SUNNUNTAI 06.11.11

1. TÄMÄN ruotsalaisuuden ja Kustaa Adolfin päivän uutisia tarkastellessa ei voi välttyä kiusalliselta ja tuskalliseltakin kysymykseltä, miksi Israelin hallitukset, sekä vasemmalla että oikealla laidalla, jatkavat itsetuhoista politiikkaansa suhteessaan palestiinalaiseen kysymykseen? Vaikka palestiinalaisten ja varsinkin sen johtotaso viestittää jatkuvasti, myös englanninkielisen median välityksellä, sammumatonta vihaansa ja tuhoaan juutalaisia ja Israelia kohtaan, Israelin poliitikot ja hallitukset toimivat kuin sokeat ja kuurot, jotka eivät näe eivätkä kuule, mitä lähiympäristössä tapahtuu. Verukkeina esitetään ulkomaailman painostus tai kotirintaman yhtenäisyyden säilyttäminen sekä juutalainen moraali ja etiikka rajoittavine tekijöineen, mutta hallitus on sitä varten, että se hallitsee maata eikä toteuta ulkopuolisten vaatimuksia. Netanyahun hallitusta pidetään oikeistolaisena, mutta sen harjoittama politiikka hämmentää ja oudoksuttaa päätöksillään ja ratkaisuillaan – tai rohkeuden puutteellaan.
Mutta muodostakoon lukija oman käsityksensä seuraavienkin artikkeleiden perusteella.

2. NETANYAHU on siitä lähtien, kuin hän sai hallituksen pääministerin nuijan ja vaihtoi pääministerin korkeaselkäisen ja pehmustetun tuolin kovaan puutuoliin, vakuuttanut toistuvasti olevansa valmis suoriin keskusteluihin PA:n johdon kanssa ilman ennakkoehtoja, mitä hän edellyttää myös vastapuolelta, mutta saanut penseän ja ylimalkaisen kieltävän vastauksen Abbasilta ja hänen politiikkansa toteuttajilta ja neuvonantajilta. Netanyahu lupasi julkisessa puheessaan myös hyväksyvänsä kahden valtion periaatteen. Ainoa, mitä hän PA:lta edellyttää, on Israelin tunnustaminen juutalaisena valtiona, mitä Abbas ei sano koskaan voivansa hyväksyä, kuten hän on toistuvasti vakuuttanut. Sen sijaan hänellä on ehdottomana vaatimuksena palaamisesta neuvotteluihin, että Israel suostuu 1949 aselepolinjoihin toivomansa Palestiinan valtion rajoiksi ja lopettaa kaiken toiminnan Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä, myös Jerusalemin itäosissa.
Abbas katsoo, ettei hän pärjää neuvotteluissa Netanyahun kanssa, ja siksi esittää ehtoja, joista hän tietää, ettei niihin suostuta. Hän on valinnut toisen tien, joka entiselle terrori-johtajalle sopii paremmin: Ei neuvotteluja, ei rauhansopimusta, eikä Israelin tunnustamista.

KUKA Abbasin strategian lienee suunnitellutkin, ensi näkemältä se näyttää toimivan erinomaisesti. Hän laskee PA:n nauttiman suosion varaan YK:n jäsenmaitten keskuudessa, ja tähän perustuen hän on päättänyt käyttää tätä korttia täysimääräisesti. Hän laati hakemuksen Palestiinan valtion perustamiseksi YK:n välityksellä, ensin turvallisuusneuvostossa, jossa tie noussee kuitenkin pystyyn USA:n vastustuksen vuoksi, mutta jatkaa sitä YK:n täysistunnossa, jossa sen suositusluonteinen hyväksyminen on lähes automaattinen. Asia ratkeaa 11.11.11.
SAMAAN AIKAAN PA laati hakemuksen UNESCO:n täysjäsenyydestä, minkä se saikin, eikä yksikään jäsenvaltio voi mitätöidä sitä veto-oikeudellaan. Tämä avasi PA:lle uuden väylän esittää Israelille loputtomia ja mitä oudoimpia vaatimuksia ja syytteitä, kuten pian selviää. PA:n tarkoituksena on hakea jäsenyyttä kaikissa YK:n 16:ssa komiteassa. USA esitti jo hätääntyneen varoituksen, mitä sen toiminta aiheuttaisi WHO:ssa ja IAEA:ssa.

PA:n laatima hakemus Palestiinan valtiosta ilman neuvotteluja tarkoittaa sitä, että itsenäisenä valtiona se nauttisi YK:n ja sen alaisten elimien täyttä suojelua, jonka puitteissa se voi vaatia Israelin armeijan vetäytymistä sen alueilta, ja pitää juutalaisyhteisöjä Palestiinan alueella vieraan valtion miehityksenä, jota se tulee vaatimaan lopetettavaksi, sekä vaatia korvauksia miehitysvallan aiheuttamista menetyksistä ja kärsimyksistä palestiinalaisasukkaille.
Koska sillä ei olisi mitään rajoittavia sopimuksia tai velvoitteita Israelin valtion kanssa, se voisi vapaasti solmia sopimuksia ulkovaltojen kanssa, pyytää niiltä sotilaallista apua, aseita ja joukkoja, ja kieltää Israelin ilmavoimien lennot sen ilmatilassa. Se voisi solmia puolustus-sopimuksia esim. Iranin tai Irakin ja Syyrian kanssa, tuoden Iranin joukot Israelin sydän-alueille. Se voisi itsenäisesti päättää luonnon- ja vesivarojen käytöstä alueellaan huomioimatta, että Israelin päävesikanava Kinneretiltä etelään kulkee sen alueen kautta. Se voisi vapaasti rajoittaa Israelin oikeuksia Jerusalemin vanhankaupungin sekä 1949 aselepolinjan itäpuolisilla alueilla ja vaatia niihin rakennettuja lähiötä liitettäviksi omaan valtioonsa. Pakolaiskysymystä alettaisiin käsitellä kokonaan uudelta näkökulmalta kahden itsenäisen valtion välillä.

PA:n johdon viimeinen hätä koskee Israelin valtion mahdollisia toimia vastaukseksi PA:n yksipuolisiin toimiin. PA lähetti kiireisiä hätähuutoja YK:n alaisille elimille turvallisuusneuvostoa myöten, että Israel aikoo soveltaa PA:n johtajiin samaa, mitä kohdistettiin Jasser Arafatiin.
Jasser Arafat eristettiin loppuelämäkseen Ramallahiin Mukatanin hallintokeskukseen, ja hänen ja muitten johtajien liikkumisvapautta rajoitettiin peruuttamalla heidän VIP-lupansa.
ABBAS muodosti PLO:n ja Fatahin yhteisen komitean, jonka tehtävänä on 11.11.11 mennessä laatia ohjeet, joiden puitteissa se tulee siitä lähtien harjoittamaan yhteis-toimintaansa - tai sen puutetta - Israelin kanssa, ja rauhanprosessista yleensä, kertoo Fatahin virkailija Muhammad Shtayyeh. Komitea harkitsee myös mahdollisuutta PA:n hajottamiseksi, varsinkin siinä tilanteessa, ettei turvallisuusneuvosto hyväksy PA:n valtiohakemusta.
”Palestiinan johto tulee toteuttamaan uutta strategiaa marraskuun 11. päivän jälkeen,” Stayyeh kertoi Betlehemissä sijaitsevalle MAAN-uutistoimistolle. ”Palestiinan Auktoriteetti tulee muotoilemaan uudelleen Israelia koskevan politiikkansa, eikä nykyinen tasapainotila tule enää jatkumaan”. Hän vihjaili PA:n hajottamismahdollisuutta sekä yhteishallinnon muodostamista Hamasin kanssa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=244492

3. UNESCO:n jäsenenä PA laatii syytöskirjelmiä Israelia vastaan, joiden mukaan Israel pyrkii muuttamaan Jerusalemin muslimi- ja arabiluonnetta. Tämä on syytös, jota PA. johtajat ovat tarjonneet vuodesta toiseen, mutta nyt sillä on aivan toisenlainen perusta taustanaan.
PA tulee käyttämään YK:n alaisia kansainvälisiä elimiä, myös Haagin kansainvälistä rikosoikeutta vaatimustensa toteuttamiseksi, kertovat PA:n viranomaiset.
”Liityttyämme UNESCO:n jäseneksi tulemme vetämään Israelin oikeuteen järjestelmällisestä islamilaisen ka arabikulttuurin tuhoamisesta ja vääristämisestä Jerusalemissa”, sanoo PA:n entinen Jerusalemin asiain ministeri Hatem Abdel Qader. ”Me myös vedämme Israelin kansainvälisen tuomioistuimen eteen arabien ja islamin kulttuuriaarteiden varastamisesta sekä islamin ja kristittyjen pyhien paikkojen tuhoamisesta.”
PA:n virkailijoitten vetoaminen kristittyjen asioitten suojelemiseen on järkyttävä kaikessa valheellisuudessaan, kun sitä verrataan siihen, miten kristittyjä vainotaan ja alistetaan dhimmi-asemaan vain naisen oikeuksilla varustettuina kaikissa muslimimaissa, ja miten esim. Betlehemin kristittyjen lukumäärä on pudonnut viiteentoista prosenttiin kaupungin asukasluvusta, oltuaan ennen PA:n jengien saapumista sinne kristitty-enemmistöinen yli 60 %:n väestömäärällä; tai miten kristittyjä vainotaan Gazassa, Syyriassa ja Irakissa.

ABDEL QADER kertoi lontoolaiselle Al-Quds Al-Arabi-lehdelle, että Israelin toimet Jerusalemin vanhankaupungin muurien korjaamiseksi ja kaivaustyöt Al-Aksa moskeijan läheisyydessä ovat osa Israelin yrityksistä muuttaa kaupungin arabi- ja muslimiluonnetta sen antiikkiesineitten varastamiseksi.
Hän myös kertoi lehdelle, että PA aikoo vetää Israelin oikeuteen sen pyrkimyksistä poistaa nykyinen tilapäiseksi tarkoitettu puinen kävelysilta Temppelivuoren sisäänkäynnin Mughrabi-portille, jonka kautta turistit ohjataan länsimuurin alueelta ylös vuorelle.
Temppelivuorelle johtava osin maa- osin kivinen penkere jouduttiin poistamaan, koska maanjäristys runteli sitä pahoin tehden sen vaaralliseksi, ja korvattiin puusillalla.
Jerusalemin kaupungin insinööri antoi määräyksen, tutkittuaan tilapäistä puusiltaa, poistaa se 30 päivän kuluessa käyttäjille vaarallisena uuden pysyvän kävelysillan rakentamiseksi. Vuoren päivärutiinista vastaava muslimisäätiö wagf esitti välittömästi vastalauseen.

PA:n kulttuuriministeri Khuloud Dhaibes totesi, että PA suunnittelee syytösten esittämistä Israelia vastaan antiikkiesineitten varastamisesta ja liittämisestä israelilaisiin kokoelmiin.
Hän sanoi, että syytöksiä valmistellaan varastettujen esineitten palauttamiseksi Israelista, joka liitti ne kokoelmiinsa kansainvälisten lakien vastaisesti.
Hän kertoi, että PA koordinoi Israelin vastaiset syytöksensä arabimaitten ja sen UNESCO-hakemuksen puolesta äänestäneitten valtioitten kanssa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=244452

4. IAEA vakuuttaa saaneensa uusia todisteita, että Iran haluaa rakentaa ydinaseen. Eräs todisteista on Teheranin rakentama laaja terässäilö, jolla testattiin ATK-simuloituja testejä ydinpommin rakentamiseksi. Testeissä käytettiin ydinaseen asemesta räjähteitä, joilla on korkea räjähdysvaikutus, ja joita voitaisiin käyttää ydinaseen laukaisemisessa.
IAEA toteaa, että säiliöitä havaittiin Parchinissa lähellä Teherania, sekä muita todisteita. Testien ohella Teheran käytti ATK-simulaatiota ydinaseen ominaisuuksista. IAEA:n jäsenmaat odottavat innokkaina uusinta raporttia, jossa esitetään todisteita Iranin ydinaseesta.
Iranin ulkoministeri Ali Akbar Salehi kielsi IAEA:n syytteet perättöminä kutsuen IAEA:n laatimaa dokumenttia perättömäksi ja väärennökseksi, kertoi Iranin FARS-uutistoimisto. Salhi totesi, että ainoa mitä IAEA:n raportti voi todistaa on länsimaitten harjoittama IAEA:n painostus.

IRANIN Urugayn lähettiläs Hojjatollah Soltani totesi, että Israelin ja USA:n viime päivien aikana esittämät uhkaukset ilmaiskuista Iranin ydinlaitoksia vastaan ovat vakava loukkaus kansainvälisiä lakeja ja toista YK:n jäsenmaata vastaan. Hän vaati, että ”YK:n tulee tuomita näitten maitten uhkaukset osoittaakseen, että maailma kuuluu kaikille kansoille eikä ole noiden kahden maan käsissä”.
Israelin johtajisto antaa epäselviä viestejä mahdollisesta iskusta, mutta toisaalta sanoo mieluummin odottavansa, koska asia ei ole pelkästään Israelia vaan koko maailmaa koskeva. USA:n sotilaslähteet ilmaisevat pelkoa, että Israel voi toimia koordinoimatta iskujaan USA:n kanssa. Pääministeri Netanyahu syytti, että joku tai jotkut ovat vuotaneet tietoja IDF:n suunnitelmista julkisuuteen ja vaati tutkimuksia. Epäiltyjen kärjessä ovat Mossadin ja Shin Betin aiemmat johtajat, joille ei annettu tavanomaista lisävuotta jatkaa johtajuuttaan. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=244488, http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=244513

5. UUTISOTSIKOITA
- Histadrutin johtaja Ofer Eini totesi lopetettuaan tuloksettomat neuvottelut talousministeriön kanssa yleislakon välttämiseksi, että vain työoikeus voi enää estää lakon alkamisen huomenaamuna. Hän totesi, että lakon kestoaika on auki. Se tulisi sulkemaan Ben Gurionin lentoaseman, rautatiet, hallituksen toimistot, yleiset sairaalat, yliopistot, merisatamat sekä pörssin. Lakko voi laajeta yksityissektorille. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=244507
- Gazan terroristit ampuivat pari rakettia aamulla haavoittaen yhtä thaimaalaista työntekijää. IAF iski aiemmin havaitsemaansa iskuvalmista rakettimiehistöä vastaan. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=244503
- Abbas lupaa rakentaa uudet kodit Israelin vapauttamille terroristeille PA:n alueella. Saudi Arabia puolestaan kustantaa 300:n Gazaan vapautetun Hamasin jäsenen hajj-matkan Mekkaan käynnissä olevan pyhiinvaelluskuukauden aikana. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=244462
- Iranin opiskelijoitten valtaaman USA:n Teheranin lähetystön piiritys alkoi 04.11.1979. Valtaus kesti 444 päivää, USA:n pelastusoperaatio epäonnistui surkeasti. http://www.jpost.com/Features/InThespotlight/Article.aspx?id=244375
- Syyria lupaa vetää sotilaat pois kaupungeista tänään, mutta viikonvaihteen aikana ne surmasivat 40 siviiliä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149451#.TrZOG3L3vO0
- Libanonissa kadonnut lentosuunnistaja Ron Aradin päiväkirjoja on julkistettu 22 vuotta hänen laskeutumisensa jälkeen laskuvarjolla Libanoniin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149434#.TrZOgXL3vO0
- USA:n alivaltiosihteeri sotilaallis-poliittisissa asioissa Andrew Shapiro toteaa, että USA tulee syventämään ja laajentamaan yhteisharjoituksiaan liittolaismaittensa ja varsinkin Israelin kanssa. Hän sanoi 5000:n USA:n sotilaan osallistuvan harjoituksiin, joissa testataan varsinkin Israelin kehittämien torjuntaohjusten tehoa, joille hän antoi tunnustusta sanoen niiden oleellisesti parantaneen USA:n puolustusta. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/israel-u-s-to-embark-on-largest-joint-exercise-in-allies-history-1.393878
- Hizbulahin itsevarma pääsihteeri Hassan Nasrallah uhoaa, että järjestö pystyy taistelemaan voitollisesti Israelia vastaan ilman Syyrian tai Iranin apua. Hän sanoi, että kun Hizbullah ampuu 10 000 ohjusta Israelin lentokentille ja reservien kokoamisleireille, IDF ei millään pysty estämään eikä kestä sitä. http://www.debka.com/article/21451/
- Israelin merivoimat miehittivät kaksi Gazaan matkalla ollutta avustusalusta, ja pakottivat ne kääntämään kurssinsa Ashdodiin, jossa 27 aluksissa ollutta aktivistia vietiin maihin. Kuusi lähetettiin kotimaihinsa, 21 kieltäytyi lähtemästä. Heillä on 72 tuntia aikaa valittaa karkotusmääräyksistä. Aluksista ei löydetty avustustarvikkeita ja aktivistit totesivat, että päämääränä oli provosointi. Kaikki sujui ilman väkivaltaa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4144288,00.html

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021