TIISTAI 01.03 11

1. LIBYAN tilanne jatkuu edelleen yhtä sekavana kuin se on ulkopuolisille näyttänyt päivästä toiseen. USA:n hallituksen edustaja totesi, että vaikka kapinalliset ovat osoittaneet määrättyä kykyä hallita vapauttamiaan kaupunkeja ja kyliä, ryhmien kesken ei ole olemassa selkeää yhteistä toimintasuunnitelmaa eikä johtoa, vaan kukin ryhmittymä toimii lähes itsenäisesti. Tämä voi osaltaan johtua siitä, että Libyassa vallitsee voimakas heimojärjestelmä, jossa ne kilpailevat keskenään. Tarvitaan heimopäälliköitten johtamia ja välisiä kansankokouksia, umma, kuten niitä arabiaksi kutsutaan, joissa voidaan sopia yhteisistä päämääristä.

USA:n Valkoisen Talon edustajana Jay Carney osoitti sanansa Gaddafin lähipiirille kehottaen heitä harkitsemaan hyvin tarkkaan, kenen puolelle he asettuvat, sillä ”heitä pidetään vastuullisina siihen, mitä Libyassa tapahtuu”. Tämä on selvää uhkailua ja ennustuksia siitä, mitä ennemmin tai myöhemmin tulee tapahtumaan, eli Gaddafi joutuu väistymään.
Ulkoministeri Hillary Clinton, joka yhä enemmän omii USA:n ulkopolitiikan suunnan ja toteutuksen roolia, käytti puhuessaan Genevessä YK:n ihmisoikeusneuvoston kokouksessa samaa terminologiaa kuin Egyptin presidentti Mubarakin tapauksessa: ”Aika on tullut Gaddafin poistua nyt!” Kokeneen diplomaatin suulla lausuttuna tämä tuntuu harvinaisen tökeröltä, mitä Lähi Idän arabijohtajat eivät varmaan kuuntele mielihyvin, sillä se koetaan pahimmanlaatuisena sanelupolitiikkana ja osoitukseksi USA:n omaksumasta maailman poliisin roolista. Hyvällä syyllä Gaddafi totesikin: ”Ei USA ole maailman poliisi”. Arabeille henkilökohtainen kunnian säilyttäminen toisten silmissä on elämää kalliimpi.

USA:n hallitus pidättyi kovista lausunnoista ja toimista niin kauan, kuin amerikkalaisia siviilejä oli Libyassa, mutta viimeisen poistuttua maasta lausuntojen ja toimien sisältö on muuttunut.
USA:n kongressin jäsenet ovat myös alkaneet vaatia kovempia otteita Gaddafin hallitusta vastaan. USA jäädytti Libyan varat, n. 30 miljardia USD, ja sen Välimeren laivaston alukset lähestyvät Libyan rannikkoa. Tarkoituksena lienee suoran maahyökkäyksen asemesta estää kuljetuksia maanteillä Tripoliin ja sieltä ulos sekä estää Libyan ilmavoimien toiminta. Pentagonin edustaja David Lapan totesi maanantaina, että USA sijoittelee meri- ja ilmavoimiaan uudelleen Välimerellä. USA lähetti kaksi lentokoneitten emälaivaa, USS Enterprice ja USS Kearsarge, joissa on 1800 merisotilasta, Libyan rannikon edustalle.
USA:n YK:n lähettiläs Susan Rice totesi: ”Gaddafi on menettänyt todellisuuden tajunsa lahdatessaan omia kansalaisiaan”. Gaddafi totesi CNN:n haastattelussa, että ”kansa rakastaa minua ja tulee puolustamaan henkeäni”. Osa kansasta varmaan tekee niin. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=210259

2. ISRAELISSA seurataan ihmetellen maailman tapaa suhtautua maailmassa vallitsevaan tilanteeseen, sillä se muistuttaa Rooman keisari Neron tapaa jatkaa juhliaan välittämättä siitä, että Rooma paloi, jonka sytyttämisestä häntä syytettiin.
Euroopan maitten ja USA:n johtavat poliitikot ja vaikuttajat painostavat pääministeri Netanyahua nopeisiin ratkaisuihin palestiinalaiskysymyksessä. He ovat edelleen sitä mieltä, että ”ongelmat alueella johtuvat pysähtyneestä tilanteesta rauhanprosessissa, mikä on aiheuttanut kestämättömän tilanteen”.

TÄÄLTÄ KÄSIN on vaikea nähdä, mitä yhteyttä arabimaitten diktaattoristen hallitusten kaatamisella oman kansan toimesta on sen kanssa, ettei PA:n johto ole halukas neuvottelemaan Netanyahun hallituksen kanssa, joka kaikissa tilanteissa osoittaa valmiutensa aloittamaan keskustelut koska vain ilman ennakkovaatimuksia.
Toiseksi on vaikea nähdä, miksi ulkomaiset diplomaatit, pää- ja ulkoministerit, yksi toisensa jälkeen vaativat, että Israelin tulee poistaa kaikki liikenne-esteet Juudeassa ja Samariassa, ja sallia esteetön kulku niiden ja Gazan asukkaille Israeliin välittämättä siitä, että paitsi että se salisi rehellisten työntekijöitten päästä töihin Israelin puolelle, se päästäisi myös terroristit pommivöineen ja aseineen Israelin kaupunkeihin ja kyliin. Tämä on koettu verisesti, kuten toisen intifadan aikana bussien, kahviloitten ja ravintoloitten pommitukset osoittivat.

USA:n hallituksen korkea neuvonantaja Dennis Ross, jonka odotettiin esittävän JStreet järjestön kokouksessa realistisen ja asiantuntevan tilannearvion eilisessä puheessaan, totesi näin: ”Jos Egyptin tapahtumat opettavat jotain Israelille, se on vaara, mikä aiheutuu juuttumisesta kestämättömään, pysähtyneeseen tilaan (status quo). Kuten turhautuminen kiehui ajan myötä yli Egyptissä, meidän tulisi huomioida, että konflikti palestiinalaisten kanssa kehittyy entistä ratkaisemattomammaksi ajan myötä.” Ross vakuutti näkemyksenään, että USA:n hallitus on antautunut ponnistelemaan rauhanprosessin edistämiseksi Israelin ja PA:n välillä huolimatta alueella kehittyneistä muista ongelmista. Hän ei kuitenkaan halunnut tai osannut kertoa, onko USA:lla oma suunnitelma prosessin edistämiseksi.
Rossin puheen sisältönä on kasvava kärsimättömyys tilanteen jatkumisesta ilman kehitystä, mikä häiritsee USA:n omien intressien ajamista muilla rintamilla. Puheesta voi lukea sen tosiasian, etteivät Israelin turvallisuuskysymykset lopulta paina paljon sen rinnalla. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=210281

3. LUXENGOURGIN viime viikolla Turkkiin, Egyptiin ja PA:n alueille tekemänsä kiertomatkan aikana Israelissa vieraillut ulkoministeri Jean Asselborn esitti ihmettelynsä, ”miten niin älykkäänä pidetty kansa kuin mitä israelilaiset ovat, voi nähdä niin lyhyellä tähtäyksellä”.
Hän selitti edustavansa Euroopan maitten vasemmiston käsityksiä Israelin ja PA:n välisestä konfliktista, eikä se todellakaan tunnu hyvältä. Herb Keinon, joka haastatteli Asselbornia, toteaa hänen edustavan Netanyahun määrittelemiä ”todellisia uskovia, jotka uskovat poliittisten sopimusten ratkovan ratkaisemattomana pidetyn yhtälön”. Asselborn sanoo keskustelleensa useiden israelilaisten, myös Tzipi Livnin, kanssa ja sanoo niiden vahvistavan käsityksiä, että Israelin hallitus haluaa taloudellista rauhaa, mikä on väärin.

ASSELBORN viittaa äänestykseen YK :n turvallisuusneuvostossa, jossa 14 maata äänesti PLO:n esityksen puolesta vain USA:n käyttäessä veto-oikeuttaan torpedoiden sen. Hän selittää, että koko maailma haluaa Israelin suostuvan kahden valtion periaatteen taakse ja perustavan Palestiinan valtion 1949 aselepolinjojen mukaan, pääkaupunkinaan Jerusalem. Hän toivoo, että asiasta keskustellaan seuraavassa kvartetin kokouksessa, mukaan lukien maanvaihdot, mitä Israel tarjoaa voidakseen säilyttää suuret juutalaisyhteisöt.

ASSELBORN vakuuttaa, että maailmassa on muitakin ongelmia, mutta tämä kysymys on kaikkein keskeisin hänelle, joka edustaa Euroopan vasemmiston ajattelua ja kysyy retorisesti: Mitä väärää siinä sitten on?, tarkoittaen tällä vaatimusta Israelin luopumiseksi Juudeasta ja Samariasta sekä Jerusalemin itäosista mukaan lukien Temppelivuori. http://www.jpost.com/Features/InThespotlight/Article.aspx?id=210253

4. IDF osoitti taas kerran taisteluvalmiutensa hyökätessään eilen 4.30 aikoihin aamulla Havat Gilad juutalaisyhteisöön, joka väitetään pystytetyn ilman lupaa, vaikka maapohja on juutalaisten omistuksessa. Asukkaat sanovat, että turvallisuusjoukot ampuivat aseillaan ilmaan ja heittivät kranaatteja, jotka sisälsivät joko kyynelkaasua tai pippurijauhoa. Syntyneen mellakan aikana asukkaita komennettiin pakenemaan paikalta, mutta heidän juostessaan pakoon heitä ammuttiin selkään. Asukkaat sanovat joukkojen käyttäneen kumiluoteja, mutta ne kertovat käyttäneensä muovipäällysteisiä väripanoksia. Kaikkiaan 15 asukasta haavoittui ja joukot pidättivät 8 asukasta väittäen heidän hyökänneen turvallisuusmiesten kimppuun tai epäillen heidän piilottelevan aseita.

VÄLIKOHTAUS Gilad Farmilla, kuten sitä myös nimitetään, sai raivokkaita vastalauseita sekä Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen neuvoston johdolta että kansanedustajilta, jotka vaativat täydellistä tutkimusta turvallisuusjoukkojen käyttämästä väkivallasta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4035338,00.html

Armeijan sotilas Shimon Weisman omisti talon, jonka turvallisuusjoukot tuhosivat Havat Giladissa sotilaitten suojeluksessa. Hän sanoo järkyttyneensä mennessään kotiinsa ja todettuaan, että hänen puolustaessaan maataan IDF:n sotilaat auttoivat hänen kotinsa tuhoamisessa. Hän vakuuttaa, ettei hän mene takaisin yksikköönsä ennen kuin hän on saanut rakennettua talonsa uudelleen. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4035734,00.html

Giladin Farmin tapaus herätti kiivaita mielenosoituksia Jerusalemissa satojen vihaisten ihmisten sulkiessa katuja ja teitä asettumalla istumaan ja makaamaan niille. Poliisi käytti kovia otteita heidän poistamisekseen Angel risteyksestä ja Begin valtatieltä. Binyamin alueen poikki kulkevalla valtatiellä mielensoittajat estivät arabiautoilijoita käyttämästä tietä, kunnes poliisi hajotti heidät. Samantapaisia mielenosoituksia tapahtui useissa risteyksissä Juudeassa ja Samariassa. Poliisi pidätti lukuisia mielenosoittajia. Kansanedustajat vertasivat tapauksia historiaan, jolloin vasemmiston Ben Gurionin johtama vasemmisto tuhosi Altalena-aluksen, joka toi suuresti tarvittavia aseita ja ammuksia sekä vapaaehtoisia maahan. Ärtymys kohdistuu varsinkin puolustusministeri Ehud Barakiin, joka johtaa rakennustoimintaa ja sen valvontaa Juudeassa ja Samariassa. Pääministeri Netanyahu sanoo tukevansa Barakin toimia, koska koko maailma vaatii rakentamisen lopettamista Juudean ja Samarian 360 000 juutalaisen asuttamissa yhteisöissä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142589

5. UUTISOTSIKOITA
- Iranin hallitus pidätti Mir Hossein Moussan ja Mahdi Karroubin sekä heitti vankilaan muita opposition jäseniä ja kaduilla mieltään osoittavia. Tämän se pystyi tekemään maailman huomion kohdistuessa Egyptiin ja Libyaan ja muihin arabimaihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142591
- IDF:n sotilaat havaitsivat terroriryhmän lähestyvän Gazan turva-aitaa 300 metrin kielletyllä alueella. Ryhmän tarkoituksena oli asentaa tienvarsipommi aidan varteen. Paikalla ollut panssarivaunu aloitti tulituksen tykillään osuen ryhmään, mutta sen uhreista ei tiedetä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142583
- Iranin laivaston komentaja amiraali Habibollah Sayyari vakuutti Damaskoksessa, jossa hän sopi Syyrian laivaston yhteisharjoituksista, että Iranin aluksilla on täysi oikeus purjehtia Välimerellä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142588
- Englannissa suoritettu gallup osoittaa, että 48 % äänestää puoluetta, joka supistaa maahanmuuttajien määrää ja 52 % vakuutti, että muslimit aiheuttavat ongelmia maalle. Tulos hälytti varsinkin Työväenpuoluetta, joka on ollut vastuussa vapaa-mielisestä siirtolaisuuspolitiikasta tuoden valtavat määrät muslimeja maahan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142586
- Kansanedustajien määrä kasvaa, jotka vaativat tutkimuksen suorittamista poliisin käyttämästä väkivallasta Gilad Farmin välikohtauksen yhteydessä ja sen jälkeen tapahtuneissa mielenosoituksissa eri puolilla maata. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142573
- Kiinassa kehotettiin kännyköiden ja internetin kautta ihmisiä kaduille 13 kaupungissa esittämään vastalauseensa korruptiosta ja yksinvaltaa vastaan. Useimmat kaduille menneet kuuluivat kuitenkin poliisiin ja turvallisuusjoukkoihin. http://www.nytimes.com/2011/03/01/world/asia/01china.html?_r=1&partner=rss&emc=rss
- Gaddafi ei halua vielä luovuttaa, vaan kehotti armeijaa, erikoisjoukkojaan ja lentokoneitaan iskemään kapinallisten joukkoihin. Uutiset ovat sekavia, mutta tämän artikkelin mukaan kapinalliset vähättelevät Gaddafin joukkojen tehoa.
http://www.nytimes.com/2011/03/02/world/africa/02libya.html?partner=rss&emc=rss

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019