TORSTAI 03.03.11

1. POLIISIN kovat otteet Gilad (Havat) Farmin asukkaita kohtaan muutaman rakennuksen tuhoamisen yhteydessä on herättänyt suurta ihmettelyä ja vihaa ei vain Juudean ja Samarian asukkaitten keskuudessa vaan laajemminkin. Ihmettelyä on herättänyt se, miksi hallitus antoi puolustusministerille luvan suorittaa tällainen toimi ylimitoitettujen poliisi- ja sotilasvoimien avulla aikana, jolloin koko Lähi Itä on käymistilassa ja tarvittaisiin kansaa yhdistäviä toimenpiteitä eikä tämän tapaisia kansaa hajottavia iskuja omia kansalaisia vastaan, sillä kai Juudeassa ja Samariassa asuvat juutalaiset ovat kuitenkin Israelin kansalaisia, vaikka varsinkin vasemmiston johtama media demonisoi heitä järjestelmällisesti.

KNESSETISSÄ järjestetyssä kyselytilaisuudessa yleisen turvallisuuden ministeri Yitzhak Aharonovitch tunnusti, että poliisi oli käyttänyt muoviluoteja, vaikka poliisi oli väittänyt käyttäneensä vain väriluoteja. Ministeri selitti, että poliisi oli käyttänyt erikoiskivääriä FN303, joka käyttää ilmanpainetta panoksen ampumiseksi. Näitä kiväärejä sotilaat käyttivät Mavi Marmaran välikohtauksen aikana. Luodit hajoavat osuessaan kovaan kohteeseen. FN303 kivääriä kutsutaan ”vähemmän tappavaksi automaattiaseeksi”. Aharonovitch kertoi, että poliisin käyttämiä luoteja käytetään mielenosoitusten hajottamiseen, ja poliisi on käyttänyt niitä Umm el Fahm, Wadi Ara ja muissa kohteissa. Hän selitti, että niiden tarkoituksena on suojella poliisia ja samalla aiheuttaa mahdollisimman vähäisiä vammoja mielenosoittajiin. Aharonovitch selitti, että asukkaat, joita hän kutsui ”mielenosoittajiksi”, kirosivat poliiseja, uhkasivat ja kivittivät heitä, samalla kun joukko heitä katkoi 15 palestiinalaisten omistamaa oliivipuuta ja vahingoittivat 30 muuta. Hän sanoi suhtautuvansa hyvin vakavasti turvallisuus-joukkoja vastaan tehtyihin hyökkäyksiin, jotka ovat lain räikeää rikkomista, ja sanoi täysin tukevansa poliisin käyttämiä otteita Gilad Farmilla.
Poliisi pidätti 8 asukasta, mutta vapautti heidät myöhemmin.

KNESSETIN kyselytilaisuudessa Aharonovitch vastasi ke. Yariv Levinin esittämiin kysymyksiin. Levin kutsui rajapoliisin käyttämiä otteita ”häpeällisiksi” ja esitti vaatimuksen, että poliisia kielletään käyttämästä tällaisia aseita Juudean ja Samarian asukkaita vastaan. Hän selitti, ettei tällä toimenpiteellä ole mitään tekemistä lain vaan hallituksen omaksuman diplomatiatoimien kanssa. Hän syytti Juudean ja Samarian siviilihallintoa keskittymisestä juutalaisasukkaitten ilman lupaa pystyttämiin rakennuksiin yksityismaalle Israelin täyden hallinnan C-alueilla, mutta sallien palestiinalaisten laittoman rakentamisen jatkua ilman valvontaa.
Knessetin tilaisuuden jälkeen monet Gilad Farmin asukkaat näyttivät journalisteille luotien aiheuttamia syviä haavoja ja kertoen, miten poliisi aloitti ammunnan ilman varoitusta ensin suuremmalta etäisyydeltä jatkaen sitä lopulta lähes kosketusetäisyydeltä. http://www.jpost.com/Opinion/Columnists/Article.aspx?id=210553

TÄKSI päiväksi vihaiset ryhmät ovat päättäneet järjestää mielenosoituksia useissa paikoissa ilmaisematta niitä tarkemmin. Poliisi sanoo valmistautuvansa kaiken varalta. Varsinkin Jerusalemiin meneviä teitä on tarkoitus sulkea liikenteeltä. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=210589

2. OIKEISTOON lukeutuvat ryhmät järjestivät eilen rauhallisen marssin Jaffan keskustassa osoittaakseen mieltään Islamilaisen järjestön yrityksiä vastaan valloittaa kaupunki juutalaisilta. Paikalle oli kerääntynyt viitisenkymmentä mielenosoittajaa. Poliisi oli varautunut välikohtauksiin lähettämällä paikalle poliisin edustajan Mickey Rosenfeldtin mukaan useita satoja poliiseja Yassam erikoispartio-joukoista, siviilipukuisia sekä ratsupoliiseja. Hän kertoi, että poliisin miesvahvuuden tarkoituksena oli suojella mielenosoittajia ja paikallisia asukkaita varmistamalla, että mielenosoitus sujui ilman välikohtauksia. Lisäksi poliisin helikopterit ja ilmalaiva lentelivät paikan yllä tilannetta tarkkaillen.

TEL AVIVIN poliisi oli kieltäytynyt antamasta lupaa mielenosoitukselle, minkä johdosta Eretz Israel Selanu NGO-järjestö valitti asiasta korkeimpaan oikeuteen, joka antoi luvan. Mielenosoittajat kantoivat käsissään Israelin lippuja ja plakaatteja, joissa todettiin: ”Jaffa on meidän” ja huudellen ”Jaffa juutalaisille” ja ”Am Israel chai” (Israelin kansa elää) sekä laulaen Eyal Golanin hymniä ”Mi Shema´amin” (Se joka uskoo). Poliisi pidätti 16 vastamielensoittajaa.
VASEMMISTORYHMÄT olivat koonneet paikalle omat mielenosoittajansa, joiden joukossa oli sekä paikallisia juutalais- että arabiasukkaita. Paikallinen pieni kansallisuskonnollisten ryhmä ole aiemmin julkistanut lausuntonsa, jossa he vastustivat minkä tahansa ryhmän pyrkimyksiä häiritä kaupungin arkaa tasapainotilaa. Myös paikalliset arabiasukkaat painottivat sekä juutalaisten että arabien elävän rauhallisesti kaupungissa ilman hankaluuksia.
JAFFASSA asuu 50 000 asukasta. Marssi kulki pääosin arabien asuman alueen läpi Ajami-lähiössä. Kaupunki on herättänyt kasvavaa kiinnostusta myös juutalaisten keskuudessa, mutta asuntojen vähyys on ollut ongelmana. Viikkoa aiemmin Tel Avivin Jaffan yhteishallinto päätti aloittaa edullisten asuntojen rakentamisen Jaffassa. (JP) http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142626

Tri Michael Ben Ari oli yksi marssin johtajista. Paikalle kerääntyneet vasemmistolaiset ja arabiryhmät huutelivat iskulauseita ”Kuolema setlereille” ja ”Me vapautamme Palestiinan verellä”, tarkoittaen tällä Israelin tuhoamista. Paikalle määrätyt 1000 poliisia pitivät ryhmät erillään toisistaan, mutta katujen varsiin kokoontuneet ryhmittymät kivittivät sekä marssijoita että poliiseja. Yksi poliisi joutui sairaalahoitoon päähän osuneesta kivestä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142626

3. MOSHE FEIGLIN, Manhigut Yehudit (Juutalainen johtajisto) ryhmittymän perustaja ja presidentti Likudin sisällä kritisoi syvästi Havat Gilad (Gilad Farmin) talojen tuhoamista ja varsinkin tapaa, millä se suoritettiin ja miten poliisi toimi asukkaita vastaan.

Feiglin ennusti, että ellei Netanyahu muuta tyyliään ja aseta puolustusministeri Ehud Barakia hänelle kuuluvaan asemaan sen sijaan, että antaa hänen vapaasti toteuttaa omaa vasemmistolaista palestiinalaisia suosivaa politiikkaansa, hän tulee kokemaan saman kohtalon kuin edellinen pääministeri Olmert, joka tuhosi poliittisen uransa.
Feiglin selitti, että Barak painostaa Netanyahua hillittömästi kuten myös vasemmistoon nojaava oikeusministeriö, joka haluaa poliisin käyttävän kovia ammuksia Juudean ja Samarian juutalaisasukkaita vastaan välikohtauksen synnyttämiseksi.

INN:n artikkelissa todetaan, Ehud Barak etsii provosoivia tilanteita voidakseen niiden avulla osoittaa palestiinalaisia suosivan politiikkansa. Tällä hän pyrkii saamaan lisää kannatusta perustamalleen Azmaut-puoluelle (itsenäisyys) erottuaan Labourista. Hän uskoo saavansa viiden jäsenen puolueensa kasvavan haalien jäseniä ja kannattajia vasemmistopuolueista Meretz ja Labour sekä Kadimasta.
Feiglin selitti haastattelussa, että Olmert kaatui Amona-tapaukseen, ja Netanyahun kohtaloksi voi tulla Havat Gilad. Hän varoitti samalla niitä, jotka uskovat että Israel Beiteinu on oikea puolue muistuttaen, että Ariel Sharon on esimerkki puoluejohtajasta, joka perusti puolueen ei-uskonnolliseksi, ja kaikki tietävät, miten siinä kävi. ”Lieberman voi kääntyä oikeaan tai väärään, hän on arvaamaton”, Feiglin analysoi.
Danny Danon kritisoi myös Havat Giladin tapausta varoittaen, että siinä ylitettiin kaikki punaiset varoitusmerkit. Hän kritisoi Feiglinin tavoin sitä, miten Netanyahu antaa Barakille vapaat kädet huseerata Juudeassa ja Samariassa sen sijaan, että pitäisi ohjakset tiukasti omissa käsissään, kuten hänen odotetaan tekevän. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142645

4. UUTISOTSIKOITA
- IDF:n sotilas Shimon Weizman, jonka talon poliisit tuhosivat Gilad Farmilla, ja joka kieltäytyi jatkamasta asepalvelustaan ennen kuin hänen talonsa on rakennettu uudelleen, pidätettiin mentyään tukikohtaansa ja hänelle määrättiin 30 vrk:n arestirangaistus. Hänen komentajansa syytti häntä kieltäytymisestä noudattaa käskyjä. Hänet erotettiin erikoispalveluyksiköstä ja hänen kohtalostaan päätetään 30 vrk:n kuluttua. Weizmanin ystävät sanovat, että hänet kutsuttiin tukikohtaansa väärin perustein, vaikka hän oli virallisesti lomalla. He myös selittivät, että hänen kännykkänsä takavarikoitiin eikä hän saanut tavata asianajajaansa. Tapaus on yksi IDF:n komentajien tökerösti hoitamista arkaluoteisista asioista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142643
- Eilen pidettiin ensimmäinen symposium sotilasohjelmassa Shiluvim (sulautuminen) Orot Yeshivat Ashkelonissa. Ohjelman tarkoituksena on saada uskonnollisia nuoria asepalvelukseen, jossa he yhdistävät kaksi vuotta asepalvelua ja kaksi vuotta Toran-opiskelua. Sotilaat voivat koko palveluksensa ajan jatkaa sotilasuraansa. Ohjelman rabbit tapaavat heitä kahdesti kuukaudessa. Eiliseen symposiumiin osallistui 55 nuorta asevelvollista Beit Midras Hesder Yeshivassa Ashkelonissa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142638
- Libyan tilannetta seuraava tarkkailijaryhmä varoittaa, että Gaddafi on varastoinut 10 tonnia sinappikaasua ja myös biologisia aseita. Tim Trevan, entinen YK:n aseitten tarkastaja, kertoi Fox News toimittajalle, että sinappikaasu on oikeastaan hyvin liikkuvaa nestettä, mutta kansanomaisesti kutsutaan kaasuksi. Hän sanoi, että aine on varastoitu 500 km Tripolista etelään ja ihmetteli, miten Gaddafi pystyisi kuljettamaan sitä Tripoliin nykyisten taistelujen aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142631
- Arabiliitto ilmoitti, ettei se halua ulkopuolisten sekaantuvan Libyan tilanteeseen. USA:n johto on harkinnut joukkojensa käyttöä tai ainakin lentovoimiensa lähettämistä kapinallisten tueksi, mutta armeijan johto vastustaa molempia. Puolustusministeri Gates ja USA:n armeijan esikuntapäälliköiden puheenjohtaja amiraali Mike Mullen varoittavat, että lentokoneitten lähettäminen voi aiheuttaa niiden ampumisen alas, mikä ei sopisi ollenkaan USA:n ryvettyneeseen imagoon Lähi Idässä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142627
- USA:n presidentti Barack Obama kehotti juutalaisjohtajia tutkimaan omaa sydäntään ja taivuttamaan Israelin johtoa rehellisiin toimiin Palestiinan valtion perustamiseksi. Hän selitti, ettei PA:n johto usko Netanyahun vilpittömyyteen tarjotessaan rauhan-kättä, eikä siihen usko ilmeisesti hän itsekään. PA:n johdon taholta todetaan, ettei se hyväksy Israelin tarjousta tilapäisestä valtiosta väliaikaisin rajoin, eikä sen asenne ole muuttunut yhtään joustavammaksi. He uskovat, että syyskuussa 165 valtiota on tunnustanut Palestiinan valtion 1967 sotaa edeltävin aselepolinjoin. Israelissa vieraileva Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt, joka näytteli rohkea ja yöpyi Nablusissa, vakuutti, ettei Ruotsi aio silti langeta Abbasin seireeninlauluun ja tunnustaa Palestiinan valtion, kuten yhä useampi valtio tekee. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4037049,00.html
- Iranin sotalaivat ovat matkalle Syyriasta Punaisellemerelle Suezin kanavan kautta. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=210610
- Arabiliiton pääsihteeri ja Egyptin presidenttiehdokas Amr Moussa sanoo harkitsevansa Venezuelan presidentin Hugo Chavezin tarjousta lähettää välittäjiä Gaddafin ja kapinallisten luo taistelujen lopettamiseksi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=210605
- Palestiinalaiset maanviljelijät lähettivät 400 edustajaansa tilaisuuteen nimeltä ”maatalouden maailman cup”, joka pidettiin eilen Tel Avivissa. Palestiinalaiset tuottajat katsoivat, että se oli hyvä tilaisuus esitellä paitsi volyymiään myös laatuaan, mikä on tärkeä pyrittäessä Euroopan markkinoille. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=210604

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019