TORSTAI 26.05.11

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu uhoaa voitonvarmuutta ja taistelutahtoa palatessaan Washingtonin matkaltaan, jota hän itse pitää suurena menestyksenä. Hän vakuuttaa saavuttaneensa USA:n tuen keskeisille vaatimuksilleen, joiden hän sanoo edustavan myös Israelin vaatimuksia. Tämä lienee pääosin tottakin, mutta hänen kaavailemansa alue-luovutukset ja Juudean ja Samarian keskellä sijaitsevien juutalaisyhteisöjen jättäminen tuuliajolle, eli ”heittäminen susille”, tuskin edustaa Israelin valtaväestön kantaa.

Voi hyvällä syyllä kysyä, miten viisasta oli mennä lupaamaan alueita ilman neuvotteluja saamatta mitään niitä vastaan. PA:n johto on kuitenkin tarkkaan rekisteröinyt hänen puheeseensa liittyneet myönnytykset ja pitää niistä kiinni kuin luovutettuina lahjoina, joiden peruuttaminen tai pyytäminen takaisin olisi vähintään tahditonta.

Ensimmäisiä merkkejä Netanyahun puheen vaikutuksista saatiin tänään. Uutiset kertovat, että maahanmuuttajien sulauttamista valvova ministeriö (absobtion ministry) on maahanmuuttajille jaettavissa ohjeissa jättänyt pois suositeltavien asuinpaikkojen luettelosta suuriakin kaupunkeja, jotka sijaitsevat tuon ”maagisen 1949 aselepolinjan” itäpuolella, vaikka pääministerit ovat toistuvasti vakuuttaneet niiden jäävän Israelin hallinnon alle kaikissa rauhansopimuksissa. Tällaisia ovat Maale Adumim ja Ariel. Sen sijaan siinä suositellaan Jerusalemia, Haifaa ja Modiinia.
Tosin täytynee todeta, että suositusten tarkistaminen uudelta pohjalta julkistettiin jo kolme viikkoa sitten, mutta on todennäköistä, että tieto Netanyahun suunnitelmasta on kulkeutunut näkymättömän pohjavirran mukana suosituskirjelmän laatijoille. JP:n uutisen mukaan vastaava ministeriö ja juutalaistoimisto (Jewish Agency) laativat suositukset yhdessä ja neuvoteltuaan keskenään viikko sitten ilmoittivat ”mustalle listalle” siirretyille kaupungeille uudesta strategiasta.

Juutalaistoimiston (Jewish Agency, JA) virkailijat tähdentävät, että maahanmuuttajien matkakuluista vastaa hallitus yksin, toimisto vastaa vain käytännön järjestelyistä. Uutta strategiaa koskeva web-sivu on työn alla ja julkistettaneen lähiaikoina, vaikka virkailijat vakuuttavat, ettei sovittu uusi käytäntö merkitse JA:n toimiston suunnan muutosta. Heidän vakuutuksensa mukaan JA ei kerro siirtolaisille, missä heidän tulee asua, joskin se antaa tietoja potentiaalisista mahdollisuuksista, jos sitä pyydetään.
Maale Adumimin ja Arielin kaupunkien pormestarit ovat hämmästyneet uudesta järjestelmästä, sillä tähän saakka toteutettu on toiminut hyvin. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=222233

2. USA:n presidentti Barack Obama kertoi Englannin vierailunsa yhteydessä, että Israelin ja palestiinalaisten välinen rauhansopimus lepää kolmen tukipilarin varassa: Rajat, turvallisuus, pakolaiset ja Jerusalem, lisäten, että kaksi viimeistä pilaria vaativat osapuolilta ”tuskallisia myönnytyksiä”. Hän vakuutti keskustellessaan pääministeri David Cameronin kanssa, että Israelin ja palestiinalaisten välisen konfliktin ratkaiseminen on kiireisempi kuin koskaan.

OBAMA vakuutti kuitenkin, ettei Palestiinan valtiota voida perustaa YK:n päätöksellä, mitä hän pitää suurena virheenä. Obama teki samalla selväksi, että hän odottaa myös palestiinalaisilta vastavuoroisuutta ja velvoitteittensa täyttämistä.
Samalla kun hän ilmoitti suhtautuvansa optimistisesti ratkaisun syntymiseen, hän sanoi, ettei Hamas voi olla osallinen siinä, ellei se luovu väkivallan käyttämisestä ja tunnusta Israelia. ”Ilman näitä tunnustuksia ja suostumuksia Israelilla on täysi syy olla epäluuloinen”, hän arvioi.
Sekä Obama että Cameron vakuuttivat tukevansa Israelin turvallisuutta kuten myös itsenäistä Palestiinan valtiota kahden valtion periaatteella.
Sivujuonena molemmat tähdensivät, että Libyan johtajan Muammar Gaddafin tulee luopua vallastaan: ”Hänen tulee mennä”, kuten Cameron vakuutti. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=222177

Obama joitui varsin noloon tilanteeseen möhliessään moukan tavoin kuningattaren järjestämässä maljannostotilaisuudessa Buckinghamin palatsissa. Kaikkien noustessa kuuntelemaan orkesterin soittamaa Englannin kansallishymniä ”God save the Queen” Obama jatkoi puhettaan kuningattarelle ja nosti maljan kääntyen häneen päin, joka epäuskoisena tuijotti Obamaa etiketin törkeästä rikkomisesta. Obama laski maljan hiljaa pöydälle tajuttuaan tehneensä karkean virheen nostaen sen uudelleen vasta kuningattaren nostaessa omansa.
http://blogs.abcnews.com/politicalpunch/2011/05/awkward-moment-during-obama-toast-to-queen-.html

3. WALL STREET JOURNAL kertoo artikkelissaan, jonka kynäili tunnettu ulkomaan asioitten journalisti ja lehden apulaistoimittaja Bret Stephens, että Obaman esittämä formula rauhan-suunnitelmaksi Israelin ja PA:n välillä johtaa sotaan. Hän toteaa, että Obama on oppinut, miten aiheuttaa ongelmia juutalaisille. Hän sanoo edelleen, että hänen ennen Netanyahun vierailua julkistamansa suunnitelma osoittaa hänen vastenmielisyytensä Israelin pääministeriä kohtaan, mitä ei ole suinkaan ensimmäinen kerta USA:n presidentiltä kohdella jotain kolmannen luokan valtion päämiestä. Sitä suunnitelma Obama kuitenkin tulee toteuttamaan toisella presidentti-kaudellaan – olettaen, että hänellä on sellainen.
Israel ei kuitenkaan ole mikään kolmannen luokan valtio, vaan USA:n läheisin liittolainen Lähi Idässä ja tärkein etuvartioasema yhä sekavammaksi muuttuvalla Lähi Idän alueella.

STEPHENS ruotii Obaman puhetta, jossa tämä sanoi mm.: ”On aika kertoa totuus”, että se koostuu kielestä, ohuesta kerroksesta vääristelyjä ja silmänkääntötemppuja, tosiasioitten huomiotta jättämisiä ja itse aiheutettuja ristiriitaisuuksia. Hän ottaa esimerkiksi 1967 sotaa edeltävät linjat, joista ei tiedetä, oliko Obaman esittämät linjat yhteisesti sovituilla maanvaihdoilla uusi ja mullistava esitys. Obama itse myöhemmin vähätteli koko kysymystä. Stephens toteaa, ettei yksikään USA:n presidentti ole esittänyt tällaisia vaatimuksia lisäten, että se oli Hillary Clinton, joka 2009 esitti niitä palestiinalaisten vaatimuksiksi, ja Obaman on täytynyt olla hyvin selvillä tästä. Nyt hän on omaksunut tämän omaksi vaatimuksekseen.
Vain INN on aiemmin kertonut PA:n rajavaatimuksista, ei mikään muu lehti.
Edelleen Stephens kertoo Obaman vaatineen, että palestiinalaiset on asetettava vastuuseen sanoistaan ja teoistaan. Kuitenkin Obama ei ole koskaan missään tilanteessa – ellei Hillary Clintonin lehdistötilaisuudessa – aiemmin esittänyt tätä vaatimusta.
Edelleen Obama ei esittänyt vaatimusta pakolaisista eikä formulaa, jolla Hamas voitaisiin hyväksyä PA:n hallituksen jäseneksi.
Obama välttää kysymystä pakolaisista ja Jerusalemista ja olettaa, että ne voitaisiin ratkaista vasta sitten, kun Palestiinan valtio on perustettu, Stephens toteaa.
Obama heitti myös kuin mielenosoituksen iskulauseena vaatimuksen: ”Hamasin tulee vapauttaa Gilad Shalit.” Eräs journalisti kommentoi tätä todeten, että ”Obaman tulisi keskittyä siihen, mitä USA voi tehdä, eikä siihen mitä se ei voi toteuttaa.” Hän tarkoitti, ettei USA voi vapauttaa Gilad Shalitia, mutta voi vapauttaa 25 vuotta USA:n vankilassa viruneen Jonathan Pollardin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144480

4. ”Olet kutsuttu seuraamaan ja iloitsemaan Jerusalemin kanssa uuden lähiön Maale Hazeitimin lähiön perustamiseen Öljyvuorelle Jerusalemissa”, sanotaan suurin piirtein kutsukortissa eilen pidettyyn uuden lähiön perustamistilaisuuteen Öljyvuorella.
Lähiön perustaja on Ateret Cohanim Yeshiva. Se sijaitsee Itä Jerusalemin Ras el-Amud muslimikorttelissa. INN:n artikkelissa todetaan, että tilaisuus pidettiin useiden ministereitten ja Knessetin puhemiehen Reuven Rivlinin todistaessa sitä läsnäolollaan, aikana, jolloin esitetään vaatimuksia Israelin luopumiseksi kaikista 1967 sodassa vapauttamistaan alueista, joita Jordania, Syyria ja Egypti olivat hallinneet vuoden 1948 itsenäisyyssodasta lähtien. Tällaisia vaatimuksia ovat esittäneet äskettäin presidentti Barack Obama, puolustusministeri Ehud Barak ja myös määrätyin edellytyksin pääministeri Benyamin Netanyahu. Maan vasemmistopuolueet kuten myös Kadima ovat vaatineet tätä vuodesta toiseen. Suunnitelman mukaan uuteen lähiöön rakennetaan ensi vaiheessa 60 juutalaista kotia.

USA:n omaksuman politiikan mukaan se on toistuvasti esittänyt kiivaitakin vastalauseita Israelin suunnitelmista rakentaa omaa pääkaupunkiaan. USA ei virallisesti tunnusta Jerusalemia Israelin pääkaupungiksi, mistä johtuen presidentit ovat vuodesta toiseen siirtäneet kongressin päätöksen toteuttamista, jolla USA:n lähetystö tulee siirtää Jerusalemiin. Netanyahun viimeisen USA:n matkan aikana päätettiin satojen uusien asuntojen rakentamisesta Jerusalemiin 1949 aselepolinjan itäpuolelle, mutta tällä kertaa siitä ei nostettu meteliä, kuten monta kertaa aiemmin on tapahtunut. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144481

5. UUTISOTSIKOITA
- Jerusalemin maa-alue kasvaa 250 dunamia, 25 hehtaaria, kun suunnitelma kibbutsi Ramat Rachelin liittämiseksi pääkaupunkiin toteutuu, joka potee suurta rakennus-kelpoisen maan pulaa. Nyt liitettävästä alueesta 23 % sijaitsee alueella, jota kutsuttiin ei-kenenkään maaksi, loput on 1949-aselepolinjojen Israelin puolella. Ramat Rachel kuuluu Mateh Yehudan alueneuvoston hallintoalueeseen. Pormestari Nir Barkat sanoo, että laajennus kuuluu osana 25 vuotta vanhaan yleissuunnitelmaan 50 000 asuntoyksikön rakentamiseksi. (JP)
- Pääministeri Netanyahu sanoi keskiviikkoiltana, että nyt on tullut aika saada kansa yhdistymään Obaman kannattaman rauhansuunnitelman taakse. Hän esitti kutsun Tzipi Livnille tulla yhteiseen hallitukseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144503
- Egyptin hallitus ilmoitti, että lauantaista lähtien Rafahin terminaali Egyptin ja Gazan välillä tule olemaan auki aamuyhdeksästä iltayhdeksään. Egyptin yksipuolinen päätös Rafahin avaamisesta on vastoin USA:n välityksellä neuvoteltua ja sovittua sopimusta vuodelta 2005. Sopimuksen mukaan terminaalia valvoivat kansainväliset joukot ja rajan ylityksistä annettiin tiedot atk:n välityksellä IDF:n Kerem Shalomin tukikohtaan. Tämä IDF:n valvonta mahdollisuus jäänee nyt pois. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144496, http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/hamas-opening-of-egypt-border-crossing-will-ease-gaza-suffering-1.364193
- Israelin viranomaiset pelkäävät, että YK:n päätös Palestiinan valtion perustamiseksi tulee aiheuttamaan boikottitoimia, mistä varsinkin Israelin edistynyt aseteollisuus tulisi kärsimään. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=222236
- USA lupaa avustaa Israelia neljän uuden Iron Dome patteriston hankkimiseksi ohjusten torjuntaan. Pentagon kehuu Iron Dome ohjusten torjuntajärjestelmää hyvin tehokkaaksi, ja siksi sen edelleen kehittäminen on eduksi myös USA:lle. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=222241
- G-8 maitten johtajat kokoontuvat Ranskaan päättääkseen arabimaitten demokratisoimistoimien avustuksista, Libyan sisällissodasta, jota Ranska ja Englanti pääasiassa käyvät kapinallisten eduksi, Lähi Idästä sekä IMF:n uudesta pääjohtajasta. Israelin Pankin pääjohtaja Fischer on mainittu yhtenä ehdokkaana. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=222304
- Uusin gallup osoittaa, että 51 % israelilaisista kannattaa Netanyahua, ja Likud saisi nyt 34 kansanedustajaa; Kadiman edustajamäärä putoaisi kuudella (nyt 28). http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144507

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019