SUNNUNTAI 22.01.12

1. EGTYPTIN vaalien viralliset tulokset kertovat sen, mistä on tiedotettu jo kuukausien ajan. Muslimiveljeskunta sai lopullisissa tuloksissa 38 % parlamentin alahuoneen edustajapaikoista, Salafi-puolue Al-Nour sai 29 %, eli nuo islamistipuolueet hallitsevat parlamentin alahuonetta 67 %.n enemmistöllään. Kansallisen New Wafd ja Egyptian Blog jäivät selvästi jälkeen valtapuolueitten edustajamääristä. Nuorison muodostama ”Vallankumous jatkuu” liike, joka oli Mubarakjin hallituksen kaataneen mielenosoittajajoukon kärjessä, sai 7 paikkaa parlamentin alahuoneen 498:sta edustajapaikasta.

VAALIKOMITEA ei julkistanut yksityishenkilöitten saamien edustajapaikkojen määriä, mutta vaalit voittanut Muslimiveljeskunnan Vapaus- ja Oikeuspuolueen (FJP) edustaja sanoo puolueen muodostaman koaliittion saaneen 47 % alahuoneen edustajapaikoista.
FJP nimesi vaalien tulosten tultua julkisuuteen parlamentin puhemieheksi Saad al-Katatnin, joka toimi edellisessä parlamentissa puolueettomien edustajana. Puolueen edustaja uskoo, että Katatni jatkaa aiempaa sitoutumatonta linjaansa parlamentin puhemiehenä, minkä he sanovat takaavan demokratian pelisäännöt ja vahvistavan poliittista osallistumista.

PARLAMENTIN puhemieheksi valittu Saad al-Katatni sanoi, että parlamentti tulee toimimaan sillanrakentajana antaen etusijan vallankumouksen vaatimuksille, mukaan lukien vallan-kumouksessa haavoittuneiden ja surmansa saaneiden omaisten oikeuksille.
Sotilasneuvosto julkisti niiden 10 nimet, jotka oli varattu presidentin nimittämille edustajille. Vain 2 naista oli heidän joukossaan, mikä voi aiheuttaa tyytymättömyyttä feministien parissa, jotka eivät saaneet toivomaansa määrää naisedustajia parlamenttiin.
Mubarak oli käyttänyt presidentille varattua 10 edustajan määrää nimittääkseen heitä kopti-kristittyjen ja naisten edustajista. 5 nimitetyistä oli kopti-kristityistä, joiden määrä on 10 % väestön kokonaismäärästä n. 82 miljoonaa.

KORKEA sotilasneuvosto oli valtakautensa aikana helmikuun 25. päivästä 2011 lähtien pidättänyt runsaasti siviilejä, ja vapautti heistä vaalitulosten julkistamisen yhteydessä 1959, heidän joukossaan kopti-kristitty Maikel Nabil, joka julkaisi omaa Israelille myönteistä web-sivuaan. Armeija pidätti hänet, ja hän oli vähällä menehtyä aloitettuaan syömälakon vastalauseeksi aiheettomalle pidättämiselleen kertoen web-sivullaan, että armeija oli pyrkinyt estämään mielenosoittajia kaatamaan Mubarakin hallitusta, jota neuvosto kutsui armeijan häpäisemiseksi. Sotilasneuvostoa on syytetty siitä, että turvautui Mubarakin käyttämään taktiikkaan pidättäen kaikki epäilemänsä siviilit. Valtion omistama Al Nil TV-asema kertoi, että armahduksen oli allekirjoittanut korkean sotilas-neuvoston puheenjohtaja marsalkka Hussein Tantawi. Armahduspäätös annettiin 4 päivää ennen vallankumouksen alkamisen vuosipäivää
25. 01.2011.

LÄNSIMAISSA on oikeutetulla huolella seurattu Egyptin poliittisen tilanteen selkiytymistä ja varsinkin Muslimiveljeskunnan uskonnollisten johtajien hälyttävät lausunnot tiukan sharia-lain omaksumisesta kaiken lainsäädännön ja julkisen elämän perustaksi, kuten myös vaatimukset kaikkien yhteyksien katkaisemiseksi ja rauhansopimuksen mitätöimiseksi Israelin kanssa, ovat herättäneet epäilyjä demokratian kuolemisesta uudessa perustuslaissa, jota parlamentin asettama 100 hengen toimikunta alkaa laatimaan.
USA:n presidentti Obama on antanut useita lausuntoja, joissa hän suosittelee yhteyksien luomista Muslimiveljeskunnan ja sen johtaman uuden hallitus-koaliittion kanssa. Obaman nimittämä valtuuskunta vieraillee Egyptissä lähiaikoina. Egyptin talous on kärsinyt pahoin vallankumouksen pyörteissä, ja Egypti odottaa saavansa 3.2 miljardin USD lainan IMF:n varoista. Egypti torjui viime vuonna IMF:n tarjoaman 3 miljardin USD avustuksen. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=254583
Egyptin edellisen presidentin Hosni Mubarakin oikeustoimet jatkuivat lauantaina Kairossa. Mubarak kärrätään istuntosaliin pyörillä varustetulla vuoteella, eikä hän juuri osallistu oikeudenistuntoon antaen asianajajiensa hoitaa puhumisen hänen puolestaan. Asianajajat kertoivat oikeudelle eilen, ettei Mubarak osallistunut v. 2005 Israelin kanssa solmitun kaasuntoimitus-sopimuksen laadintaan, vaan sen hoitivat Egyptin tiedustelujärjestön edustajat. Hänen laskelmiensa mukaan Egypti kärsi 714 miljoonan USD tappiot sovittuaan kaasun hinnan kansainvälisten hintojen alapuolelle. Asianajaja Farib al-Deeb totesi tiedustelujohtaja Suleimanin kertoneen, ettei Mubarak osallistunut hinnan määrittelyyn tai sopimuksen muotoiluun. Hän vakuutti, että sopimus oli laadittu kansainvälisten normien mukaan. Syytettynä on egyptiläinen liikemies Hussein Salem, joka pääosakkaana East Mediterranien Gas yhtiössä sai ansiotonta voittoa, joka 7 vuoden aikana nousi kahteen miljardiin USD.
Egyptiläinen lehti Al-Masry al-Youm raportoi, että kaasuntoimitussopimuksen tarkoituksena oli vahvistaa maitten välistä rauhansopimusta ja edistää Egyptin vaikutusta Israelissa.
Israelin sähköntuotannosta 40 % on tuotettu Egyptin kaasun avulla. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=254560

2. HALLITUS valmistaa Yeshan, Juudean ja Samarian, juutalaisasukkaita psykologisesti tulevaa massasiirtoa varten, jota Netanyahu salaisesti suunnittelee, sanoo Juudean ja Samarian asukasneuvoston varapuheenjohtaja Sarah Eliyash. Hän kritisoi kovin sanoin hallituksen omaksumaa politiikkaa karkottaa juutalaisten nuorten kyhäämien etäyhteisöjen asukkaat, usein pienten sylilasten ja vauvojen kanssa, yön selkään talvisena pakkasaikana ilman tietoa uudesta asuinpaikasta tai edes yösijasta.
SARAH Elyash vaatii, että Yeshan johtajien on pikaisesti kutsuttava kokoon konferenssi, jossa käsitellään hallituksen omaksumaa juutalaisasukkaitten vastaista politiikkaa ja vaaditaan, että Yeshan johtajat katkaisevat kaikki keskusteluyhteydet hallituksen kanssa.

”ME suunnittelemme katkaisevamme kaikki yhteydet hallituksen ministerien ja Knessetin jäsenien kanssa kuten myös siviilihallintoon viimeisten tapahtumien vuoksi”, Elyash totesi. ”Me emme voi antaa lain suomaa oikeutusta tällaiselle järjettömälle tilanteelle.”
Hän sanoi, että ”viime aikaiset raakalaismaiset karkotukset eivät aiheuttaneet mitään vastustavaa tai tuomitsevaa kansanliikettä, mikä tarkoittaa sitä, että karkotuksista muodostuu hyväksytty ja hyvin vaarallinen käytäntö”. Elyash tuomitsee erityisesti poliisin ja armeijan tavan antaa arabiyhtiöille tehtäväksi juutalaisyhteisöjen tuhoamisen, ja että niiden arabi- ja ulkomaiset työntekijät käyttävät tilaisuutta hyväkseen varastaen asukkaitten tavaroita ja kalleuksia, jotka poliisin toimesta hajotetaan pitkin rinteitä ilman vartiointia karkotettuaan asukkaat paikalta. Arabikäytännön mukaan naiset olivat armeijan vanavedessä kasseineen valmiina varastamaan kaiken käyttökelpoisen alistetuilta asukkailta.
ELYASH toteaa, että on yleisesti tiedossa, miten Ariel Sharonin aikana Gush Katifin juutalais-yhteisöjen karkotuksiin osallistuneita sotilaita valmistettiin psykologien avulla vastustamaan asukkaitten inhimillisiä tunteenpurkauksia tai antamatta niiden vaikuttaa toimiinsa.

PÄÄMINISTERI Netanyahu ei ole lukuisista vaatimuksista huolimatta suostunut paljastamaan suunnitelmiaan Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöistä, jos rauhansopimus PA:n kanssa saadaan aikaan. Hän on kuitenkin usein kehunut, että palestiinalaiset tulevat hämmästymään, miten avokätinen hän tulee olemaan myönnytyspolitiikassaan. Artikkelissa arvioidaan, että ainakin 100 000 juutalaisasukasta jouduttaisiin muuttamaan vihreän linjan länsipuolelle. Tämä on kuitenkin varovainen arvio, sillä siellä asuu kaikkiaan - ilman Jerusalemin itäosia – yli 350 000 juutalaista yhteisöissä, joissa voi olla yli 1000 perhettä. Kukaan ei ole vaivautunut kertomaan, minne heidät siirrettäisiin, mistä heille asunnot, lastentarhat, koulut, kokoontumis-tilat, terveysklinikat ja –palvelut, mistä heille työpaikat? Gush Katifista karkotettiin n. 8500 ja Samariasta tuhat juutalaista v. 2005, eikä heidän tarpeitaan ole vieläkään hoidettu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151962#.Txu6doH3vO0

3. UUTISOTSIKOITA
- IAF iski sapatin aikana palestiinalaiskohteisiin Gazassa havaittuaan ryhmän, joka oli ampunut kranaatteja Israeliin, ja toisen asentamassa tienvarsipommia Gazan turvallisuusaidan varteen, jonka viereistä tietä IDF:n partiot käyttävät. Palestiinalaisten taholta väitetään, että miehet olivat asentamassa lintuansoja aidan varteen. IDF sanoo iskujen osuneen kohteisiinsa, mutta Hamasin mukaan kukaan ei haavoittunut tai kuollut. Israelin puolelle ammutut kranaatit eivät aiheuttaneet inhimillistä tai taloudellista vahinkoa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151963#.TxvDVoH3vO0
- Uutisten mukaan iranilainen sotilasupseeri kuoli ja toinen haavoittui maan länsiosassa Khorramabadissa sattuneessa tilanteessa lauantaiaamuna. Sotilasryhmä oli menossa palveluspaikkaansa, kun moottoripyörällä liikkunut mies avasi tulen heitä kohti surmaten upseerin ja haavoittaen toista paeten itse paikalta. Silminnäkijöiden mukaan motoristeja oli kaksi, jotka tulittivat sotilaita aiheuttaen paniikin alueella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151958#.TxvEuoH3vO0
- Atlantassa ilmestyvä Jewish Times pyytää anteeksi huonoa pilaansa julkistaessaan artikkelin, jossa Israelia kehotetaan teloittamaan Barack Obama. Lehden omistaja pyysi anteeksi artikkelia, jossa käsiteltiin Iranin ydinasesuunnitelmia ja myös Iranin ydintiedemiesten teloituksia, joista syytetään Mossadia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151954#.TxvF24H3vO0
- Israelilainen joggaaja oli joutua IDF:n sotilaan ampumaksi, koska sotilas erehtyi luulemaan häntä terroristiksi Susyan sotilasasemalla lähellä Kiryat Arbaa, mistä joggaaja oli lähtenyt. Sotilas ampui varoituksen ilmaan eikä kukaan haavoittunut. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151956#.TxvGsoH3vO0
- Palestiinalaisten uuden taktiikan mukaan he ensin häkäisevät pimeässä ajavan kuljettajan voimakkaalla valolla, ja sitten kuljettajan menettäessä tuntuman tiehen heittävät suuren kiven hänen tuulilasiaan vasten saadakseen auton pois tieltä tai pysähtymään. Näin tapahtui naiselle, joka ajoi kotiinsa Maale Michmashiin, kuten hän kertoi INN:n toimittajalle perjantaina. Arabit olivat osoittaneet tien vastakkaiselta puolelta voimakkaan valon hänen autoonsa ja sen jälkeen iskeneet suuren kivenjärkäleen hänen tuulilasiinsa särkien sen. Nainen sanoi jatkaneensa ajoaan pelastuen näin joko teloitukselta tai sieppaukselta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151948#.TxvHfIH3vO0
- Israelissa vieraileva USA.n aselajien komentajien neuvoston puheenjohtaja kenraali Martin Dempsey yritti saada Israelin luopumaan aikeistaan iskeä Iraniin. Hän ei onnistunut siinä, mutta Israel sitoutui ilmoittamaan 12 tuntia ennen iskua USA:n johdolle aikeistaan, kertoo London Times sunnuntaina. Raportin mukaan Israel ei myöskään koordinoi iskujaan USA:n armeijan kanssa. Tämän takana on Israelin johdon syvä epäluottamus presidentti Barack Obaman luotettavuuteen, jonka he epäilevät pyrkivän vielä viime hetkellä torpedoivan IDF:n iskut. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151965#.TxvJPYH3vO0
- Pääministeri Netabyahu kertoi vieraalleen kenraali Martin Dempseylle, että Iran on ohittanut kynnyksen ydinpomminsa rakentamiseksi, ja siksi aikaa ei ole enää tuhlattavaksi sen rakentamisen estämiseksi, sillä viimeinen hetki sen onnistumiseksi ilman ydinpommia on valumassa pois käsistä. Obama väittää, että kovennetut sanktiot alkavat purra, ja toiseksi hänellä on salainen suunnitelma keskustelu-yhteyden saamiseksi Iranin johdon kanssa. Netanyahu perustaa epäilyksensä Obaman taktiikan onnistumiseen siihen, että Kiina, Japani ja Intia eivät halua keskeyttää öljyntuontiaan Iranista, eivätkä EU-maatkaan ole siihen valmiit. Iran kehuukin, että sillä on salaiset yhteydet, joiden kautta öljyä kuljetetaan EU-maihin. Turkki on myös haluton katkaisemaan liikesuhteitaan Iranin kanssa. http://www.debka.com/article/21669/
- IDF kieltäytyi maksamasta sotilaitten junamatkoja Tel Avivista maan pohjoisosiin. Tämä sai ulko- ja turvallisuusvaliokunnan puheenjohtajan Shaul Mofazin lupaamaan, että hän tulee pitämään huolen siitä, ettei käytäntöä muuteta. Kadiman puheenjohtaja Tzipi Livni ehti jo ilvehtiä, että hallitus pakottaa naiset bussien takaosiin ja nyt se pakottaa naissotilaat ulos junasta. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=254611
- IDF lupasi parantaa juutalaisyhteisöjen turvallisuutta Juudeassa ja Samariassa, mutta Itamarin Fogelin perheen viiden jäsenen massamurhan jälkeen tilanne on edelleen korjaamatta. Taitaa Barakin aika mennä suunnitellessa etäyhteisöjen tuhoamista sekä TV-esiintymisissä ulkomaisten vieraitten kanssa. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=254606
- Syyrian kapinalliset miehittivät Douman kaupungin Damaskoksesta etelään, mutta vetäytyivät sitten kaupungista peläten armeijan kostoiskua. Arabiliiton 40 tarkkailijaa lähtevät maasta peläten henkensä puolesta. Arabiliitto harkitsee alistaa Syyrian tilanne sittenkin YK:n turvallisuusneuvostolle. Bashar Assadin hallituksen kaatumisen pelätään syöksevän maan veriseen sisällissotaan, mikä voi kehittyä vaaralliseksi Israelin turvallisuudelle. Iran vie jatkuvasti aseita ja ohjuksia Syyriaan. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=254604

Comments

Raimo said…
Salattu totuus: PS jätettiin oppositioon ulkopoliittisista syistä. Hallituksen muodostamisessa ei edes tutkittu mahdollista hallitusvaihtoehtoa PS+kesk+sdp.

Eurooppalaisten pankkien etuja tukipakettien hylkääminen olisi vaurioittanut, siksi PS jätettiin oppositioon. Isoilla pankeilla on paljon valtaa EU:hun päätöksiin.

http://tuus.weebly.com/hallitus.html

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019