinalaisten alueelle”. Omituista asiassa on se, ettei yksikään paikalla olleista puuttunut tähän Abbasin vaatimukseen, joka edustaa räikeää rasismia.
PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu käsitteli turvallisuuskysymystä puheessaan Knessetille muutamaa tuntia Abbasin lausunnon jälkeen todeten, että ”kaikissa tulevissa sopimuksissa PA:n kanssa tulee huomioida alueella tapahtuvat dramaattiset muutokset ja vauhti, millä todellisuus Lähi Idässä muuttuu ja millä uhkatekijät Israelia vastaan kasvavat”. Hän selitti, että Israelilla tulee olla voimakas turvallisuusjärjestelyjen kerrostuma tulevissa sopimuksissa.
Netanyahu on painottanut lukuisia kertoja, että Israelin tulee voida pitää Jordaninlaakso tarvittavan ajanjakson puskurivyöhykkeenä Israelin ja Jordanian välillä.

MOLCHO oli kutsunut IDF:n suunnitteluosaston johtajan prikaatikenraali Assaf Orionin esittelemään yhteenvedon Israelin turvallisuuskysymyksistä, mutta Erekat kieltäytyi kuuntelemasta. PA:n vaatimuksena on, että Israelin tule ensin suostua PA:n vaatimukseen 1949 aselepolinjoista potentiaalisen Palestiinan valtion rajoina. Koska Israelin periaatteena on, että kysymys rajoista kuuluu neuvotteluissa käsiteltävien kysymysten piiriin, niihin ei voida sitoutua edeltä käsin ilman keskusteluja.
Abbas totesi journalisteille Ammanissa, että kysymys rajoista on yksi kompastuskivi, mutta että ”setlementtien rakentaminen ja rikokset” ovat vieläkin suurimmat. Hän sanoo, ettei PA palaa keskusteluihin, ennen kuin Israel suostuu hänen vaatimuksiinsa, vaikka Abdullah II esitti hänelle henkilökohtaisen kehotuksen jatkaa keskusteluja kvartetin asettaman määräajan 26.01. jälkeen, vaikka mistään ei ole voitukaan tähän mennessä sopia.
ABBAS ei osannut sanoa, mikä tulee olemaan PA:n seuraava askel, mutta hän sanoi keskustelevansa kysymyksestä arabimaitten edustajien kanssa helmikuun alussa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=255173

2. ISRAEL on syvästi huolestunut Saudi Arabian ilmavoimien hävittäjäkoneitten määrän ja laadun kasvamisesta, mikä tulee ylittämään IAF:n vastaavat luvut. USA on myynyt saudeille huippunykyaikaisia hävittäjäkoneitaan ja EU:n maat ovat tarjonneet omaa viimeistä malliaan.
Pääministeri Netanyahu laati asiasta kirjelmän yhdessä puolustusministeri Barakin kanssa, jossa asia esitettiin kaikessa karuudessaan. Kirjelmä lähetettiin presidentti Barack Obamalle, puolustusministeri Leon Panettalle sekä ulkoministeri Hillary Clintonille.
Debkafile, joka asiaa esittelee artikkelissaan, sanoo Israelin kirjelmän lähestyvän kysymystä hillitysti ja varovaisesti, ettei sen katsottaisi pyrkivän häiritsemään Saudi Arabian sotilaallista valmistautumista mahdolliseen tilanteen kiristymiseen Persianlahdella, mikäli Iranin uhkaukset öljykuljetusten estämiseksi Hormuzanlahden kautta toteutuvat.

DF:n artikkelissa todetaan, että viime kuussa USA suostui toimittamaan Saudi Arabialle 84 uudenaikaista F-15SA hävittäjä konetta 29.4 miljardin USD arvosta. Toimitukset alkavat 2015. Toimitussisältöön kuuluu saudien ilmavoimien 84 F-15 koneen ajanmukaistaminen.
Saudi Arabia neuvottelee ostaakseen 72 uudenaikaista Typhoon Euro-hävittäjäpommittajaa. Nämä tulevat yhdessä nostamaan Saudi Arabian ilmavoimien hävittäjäkapasiteetin Lähi Idän suurimmaksi.
DEBKAFILE arvioi artikkelissaan, että Saudi Arabian asevoimien määrän ja laadun kasvussa on huomioita ainakin kaksi tärkeää kohtaa: Saudit eivät ole missään vaiheessa halunneet luoda läheisempiä tai edes normaaleja diplomaattisuhteita Israelin kanssa. Toiseksi saudien sotilaslentokenttä Al-Jouf sijaitsee vajaan 20 minuutin lentomatkan päässä Israelin rajasta. Kukaan ei voi taata, etteikö joku häirikkö voisi uskonkiihkossaan - saadakseen lisäpisteitä Allahinsa edessä – varastaa koneita täydessä pommilastissa iskeäkseen itsemurha-pommittajan tavoin israelilaisiin kohteisiin kuten Eilat, Arad tai Dimona rajan tuntumassa.
DF:n kysymykseen erityisvakuutuksista, ettei koneita käytetä iskuihin Israelia vastaan, USA:n edustajat totesivat, ettei sellaisia vaatimuksia ole esitetty saudeille. Artikkelissa todetaan, että Obama tulee huolellisesti tutustumaan Israelin kirjelmään, sillä juutalaisten äänet voivat ratkaista seuraavan presidentin henkilöllisyyden. Israelin turvallisuuskysymyksen vasta-painona hänen tulee huomioida suuren tilauksen tuoma 50 000 työpaikan varmistaminen.
http://www.debka.com/article/21679/

3. TIETEEN ja Kansainvälisen Turvallisuuden Instituutti (ISIS) sanoo tuoreessa raportissaan, ettei Iran luultavasti ryntää ydinaseen valmistamisen kanssa tämän vuoden aikana siksi, että ydinaseen valmistaminen tulisi aiheuttamaan sotilaallisen iskun, ja toiseksi Iran haluaa varmistaa, että sillä on tarpeeksi pommin valmistamiseen rikastettua uraania useamman pommin valmistamiseksi. Rivien välistä voidaan lukea, ettei instituutti kiellä, etteikö Iranilla olisi tarvittava tietotaito ja kapasiteetti pommin valmistamiseksi.

INSTITUUTIN atomiasiain asiantuntija David Albright on jostain saanut tietoja, joiden perusteella hän antaa Iranin ydinpommista rauhoittavampia arvioita kuin monet hänen virkaveljistään.
Varsin yleisesti katsotaan, että Iranin ydinpommi on valmis 6 kuukauden sisällä. Albrightin perusteena on arvio, ettei Iranin uraanin rikastauskapasiteetti ole riittävä, minkä hidastumiseen ovat voineet vaikuttaa sen tietokoneisiin pesiytyneet virukset Stuxnet ja Duqu.
Instituutin arvion mukaan, jota rahoittaa USA:n Rauhaninstituutti (USIP), Iran ei ole tehnyt virallista päätöstä ydinpommin rakentamiseksi, mistä viime kädessä vastaa Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei. Päätöksen tekoa siirtää se, ettei Iran ole saanut kasaan tarvittavaa määrää rikastettua uraania useamman ydinpommin rakentamiseksi.

USA:n Kansallinen Tiedusteluraportti kertoi v. 2003, että Iran oli keskeyttänyt uraanin rikastus-toimensa, mutta sekä Israelin että Euroopan asiantuntijat vakuuttavat, että USA:n raportti perustui virheellisiin tietoihin eikä Iran koskaan keskeyttänyt suunnitelmansa toteuttamista. Israelissa sanotaan, ettei Iranilla ole ydinsuunnitelmaa vaan Israelin tuhoamis-suunnitelma, jota se toteuttaa pyrkien rakentamaan välineet sen toteuttamiseksi. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=255192

4. KOKONAAN toisenlaisen arvion Iranin aikeista antaa WND:n artikkeli, jonka on kirjoittanut Reza Kahlili. Kahlili on entisen CIA-agentin salanimi. Hän toimii EMPact America vanhempana jäsenenä ja on kirjan ”A Time to Betray” kirjoittaja. Hän aloittaa artikkelinsa todeten, että Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei on viime päivinä pitänyt useita salaisia neuvotteluja taloudellisten ja sotilasasiain-tuntijoittensa kanssa valmistautuakseen mahdolliseen sotaan USA:n kanssa.
Kahlili toteaa, että suosituksiin kuuluu kaikkien hallitusta vastustavien teloittaminen ja kertoo edelleen Khamenein saaneen varmuuden, että 12:n imaamin palaaminen on lähellä ja että Iranin tulee tehdä valmisteluja sen varalle. Shia-muslimien eskatologian mukaan 12. imaami ilmestyy sitten, kun maailmassa vallitsee kaaos, eli Harmageddonin aikana.

Kahlili kertoo edelleen, että Iran kouluttaa vallankumouskaartin ja Basij puolisotilaallisen kaartin jäseniä erityistehtäviin, joiden vastuulla on turvata hallituksen turvallisuus kansan-nousun varalta. Heille on kerrottu, että 12. imaami on jo maailmassa ja että hän auttoi Hizbullahin sotilaalliseen voittoon IDF:stä v.2006 Libanonin kakkossodassa.
Sepahonline mukaan Valieh Amr, erityisosasto, joka vastaa Khamenein turvallisuudesta, raportoi, että Khamenei on tavannut useita kertoja sen komentajia antaen heille ohjeet, että heidän tulee valvoa kaikkia niitä, jotka ovat tai voivat nousta hallitusta vastaan sodan aikana.
Heidän tulee rekisteröidä kaikki sellaiset yksityiset tai ryhmät ja luovuttaa lista heistä Khameneille, joka päättää heidän kohtalostaan. Poliittiset vangit, jotka eivät kadu rikoksiaan vallankumousta vastaan, teloitetaan. Tämä oli vallankumouksen johtajan Rudolha Khomenein periaate 1988, minkä nojalla kymmeniä tuhansia ihmisiä teloitettiin pelkän epäilyn perusteella.
Khamenein vaatimaan listaan otetaan kansalaisia kaikista kansankerroksista. Erityinen eliminoimiskomitea tulee vastaamaan Khamenein tuomitsemien teloittamisesta. Ayatolla Mezbah Yazdi kertoo, että Khamenei on yhteydessä Mahdin kanssa kerran vuodessa saaden tältä ohjeita, joihin kuuluu ydinaseen valmistaminen. Viime maaliskuussa Iranissa laadittiin dokumentti ”Tuleva on keskellämme”, jossa Khamenei esitetään mystisenä henkilönä, joka luo tarvittavat olosuhteet Mahdin ilmestymiseksi, mikä johtaa Israelin tuhoamiseen. http://www.wnd.com/2012/01/iran-preparing-now-for-armageddon/

5. UUTISTOTSIKOITA
- Egyptin uusi parlamentti, joka on pullollaan ääri-islamin edustajia, piti eilen ensimmäisen istuntonsa valiten puheenjohtajakseen Mohamed Morsin, joka kuuluu Muslimiveljeskuntaan. Hän ilmoitti ensimmäiseksi viralliseksi lausunnokseen, ettei 1979 solmittua rauhansopimusta Israelin kanssa tulla mitätöimään, mutta ettei virallisia keskusteluja Israelin kanssa käydä. Hän antoi haastattelun Al-Jazeeran TV-yhtiölle, mitä Israelin TV-10 siteerasi. Morsi totesi, etteivät puolueet ottaessaan hallitusvastuun voi mitätöidä tehtyjä sopimuksia. Hän on kuitenkin aiemmin vihjannut, että rauhansopimus voidaan alistaa kansanäänestykseen, jolla kätevästi ohitetaan hankala sopivuuseste. Israel veti lähettiläänsä Egyptistä kansanjoukon hyökättyä sen tiloihin Kairossa, ja yritti palauttaa hänet takaisin, mutta joutui vetämään uudelleen pois. Israelin taholta vakuutetaan, että se on halukas keskusteluihin Egyptin ja kaikkien maitten kanssa ilman ennakkoehtoja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152122#.TyET34H3vO0
- Alla olevassa Al-Jazeeran linkissä esitetään Egyptin vaalien tulokset. http://www.aljazeera.com/indepth/interactive/2012/01/20121248225832718.html
- PA:n hakkerit hyökkäsivät useita israelilaisia laitoksia ja järjestöjä vastaan. Kohteina olivat El Al Airlines, Haaretz ja Dan Bus.co bussiyhtiö. Yhtiöiden web-sivut tyhjennettiin ja niiden tilalle sijoitettiin Israelin vastaista propagandaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152115#.TyEXJoH3vO0
- Rafael yhtiön entinen johtaja Haim Rosenberg toteaa BESA keskuksessa Bar Ilan yliopistossa julkistetussa kirjoituksessaan, ettei rakettien ja ohjusten Israelille aiheuttama uhka ole niin suuri kuin yleisesti kerrotaan. Hän olettaa, että tuho tulee olemaan jonkinasteinen, mutta sen ohella unohdetaan tosiasia, että vihollinen tulee käyttämään myös maavoimiaan hyökätessään Israelia vastaan. Hän viittaa siihen, että USA:n ja/tai Israelin iskut Iranin ydinlaitoksia vastaan aiheuttaisivat ohjusiskujen salvot Iranin ja sen liittolaisten taholta. Hän painottaa sitä, ettei sotaa tulla ratkaisemaan ohjus- ja raketti-iskujen kautta, vaan maa-armeijoitten hyökkäyksillä. Hän ei kiellä sitä, etteikö tuho olisi merkittävä varsinkin, jos hyökkäyksessä käytetään biologisia tai kemiallisia aseita, joita Lähi Idässä on runsaasti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152109#.TyEYFoH3vO0
- Rajapoliisit kävivät keskiviikkona sytyttämässä tuleen asukkaitten kotiensa raunioille tuomat rakennustarvikkeet. Asukkaat karkotettiin Yissa Beracha etäyhteisöstä ja heidän kotinsa tuhottiin poliisin toimesta viime viikolla. Etäyhteisö sijaitsee Mitzpe Yerichon juutalaisyhteisön lähellä. Poliisin toimet alkavat vaikuttaa rikollisilta, olkoot heidän ohjeensa ja oikeutensa mitkä tahansa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152119#.TyEaioH3vO0
- USA:n Israelin lähettiläs Dan Shapiro osallistui eilen Knessetin ulko- ja puolustus-asiain valiokunnan kokoukseen. Hän kiemurteli selvästi vaivautuneena pyrkiessään löytämään vastauksia kysymyksiin, miksi Jonathan Pollard on edelleen USA:n vankilassa kärsittyään elinkautisestaan 27 vuotta normaalituomion ollessa 5-10 vuotta, ja toiseksi miksi kansanedustaja Meir Sheetrit ei saa USA:n viisumia, kun Iranin presidentti ja Hamasin jäsenet saavat ne ilman vaikeuksia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152113#.TyEb8IH3vO0

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019