MAANANTAI 28.02.11

1. LIBYASSA Gaddafin vastustajat, eli kapinalliset ja opposition kannattajat, kuten heitä kutsutaan, saavat haltuunsa uusia alueita ja kaupunkeja lähestyen pääkaupunkia Tripolia, jonka keskusta-alueille presidentti Gaddafi uskollisine kannattajineen on linnoittautunut.
Tiedot maasta ovat kuitenkin kovin hajanaisia ja osin vastakohtaisiakin, joten uskottavaa kuvaa on mahdoton saada.
LÄNSIMAAT ovat kuitenkin selkeästi siirtyneet kapinallisten puolelle vaatien Gaddafia luovuttamaan ja antamaan vallan vastustajilleen. USA:n hallituksen edustajat kertovat, että se pyrkii saamaan yhteyden kapinallisiin. Ongelmana lienee löytää henkilöä, joka edustaisi heitä. USA, Englanti ja YK:n turvallisuusneuvosto asettivat sanktioita Libyan hallitukselle.

MUAMMAR Gaddafin poika Self al-Islam kielsi ABC:n TV-haastattelussa, että hänen isänsä olisi käyttänyt kohtuutonta voimaa tai ilmavoimia ihmisjoukkoja vastaan. ”Näytä minulle yksi sellainen hyökkäys, tai yksi pommi”, hän vaati lisäten, että Libyan ilmavoimat tuhosivat asevarikon, siinä kaikki. Hän esiintyy Libyan hallituksen puhetorvena. Hän kertoi, että koko etelä on rauhallinen, länsiosa on rauhallinen, keskiosa samoin, jopa osa itäosasta maata. Kysyttäessä vaatimuksista hänen isänsä siirtymiseksi syrjään hän totesi:
”Numero yksi: Se ei kuulu amerikkalaisille; numeroa kaksi: Kuvittelevatko he, että se ratkaisi ongelmat? Ei varmasti”.
Toiseen kysymykseen varoista hän selitti, että Gaddafin perhe elää hyvin vaatimattomasti, ja kaikki sen tietävät. ”Ensiksi, meillä ei ole varoja ulkomailla. Olemme vaatimaton perhe kuten kaikki tietävät.”

GADDAFI kertoi puhelinhaastattelussa Serbian TV-aseman kanssa, että turvallisuus-neuvoston asettamat sanktiota ja matkustusrajoitukset häntä ja hänen avustajiaan vastaan ovat arvottomia ja tyhjän veroisia. ”Libyan kansa tukee minua, pienet kapinallisten joukot on saarrettu ja ne tullaan tuhoamaan pian.” TV-aseman kertoman mukaan haastattelu tapahtui Tripolissa. Englanti ilmoitti joittenkin muitten länsimaitten tapaan jäädyttäneensä Gaddafin, hänen perheensä ja avustajiensa varat YK:n sanktiopäätöksen mukaisesti. Jäädytys koskee myös Gaddafin neljää poikaa ja yhtä tytärtä, kerrotaan raportissa.
The Times raportoi viikonvaihteen aikana, että Gaddafi tallensi 3 miljardia puntaa (4.8 miljardia USD) yksityiselle varainhoitajalle, ja että hän omistaa 10 miljoonan punnan arvoisen kartanon Lontoossa. Gaddafin omaisuuden ja varojen kokonaisarvio on vielä tekemättä.

TRIPOLISSA elämä on suhteellisen rauhallista, ja hallitus on järjestänyt journalisteille tutustumismatkoja kaupunkeihin, joita kapinallisten sanotaan hallitsevan. Zawiyan kaupunki on kapinallisten ja Libyan armeijasta loikanneiden upseerien hallinnassa, joskin kaupungin ulkolaidoilla on hallituksen joukkoja. 30 km Zawiyusta länteen 3000 Gaddafin kannattajaa kokoontui rannikon valtatielle huudellen Gaddafia tukevia iskulauseita.
Tripolissa kansalaiset tungeksivat pankkeihin valtion TV-aseman ja SMS tekstiviestien ilmoitettua, että kukin perhe saa tukea 400 USD arvosta ja 100 USD puhelinkuluja varten. Kukin perhe saa lisäksi 49 000 USD korottoman lainan asunnon hankkimista varten.
MISRATAN kaupungissa lasketaan taisteluissa kaatuneita, ruumiita löydetään paikoissa kuten lentokentän lähellä, joissa taisteluja käytiin. Kuolleitten luku on nyt 27; 30 on kateissa.

2. VALLANKUMOUKSEN huuma leviää edelleen arabimaissa.
LIBANONISSA satoja kansalaisia kokoontui Beirutin kaduille vaatien muutoksia eri ryhmien määrään perustuvaan hallitusjärjestelmään. Perustuslain mukaan presidentti on maroniittikristitty; pääministeri sunni-muslimi ja parlamentin puhemies shia-muslimi. Kukin ryhmittymä muodostaa noin kolmanneksen neljän miljoonan asukasmäärästä. Mielenosoittajat, joita Facebookissa ilmoittautuneitten vuoksi odotettiin tuhansia, mutta sateen pelottelemina vain viitisensataa tuli kaduille, vetosivat arabimaailmaa vellovaan vallankumouksen aaltoon vaatien, että Libanonin tulee seurata esimerkkiä ja muuttaa maa ei-uskonnolliseksi maaksi. Poliisi ja sotilaat seurasivat mielenosoitusta sivusta hyväntahtoisesti hymyillen tai valokuvaten sitä omaa albumiaan varten.

OMANISSA mielenosoitukset muuttuivat verisiksi poliisin ja sotilaitten käyttäessä tuliaseita kumiluotien ja vesitykkien ohella. Ainakin yksi ihminen kuoli kaksi päivää kestäneitten rauhattomuuksien aikana. Omanin hallitsija sulttaani Qaboos bin Said erotti sunnuntaina kuusi hallituksen ministeriä myönnytyksenä mielenosoittajille, mutta se oli liian vähän. Sulttaani hallitsee maata kovin ottein, eikä ole merkkiäkään, että hän luovuttaisi.

TUNISIASSA mielenosoitukset ovat jatkuneet vaatien ainakin viiden ihmisen hengen viime päivien aikana. Tunisian pääministeri Mohammed Ghannouchi, 69, taipui lopulta kansan vaatimuksiin ja lupasi erota. Hänen eronsa on ollut ”Jasmine vallankumouksen” keskeisiä vaatimuksia presidentti Zine El Abidine Ben Alin paettua maasta 14. tammikuuta Saudi Arabiaan. Pääministeri Ghannouchi ilmoitti silloin pysyvänsä virassaan voidakseen johtaa maata kesällä pidettäviin vaaleihin saakka. Hän johti hallitusta 11 vuotta, mutta sanoi nyt luovuttavansa paikkansa antaakseen tilaa jollekin toiselle pääministerille demokratiantiellä.

BAHRAINISSA tuhannet ihmiset tungeksivat kaduille ilmaistakseen kuninkaalle, että hänen hallituksensa täytyy erota ennen kuin mitään neuvotteluja voidaan aloittaa. He marssivat huolellisesti valvotun diplomaattien asuman kaupunginosan kautta ilman väkivaltaa. Toiset mielenosoittajat vaativat kuninkaan Hamad bin Isa Al Khlifan eroa heilutellen siitä kertovia lippuja ja viirejä ja liimaten niitä aitoihin. Seitsemän ihmistä on saanut surmansa helmikuun 14. päivänä alkaneissa mielenosoituksissa.

JEMENISSÄ oppositiopuolueet ilmoittivat liittyvänsä nuorten johtamiin mielenosoituksiin saadakseen maata vuosikymmeniä johtaneen presidentti Ali Abdullah Salehin eroamaan. Lauantaina kaksi presidentin oman heimon vaikutusvaltaista päällikköä ilmoitti kääntyneensä presidenttiä vastaan. Suurimmassa mielenosoituksessa satoja tuhansia kansalaisia vaati hänen eroaan. Väkivaltaiset kokoontumiset ovat jatkuneet keskeytyksettä päivästä toiseen. Pääoppositiopuolueet haluavat ensin varmistaa, kumpi puoli saa yliotteen, mutta ovat vähitellen liittymässä kansanjoukkoihin. Tiistaiksi kutsuttiin suureen mielenosoitukseen.

3. UUTISOTSIKOITA
- Neljä perheenjäsentä sai surmansa kahdessa murha-itsemurha tapauksessa. Kiryat Atassa 45-vuotias mies puukotti vaimonsa kuoliaaksi ja sen jälkeen hirttäytyi. Mies oli ollut kuulusteltavana aiemmin väkivaltaisuuden vuoksi. Naapurit olivat valmiita todistamaan, että perheen sisäiset riidat olivat tunnettuja kylässä. Toisessa tapauksessa sunnuntaina Masadissa, pienessä kylässä Tiberiaasta luoteeseen, naapurit menivät tarkastamaan taloa, josta kuului laukauksia. Mieshenkilö meni tapaamaan entistä vaimoaan ja ampui hänet surmaten sitten itsensä. Heidän nuorin yhteinen lapsensa, 17-vuotias poika, pakeni talosta, kolme muuta yhteistä lasta olivat muuttaneet pois kotoaan. Kolmannessa tapauksessa poliisi löysi puukotetun mutta vielä elossa olleen kodittoman miehen Ashdodin puistosta. Hän kuoli vammoihinsa. Poliisi pidätti kaksi epäiltyä miestä, joiden kuulustelut jatkuvat. (JP)
- Tutkimuspaneeli ei suositellut syytöksiä vuonna 2002 Hamasin terroristin Salah Shehadehin teloittamiseksi hänen asuntoonsa pudotetulla täsmäpommilla, joka surmasi 13 sivullista. Paneeli havaitsi, ettei armeija ollut tarpeeksi huomioinut sivullisten joutumista mahdollisesti uhreiksi, mutta ei suositellut rikossyytöksiä. Tonnin painoisen pommin asemesta pienempi olisi riittänyt. NGO-järjestö Yesh Bvul aikoo valittaa asiasta korkeimpaan oikeuteen. (JP)
- Egyptin entinen ulkoministeri ja Arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa aikoo heittää arabi-päähineensä kehään merkiksi, että hän haluaa Egyptin presidentiksi. Mubarak menetti presidenttivirkansa 11.helmikuuta hallittuaan maata lähes 30 vuotta. Moussa tunnetaan kärkevistä Israelin vastaisista lausunnoistaan, mutta hän on suosittu kotimaassaan, ehkä osittain juuri siksi, sillä Egyptin kansa vihaa Israelia. (JP)
- Libyan juutalaisten johtaja Raphael Luzon kertoi Lontoossa, että muutamat heimot suunnittelevat suurta operaatiota Gaddafin Baba al-Aziziassa sijaitsevaa päämajaa vastaan Zuwarahista (109 km Tripolista länteen), Misratasta (210 km pääkaupungista itään) saaden taustatukea Benghazin heimoilta. Libyasta paennut liikemies Luzon kertoi, että Cyrenaicassa on muodostettu 15 hengen komitea, johon kuuluu lakimiehiä, tuomareita ja loikanneita armeijan kenraaleita voidakseen ohjailla ja hallita kaoottista tilannetta maassa. Latinalaisen Amerikan maat ovat jakautuneet suhtautumisessaan Libyan tilanteeseen, toiset kuten Peru tuomitsevat Gadafin väkivallan, toiset kuten Venezuela, pidättyvät ottamasta kantaa. (JP)
- Jordanian pääministeri lupasi laatia uuden vaalilain, joka antaa kansalle suuremman vallan osallistua maan asioihin, mutta oppositio ei luota siihen. Tyytymättömyys voi tuoda hallitusvaltaan Jordaniassa tarkan valvonnan alaisena olleen Muslimiveljes-kunnan, kuten tapahtuu Egyptissä ja voi tapahtua Syyriassa. (JP)
- USA:ssa toimiva JStreet järjestämässä tilaisuudessa ensimmäinen puhuja rabbi David Saperstein moitti järjestöä, että se menetti suuren osan kannatustaan USA:n kongressissa ja varsinkin juutalaisjärjestöjen parissa kritisoituaan USA:n hallituksen käyttämää vetoa YK:n turvallisuusneuvostossa estääkseen PA/PLO:n esittämän esityksen läpimenon, jolla juutalaisten rakentaminen Juudeassa ja Samariassa olisi julistettu laittomaksi. JStreet väittää olevansa Israelin etujen taistelija, mutta käytännössä se näyttelee Juudaksen osaa puukottaen toistuvasti Israelia selkään.(JP)
- Iranin muutama kuukausi sitten valmistunut venäläisten rakentama Bushehrin ydinvoimala jouduttiin pysäyttämään ja 158 uraanisauvaa poistamaan sen reaktorista ilmenneen suuren ongelman vuoksi. Kukaan ei tiedä, aiheuttiko sen Stuxnet virus vai silloin tällöin ilmenevä normaali häiriö reaktorin aktivoinnin yhteydessä. Tapaus on kuitenkin merkittävä tapaisku Iranin ydinteollisuudelle. (JP)
- Kuwaitissa toimiva ”Team Kuwait Hackers Evil” tunkeutui viikonvaihteen aikana lukuisiin israelilaisiin web-sivuihin asettaen niihin islamia ylistäviä tekstejä. (JP)
- Australiassa suoritetun gallupin mukaan neljännes maan asukkaista elättelee juutalais-vastaisia tuntemuksia. Operaatiossa tutkittiin 12 512 haastatellun mielialoja, joka paljasti, että 23.3 % suhtautuu vihamielisesti juutalaisiin. Muslimeja vastaan tunsi vastenmielisyyttä 48-6 %, ja 29.9 % alkuasukkaita vastaan. Tiedustelun ja tutkimuksen suorittivat maan johtavat yliopistot. Eräs professori kritisoi tutkimusta sillä perusteella, että siinä kysyttiin vain, miten huolestunut vastaaja olisi, jos hänen perheensä jäsenellä olisi suhde noiden edustajiin tai etsisi puolison niistä. (JP)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019