PERJANTAI 27.01.12

1. ISRAEL on noussut USA:n presidentinvaalien republikaaniehdokkaitten puheissa ja keskinäisissä väittelytilaisuuksissa entistäkin keskeisemmäksi aiheeksi. Vaaliehdokkaat ovat esitelleet omia näkökantojaan ja pyrkineet oikomaan aiempia epäselviä tai huolimattomasti annettuja lausuntoja, joita journalistit nyt armotta vetävät julkisuuteen. USA:n vaalipeli on raakaa hommaa, eikä USA:n presidentin asema ole yhtään helpompi. Viimeisin mittely ehdokkaitten välillä käytiin CNN:n keskustelutilaisuudessa Floridassa maanantaina.
Ehdokas Mitt Romney, joka välillä nousi jo melkein saavuttamattomaan suosioon, on joutunut tunnustamaan, että vanha kettu Newt Gingrich on yhtä vaarallinen kuin ennenkin.

GINGRICH toisti aiemmin esittämänsä ”historiallisen tosiasian”, että palestiinalaiset on keksitty käsite eikä sellaista kansaa ole koskaan ollut olemassa, johon havaintoon hänellä historioitsijana on paremmat edellytykset kuin muilla ehdokkailla. Hän myös lupasi heti ensimmäisenä päivänä presidentiksi noustuaan antaa käskyn USA:n lähetystön siirtämiseksi Tel Avivista Israelin pääkaupunkiin Jerusalemiin. Hän sanoi, että jos palestiinalaiset haluavat rauhaa, heidän tulee vain sanoa, että tunnustaa Israelin oikeuden elämään. Hän totesi, että marraskuussa ammuttiin Israeliin 11 rakettia Gazasta, ja kyseli kuinka moni läsnäolijoista pitäisi tätä osoituksena rauhantahdosta sen sijaan, että katsoo sen osoitukseksi sodasta.
ROMNEY puolestaan kritisoi presidentti Obamaa, että tämä oli kääntynyt voimakkaasti Israelin vastaiseksi, oli häväissyt pääministeri Netanyahua kohdellen häntä kuin kolmannen maailman merkityksetöntä valtion pääministeriä. ”Obama heitti Israelin bussin alle”, oli Romneyn kuva Obaman ja Israelin välisistä suhteista. Hän selitti, että puhuessaan YK:ssa Obama nosti esiin 1949 aselepolinjat Palestiinan valtion rajoina sekä viittasi ”setlementtien” aiheuttamaan ongelmaan edes viittaamatta Gazasta ammuttuihin raketteihin.
RON PAUL on jäänyt sivuun tästä mittelystä, vaikka monet ovat katsoneet, että hänen ansionsa ja henkilökohtaiset ominaisuutensa oikeuttaisivat hänet ensimmäiseksi. Häntä piinaavat aiemmat lausunnot, joista USA:n löysien avustusten lopettaminen on yksi. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=255378

2. ASEMASOTA USA:n johtaman löysän liittoutuman ja Iranin välillä muhii edelleen aiheuttaen jatkuvan vaaran sen leimahtamiseksi avoimeksi sodaksi. USA on koonnut tuolle pienelle merenlahdelle valtavan sotilaallisen voimain keskityksen siellä jo ennestään toimivien tukikohtiensa lisäksi. Lisäksi Euroopan maat Ranska ja Englanti ovat tuoneet parhainta meri-kalustoaan alueelle ainakin solidaarisuuden osoitukseksi. Tämän keskityksen pääasiallisena tarkoituksena lienee osoittaa Iranille, mitä vastaan se joutuu taistelemaan, ellei se osoita joustoa tinkimättömässä retoriikassaan, jolla se avoimesti haastaa länsimaitten mahdin.

VASTAKKAINASETTELUN varsinainen syy on Iranin ydinsuunnitelma, jota Iranin mullahien johtama hallitus ei ole halunnut alistaa YK:n asettaman seurantajärjestön IAEA:n valvonnan alaiseksi. Iran väittää suunnitelman päämääränä olevan sähköntuotannon, mutta jos näin on, miksi sitä pitäisi piilotella ja toiseksi, ydinsuunnitelman laajuus epäilyttää, että sen todellinen tarkoitus on aivan muuta kuin mitä maailmalle kerrotaan. Tähän liittyvät julkisuudessa liikkuvat sitkeät todistelut, että Iranin maata hallitsevan uskonnollisen johdon toiminta liittyy islamin eskatologisiin ennusteisiin, joiden mukaan islamin odottama ja toivoma messias-hahmo ”mahdi” tulee aikana, jolloin maailma elää sekasortoisessa tilassa. Mahdin tuloa täytyy valmistella, ja yksi valmisteluihin liittyvä tekijä on Israelin tuhoaminen. Sen toteuttamiseksi Iran tarvitsee pommin ja tarvittavat välineet sen kuljettamiseksi Israeliin.

DEBKAFILE kertoo artikkelissaan Dubain poliisipäällikön kenraali Dhahi Khalfan sanoneen Al-Arabiah TV-haastattelussa näkemyksenään, ettei persianlahden jännityksen laukeamista avoimeksi sodaksi ole laskettava pois laskuista, sillä ensimmäiset merkit siitä ovat jo näkyvissä. ”Maailma ei salli Iranin sulkevan Homuzansalmea, mutta Iran voi kaventaa sen äärimmilleen.” Hän vahvistaa näkemyksiä, että Iran voi vähittäin rajoittaa salmen kautta kuljetettavan raakaöljyn määrää, joka on 17 miljoonaa tynnyriä/päivä, eli viidennes maailman päivittäin käyttämän raakaöljyn määrästä. DF kertoo omiin tietoihinsa perustuen, että Iranin vallankumouskaartin osastot ovat valmistautuneet kiristämään Hormuzansalmen laivareittiä vähän kerrassaan sitä mukaa, kuin länsimaitten boikottitoimet edistyvät.
DF arvioi, että Iranilla on edellytykset sulkea salmi käyttäen omia merivoimiaan miinoittamalla laivareitin kerrallaan. Alueella on useita miinanraivaaja-aluksia, mutta Iran voi miinoittaa uuden laivareitin yhden tultua puhdistetuksi.
Joka tapauksessa laivakuljetukset tulisivat pahoin häiriintymään.

USA:n korkein sotilaskomentaja kenraali Martin Dempsey vakuuttaa, että Iran pystyy sulkemaan salmen, mutta että USA pystyy liittolaisineen avaamaan sen. Ilman keskeytyksiä laivaliikenne ei kuitenkaan pystyisi toimimaan, ja Iran voisi uhata öljytankkereita, jotka ovat helposti haavoitettavissa. Tankkerin tuhoaminen aiheuttaisi massiivisen ympäristökatastrofin.
Kenraali Dempsey toteaa, että USA:n intressinä on estää Iranin ydinpommin valmistaminen sen maailman turvallisuudelle aiheuttaman uhkan vuoksi, mutta että Israelille Iranin ydinpommi muodostaa eloonjäämiskysymyksen. Tämän takia Israelin huoli pommin valmistumisesta on kiireinen, joka täytyy hoitaa välittömästi, sillä aika juoksee käsistä.

EU:n asettamat Iranin vastaiset sanktiot kovenevat asteittain helmikuun alun ja heinäkuun lopun välisenä aikana siten, että elokuun alusta ne olisivat voimassa täysimääräisesti.
DF toteaa, että Gufmaitten ensisijainen intressi kohdistuu laivaliikenteen esteettömän kulun varmistamiseen, mitkä voivat kiihdyttää tilanteen sotilaalliseksi konfliktiksi, ja siksi Gulfmaat varustautuvat pienine armeijoineen sodan varalle. Saudi Arabia lupaa voivansa nostaa öljyntuotantoaan 2.7 miljoonaa tynnyriä/päivä, ja Gulfmaat voivat myös nostaa tuotantoaan, minkä johdosta Iran varoitti niiden voivan joutua sotilaallisten iskujen kohteeksi.
Mitä kautta saudiöljy kulkisi maailman markkinoille, on epäselvää, kuten on epäselvää, miten Iranin öljyn pääostajat Kiina ja Intia reagoivat tässä tilanteessa. http://www.debka.com/article/21687/, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152163#.TyJMA4H3vO0

3. ISRAELIN edustajana Yitzhak Molcho esitteli Ammanin ”rauhankeskusteluissa” ensimmäisen kerran Netanyahun näkemyksen Palestiinan ja Israelin välisistä rajoista. Esitystä ei annettu kirjallisena, mikä oli varmaan viisasta, vaan Molcho esitteli Israelin vaatimukset suullisina. Tämän katsotaan olleen Israelin edustajien vastaveto PA:n johdon toistuviin syytöksiin, että Israel estää keskustelujen jatkumisen, sillä nyt Israel teki konkreettisen esityksen, johon PA:n tulee vastata.

INN:N ARTIKKELIN mukaan Israelin esittämä rajalinja noudattelisi suurin piirtein Israelin rakentamaa turva-aitaa Juudeassa ja Samariassa. Periaatteena siinä on se, että palestiinalaisten asuttamat alueet Juudeassa ja Samariassa liitetään Palestiinan valtioon.
Kaikki suuret juutalaisyhteisöt, Gush Etzion, Maale Adumim, Beitar Illit, Kiryat Sefer ja Alfei Menashe jäävät Israelin puolelle, kuten myös Arielin kaupunki.

AIKA näyttänee, miten viisasta Netanyahun hallitukselle on ylipäätänsä esittää alueluovutuksia PA:lle, joka edustaa vain puolta palestiinalaisista toisen puolen Hamasin johdolla vastustaen kaikkia neuvotteluja Israelin kanssa. Artikkelissa ei mainita turvallisuus-järjestelyistä, joiden mukaan Israel vaatii Jordaninlaakson valvontaa epämääräiseksi ajaksi, sekä muita turvallisuusjärjestelyjä rajan tuntumassa. Periaatteena Israelilla on ollut Oslon sopimuksista lähtien, että potentiaalinen Palestiinan valtio on aseeton, jossa vain kevyet poliisin tarvitsemat aseet sallitaan, eikä sotilaallisia liittoja ulkovaltojen kanssa sallita.
PA:n viimeisimmät vaatimukset ovat kohdistuneet Israelin pidättämien ja tuomioistuinten tuomitsemien vankien vapauttamiseen. Varsinkin PLC:n Hamas-jäsenet halutaan vapaiksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152164#.TyJMJIH3vO0

4. UUTISOTSIKOITA
- USA:n ja Israelin armeijoitten väliset sotilaalliset ohjustorjuntaharjoitukset pyritään pitämään lokakuussa tänä vuonna. Harjoitukset ovat suurimmat koskaan maitten välillä järjestetyt. Niissä on tarkoitus testata Israelin kolmivaiheista ohjustentorjunta-järjestelmää ja sen soveltumista yhteen USA:n ohjus- ja tutka-järjestelmien kanssa. Harjoitusten nimeksi valittiin ”Austere Challenge 12”. Niiden yhtenä tarkoituksena oli Iranin taivutteleminen, mutta niiden peruuttaminen viikkoa ennen alkua oli yllätys. Väitetään, että Netanyahu halusi säilyttää vapaat kädet iskeä Iranin ydinlaitoksia vastaan ilman USA:n läsnäoloa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152167#.TyJXpYH3vO0
- Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöistä tulevista nuorista 67.1 % palvelee hyökkäysjoukoissa kansallisen keskimäärän ollessa 39.5 %. 81.2 % Juudean ja Samarian nuorista liittyy armeijan päätettyään perustavan koulunsa, kansallisen keskimäärän ollessa 74.8 %. Yksi kuudesta Juudean ja Samarian alueilta tulleista asevelvollisista nousee upseereiksi, keskiarvon ollessa 6.3 %. Tämä osoittaa, mistä maan uskollisimmat puolustajat tulevat, mikä on räikeässä ristiriidassa siinä ajojahdissa, mitä ns. ”setlereitä” ja varsinkin heidän uusia asuinyhteisöjään eli etäyhteisöjä vastaan käydään, ja missä puolustusministeriö on ensimmäisenä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152156#.TyJX_oH3vO0
- Egyptin armeija esti Israeliin johtavan kaasujohdon räjäyttämisen, kertoo Egyptiläinen lehti Al-Masry Al-Joum. Iskuja kaasujohtoja vastaan suorittavat eri ryhmittymät, mutta al-Qaidan kanssa yhteyksissä olevia ryhmittymiä epäillään Salafin ja Jihadin ohella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152166#.TyJZ54H3vO0
- Turkki on sitoutunut avustamaan Hamasia taloudellisesti, kertoo korkea Hamasin virkailija al-Sharq lehden mukaan. Hamas suunnittelee oman toimiston avaamista Turkkiin lähiaikoina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152165#.TyJa2IH3vO0
- 130 rabbia esitti yhteisen vetoomuksen korkeimmalle oikeudelle Migronin juutalaisyhteisön säilyttämiseksi tuhoamiselta, mitä he pitävät epäinhimillisenä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152154#.TyJbfIH3vO0
- yli 80 % israelilaisista uskoo Jumalaan, ja 70 % uskoo heidän kuuluvan valittuun kansaan, kertoo Guttman-Avi Chai tutkimus. 65 % uskoo Toran ja uskonnollisten käskyjen jumalaliseen alkuperään. 56 % uskoo kuolemanjälkeiseen elämään. http://www.haaretz.com/print-edition/news/survey-record-number-of-israeli-jews-believe-in-god-1.409386
- Yksi viidestä saksalaisesta ei tiedä mitään natsien kuolemanleireistä eikä holokaustista. Tämä osoittaa, että holokaustin muistopäivän viettämistä ja sen julkistamista on suuresti lisättävä tulevalle sukupolvelle. http://www.haaretz.com/print-edition/news/europe-gears-up-to-honor-international-holocaust-remembrance-day-1.409395
- Juutalaiset ovat aina tunteneet outoa vetoa saksalaiseen kulttuuriin ja elämän-muotoon, eikä tämä tendenssi ole kadonnut, sillä maailman nopeimmin kasvava juutalainen yhteisö on Saksan juutalaiset. http://www.haaretz.com/print-edition/news/welcome-to-the-fastest-growing-jewish-community-in-the-world-germany-1.409388
- Vuoden ikäinen poika Shfaramista ei hätääntynyt löytäessään 35 sm:n mittaisen käärmeen huoneestaan, vaan tempaisi sen käteensä ja puri siltä pään poikki. Äiti löysi poikansa pureskelemassa käärmettä ja huusi naapureita apuun. Poika vietiin sairaalaan – kaiken varalta – mutta mitään pahoja oireita ei havaittu. Tämä coin-käärme ei ole myrkyllinen, mikä pelasti lapsen hengen. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4181501,00.html

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019