SUNNUNTAI 22.05.11

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Natanyahun ja presidentti Barack Obaman tapaaminen sujui osapuolten omien määritelmien mukaan hyvin. Israelilainen osanottaja kutsui niitä ”avoimiksi, suoriksi ja ystävällisiksi”. Obama sanoi tapaamisen jälkeen, että suunniteltua pitemmäksi, 2 tuntia, venyneet keskustelut olivat ”äärimmäisen hyödyllisiä”. Diplomaattisesta kielestä kansankielelle käännettynä se tarkoittaa sitä, etteivät ne olleet erityisen ystävälliset eikä yhteisymmärrystä löydetty avainkysymyksissä, kuten Obama totesikin: ”Aivan ilmeisesti (obviously) välillämme on joitakin erilaisuuksia koskien tarkkaa formulointia ja kielenkäyttöä, mutta sitä tapahtuu ystävien kesken”. Tästä voitaneen vetää se johtopäätös, ettei Obama saanut Netanyahua taivutetuksi oman näkemyksensä kannattajaksi, eikä Netanyahu saanut Obamaa vakuutetuksi esittämiensä poikkeavien kannanottojen tärkeydestä Israelille. Maailmanvallan ja ainoan supervallan johtajana Obaman lienee vaikea ymmärtää, että Amerikan ystävyys- ja tuenvakuutukset eivät riitä minivaltiolle, jollainen Israel on, sillä kriisitilanteessa pitkälle kehittynyt aseteknologia antaa yllätyshyökkäysten aloittajalle ennakkoedun, jota minkäänlaiset vakuutukset avusta eivät ehdi korvaamaan. USA:n apu tulisi esim. Hizbullahin ja Hamasin ilman varoitusta Iranin ja Syyrian avulla aloittamille ohjusiskuille olemaan vain ruumiiden ja haavoittuneiden keräämistä ja savuavien raunioitten raivaamista.

USA:n entinen ulkoministeri Henry Kissinger, joka aikoinaan hallitsi mielipiteillään USA:n ulkopolitiikkaa varsin suvereenisesti, sanoi näin: ”Kiinteät sopimukset suurvaltain kanssa estävät valtioita toimimasta tilanteissa, jotka ne itse pystyisivät hoitamaan ilman ulkopuolisia.”

OBAMALTA odotettiin ennen kaikkea hänen lausuntojensa ja mielipiteittensä muotoilemista selkeään ja yksiselitteiseen muotoon. Tämän puuttuminen antaa mahdollisuuksia erilaisiin tulkintoihin, kuten kävi tässäkin tapauksessa. USA:n Valkoisen Talon edustaja Jay Carney totesi medialle, että Obaman maininta 1967 linjoista, joihin hän olettaa Israelin vetäytyvän rauhansopimuksen myötä, on sopusoinnussa presidentti Bushin ja Sharonin välillä käydyn kirjekeskustelun kanssa, sillä Obama viittasi osapuolten välisiin maan vaihtoihin. Obama ei kuitenkaan puheessaan maininnut muuttuneitten olosuhteitten huomioimista, mikä oli Bushin kirjeen tärkein pointti – ainakin Israelin kannalta. Palestiinalaiset katsovat Obaman epäselvien viittausten tarkoittavan juuri sitä, mitä niissä sanotaan ilman tulkintoja: ”Miksi meidän tulisi suostua myönnytyksiin, joita USA:n presidentti ei vaadi eikä edes esitä?”
Toinen kiperä kysymys on palestiinalaisvankien asemasta, jonka Obama jätti avonaiseksi. Hänen vastustava kantansa PA:n yksipuoliselle Palestiinan valtion perustamiselle YK:n päätöslauselmien avulla on Israelin kannalta on positiivinen, mutta jättää tilaa lehmäkaupoille myöhemmässä vaiheessa seuraavan kolmen kuukauden aikana ja sen jälkeen. Hän kuitenkin olettaa, että Palestiinan valtio on aseeton, mutta miten valvottaisiin, että niin tapahtuu?

PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu paikkaili näitä Obaman puheen jättämiä aukkoja, mutta hänen jälkikäteen tekemät selvityksensä saivat hänet puolustajan asemaan, mikä selvästi vähensi niiden painoarvoa, eikä Obama missään vaiheessa sanonut hyväksyvänsä niitä.
Netanyahu totesi journalisteille järjestetyssä tilaisuudessa, ettei Israel tule koskaan vetäytymään 1967 linjoille: ”Se ei kerta kaikkiaan tule tapahtumaan”, hän totesi vastauksena Obaman vaatimukseen, että sen tulee olla neuvottelujen pohjana. Palestiinalais-pakolaisista Netanyahu totesi, että kysymys tulee ratkaista Israelin ulkopuolella, Israeliin heitä ei päästetä. Hän ei myöskään näe mitään mahdollisuutta neuvotella PA:n hallituksen kanssa, jossa on mukana Hamas, järjestö, joka vaatii Israelin tuhoamista, ellei se suostu kvartetin neljään vaatimukseen. Netanyahu pitää myös ehdottomana vaatimuksena valvoa Jordanjoenlaaksoa. Hän selitti, että avainkysymys on Israelin säilyminen juutalaisena valtiona, mitä palestiinalaiset ja varsinkaan Hamas, eivät suostu tunnustamaan.

PA:n johtajien lausunnot ovat osittain jopa hyvin pettyneitä – he odottivat enemmän. He näkevät kuitenkin asemansa parantuneen Obaman lausuntojen johdosta – varsinkin siitä, että Obama vaatii Israelin vetäytymistä 1967 linjoille - vaikka tarkkailijat sanoivat samaa Netanyahusta, että ”hän tuli tapaamisesta Obaman kanssa rohkaistuneena”.
Obama pitää puheen AIPAC:in kokouksessa tänään ennen Netanyahun puhetta. Tarkkailijat olettavat Obaman pyrkivän silottamaan pahimpia vääristymiä aiemmasta puheestaan, sillä juutalaisten tuki on tärkeä hänen vaalityönsä vuoksi, mutta vakuuttamaan USA:n horjumatonta ystävyyttä Israelin kanssa.
Netanyahu puhuu USA:n kongressille tiistaina. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=221397, http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=221485

2. IDF:n sotilaan Gilad Shalitin vapauttamisneuvottelujen sanotaan olevan – taas kerran – lähellä ratkaisua. Neuvotteluja käydään Kairossa Egyptin, Turkin ja Saksan edustajien valvonnassa, joilla kaikilla on omia intressejään saada lähes viisi vuotta kestänyt kysymys lopultakin ratkaistua onnellisesti. Toinen asia on kokonaan se, missä kunnossa pimeässä, kosteassa, maanalaisessa luolassa pidetty sotilas mahtaa olla? Hamas ei ole päästänyt ihmisoikeusjärjestöjä eikä Kansainvälisen Punaisen Ristin edustajaa näkemään vankia ja toteamaan hänen terveydentilansa, kuten kansainväliset säännöt vaativat.
Gilad Shalitin sieppaamiseen Israelin alueella lähellä Kerem Shalomia tapahtuneeseen kommandoiskuun osallistunut Army of Islam asetettiin USA:n terrorijärjestöjen listalle.

LONTOOSSA toimiva uutislehti Al-Quds Al-Arabi kertoi sunnuntaina, että Israelin hallitus on periaatteessa suostunut sisällyttämään Hamasin vaatimuksesta 20 terrorismista tuomittua, joilla on verta käsissään israelilaisten surmaamisesta, vaaditun tuhannen vangin joukossa. Mikä vapautettavien vankien kokonaismäärä lieneekään, on epäselvää, sillä Hamasin vaatimukset ovat kasvaneet kaiken aikaa. Lisäksi se haluaa siepata lisää panttivankeja.
Gilad Shalitin äiti Aviva Shalit sanoi journalisteille protestiteltassa lähellä pääministeri virka-asuntoa järjestetyssä tilaisuudessa, että ”kuten kaikki Israelissa, myös hänen pojastaan maksettava hinta on liian korkea”. Hänen äänenpainonsa alkaa olla kärkevän katkera maan johtavien viranomaisten, ennen kaikkea puolustusministeri Ehud Barakin ja pääministeri Benyamin, vakuutuksiin työskennellä kaiken aikaa hänen vapauttamisekseen. Hän sanoi aiemmin tekevänsä asiasta poliittisen kysymyksen, mitä Shalitit ovat aiemmin välttäneet, ja vakuutti suorassa puheessa pojalleen ”jatkavansa huutoaan, kunnes Gilad vapautetaan”. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=221585

3. TURKIN ulkoministeri Ahmet Davutoglu varoittaa Israelia, että se on täysin vastuussa siitä, mitä tapahtuu ”flotilla II:n” arviolta 15:n aluksen pyrkiessä murtamaan Israelin julistaman Gazan alueen saarron, jonka tarkoituksena on estää aseitten ja niiden valmistamiseen tarkoitettujen tavaroitten vienti Hamasin terroristeille. Davutoglu vakuuttaa, ettei Turkin hallitus voi valvoa yksityisten järjestöjen toimia eikä estää sen järjestämistä ja purjehtimista Turkin satamasta kohti Gazaa. Purjehdus oli tarkoitus ajoittaa arabien nakbaksi nimittämän Israelin itsenäisyysjulistuksen vuosipäiväksi, mutta Turkin vaalien takia se siirrettiin myöhemmäksi.

Turkin ja Israelin välit ovat aiemmista läheisistä ystävällisistä suhteista viilentyneet Turkin pyrkiessä lähestymään islamin arabimaita korvaukseksi sille, ettei sitä ole hyväksytty EU:n jäseneksi. Pääministeri Erdoganin ponnistelee Turkin muodostamiseksi aiemman ei-uskonnollisen hallinnon sijaan aktiiviseksi muslimivaltioksi, jolla on läheiset suhteet Syyrian, Irakin ja Iranin kanssa jopa maitten välisten liittolaissopimusten muodossa.
Turkin ja Israelin suhteet ajautuivat lähes katkeamispisteeseen Mavi Marmaran tapauksen johdosta 31.05.2010 Välimerellä, jossa Israelin Matkal Shayetet kommandot joutuivat henkensä puolustamiseksi avaamaan tulen aluksessa olleita IHH:n lähettämiä ja aseistamia terroristeja vastaan surmaten heistä 8 turkkilaista ja yhden USA:n kansalaisen. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/turkish-fm-warns-israel-over-response-to-new-gaza-flotilla-1.363179

4. UUTISOTSIKOITA
- Netanyahu vähättelee median välittämiä tietoja hänen ja Obaman välien viileydestä. Hän sanoo, että ”ystävien kesken” tapahtuneita erimielisyyksiä on liioiteltu suhteettomasti. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/netanyahu-claims-of-disagreement-with-obama-are-blown-out-of-proportion-1.363258
- Netanyahun jämäkkä mielipiteittensä puolustaminen Obaman täyslaidallista vastaan – joskin vain ruutipanoksin – on saanut Likudin kansanedustajat ryhmittymään hänen ympärilleen, jota hän todella tarvitsi. Pääministerillä on ollut vaikeuksia asennoitua nuoren nousukkaan itsevarmaan ja vähättelevään suhtautumiseen häntä kohtaan, mikä näkyi varsinkin heidän ensimmäisessä tapaamisessaan. Netanyahu tuli silloin Obaman läksytystilaisuudesta kuin uitettu koira, häntä jalkojen välissä. Nyt Obama jaksoi sentään osoittaa tiettyä arvostusta – olkoon vaikka diplomaattista – mikä antoi huomattavasti positiivisemman kuvan tilanteesta, vaikka mikään ei ole muuttunut. http://www.haaretz.com/print-edition/news/cabinet-rallies-around-netanyahu-after-rejection-of-obama-speech-1.363204
- Venäjä kutsui Fatahin ja Hamasin neuvottelijat Moskovaan hioakseen edelleen järjestöjen välillä solmittua sovinto-dokumenttia. Venäjän aktivoitunut diplomatia katsoo tärkeäksi päästä mukaan Lähi Idän noidankattilaan, jossa se oli tärkeä tekijä Neuvostoliiton aikoikin, mutta josta se joutui siirtymään hoitamaan kiireisempiä kysymyksiä NL:n hajoamisen jälkeen lähes vararikkoisen tilan korjaamiseksi. Palestiinalaiset neuvottelijat kutsui Moskovaan Yliopiston johtaja Vitaly Numkin, joka johtaa myös keskusteluja, kertoo Itar-Tass. Tarkkailijat muistelevat, että tämä on ensimmäinen kerta aikoihin, kun Venäjä osallistuu suoraan Lähi Idän rauhan-keskusteluihin. Sunnuntaina ja maanantaina käytäviin keskusteluihin osallistuu Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov, mikä antaa niille runsaasti lisäpainoa. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/hamas-fatah-officials-meet-in-moscow-to-bolster-reconciliation-1.363272
- Satoja tuhansia juutalaisia kokoontui eilen illalla Meronin vuorelle kunnioittamaan mystisen rabbi Shimon ben Jochain voittoa roomalaisista toisella vuosisadalla. Tilaisuutta kutsutaan nimellä Lag b´Omer. Talmudin mukaan rabbi Shimon, josta käytetään nimeä Rashbi, sanoi roomalaisista näin: ”Kaiken, mitä he rakentavat, he rakentavat itseään varten. He rakentavat marketin asettaakseen sinne prostituoituja; kylpylöitä virkistääkseen itseään siellä; siltoja voidakseen kerätä siellä veroja.” Saatuaan tietää tästä roomalaiset julistivat hänelle kuolemantuomion, minkä johdosta rabbi Shimon pakeni luolaan, jossa hän piileskeli 12 vuotta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144366
- Jordanialaiset mielenosoittajat vaativat perjantaina Israelin kanssa solmitun rauhan-sopimuksen mitätöimistä. Jordanian armeija valvoo tiukasti mielenosoituksia eikä ole päästänyt niitä Israelin rajalle. Kuningas Abdullah II vaatii kaikissa mahdollisissa tilaisuuksissa Palestiinan valtion perustamista kiireesti 1967 linjojen mukaan. Muslimiveljeskunta on noussut Jordaniassa vaatien suhteitten jäädyttämistä myös USA:n kanssa, jota he syyttävät korruptiosta ja moraalittomuudesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144365
- PA:n alueella Samariassa murhattiin jo toinen mies epäiltynä yhteistoiminnasta Israelin kanssa kuukauden sisällä. Tämä on PA:n suosima tapa päästä eroon henkilöistä, joiden eliminoiminen virallisesti aiheuttaa kansainvälistä huomiota. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144363

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021