KESKIVIIKKO 09.11.11

1. IAEA:N raportti Iranin ydinohjelmasta herättää ristiriitaisia tuntemuksia. Toisten mielestä siinä ei ole mitään oleellisesti uutta, koska asiat ovat olleet tiedossa jo vuosikaudet, eli raportti on eräänlainen virallinen yhteenveto julkisuudessa liikkuneista tiedoista ja todisteet niistä. Toiset katsovat, että raportti antaa uuden mahdollisuuden ja sekä laillisen että moraalisen perustan Iranin vastaisille toimille, sekä kovennetuille sanktioille että sotilaalliselle ratkaisulle, elleivät muut mahdollisuudet tuota toivottua tulosta.
Huolestuttavinta raportissa on esitetyt todisteet, että Iran todella valmistelee ydinpommia ja kehittelee osia sen sovittamiseksi ohjuksen kärkiosaan. Iran on myös suorittanut kattavia tutkimuksia pommin rakentamiseen liittyvistä ongelmista ja testannut ydinpommin laukaisua simulaattoreiden ja ATK-ohjelmien avulla.

RAPORTISSA sanotaan mm. ”Järjestö kantaa vakavaa huolta Iranin ydinsuunnitelman mahdollisesta sotilaallisesta ulottuvuudesta.” 13-sivuisen raportin liitteenä on teknisiä selvityksiä suoritetuista tutkimuksista todeten, että saatu informaatio osoittaa Iranin suorittaneen ydinräjähteen valmistamiseen liittyviä toimia.
ISRAELIN vuosien kuluessa kokoamat tiedot ovat olleet avainasemassa raporttia laadittaessa, mutta tietoja on saatu muiltakin IAEA:n jäsenmailta ja muista lähteistä.
Israel toivoo raportin rohkaisevan Yhdysvaltoja runnomaan läpi uudet sanktiot Teherania vastaan, mukaan lukien keskittyminen Iranin keskuspankkiin ja energiasektoriin. Raportissa annetaan luettelo tutkimuskeskuksista Iranissa, jotka ovat olleet mukana Iranin ydinsuunnitelman kehittämisessä.

IAEA sanoo esittäneensä Iranin edustajille informaatiota, jota se on saanut jäsenmailta mukaan lukien mustasta pörssistä saadut ATK dokumentit, joita Iran on hankkinut ydin-tietoisuutensa kasvattamiseksi. Tällä viitattaneen Pakistanin ydinteollisuuden luojaan Abdul Qadeer Khaniin, joka maksusta välitti ydintietoisuutta moneen muslimimaahan.
Raportti kertoo Iranin ydinohjelman teknisestä kehittämisestä selvittäen kolmella eri alueella suoritettuja tutkimuksia ja kokeita – green salt project, sotilaalliseen tarkoitukseen rikastetun uraanin valmistaminen; korkeatehoisten räjähteiden kehittäminen ja valmistus; sekä ydinpommin kuljettamiseen soveltuvan ohjuksen kärjen muotoileminen ydinpommia varten. Raportissa todetaan, ettei tällaisten osien kehittäminen ole tarpeen siviilikäyttöön tarkoitetun ydinsuunnitelman toteuttamiseksi, vaikka Iran väittää suunnitelmansa palvelevan vain sähköntuottamiseen ja muuhun siviilikäyttöön tarkoitettua palveluja.
Raportissa myös todetaan, että sotilaskäyttöön tarkoitettujen tutkimusten ja kokeitten suorittamisessa Iran sai ulkopuolisten asiantuntijoitten apua, viitaten ilmeisesti entisen NL:n alueelta tulleisiin ydintutkijoihin. Raportin mukaan todisteet osoittavat Iranin valmistelevan maanalaisen ydinkokeen suorittamista.

IRAN tyrmäsi IAEA:n raportin tiistaina sanoen, että se on poliittisesti motivoitu. ”IAEA:n raportti on yksipuolinen ja poliittisesti motivoitu”, sanoi Ali Asghar Soltanieh, joka edustaa Irania IAEA:ssa. Hän totesi, ettei raportti sisällä mitään uutta. ”Riippumatta Iranin halukkuudesta neuvotteluihin, IAEA julkisti raportin, joka vahingoittaa sen uskottavuutta.”
Venäjä kritisoi myös raporttia valittaen, että raportti hämmentää toiveita aloittaa keskustelut Iranin kanssa ja on voitu tarkoittaakin neuvotteluratkaisun löytämisen estämiseksi.
Venäjän ulkoministeriö julkisti teräväsanaisen lausunnon, jossa todetaan raportin nostaneen ongelman korkeammalle jännityksen tasolle, kuin mikä vallitsi ennen sen julkaisua, mutta sanoo tutkivansa raporttia ja antavansa kommentin siitä myöhemmin.
USA ja muut länsivallat toivovat voivansa käyttää raporttia sanktioitten koventamiseksi, mutta toiveet saada ne läpi YK:n turvallisuusneuvostossa lienevät olemattomat. USA voi koventaa omia sanktioitaan Irania, mutta tuskin sen keskuspankkia ja öljyntuotantoa vastaan. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=244870

JP:n vakioanalyytikko Yaacov Katz sanoo analyysissään, että tämä on viimeinen mahdollisuus ratkaista Iranin ydinpommin rakentaminen rauhanomaisesti. Hänen mielestään sanktiot Iranin keskuspankkia vastaan voisivat aiheuttaa maassa vaikeita taloudellisia ongelmia, jotka voisivat pakottaa hallituksen vilpittömiin neuvotteluihin ydinsuunnitelmansa saattamiseksi IAEA:n valvonnan alaiseksi. Katz kehottaa pääministeri Netanyahua nielemään loukatun ylpeytensä Sarcozyn ja Obaman kriittisen yksityiskeskustelun vuotamisesta julkisuuteen ja ottamaan yhteyden sekä heihin että muihin IAEA:n johtaviin jäsenmaihin yhtenäisen toimintasuunnitelman laatimiseksi Iranin pysäyttämistä varten. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=244845

2. IAEA:n eilen julkistama raportti antaa aiheen kiihdyttää Iranin vastaisia toimia, joista sanktioitten kiristäminen on etualalla. Vaikka sekä USA että varsinkin Israel ovat valmistelleet sotilaallisia iskuja Iranin ydinlaitoksia vastaan – siinäkin sanotaan mahdollisuuksien pienenevän ratkaisevasti raporttien kertoessa Iranin pystyvän valmistamaan pomminsa muutaman kuukauden sisällä -, molemmat maat ovat vahvasti neuvotteluratkaisun kannalla. Sotilaalliseen iskuun turvautuminen on suurta uhkapeliä, sillä Iran ei ole kuten Afganistan ai Libya, vaan sillä on nopeasti kehittyvä nykyaikainen armeija, ja vahva ja fanaattisen isänmaallinen väestöpohja, joka takaa sille vahvan puolustustahdon pystyen vaaratilanteessa ohittamaan mullahien hallitusta vastustavat liikkeet ja yhdistämään kansan.
Sotilaalliset iskut onkin tarkoitus suorittaa kohdistettuina täsmäiskuina, lentokoneitten ja UAV-koneitten tai ohjusten suorittamina, mutta Iran tuskin tulisi istumaan apaattisena katsoessaan tekniikkansa tuhoutumista, vaan tulisi puolustautumaan kaikin käytettävissään olevin keinoin. Iranin poliittinen ja sotilasjohto uhkaa avoimesti iskevänsä sekä USA:n että Israelin kohteisiin, jos sitä vastaan hyökätään. ”Sota käydään Tel Avivissa”, kuten he vakuuttavat.

DEBKAFILE (DF) tutkii kysymystä artikkelissaan käyden ensin läpi IAEA:n raportin sisältöä ja tutkien sitten mahdollisia Iranin vastaisia toimia mullahien johtaman hallituksen alistamiseksi.
DF selittää, että USA on rivennyt vaatimuksistaan kovennetuista sanktioista esittäen 4 syytä. Ensiksi on liian myöhäistä uskoa, että sanktioilla voidaan saada toivottuja tuloksia.
Toiseksi Iranin keskuspankin ja öljytuotteiden tuotannon painostaminen vaikeuttaisi länsivaltojen ilmankin syvenevien talousongelmien selvittämistä.
Kolmanneksi USA:n hallitus on joutunut tunnustamaan, että sen aiemmat sotaretket, Irak. Afganistan ja Libya, ovat kuivuttaneet maailman mahtivaltion talouslähteet, eikä sen armeijalla ole enää mahdollisuuksia antautua uusiin arvaamattomiin seikkailuihin.
Neljänneksi Israelin puolustusministeri Ehud Barakin skeptinen lausunto, että sanktioita pystytään koventamaan tarpeeksi kansainvälisen yksimielisyyden puuttuessa, tukee Obaman epäilyksiä. Tämä hälventää mahdollisuuksia todella purevien sanktioitten käyttämisestä.

DF kertoo omiin lähteisiinsä viitaten, että Venäjä ja Kiina ovat jo kehittäneet ja rakentaneet järjestelmän, jolla YK:n sanktiot Irania vastaan ohitetaan. DF:n mukaan tämä järjestelmä on jo käytössä ja sitä voidaan soveltaa myös Syyrian tapauksessa. Tämän vuoksi Teheran voi jatkaa ydinsuunnitelmansa toteuttamista sanktioista huolimatta.
Puolustusministeri Ehud Barak toteaa, että niin uhkaavat kuin Iranin ydinase sekä Hizbullahin ja Syyrian 100 000 rakettia ja ohjusta teoriassa ovatkin, ne eivät muodosta eloonjäämisuhkaa, ei 100 000, kuten raportoidaan, tai 5 000 tai edes 500 kuolinuhria. Barak vakuuttaa, että Israel seuraa ystävämaittensa kanssa tilanteen kehitystä vaihtaen tiedustelutietoja, mutta että Israel tekee päätöksensä itsenäisesti lähtien siitä, että Israelin väestön turvallisuus on etusijalla.
DF sanoo lopuksi, että USA:n ja länsivaltojen epäröinnin vuoksi Israel on samassa asemassa kuin Persianlahden maat, eli lopulta ratkaistava sanktioitten ja sotilaallisen iskun välillä. http://www.debka.com/article/21459/, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149546#.Tro6JXL3vO0
Iranin parlamentin turvallisuus- ja ulkopoliittisen valiokunnan puheenjohtaja Seyed Hossein Naqavi totesi, että Israel on liian pieni hyökätäkseen Irania vastaan, mutta ”jos se turvautuu näin mielettömään yritykseen, Iranin sotilaat tulevat taistelemaan Tel Avivin kaduilla ja ajamaan sionistit pois palestiinalaisten mailta”. Asiantuntijat eivät suhtaudu kovin vakavasti tällaiseen mahdollisuuteen, sillä Iran on kaukana ja joutuisi ylittämään tai ohittamaan useita maita ja niiden puolustusvoimia saavuttaakseen Tel Avivin kadut. Tilanne muuttuu oleellisesti, jos Iran saa Irakin ja Jordanian valtansa alle, kuten monet uskovat tapahtuvan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149544#.Tro6S3L3vO0

3. UUTISOTSIKOITA
- IDF:n asiantuntijat kertovat tiistaina, että IAF:n lauantaina 29.10. tuhoama rakettimiehistö oli aikeissa ampua Israelin puolelle 80 km:n kantomatkan omaavan raketin. IAF:n iskussa kuoli viisi Islamic Jihadian korkeaa jäsentä, mukana sen rakettiasiantuntija Ahmed al-Sheikh Khalil, sekä Jihadin insinööriosaston johtaja Mohammed Ashour. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149550#.Tro8cHL3vO0
- Terroristit ampuivat tiistaina raketin Shaar HaNegevin alueelle, ei vahinkoja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149542#.Tro94nL3vO0
- Iranin vallankumousarmeijan lento-osaston johtaja kenraali Amir Ali Haizadeh uhkasi Yhdysvaltoja, että jos se surmaa armeijan kenraaleita, Iran tulee vastaamaan siihen surmaamalla tusinoittain USA:n upseeria yhtä iranilaista vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149538#.Tro-TXL3vO0
- Maayana Miskin raportoi, että pääministeri Netanyahu kehottaa Yhdysvaltoja tukemaan taloudellisesti Hamasin koulujen oppilaita Gazassa. Näin kertoo Dabid Bedein, Israel Resource Review johtaja. Hän kertoo puhuneensa useille USA:n kongressin jäsenille ja näyttäneensä heille Israelin vastaisesta kiihotuksesta UNRWA:n ylläpitämissä kouluissa Gazassa, ja saaneensa vastauksen, että he vastustavat sellaisten koulujen tukemista, mutta että Israelin pääministeri kehottaa heitä jatkamaan niiden avustamista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149563#.Tro_J3L3vO0
- Turkki käyttää runsaasti varojaan ja avustuksiaan saadakseen jalansijaa Gazassa, kertoo Tzwi Ben Gedalyahu. Hän kertoo, että pääministeri Erdoganin myöntämät avustukset Gazaan ovat 24-kertaistuneet kahden vuoden kuluessa Mavi Marmaran murhenäytelmän jälkeen Välimerellä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149530#.TrpAqHL3vO0
- Professorit Vahvan Israelin puolesta (Strong Israel) lähettivät kirjelmän Netanyahulle, jossa he kehottavat pääministeriä löytämään keinoja, joilla juutalaisyhteisöjen tuhoaminen Juudeassa ja Samariassa ratkaistaan lopullisesti. He viittaavat Ariel Sharoniin, joka 2005 antoi vasemmistolaiselle Dalia Sassonille tehtäväksi kartoittaa ”laittomat juutalaisyhteisöt” saadakseen tukea suunnitelmilleen juutalaisten karkottamiseksi Gazasta ja neljästä yhteisöstä Samariassa. Hallitukset ovat käyttäneet tätä Sassonin selvästi poliittista raporttia ratkaisuissaan. Kysymys juutalaisten rakentamisoikeuksista Juudeassa ja Samariassa on nousemassa yhä tärkeämmäksi ja voi jopa johtaa Netanyahun hallituksen kriisiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149549#.TrpBjHL3vO0
- 5.5 asteen maanjäristys vapisutti Turkin itäosassa sijaitsevan Kaustukin kylää Bitlisin provinssin Adilcevaz kaupungin alueella aikaisin keskiviikkona. Raportit eivät ole vielä kertoneet mahdollisista vahingoista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149562#.TrpDaXL3vO0

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019