PERJANTAI 27.05.11

1.EU:N vaikutusvaltaisimpien maitten johtajat ovat valikoivasti ilmoittaneet tukevansa USA;n presidentti Barack Obaman näkyä Israelin ja PA:n välisten ongelmien ratkaisemiseksi. Sekä Englannin pääministeri David Cameron että Ranskan presidentti Nicolas Sarcozy sanovat kannattavansa Obaman esitystä Israelin vetäytymiseksi 1949 aselepolinjoille vähäisin tarkistuksin, mutta eivät tue samalla tavoin muita kohtia esityksessä. Sarcozy ilmoitti tästä G-8 maitten kokouksessa Deauvillessä Rankassa torstaina ja lisäsi, että ”Fatahin ja Hamasin välinen sovintosopimus tarjoaa hyvät mahdollisuudet edetä rauhan-suunnitelmien toteuttamiseksi, mitä palestiinalaisryhmien välinen hajanaisuus on tähän saakka estänyt”. Hän pitää sopimusta hyvänä merkkinä selittämättä, miten se sopii kvartetin esittämään kolmeen vaatimukseen Hamasille Israelin tunnustamisesta, luopumiseen väkivallan käyttämisestä sekä aiempien sopimusten hyväksymiseen, mistä Hamas kieltäytyy.

RANSKAN ulkoministeri Allain Juppe vierailee Israelissa keskiviikosta alkaen Lähi Idän kiertueellaan. Sarcozy sanoi, että Juppe tuo mukanaan viestin sekä Israelille että PA:lle, jossa painotetaan rauhan saavuttamisella Lähi Itään olevan kiire, sillä ”aika työskentelee terrori-järjestöjen hyväksi”, kuten hän sanoi. Sarcozy lisäsi kuitenkin, ettei rauha Israelin ja PA:n välillä ole mahdollinen, ellei Hamas tunnusta Israelia. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=222456

2. FATAHIN virkailija Nabil Shaath vieraile eilen Gazassa, jonne hän meni Erez-terminaalin kautta, joka on suljettu normaaliliikenteeltä. Hän on ensimmäinen korkea Fatahin virkailija, joka sai luvan ja uskalsi matkustaa Gazaan, sen jälkeen kun Fatah ja Hamas solmivat sovintosopimuksen kuukauden alkupuolella. Abbas on tarjoutunut matkustamaan sinne, mutta hänen matkasuunnitelmansa on turvallisuussyistä hyllytetty.

SHAATH kertoi journalisteille Gazassa, että Abbas on lujasti päättänyt rakentaa uudelleen Gazassa tuhotut asunnot, kuten sovintodokumentti määrittelee. Samalla hän vakuutti, että yhteistoimintaa Fatahin ja Hamasin kanssa lujitetaan ja rakennetaan huolimatta vastustuksesta, mitä se on herättänyt Israelissa ja USA:ssa. Hän selitti, ettei Palestiinan valtiota voida perustaa ilman yhteistoimintaa palestiinalaisjärjestöjen kesken.
”Me olemme päättäväisiä ja me jatkamme, koska se on kansallisten ja strategisten intressien mukaista. Ilman sitä emme kykene vapauttamaan Palestiinaa emmekä perustamaan Palestiinan valtiota”, hän selitti.
Shaath sanoi, että Abbas suunnittelee vierailua Gazaan, mutta ajankohta on auki. Hän sanoi tuovansa viestin Abbasilta Gazan palestiinalaisjärjestöille, joiden kanssa hän keskustelee tilanteiden kehittymisestä sekä PLO:n esityksestä YK:lle Palestiinan valtion perustamiseksi.

PA:N entinen (?) rauhankeskustelija Saeb Erekat esitti kärkevää arvostelua uuden juutalaislähiön perustamiseksi Jerusalemin itäosaan Ras al-Amud arabilähiöön. Maale Hazeitim lähiöön tulee ensi vaiheessa 60 juutalaista kotia. Lähiön perustamisjuhlallisuudet pidettiin eilen runsaiden kutsuvieraiden juhlistaessa tilaisuutta.
Erekat maalaili uhkakuvia selittäen, ”ettei uusi lähiö pelkästään häiritse yrityksiä rauhan-keskusteluihin, vaan vahvistaa muiden asukkaiden diskriminointia ja tuo äärisuunnan edustajia keskelle arabiasutusta”.
Tunnettuun ja tulokselliseksi havaittuun arabitapaan Erekat vaati, että ”kansainvälinen yhteisö estää juutalaisten laittomat ja kansainvälisen lain vastaiset juutalaistamistoimet Jerusalemin itäosassa”, joita hän kutsuu ”tosiasioitten rakentamiseksi ja kansainväliseksi rikokseksi”. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=222393

3. ISRAELIN vasemmiston edustajat, niiden mukana tunnettuja julkisuushenkilöitä, joita voitaisiin kutsua Israelin ”viidenneksi kolonnaksi”, lähettivät ”avoimen kirjeen Euroopan maitten johtajille kehottaen heitä tunnustamaan Palestiinan valtion ilman neuvotteluja sekä tukemaan PLO:n esitystä YK:lle syyskuussa sen perustamiseksi YK:n päätöksellä”.
He kutsuvat sellaista valtiota ”itsenäiseksi Palestiinan valtioksi, jonka rajat perustuvat 1967 sotaa edeltäviin linjoihin”. Kirjelmän allekirjoitti noin 20 tunnettua henkilöä, heidän joukossaan entinen Knessetin puhemies Avraham Burg, entinen ulkoministeriön pääsihteeri Alon Liel, siviilipalvelukomission entinen johtaja Yitzhak Galnoor ja entinen lähettiläs Etelä Afrikkaan ja Filippiineille Ilan Baruch, sekä monia muita.
He perustelevat kirjelmänsä tarpeellisuutta viitaten ”yleiseen epäluuloon ja hidasteluun” sekä Israelin että PA:n taholla, ettei sellaisen valtion perustaminen ole vain positiivinen ja rakentava toimi, vaan se tulee hyödyttämään molempia kansoja. Siinä viitataan edelleen ”Palestiinan itsenäiseen ja itsevaltaiseen valtioon, joka toimii Israelin rinnalla rauhassa ja turvallisena”, jonka perustamista he katsovat tukevansa ”1967 rajoilla yhteisesti sovituin pienen tarkistuksin”. Siinä myös oletetaan että jos Gazan (Hamasin) hallitus tunnustaa Israelin, sen hallitus tulee tunnustamaan Gazan hallituksen.
Kirjelmä osoitetaan ”kansoille”, joita kehotetaan tunnustamaan Palestiinan itsenäisenä valtiona, mikä tulisi toimimaan perusteena neuvottelujen aloittamiseksi osapuolten välillä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=222459

4. EGYPTI tulee säätämään islamin sharia-lain maan korkeimmaksi oikeusperiaatteeksi, jos Muslimijärjestö saa vallan, kertoo järjestön vaikutusvaltaisin jäsen Sobhi Saleh Egyptin päivälehden Al Masry Al Youm. Saleh vakuuttaa, että sharia-laki tulisi varjelemaan sekä muslimeja että ei-muslimeja. ”Termit kuten kansalais- tai sekuläärivaltio ovat harhaanjohtavia”, hän selittää, ”sillä sharia-laki on paras järjestelmä sekä muslimeille että muille”. INN:n artikkelin mukaan sharia-laki ei tunnusta täyttä kansalaisoikeutta ei-muslimille. Heidän oikeutensa ja omaisuutensa kokemattomuus taataan vain niille ei-muslimeille, jotka ovat maksaneet erityisen ja raskaan suojeluveron (jizya).
Sheikki Syed Abul A´ala Mawdudi kirjoittaa asiasta näin: ”Jizyan hyväksyminen takaa heidän elämänsä ja omaisuutensa koskemattomuuden, minkä jälkeen islamin valtiolla enempää kuin muslimikansalla ei ole oikeutta vahingoittaa heidän omaisuuttaan, kunniaansa tai vapauttaan.”

TOINEN 20. luvun sheikki Najih Ibrahim ibn Abdullah kirjoitti näin: ”Koska koko uskonto (islam) kuuluu Allahille, sen tarkoituksena on nöyryyttää jumalattomuutta ja sen seuraajia, ja häväistä heitä. Jizyan asettaminen jumalattomuuden seuraajille ja heidän nöyryyttämisensä on Allahin uskonnon vaatimus. Koraanin teksti viittaa tähän, kun se toteaa: ”kunnes heidät pakotetaan maksamaan veronsa nöyryytyksen kautta.” (Koran 9:29 ).

USA:n presidentti lupasi Egyptille ylimääräisen miljardi USD sekä poistaa toisen miljardi USD Egyptin lainasta kampanjassaan demokratian edistämiseksi muslimimaissa. Hän sanoi kannattavansa kaikkia yleisesti länsimaissa hyväksyttyjä inhimillisiä vapauksia sekä miehille että naisille lainsäädännön puitteissa sekä oikeutta kullekin kansalle valita oman johtajansa oli sitten kysymys Bagdadista, Damaskoksesta, Sanaasta tai Teheranista.
OBAMA on ilmoittanut kannattavansa Muslimiveljeskuntaa, jos se valitaan Egyptin johtoon, sekä hyväksyvänsä sen demokraattisena puolueena. Se oli kielletty puolueena Mubarakin aikana, mutta sillä on hyvin järjestetty organisaatio mikä antaa sille etuisuuksia toisiin nähden. Obama haluaa tehdä Egyptistä malliesimerkin demokratiasta Lähi Idässä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144527

5. UUTISOTSIKOITA
- Peace Index:in teettämän gallupin mukaan kaksi kolmannesta israelilaisista uskoo, että PA julistaa itsenäisen Palestiinan valtion syyskuussa ja pyytää YK:n yleiskokouksen vahvistusta sille. Puhelintiedustelun suoritti Dahaf Instituutti. 56 % arabikansasta piti sitä epätodennäköisenä. 75 % Israelin juutalaisista uskoi YK:n hyväksyvän PLO:n esityksen, arabeista vain 68 %. Juutalaisista 55 % katsoi, etteivät Israelin myönnytykset olisi pystyneet estämään PLO:n esitystä YK:ssa. Kyselyn mukaan vastaajat eivät katso Israelin hyötyvän tekemällä uusia myönnytyksiä. Arabeista 57 % uskoo, että sopivan tuntuvat myönnytykset olisivat voineet estää kysymyksen viemisen YK:n päätettäväksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144545
- Palestiinan informaatiokeskuksen mukaan Egyptin ulkoministeri Nabil Alaraby tutkii mahdollisuuksia vuoden 1979 Camp Davidin rauhansopimuksen ottamista uuteen käsittelyyn. Egyptissä on ollut jatkuvia vaatimuksia rauhansopimuksen poistamiseksi tai uusimiseksi, vaikka se oli hyvin edullinen Egyptille eikä kylmän rauhan ja suhteellisen rauhallisen rajan lisäksi antanut mitään Israelille. Pääministeri Menachem Begin masentui kokonaan havaittuaan tulleensa USA:n presidentti Jimmy Carterin pettämäksi, joka antoi salaisia tietoja ja etuisuuksia Egyptin presidentti Anwar Sadatille kuten myös Saudi Arabialle Beginin selän takana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144519
- Neljä ihmistä kuoli turistibussin ja arabiauton kolarissa Kuolleenmeren lähistöllä Kalia Kibbutsin lähistöllä. Kaikki neljä kuollutta olivat arabiautossa, muutamat haavoittuivat lievästi turistibussissa.
- Toinen kuolonkolari tapahtui Golanin ylängöllä. Siinä henkilöauto kolaroi traktorin kanssa surmaten kaksi ihmistä lähellä Had Ness liittymää. http://www.haaretz.com/news/national/4-killed-after-palestinian-vehicle-crashes-into-tourist-bus-by-dead-sea-1.364391
Israelissa on nyt 34 asteen helle, mutta hellittää huomenna.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021