TORSTAI 10.11.11

1. ERÄÄN otsikon mukaan ”IAEA:n Iranin ydinsuunnitelmaa koskeva raportti kehottaa valmistautumaan sotaan”. Huomiolla voi olla perusteitakin, sillä YK:n turvallisuusneuvoston kaksi pysyvää jäsentä vastustavat Iranin vastaisten sanktioitten koventamista. Venäjä siksi, että sillä on suuria rakennusprojekteja Iranin kanssa, ja Kiina siksi, että Kiina on Iranin tärkein kauppakumppani, josta se ostaa öljyä ja kaasua laajenevaa teollisuuttaan varten.
Venäjän edustaja sanoo suoraan, että jos uudet sanktiot tuodaan turvallisuusneuvostoon, maa tulee käyttämään veto-oikeuttaan sen estämiseksi.
Kiinan edustajat kertovat vastustavansa kovennettua rankaisua Iranille, mutta sanoo varovaisesti vielä tutkivansa IAEA:n raporttia ennen kantansa määrittelyä. Kiinan edustaja kuitenkin sanoi, että Kiina vastustaa ydinasetietouden leviämistä ja suosittelee ydinaseista vapaata Lähi Itää, mikä on epäsuora hyökkäys Israelia vastaan.

USA:n ulkoministeriö on ollut hyvin vaitonainen IAEA:n raportin julkaisun jälkeen, mutta eilen sen edustaja Mark Toner totesi USA:n tutkivan liittolaistensa kanssa Iranin vastaisten toimien koventamista tukematta suoraan muitten länsimaitten vaatimia kovennettuja sanktioita. Toner sanoi, että YK:n turvallisuusneuvoston sanktioitten ohella heillä on käytettävissään joukko optioita, ja ”ettei mitään ole suljettu pois eikä mitään lisätty tässä vaiheessa”.
Hän sanoi, että ”raportti sisältää hyvin vakavia johtopäätöksiä, vakavia syytöksiä, ja on moraalinen velvollisuus, että Iran lopultakin paneutuu vakavalla ja todellisella tavalla niiden käsittelemiseen”.
RANSKAN ulkoministeri Alain Juppe sanoi, että asia on nyt osoitettu turvallisuusneuvostolle ja sanoi, että painostusta Irania vastaan on nostettava vuosia kestäneitten vaatimusten jälkeen, joissa Irania kehotetaan luopumaan ydinaseen kehittelystä. Hän lupasi, että ”Ranska on valmis muitten maitten kanssa lisäämään sanktioita ennen näkemättömällä tavalla”.
RANSKAN presidentti Nicolas Sarcozy lupasi puolentoista tunnin tilaisuudessa maailman juutalaisjärjestöjen kongressissa Elysee palatsissa Pariisissa, että ”Ranska tulee seisomaan Israelin rinnalla Iranin esittämiä hyökkäyksiä vastaan”, kuten JP:n edustaja kertoo.
Sarcozy vakuutti, ettei Israelilla ole luotettavampaa liittolaista Irania koskevissa kysymyksissä.
Hän vakuutti Ranskan vaativan sanktioitten koventamista, mutta kysyttäessä sotilaallisen iskun mahdollisuutta hän ei pystynyt antamaan selvää vastausta.
Englannin edustaja sanoi konfliktin kehittyneen erittäin vaaralliselle tasolle, joka voi edelleen lisääntyä, ellei Iran suostu vilpittömiin keskusteluihin.

YK:n turvallisuusneuvosto on käsitellyt Iranin vastaisia sanktioita neljässä kokouksessaan vuodesta 2006 lähtien koventaen niitä aste asteelta. Pelkona on, että elleivät maailman johtavat valtiot löydä diplomaattista ratkaisua kysymykseen, Israel voi katsoa olevansa pakotettu toimimaan yksin, mikä voi sytyttää koko Lähi Idän. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=245019
http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=245027

2. KIIHKEISTÄ neuvotteluista huolimatta sotavalmistelut jatkuvat myös viimeisenä keinona, jos keskusteluissa Iranin kanssa ei päästä sovitteluratkaisuun.
DEBKAFILE kertoo artikkelissaan, että Saksan ilmavoimat harjoittelevat tiiviisti Tornado-hävittäjiensä osallistumista ilmaiskuihin Iranin ydinlaitoksia vastaan. Saksalaisilla yhtiöillä on myös suuria projekteja meneillään ja uusista neuvotellaan Iranin teollisuuden kanssa, joten Saksan haluttomuus osallistua Iranin vastaisiin toimiin, jotka voisivat häiritä edullisia kauppasuhteita, on ymmärrettävää, mutta ei hyväksyttävää. Saksalaiset hävittävät osallistuivat viime viikolla muiden NATO-maitten ja Israelin lentovoimien kanssa Sardinian yllä Italiassa tapahtuneisiin yhteisharjoituksiin. http://www.debka.com/article/21460/

IRANIN korkeat sotilasjohtajat jatkavat Israelin vastaista sotaista retoriikkaansa, kertoo Debkafile toisessa artikkelissaan. Kuudentena marraskuuta Iranin vallankumousarmeija lehdessä FARS kerrottiin, että Iran pystyy neljällä hyvin kohdistetulla ohjuksella tuhoamaan koko pienen Israelin maan surmaten miljoona ihmistä. Artikkelin kirjoittaja Saad-allah Sadey toteaa, että Libanonin kakkossota paljasti IDF:n heikkouden, kun se ei 33 päivän sodassa pystynyt saavuttamaan ratkaisevaa voittoa Hizbullahin joukoista. Debkafile kertoi jo maaliskuun 18. päivänä 2005, että Iran hankki 3-5 risteilyohjusta Ukrainasta NL:n varastoista, ja artikkelissa voidaan viitata näihin. Tavanomaiset räjähteet tuskin voisivat aiheuttaa sellaista tuhoa, mitä artikkelin kirjoittaja ennustaa, toteaa DF. Iranin hankkimiin risteilyohjuksiin kuuluu NL:n aikaisia KH-55 ohjuksia, tunnettu nimellä X-55 ja lännessä AS-15, joiden kantomatka on 2 500 km. Nämä ohjukset voidaan laukaista suuresta pommikoneesta, ja ne on suunniteltu sopiviksi kuljettamaan 200 kg:n räjähdekärjen, myös ydinpommilla varustetun. Artikkelissa laskelmoidaan, että näillä risteilyohjuksilla Iran pystyy tulittamaan Israelia 1 200 km:n etäisyydellä omalta maaperältään. http://www.debka.com/article/21455/

ÄSKETTÄIN toinen korkea iranilainen kenraali uhkasi Israelia tuhoisilla iskuilla.
Keskiviikkona 9. marraskuuta Iranin armeijan varakomentaja kenraali Masoud Jazayeri täydensi aiempaa uhkausta todeten, että Israelin Dimonan tutkimusreaktori on sen halutuin iskukohde, mutta lisäsi samalla, etteivät Iranin armeijan vastaiskut maata vastaan tehtyihin hyökkäyksiin rajoittuisi vain Lähi Itään, millä hän tarkoittanee ohjusiskuja Eurooppaan. Kohteina voisivat olla USA:n tukikohdat Euroopassa ja Lähi Idässä sekä sen kuudes laivasto Välimerellä. Iranin sota-alukset, mukana sukellusveneitä, ovat tehneet harjoitusmatkoja Välimerelle Suezin kanavan kautta. Iran kertoi jokin aika sitten kehittäneensä erittäin nopeita risteilyohjuksia, joilla se vakuuttaa voivansa upottaa lentotukialuksia.

PANOKSET Lähi Idässä kovenevat, onneksi kuitenkin toistaiseksi vain sanalliset. Israelin armeija sanoo olevansa valmis kaikkien mahdollisuuksien varalta ja harjoittaa sekä pitkän matkan lentojaan että kotirintamaa siihen, että pitkään kytenyt nuotio voi koska tahansa roihahtaa täyteen liekkiin. Israelissa on huomioitu, että USA:n asettama lentokielto Irakin ilmatilassa poistunee USA:n vetäessä joukkonsa pois ennen vuoden loppua. Tämä avaisi IAF:n koneille lyhyemmän reitin Iranin ilmatilaan. http://www.debka.com/article/21462/

3. Egyptistä Israeliin ja Jordaniaan luonnonkaasua johtava kaasuputki joutui sabotaasin kohteeksi jo seitsemännen kerran tämän vuoden aikana.
Egypti sai edellisen iskun jälkeen syyskuussa korjattua putken pitkähkön jaarittelun jälkeen harkiten jopa sen sulkemista kokonaan siksi, että äänekäs oppositio vaatii Egyptin ja Israelin välille sovitun sopimuksen joko täyttä peruuttamista tai toimitussopimuksen uusimista ja myyntihinnan nostamista. Egypti aloitti kaasun toimitukset, mutta 70 %:n teholla aiemmasta.

Torstaiaamuna kaasuputkea vastaan tehtiin uusi hyökkäys. Putki räjäytettiin kauko-ohjattavalla räjähteellä ja sytytettiin tuleen. Hyökkäyskohde sijaitsee 40 km El Arishin kaupungista itään Siinain niemimaan pohjoisosassa.
Kaasua johdetaan putken kautta paitsi Israeliin myös Jordaniaan ja sieltä edelleen Syyriaan ja Libanoniin. Israelin sähkön tuotannosta 40 % on tuotettu Egyptistä saadulla kaasulla.
Israelin omat kaasulöydöt Välimeren rannikon edustalla tullevat hyötykäyttöön parin kolmen vuoden kuluessa. Egyptistä saadun kaasun korvaamiseksi joudutaan turvautumaan öljyyn, mikä aiheuttaa huomattavia lisäkuluja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149603#.TruDlXL3vO0

4. PA:n ulkoministeri Riyad Malki totesi AP:n haastattelussa, että USA:n vastustuksen vuoksi Palestiinan Auktoriteetti ei ole pystynyt saamaan vaadittavaa yhdeksää tukijaa YK:n turvallisuusneuvoston kokoukseen 11.11.11. Tämän johdosta PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin kiihkeästi haluama Palestiinan valtio ei nähne päivänvaloa vielä perjantain istunnossa. Tämä lienee paha takaisku ja pettymys tälle Jasser Arafatin manttelin perijälle, joka on itsepäisesti vastustanut hillitöntä painostusta aloittaa suorat keskustelut Netanyahun hallituksen kanssa. Abbas halusi tällä kruunata uransa ja siirtyä juhlittuna kansan sankarina eläkepäivilleen Ammaniin ja Qatariin, joissa hän on hankkinut itselleen palatsit.

Viime viikolla kerrottiin, että Ranska, Englanti ja Columbia pidättyvät äänestyksestä.
PA:n virkailijat tunnustavat, että Palestiinan valtion hakemus YK:n turvallisuusneuvostolle on epäonnistunut. Turvallisuusneuvoston komiteasta kerrotaan, että hakemuksen tutkimus siellä on juuttunut takalukkoon, eikä ole löydetty tapaa sen avaamiseksi. Jotta komitea voisi suositella hakemuksen hyväksymistä turvallisuusneuvoston istunnossa, komitean olisi pitänyt saada yksimielinen päätös, mikä ei ole onnistunut.
Hakemus on tuomittu epäonnistumaan joka tapauksessa, sillä USA lupaa käyttää veto-oikeuttaan, jos neuvosto tekee myönteisen päätöksen.
PA:n johto sanoo hakevansa nyt PA:lle tarkkailijan asemaa YK:ssa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149555#.TruGtHL3vO0
5. UUTISOTSIKOITA
- Turkin itäosassa eilen tapahtunut 5.7 asteen maanjäristys surmasi tämän hetken tietojen mukaan 7 ihmistä, mutta useita on edelleen kateissa tai romahtaneitten rakennusten alla. Haavoittuneita on kymmeniä, mutta tiedot ovat vielä epätarkkoja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149599#.TruKOXL3vO0
- Eeppinen (epätavallinen, suuri) myrsky runteli Alaskan alueita alkaen tiistaina iltapäivällä ja jatkuen keskiviikkona. Tulen nopeus nousi 89 mailiin tunnissa repien talojen kattoja ja katkoen sähkö- ja puhelinpylväitä aiheuttaen laajoja sähkökatkoksia. Idästä Alaskan rannikolle rynnännyt myrsky on asiantuntijoitten mukaan pahin 40:en vuoteen. He vertasivat sitä voimakkuudeltaan 3-asteen hurrikaaniin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149607#.TruKzXL3vO0
- The Daily Mail kertoo, että Israel voi järjestää Iranille ”erikoisen joululahjan”. Lehden tietojen mukaan Israelin ilmaiskut Iranin ydinlaitoksia vastaan voivat tapahtua 25. joulukuuta. Lehden mukaan sekä USA että Englanti valmistelevat omia voimiaan kaiken varalta hyökkäyksiä varten, ellei sovitteluratkaisua löydetä. Lehti viittaa Trentonin taisteluun USA:n itsenäisyyssodan aikana 25.12.1776, joka taisi ratkaista sodan lopputuloksen amerikkalaisten voittoon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149610#.TruMinL3vO0
- Israelin USA:n lähettiläs Mike Oren ja USA:n Israelin lähettiläs Dan Shapiro antoivat yhteisen julkilausuman Pohjois-Amerikan juutalaisfederaation Denverin konferenssin yhteydessä vakuuttaen, että maitten väliset suhteet ovat edelleen vahvat huolimatta viime päivien häiritsevistä tapahtumista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149602#.TruN6HL3vO0
- Presidentti Moshe Katsavin anomus korkeimmalle oikeudelle häntä vastaan nostettujen syytösten epämääräisyyden vuoksi hänelle langetetun 7 vuoden vankilatuomion muuttamiseksi ei tuonut tulosta, vaikka jotkut tuomarit sanovat epäilevänsä parin naisen todistusten aitoutta. Katsavin vankeus alkaa 07.12.2011. http://www.haaretz.com/news/national/israel-s-supreme-court-upholds-rape-conviction-7-year-jail-term-for-former-president-katsav-1.394752
- Israelin ja palestiinalaisten välinen kissanhännän veto on saanut uuden aikeen Kuolleenmeren pinnan jatkaessa tuhoisaa laskuaan ja paljastaessa veden alta maata, parhaimmillaan toista kilometriä. Nyt juristit hierovat älynystyröitään pyrkien päättämään, kenelle veden alta vapautuva maa kuuluu. Palestiinalaiset vaativat sitä itselleen, mikä antoi eräälle israelilaiselle aiheen todeta. ”Toivottavasti sieltä ei löydetä vanhan palestiinalaiskylän raunioita”. Kuollutmeri on ehdolla yhdeksi maailman seitsemästä ihmeestä. Asia ratkennee jo huomenna. http://www.haaretz.com/print-edition/news/new-israeli-palestinian-land-dispute-rises-as-dead-sea-water-levels-drop-1.394667
- Maale Adumimin kaupungin asukas havaitsi, että hänen tilapäiseen passiinsa oli Ranskassa merkitty asuinpaikaksi: Miehitetty Palestiina. Ulkoministeriö vaatii, että sanamuoto hänen passiinsa muutetaan.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4146337,00.html.
- Korkea israelilainen virkailija sanoo, että IAEA:n entinen pääsihteeri AlBaradei oli Iranin agentti, joka kykyjensä mukaan jarrutti Iranin vastaisia päätöksiä ja jäädytti sen ydinsuunnitelmien vastaisia todisteita. ElBaradei on ehdolla Egyptin presidentiksi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4146150,00.html
- Epätavallinen sää riepottelee myös Australian Frankstonin ja Coydonin sekä Melbournen luoteisosan alueita. Ilmiöön kuuluvat kovat myrskytuulet ja niiden tuomat rankkasateet, kymmenien millimetrien korkeudelta päivässä. Viranomaiset ovat työskennelleet epätoivoisesti voidakseen vastata kaikkiin hätäapuhuutoihin. Sydneyn alue sen sijaan on kärsinyt pitkään jatkuneista helteistä. https://mail.google.com/mail/?hl=fi&shva=1#inbox/1338b62a5795934c

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019