PERJANTAI 04.03.11

1. VUONNA 2010 uusien asuntojen rakentaminen Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä romahti edellisen vuoden luvuista 72 %, kerrotaan tilastollisen keskustoimiston (CBS) virallisessa tutkimuksessa. Tämä lyö pahoin pääministeri Netanyahun vakuutuksia vastaan, että rakentaminen etenee normaalitahtia. Tiedotus on ensimmäinen virallinen katsaus juutalaisten rakentamiseen kiistanalaisilla alueilla moratoriumin jälkeen.
Numeroilla ilmaistuina tiedotuksessa todetaan, että vuonna 2009 valmistui 2071 asuntoa ja seuraavana vuonna 1492.
Media on rakennuskiellon loputtua tiedottanut ennätysmääräisestä uusien asuinrakennusten aloittamisesta, mikä osoittautuu tarkoitukselliseksi vääristelyksi poliittisessa tarkoituksessa. Varsinkin NGO-järjestöt ovat syöttäneet näitä virheellisiä tietoa medialle, joka halukkaasti julkaisee niitä tutkimatta niiden todenperäisyyttä.
JP:n asiaa koskevan artikkelin kirjoittaja Tovah Lazaroff lisää kirjoitukseensa huolellisesti Peace Now järjestön lausunnon, jossa todetaan, että ”CBS:n tutkimus on virheellinen”.

Viime torstaina YK:n erityiskoordinoija Lähi Idän rauhanprosessissa Robert Serry kertoi YK:n sisäisessä raportissa, että moratoriumin loppumisen jälkeen Juudeassa ja Samariassa aloitettiin n. 2000 uuden juutalaisten asunnon rakentaminen.
CBS:n virallinen tiedostus antaa seuraavat luvut: 1518 asuntoyksikköä v. 2006; 1471 ay. v. 2007; 2105 ay. v. 2008; 1946 ay. v. 2009 ja 541 ay. v. 2010. Moratoriumista huolimatta v. 2010 kolmen ensimmäisen neljänneksen aikana aloitettiin 114 asuntoyksikön rakentaminen, ja sen loppumisen jälkeen 427 asuntoyksikön, joista 119 ay. oli valtion ja 308 ay. yksityisten aloittamia.
Artikkelin mukaan uusien asuinrakennusten aloitusten jatkuminen nykyisessä laajuudessa ennakoi, että tilanne palautuu v. 2011 aikana normaaliksi.
Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen neuvoston puheenjohtaja Danny Dayan sanoo kuitenkin uskovansa, että rakennusten aloitustahti vähenee 2011 aikana, mutta ei halunnut ennakoida kuinka paljon. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=210772

2. JUUDEAN JA SAMARIAN juutalaisyhteisöjen neuvoston kokoaman yhteenvedon mukaan pääministeri Netanyahu tulee kohtaamaan uuden kriisin, joka velloo Likudin sisällä. Torstaina julkistetun tiedotteen mukaan 19 kansanedustajaa Likudin 27:stä vaatii rakennustoiminnan elvyttämistä Juudeassa ja Samariassa, mukaan lukien suuret juutalaisyhteisöt Betar Illit, Maale Adumim, Efrat ja Ariel,joihin ei kuulu Jerusalem.

TIEDOTTEESEEN on koottu kansanedustajien lausuntoja viime päivien aikana. Tiedotteen tarkoituksena on kertoa tilanteesta pääministerille, joka tavatessaan juutalaisyhteisöjen neuvoston edustajia kertoi heille jatkuvasta ulkomaisesta painostuksesta, jonka vuoksi hän kehottaa keskittymään valmiiden rakennusten hoitamiseen uusien aloittamisen sijaan.
”Netanyahu kokee olevansa yksin vastustaessaan kansainvälistä painostusta, mutta se ei ole totta. Koko hallitus, Likud kokonaisuudessaan ja valtaosa kansasta kehottaa häntä: Aloita jo rakentaminen”, sanoo neuvoston pääsihteeri Naftali Bennet ja jatkaa: ”Ainoa hallitus, joka kuuden päivän sodan jälkeen on asettanut tällaisen rakentamisrajoituksen, on Netanyahun, ja tätä ei voida hyväksyä.”

TALOUSMINISTERI Yuval Steinitz asetteli sanansa näin: ”Jäädytys on ohi ja meidän tulee keskittyä rakentamaan kaikkialla Israelin maassa, koska se on kuten sen tulee ollakin. Me teimme ongelmallisia myönnytyksiä, joiden aika on ohi. On tullut aika rakentaa ja saada se toteutetuksi.”
Pääministeriä varovaista kantaa kannattavat tunnetut kyyhkyt Dan Meridor, Michael Eitan ja Yossi Peled, äsken ylennetty sosiaaliministeri Moshe Kahlon ja apulaisministeri Gila Gamliel, joka kärkkyy täyttä ministeripaikkaa. Knessetin puhemies Reuven Rivlin pidättyy asemansa vuoksi ja Benny Beginin kantaa ei saatu, koska hän on sairaana. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=210719

3. PÄÄMINISTERI Netanyahu aikoo julkistaa uuden rauhansuunnitelmansa toukokuussa, jolloin hän osallistuu AIPAC:in vuosikokoukseen, joka alkaa 22.05. Netanyahun oletetaan esittelevän silloin suunnitelmansa USA:n kongressille.
Netanyahu tapasi torstaina Valkoisen Talon neuvonantajan Lähi Idän asioissa Dennis Rossin, jolla oli mukanaan Lähi Idän erikoistuntijoita, mukaan lukien Fred Hoff ja Mara Rudman Mitchellin välittäjäntiimistä. Hoff on Mitchellin tiimin Syyrian ja Libanonin asiain asiantuntija.
Tämä tiimi tapasi myös puolustusministeri Ehud Barakin, jonka vaikutus ja auktoriteetti kasvaa huolestuttavasti Netanyahun hallituksessa.
BARAK kertoi TV-10 uutiskatsauksessa, että uusi rauhansuunnitelma on laadittu Israelin aseman turvaamiseksi maailmalla, säilyttämään USA:n tuen ja kääntämään pois maailmalla leviävä liikehdintä Israelin laillisuuden kieltämiseksi.
Barak varoitti kuitenkin, että Israelia uhkaavat lähitulevaisuuden päätökset, joista ensimmäinen on kvartetin kokous Genevessä 15. maaliskuuta, johon osallistuvat myös sekä USA:n ulkoministeri Hillary Clinton että EU:n ulkomaanasiain johtaja Catherine Ashton.
Barak ennakoi, että kvartetin päätös, joka lähentelee PA:n viime aikaisia esityksiä, huonontaa Israelin diplomaattista asemaa. Netanyahu onkin pyytänyt kvartetin edustajia Jerusalemiin keskusteluihin ennen kvartetin seuraavaa kokousta selittääkseen heille uutta suunnitelmaansa.

NETANYAHU ei ole julkisuudessa kertonut suunnitelmansa yksityiskohtia, mutta Barak vihjaili TV-esityksessä, minkä suuntainen suunnitelma olisi. Se luultavasti tulee esittämään tilapäistä valtiota väliaikaisin rajoin, ja se luovuttaisi sen valvontaan alueet, joilla 90 % palestiinalaisista asuu; neuvottelut lopullisista rajoista käytäisiin sen jälkeen. PA:n johto on toistuvasti ilmaissut vastustavansa kaikkia tämän suuntaisia suunnitelmia. PA haluaa viedä turvallisuus-neuvostossa hylätyn suunnitelmansa YK:n täysistuntoon ja saada sille YK:n päätös.
ISRAELIN KANTA on muuttunut itsenäisen Palestiinan valtion suhteen arabimaissa jatkuvan kuohunnan ja vallankumoushuuman vuoksi, koska se ennakoi arvaamattomia vaaroja uusien hallitusten mahdollisesti joutuessa islamin äärijärjestöjen valvontaan.
Israelin turvallisuus-kysymykset ovat nyt entistä tärkeämmät eikä sopimuksia voida tehdä pelkkien hyvien lupausten varaan.
Netanyahun suunnitelman mukaan IDF luopuisi partioinneistaan Palestiinan kaupungeissa paitsi erittäin pakottavissa tilanteissa. Jordanjoenlaakson valvonnan Israel haluaa säilyttää.

4. USA:n presidentti Barack Obama tapasi tiistaina tunnin ajan 50 USA:n juutalaisjärjestöjen presidenttiä Washingtonissa. Obama selvitti heille pitämässään puheessa käsityksiään rauhanprosessista. Mukana tilaisuudessa olleet antoivat kuitenkin kovin toisistaan eriäviä lausuntoja, mitä Obama itse asiassa sanoi ja mitä hän tarkoitti. Ei kovin vakuuttava esitys.

TOISTEN MIELESTÄ Obaman puhe oli vihamielinen Israelille, toiset kieltävät tämän, ehkä siksi, että vihamielisyys oli kääritty retoriikan epämääräiseen vaippaan.
Hänen sanotaan asettaneen rauhanprosessin pysähtyneen tilan yksistään Israelin harteille huomioimatta sanallakaan, että PA:n johto Abbasia myöten kieltäytyy neuvottelemasta.

Toiseksi hän vakuutti presidenteille, että juutalaiset alueet tulevat säilymään Israelin käsissä. Ongelmia aiheutti se, mitä alueita hän tällä tarkoitti, eikä kenelläkään ollut kanttia kysyä asiaa tuoreeltaan. Toisten mielestä hän tarkoitti Jerusalemin itäosia, toisten mielestä Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjä. Obama on kuitenkin viime aikoina kärkevästi kritisoinut juutalaisten rakentamista Jerusalemin itäisissä osissa juutalaisten omistamalle maalle.
Toiset läsnäolijoista sanoivat, että Obama halusi puheellaan kunnianhimoisesti voittaa heidän luottamuksensa ehkä jo ennakoiden ensi vuoden presidentin vaaleja.
Valkoisen Talon edustajat kieltäytyivät kommentoimasta Obaman puhetta.
ENTINEN New Yorkin pormestari Rudy Giuliani, joka hakee presidentin ehdokkuutta, sanoi odottaneensa Obaman puheelta enemmän Israelin myönteisyyttä sekä enempää realismia tarkastellessaan todellisuutta, mikä Israelia ympäröi. Hän sanoi edelleen, että rauhanprosessin jäätyneisyys johtuu pelkästään PA:n haluttomuudesta. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=210733

5. UUTISOTSIKOITA
- Poliisi pidätti yli 30 mielenosoittajaa Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen tukijoitten järjestämän ”raivon päivän” mielenosoitusten yhteydessä torstaina. Suurin mellakka käytiin El Al risteyksessä lähellä Ben Gurionin lentokenttää, jossa mieltään osoittavat pyrkivät sulkemaan sinne johtavan tien. Poliisi pidätti siellä 20 mielenosoittajaa. Neljä aktivistia pidätettiin Havat Gilad farmilla, kahdeksan muuta pidätettiin Jerusalemissa heidän yrittäessä sulkea pääliikenneväylät. Kadut ja tiet saatiin avattua muutamassa minuutissa. Joissakin paikoissa poltettiin autonrenkaita ja yhden auton kerrotaan palaneen. Poliisi odottaa kuitenkin aivan toisenlaisia ongelmia perjantaina muslimien rukousten jälkeen Al-Aksa moskeijassa. Sisäministeri Eli Yishai kritisoi poliisin toimia todeten, että tuollaiset talojen tuhoamiset tulisi yhden henkilön päätöksen sijaan sopia yhteiskeskusteluissa asukkaitten kanssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142646
- Apulaispääministeri Moshe Yaalon selvitteli INN:n haastattelussa näkemyksistään ajankohtaisiin kysymyksiin. Hän katsoi, ettei tämän hallituksen päämääränä ole rynnätä suuriin alueluovutuksiin, vaan vahvistaa nykyisiä asemia ja pitää hallussaan sen, mitä IDF nyt valvoo Juudeassa ja Samariassa, mikä on seitsemän turvallisuus-kabinetin jäsenen mielipide, mukaan lukien pääministeri. Yaalon sanoo, ettei ole mitään mieltä yli tuhannen murhatun juutalaisen jälkeen jatkaa vasemmiston ajamaa politiikkaa, joka tähtää alueluovutuksiin ilman turvallisuusvakuuksia, mistä irrottautuminen Gazasta on hätiköiden tehty suunnittelematon esimerkki. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142671
- Talonrakennusministeri Ariel Attias toteaa, että Juudeassa ja Samariassa on kuuden tuhannen asunnon vajaus. Hän sanoo, että edellisten hallitusten aikana toteutettiin tehtyä suunnitelmaa, jonka puitteissa rakennettiin 3000 asuntoa vuodessa. Tänään ei ole mitään poliittista suunnitelmaa eikä rakentamista, hän sanoi. Asuntojen rakentamisen keskeytyminen on vaikeuttanut tilannetta varsinkin suurissa juutalaiskaupungeissa kuten Ariel, Betar Illit, Maale Adumim ja Efrat, joiden kuitenkin oletetaan kaikissa rauhansuunnitelmissa säilyvän Israelin puolella rajaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142670
- Paavi Benedict XVI sanoo äsken julkistetussa kirjassaan ”Jeesus of Nazareth, Holy Week, from the Entrance into Jerusalem to the Resurrection”, että on väärin asettaa Jeesuksen tuomitseminen kuolemaan ja ristiinnaulitseminen vain juutalaisten syyksi. Paavi kutsuu kirjaansa Jeesuksen viimeisen viikon elämänkerraksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142660
- Libyan kapinalliset kertoivat AP:n kirjeenvaihtajalle piirittävänsä Bregan öljysatama-kaupunkia. Brega on maan toiseksi suurin öljynkäsittelykaupunki, jonka kautta kulkee yhteys Ajdabiyaan, joka yhdistää Libyan itäiset ja läntiset osat. Libyan hävittäjät pommittivat kaupunkia torstaina, mutta Gaddafin sotilaita ei havaittu kaupungissa. Heidän pelätään kuitenkin hyökkäävän sinne koska tahansa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142655
- Sosiaalityöntekijät aloittavat lakkonsa sunnuntaina koko maan alueella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142648
- Shia-muslimit Saudi Arabian Persianlahden rannikolla, jossa sijaitsevat sen öljylähteet, ovat alkaneet osoittaa mieltään hallituksen pidätettyä shia-muslimeja. Mielenosoittajat saavat aulista tukea Iranista, joka varoittaa Saudi Arabiaa olla puuttumatta mieltään osoittaviin. Saudit lähettivät useita panssareitaan Bahrainiin sen kuninkaan pyrkiessä taltuttamaan edelleen jatkuvat mielenosoitukset, jotka alkoivat Iranin kiihotuksista. Iran varoittaa Saudi Arabiaa suorittamasta estäviä johtajien pidätyksiä ja muita varotoimia maaliskuun 11. päiväksi suunniteltuja ”raivon päivää” varten. Shiat eivät ole vaatineet maan hallitusmuodon muuttamista ja kuninkuuden poistamista, vaan työtä ja olosuhteittensa korjaamista sekä vankien vapauttamista. http://www.debka.com/article/20721/

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019